Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ"— Sunum transkripti:

1 ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ

2 Bu Derste Neler Öğreneceksiniz
Algoritma Nedir? Algoritmanın Hazırlanması? Akış Şemaları(Diyagramları) Nedir? Akış Şemalarının Çizilmesi?

3 ALGORİTMA NEDİR? Algoritma,herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle algoritma,problemin nasıl çözüleceğinin,hangi basamaklardan geçirilerek sonuç alınacağının,sonucun nasıl ve nereye yazılacağının sözel olarak ifade edilmesi biçiminde tanımlanabilir.

4 ALGORİTMANIN HAZIRLANMASI
Algoritma hazırlanırken,çözüm için yapılması gerekli işlemler,öncelik sıraları göz önünde bulundurularak ayrıntılı bir biçimde tanımlanmalıdırlar. Şimdi basit bir algoritma örneğine bakalım!!!

5 ÖRNEK (ALGORİTMA) ÖRNEK : Verilen iki sayının toplamının bulunmasının algoritması aşağıdaki gibi yazılır. Adım 1-Başla Adım 2-Birinci sayıyı gir Adım 3-İkinci sayıyı gir Adım 4-İki sayıyı topla Adım 5-Sonucu Göster Adım 6-Dur Algoritmaya dikkat edilirse işlemlerin sıralanmasında,işlem önceliklerinin göz önünde bulundurulduğu görülür. Ayrıca algoritma yazımı sorun çözümünün başladığını gösteren "BAŞLA" ifadesi ile başlamakta ve işlemlerin bittiğini belirten "DUR" ifadesi ile sona ermektedir.

6 ÖRNEK (ALGORİTMA) Adım 1:Başla. Adım 2:Suyu ısıt.
ÖRNEK :Çay Demleme Algoritması Adım 1:Başla. Adım 2:Suyu ısıt. Adım 3:Su kaynadı mı? Adım 4:Evet ise Adım 6’ya git. Adım 5:Hayır ise Adım 2’ye git Adım 6:Çayı demle. Adım 7:Bitir.

7 AKIŞ ŞEMALARI (DİYAGRAMLARI)
Herhangi bir sorunun çözümü için izlenmesi gerekli olan adımların söz veya yazı ile anlatıldığı algoritmanın,görsel olarak simge ya da sembollerle ifade edilmiş şekline "akış şemaları” adı verilir. Akış şemalarının algoritmadan farkı,adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir. Akış şemalarının hazırlanmasında yer alan simgeleri merak ediyor musunuz?

8 AKIŞ ŞEMASI SEMBOLLERİ
Aritmetik ve mantıksal ifadeler için karar verme ya da karşılaştırma durumunu gösterir. Araç belirtemeden giriş ya da çıkış yapılacağını gösterir. Algoritmanın başladığını ya da sona erdiğini belirtmek için kullanılır. Hesaplama ya da değerlerin değişkenlere aktarımını gösterir. Şimdi dersin başında verdiğimiz örneğin akış şemasını oluşturalım..

9 İKİ SAYININ TOPLAMININ AKIŞ ŞEMASI
BAŞLA Algoritmanın başladığını gösterdik. Birinci sayıyı girmemizi istedik. Birinci sayıyı gir İkinci sayıyı girmemizi istedik. İkinci sayıyı gir İki sayıyı topla Girilen iki sayıyı toplattık. Sonucu Göster Toplamı gösterdik. DUR Algortimayı bitirdik..

10 Klavyeden girilen 3 sayının aritmetik ortalamasını bulan programın algoritma ve akış şemasını yazın.

11 Ekrana 5 kere “Hello” yazan program akış şeması

12 Ekrana 100 kere “Hello” yazan program akış şeması

13

14 Programlama Programlama, en genel tanımı ile, yapmasını istediğimiz işleri, bilgisayarın anlayabileceği şekilde komutlar vererek söylemektir. Problem Çözümü kısmında anlatılan adımlar uygulandıktan sonra ortaya çıkan ve sorunumuzu bilgisayar ortamında çözen ürüne Program denir. Bazı durumlarda bu ürüne yazılım denebilir.

15 Programlama dilleri Programlama dili, yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tek tip haline getirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Şu ana kadar 150’den fazla programlama dili yapılmıştır.Bunlardan bazıları Scratch, Flow Chart, Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, Cobol, Perl, Python, Ada, Fortran ve Delphi'dir.

16 Programlamada Kullanılan Matematiksel Operatörler:
1. Eksi (-) : Çıkarma işlemi için kullanılır. Örnek: a = 4-2, b = a - t 2. Artı (+) : Toplama işlemi için kullanılır. Örnek: a = 4+2, b = a + t 3. Çarpma(*) : Çarpma işlemi için kullanılır. Örnek: a = 4*2, b= a*t 4. Bölme (/) : Bölme işlemi için kullanılır. Örnek: a = 4 / 2, b = a/2 5. Parantez () : İşlem önceliğini belirtmek için kullanılır. Örnek: a = / 2 ise a = 5’tir. a=(4+2)\2 ise a = 3’tür.

17 Programlamada Kullanılan Mantıksal Operatörler:
1. Büyüktür (>) : İki değer arasındaki büyüklük ilişkisini gösterir. Örnek a > b (a, b’den büyük) 2. Küçüktür(<) : İki değer arasındaki küçüklük ilişkisini gösterir. Örnek a<b (a, b’den küçük) 3. Büyük eşit(>=) : İki değer arasındaki büyük eşitliği gösterir. Örnek a>=b (a, b’den büyük veya eşit)

18 4. Küçük eşit(<=) : İki değer arasındaki küçük eşitliği gösterir.
Örnek a<=b (a, b’den küçük veya eşit) 5. Eşit (=) : İki değerin birbirine eşitliğini gösterir. Örnek a = b (a, b’ye eşittir)

19 DERSİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!!!
 SON  DERSİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM!!!


"ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları