Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Orijinallik. Orijinallik; ilk defa ortaya konma, özgün olma anlamlarına gelmektedir. Orijinal olanı düşünebilme, yaratıcı düşünmenin temel bileşenlerinden.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Orijinallik. Orijinallik; ilk defa ortaya konma, özgün olma anlamlarına gelmektedir. Orijinal olanı düşünebilme, yaratıcı düşünmenin temel bileşenlerinden."— Sunum transkripti:

1 Orijinallik

2 Orijinallik; ilk defa ortaya konma, özgün olma anlamlarına gelmektedir. Orijinal olanı düşünebilme, yaratıcı düşünmenin temel bileşenlerinden biridir.

3 Uygarlık düzeyi insanın orijinal olanı düşünebilmesi sayesinde yükselmiş, tarih boyunca her alandaki yenilikler şu ya da bu şekilde sürerek devam etmiştir.

4 Orijinal düşünce, çoğu zaman var olan bir duruma bir yenilik ekleyerek onu farklılaştırmak biçiminde ortaya çıkmaktadır.

5 Orijinal olanı düşünebilme yaratıcı düşünmenin diğer boyutlarıyla yani esneklik ve akıcılıkla yakından ilişkilidir. Tekdüze, hep aynı biçimde düşünen insanın orijinal düşünceler üretebilmesi pek olası görülmemektedir.

6 Günümüzde kullandığımız araba, televizyon, fotoğraf makinesi gibi araçlar hep orijinal olanı düşünebilen insanlar tarafından ortaya atılıp geliştirilmiştir.

7 Örneğin daha rahat yolculuk yapmamızı sağlayan içi basınçlı hava dolu teker düşüncesi, bahçesini sularken hortumun basınçla şekil değiştirdiğini görerek hortum şeklinde bir tüpü tekerlerin içine yerleştirme fikrini ilk defa düşünen İskoç bir mucide aittir.

8 Orijinal olanı düşünme, yalnızca sanatçılara ya da mühendislere özgün bir beceri değildir. Her insan yaşamda karşılaştığı sorunlara orijinal çözümler bulabilir. Örneğin bir ev hanımı her zaman yaptığı bir yemeği değiştirerek daha önce hiç yapılmamış bir yemek ortaya koyabilir.

9 Orijinal düşünceler ortaya koymak kolay değildir. Her zaman olmasa da bu tür yenilikçi fikirler daha çok bir durum üzerinde çokça düşünmüş, farklı açılardan o duruma bakmaya çalışmış bireyler tarafından ortaya konulabilmektedir.

10 Orijinal düşüncelerin ortaya çıkmasında «kuluçka» aşaması da etkili olmaktadır. Orijinal düşünceler belli bir bilişsel çabanın sonunda aniden ortaya çıkabilmektedir.

11 Örneğin, deliği iğnenin ucunda olan dikiş makinesi iğnesi 1846 yılında Elias Howe adlı bir mucit tarafından çok sayıda başarısız deneme sonrasında rüyada görülerek tasarlanmıştır. (Aslında benzer tasarımlar önceki yıllarda da yapılmış olmasına karşın Elias Howe, bu iğnenin patentini alan ilk kişidir)

12 Orijinal olanı düşünebilmeyi teşvik etmek için kullanılan en yaygın teknik beyin fırtınasıdır. Beyin fırtınasının yanı sıra esnek ve akıcı düşünmeyi sağlamaya yönelik teknikler aynı zamanda orijinal düşünceyi artırma amaçlı olarak da kullanılmaktadır.


"Orijinallik. Orijinallik; ilk defa ortaya konma, özgün olma anlamlarına gelmektedir. Orijinal olanı düşünebilme, yaratıcı düşünmenin temel bileşenlerinden." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları