Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
CEMİLE GÜVERCİN SAYIN SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ HATAY ŞUBE BAŞKANI 21 Kasım 2015

2 ŞİDDET Şiddet, “Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı” Kadına yönelik şiddet, “kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve Kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışı” ifade eder.

3 Şiddeti Hazırlayan ve Pekiştiren Etkenler
Kadın ve erkeğe yüklenen roller ve beklentiler Erkeğin kadın üzerinde söz hakkı olduğu inancı Erkeklerin şiddet uygulamasının normal olduğu görüşü Aile içi şiddetin ciddiye alınmaması Yetkili pozisyonlarda, politika, sağlık, medya ve hukukta kadınların temsiliyetinin azlığı Kadının ekonomik olarak erkeğe bağımlı hale getirilmesi Çalışma hayatına katılımda yaşanan güçlükler Kadınlara eğitimde eşit fırsat tanınmaması

4 fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Avrupada
Dünyada en az her 3 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Avrupada Her 4 kadından 1’i fiziksel şiddet görmektedir.

5 ŞİDDET TÜRLERİ Fiziksel şiddet Psikolojik şiddet Cinsel şiddet
Ekonomik şiddet

6 FİZİKSEL ŞİDDET Kesici ve vurucu aletlerle bedene zarar vermek
İtip kakmak, tartaklamak, tokatlamak, tekmelemek, Sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak Sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak suretiyle bedensel zarara uğratmak

7 CİNSEL ŞİDDET Evli olduğu kişi bile olsa, kadını istemediği yerde zamanda ve biçimde cinsel ilişkiye zorlamak Çocuk doğurmaya/doğurmamaya zorlamak Fuhuşa zorlamak Cinsel organlarına zarar vermek Cinsel yolla hastalık bulaştırmak

8 Her 2 kadından 1’i duygusal şiddet yaşamaktadır

9 PSİKOLOJİK ŞİDDET Bağırmak, korkutmak,
Küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, Eve kapatmak, küçük düşürmek, lakap takmak, Kadının nasıl giyineceği, nereye gideceği, kimlerle görüşeceği konusunda baskı yapmak, Öfkesini çocuklardan çıkarmak, silah göstermek, vb.

10 EKONOMİK ŞİDDET Kadının para harcamasının kısıtlanması,
Çalışmasına izin verilmemesi, Zorla çalıştırılması, Ekonomik konulardaki kararların erkek tarafından tek başına alınması, Kadının parasının elinden alınması, İş yerinde olay yaratmak suretiyle kadının işten atılmasına neden olunması, Kadının iş bulmasını kolaylaştırıcı becerileri geliştirecek etkinliklerin engellenmesi vb.

11 Evlenmiş kadınların hayatındaki en yaygın şiddet eşlerinden gördükleri şiddettir.
Kadınların %7’si çocukluk döneminde (15 yaşından önce) cinsel istismara maruz kaldığını belirtmiştir. Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınların dörtte biri yaşadıkları şiddet sonucunda yaralandıklarını belirtmiştir. Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların üçte biri yaşamının herhangi bir döneminde hayatına son vermeyi düşündüğünü, %12’si denediğini belirtmiştir. Genel sağlık durumunun “kötü veya çok kötü” olarak belirtilmesi şiddet yaşamış kadınlarda, hiç şiddet yaşamamışlara oranla iki kat daha yaygın.

12 Şiddete Maruz Kalan Kadınlar Neler Düşünür?
Tekrarlamayacak Kocam beni seviyor, bana zarar vermek istemez Yaşadıklarımı kimseye anlatmamam gerekiyor Çocuklarımın iyiliği için kabullenmeliyim Yapabileceğim bir şey yok Hak etmiştim Bu benim kaderim

13 Şiddetten nasıl etkilenir?
Yalnızlık, utanma Başarısızlık hissi Suçluluk, yetersizlik hissi, değersizlik hissi ve düşük benlik saygısı Yeme bozuklukları Konsantrasyon güçlüğü Düşük özgüven Madde bağımlılığı Fiziksel şiddete bağlı olan rahatsızlıklar ( sağırlık, yaralar, dişlerini kaybetme, kemik kırıklıkları, çürükler

14 Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Şiddet ortamında büyüyen çocuklar çaresizlik ve şiddeti önleyemediği için suçluluk hissederler. Şiddet ortamında büyüyen çocuklarda hırsızlık, okuldan kaçma gibi davranış bozuklukları daha sık görülmektedir. İhmale ve istismara uğramaya diğer çocuklara göre daha açıktır. Ailelerinde şiddete tanık olan çocuklarda ileride fail (erkek çocukları) ve mağdur (kız çocukları) olma riski artmaktadır.

15 Aile İçinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Neden Önemlidir?
Kadına yönelik şiddet en yaygın insan hakları ihlalidir. Aile içi şiddet sosyal ve ekonomik kalkınmaya engeldir. Aile içi şiddet suça eğilimi arttırır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önündeki en temel engellerden biridir. Sonuç olarak kadına yönelik şiddet; bir kadın sorunu değil, toplumsal bir sorundur.

16 Şiddet Durumunda Başvurulabilecek Kurum ve Kuruluşlar
1. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ALO 183 Hattı 2. Belediyeler Kadın Sığınma evleri Kadın Danışma Merkezleri 3. Baroların Adli Yardım Kurulları ve Kadın Danışma Merkezleri 4. Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Kadın Danışma Merkezleri 5. Hastanelerin acil servislerinde oluşturulan “Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimleri”

17 TEŞEKKÜRLER…


"SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları