Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Taxus Porsuk Yrd. Doç. Dr. Taki Demir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Taxus Porsuk Yrd. Doç. Dr. Taki Demir."— Sunum transkripti:

1 Taxus Porsuk Yrd. Doç. Dr. Taki Demir

2 Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Taxaceae Cins: Taxus L.

3 Porsuk (Taxus), Porsukgiller (Taxaceae) familyasından, Taxus cinsinden ibreli ağaç türlerlerine verilen addır. Kuzey ve orta Avrupa bu yayılışı dışında güneyde Amanos dağlarında da bulunmaktadır. Çoğunlukla boylu çalı iğne yaprak enine kesitlerinde reçine kanalı olmaması gibi bazı karakteristik özelliklerce onlardan farklıdır. Odunları sert ve ağır olup tornacılık ve küçük el sanatlarında kullanılmaktadır.

4 Bir gölge ağacı olan adi porsuk yavaş büyür
Bir gölge ağacı olan adi porsuk yavaş büyür. kireççe zengin topraklarda iyi gelişir. yıl kadar yaşayabilmektedir. Makaslanarak istenilen şekil verilebildiğinden parkçılık için aranan bir türdür. 100'den fazla kültür formu bulunmaktadır. Önemli park formlarının başında Taxus baccata var. “fastigiata loud” gelir. Bu taksonun iğne yapraklarının bir kısmı altın sarısı renkte olan -cv. "fastigiata aurea"; sarımsı beyaz renkli cv. "fastigiata variegata"; piramit yapılı cv. "pyramidallis"; yerde sürünen yatık cv. "prostrata" gibi güzel kültür formları bulunur.

5 Porsuk ağacı çiçekli bir bitkidir ve iki evciklidir
Porsuk ağacı çiçekli bir bitkidir ve iki evciklidir. Yani erkek ve dişi çiçekler farklı ağaçlarda bulunur. Porsuğun turuncu-kırmızı-yeşil renkli özgün meyvesi az etli olması ve ticari değer taşımamasına karşın oldukça tatlı olup yenilebilmektedir. Bitkinin bütün diğer kısımları zehirlidir. Çimlenme engeli, kuşların zehirsiz olan meyveyi yiyip dışkılamasıyla ortadan kalkmaktadır. Eylül-Ekim’den itibaren Aralık-Ocak aylarına kadar meyveleri, sanki ağaçta yeni yılı karşılar gibi çok güzel görüntü oluştururlar.

6 Porsuk ağacı savaşların kazanılmasına vesile olmuştur
Porsuk ağacı savaşların kazanılmasına vesile olmuştur. Porsuktan elde edilen ahşap oldukça esnek bir o kadar dayanıklıdır. Bu nedenle geleneksel yayların yapımında kullanılmıştır. Porsuk ağacı bitkisinden elde edilen taksol maddesi antikanserojen etkiye sahip bir maddedir ve günümüzde etkili olarak kanser tedavilerinde kullanılmaktadır.

7 Türkiye'de Porsuk ağacının nesli tehlikede olup, tohumdan porsuk ağacı yetiştirme oldukça zordur. Çoğaltılması için henüz ideal bir yöntem bulunabilmiş değildir. Türkiye'de bulunan en yaşlı porsuk ağaçları Zonguldak ilinde Gümeli beldesinde, Türkiye'nin 105.ci tabiat anıtı olan Bölüklü Ormanlarında yer alan biri 1600 diğeri 1000 yaşındaki porsuk ağaçlarıdır.

8 Taxus baccata

9 Taxus baccata Erkek çiçekler Tomurcuklar

10 Taxus baccata Taxus baccata 'Fastigiata'
Taxus baccata 'Fastigiata Aurea'

11 Taxus baccata

12 Taxus baccata Taxus baccata “Prostrata” Taxus baccata “Pyramidalis”

13 Taxus baccata

14 Taxus baccata

15 Kaynaklar http://tr.wikipedia.org/wiki/Porsuk_(bitki)


"Taxus Porsuk Yrd. Doç. Dr. Taki Demir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları