Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLAVYE KULLANIMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLAVYE KULLANIMI."— Sunum transkripti:

1 KLAVYE KULLANIMI

2 Fonksiyon Tuşları ve ESC
Fonksiyon: f1 ile f12 arasındaki tuşlardır. işlev demektir. ESC: escape kelimesi kaçış kelimesinin kısaltılmasıdır. Bir işlemin iptal edilmesi için kullanılır.

3 Enter : Onaylamak, giriş yapmak, yazı yazarken satır başı yapmak için kullanılır.

4 Uygulama: * F12 tuşuna basın. Karşınıza "Farklı Kaydet Penceresi" gelecektir. * Şimdi Enter'a basın. İşlemi onaylayarak kayıt işlemini tamamlamış oldunuz. * Bir yazı yazma(kelime işlemci) programında, bir kaç satırlık herhangi bir şeyler yazın. * Şimdi Enter'a basın. Satır başı yaparak yeni bir paragrafa geçtiniz.

5 BackSpace(Geri Sil): Yazıları sağdan sola yani geriye doğru silmeye yarar. Silme işlemini yaparken yanıp sönen göstergecin sağındaki tüm nesneleri de kendisiyle beraber sola doğru sürükler.

6 Uygulama: * Bir kelime işlemci programında 2 cümlelik bir yazı yazın. * II.cümlenizin başına farenizle tek tıklayıp, yanıp sönen göstergeci konumlandırın. * Şimdi gerisil(backspace) tuşuna basmaya başlayın. Soldaki nesneleri silmeye başlar. Sağdaki nesneler de beraberinde sürüklenir.

7 Shift(Üst Karakter): Soldaki Enter'ın altında olmak üzere sağda ve solda iki tanedir. Tek başına kullanılmaz. Üst karakterlerin yazılması, harf karakterleriyle birlikte kullanıldığında harflerin büyük ya da küçük yazılması içindir.

8 ÜST KARAKTER

9  Uygulama: Bir kelime işlemci programında Klavyenizin üst tarafındaki 4 rakamına bir kez basın. Şimdi bir parmağınızı shift tuşuna basılı tutun. Diğer parmağınızla 4 rakamına bir kez bas-çek yapın. Parmağınızı shift tuşundan çekin. Klavyenizden A harfine basın. Şimdi bir parmağınızı shifte basılı tutarak, A harfine yeniden basın. Öncekine göre farkını inceleyin.

10 ALT GR(Alt Karakter): Alt(3.)karakterler ve bazı özel karakterlerin yazdırılması içindir.

11  Uygulama: Kelime işlemci programını açın. * Bir parmağınızla Alt Gr 'ye basılı tutun. * Şimdi 4 rakamına bir kez bas-çek yapın. Ekrana 4 rakamının alt karakteri olan $ yazdırılır.

12 1 . 2 : / { ) A > [ ] = ! ? {[(6*8)+(5-3)/4]*7} "%50+#!?=/{[]}
Uygulama: 1 . 2 : / { ) A > [ ] = ! ? {[(6*8)+(5-3)/4]*7} "%50+#!?=/{[]}

13 Ctrl(Kontrol): Klavyedeki diğer tuşlarla birlikte kullanıldığında klavye kısayollarını oluşturarak bazı komutları çalıştırır.

14 Uygulama: 1. Kelime işlemci programını açın. 2. Herhangi bir kelime yazın. 3. Şimdi bir parmağınızı ctrl'ye basılı tutarken bir parmağınızla da K harfine bas - çek yapın. 4. Ctrl tuşunu bırakın. Şimdi aynı kelimeyi tekrar yazın. Önceki kelimeye göre daha kalın yazılır. 5. Üçüncü maddeyi tekrarlayın. Aynı kelimeyi tekrar yazın. Artık kalın yazmaz.     Ctrl'nin bunun gibi diğer tuşlarla birlikte kullanılmasıyla bir çok kısayol komut işlevi vardır.

15 ALT: Ctrl gibi diğer tuşlarla birlikte kullanıldığında bazı komutların çalıştırılmasını sağlar.

16 Uygulama: 1. Kelime işlemci programını açın. 2. Alt tuşuna basılı tutun. 3. Şimdi F4 tuşuna bas - çek yapın. Program ya kapanır ya da çıkmadan önce belgeyi kaydedip kaydetmeyeceğinizi soran bir pencere gelir. 4. Elinizi Alt tuşundan çekebilirsiniz. Sonuç: Alt + F4 --> Kapat komutunu çalıştırır.

17 CAPSLOCK(BÜYÜK/küçük):
Klavyenin solundadır. İşaret lambası bulunmaktadır. Klavyedeki işaret lambası yandığında özellik aktif, yanmadığında pasiftir. Harflerin büyük ya da küçük yazılması için kilit görevi görür.

18 Uygulama: 1. Kelime işlemci programını açın. 2. CAPSLOCK tuşuna bir kaç kez basarak klavyede caps ışığının sönük olmasını sağlayın. 3. Her hangi bir kelime yazın. Yazdığınız kelime küçük harflerle yazılır. 4. CAPSLOCK tuşuna basarak caps ışığının yanmasını sağlayın. 5. Aynı kelimeyi yeniden yazın. Yazdığınız kelime bu defa BÜYÜK HARFlerle yazılır.

19 TAB(Sekme): Klavyenin solunda, CapsLock'ın üstündedir.
Yazı yazarken soldan sağa doğru sekme yapmayı, bir tablo içinde hücreler arasında sekmeyi, Açık bir komut penceresinde başlıklar arasında geçiş yapmayı, Bir internet sayfasında form doldururken nesneler arasında sekmeyi sağlar.

20 Uygulama: 1. Kelime işlemci programını açın. 2. TAB tuşuna basın. Yanıp sönen göstergeç soldan sağa doğru 8 karakter seker. 3. Bir kelime yazın. 4. Yeniden TAB'a basın. Sekmeye devam eder. 5. Klavyeniden F5 tuşuna basın. Karşınıza Bul ve Değiştir penceresi gelir. 6. TAB tuşuna yavaş ve dikkatli bir şekilde bir kaç kez basarak hareketi izleyin. Pencere içerisindeki nesneler arasında geçişler yaptığınıza dikkat edin. 7. Şimdi önce shift tuşuna bir parmağınızı basılı tutarken TAB 'a bir kaç kez bas - çek yapın. Önceki hareketinizin ters yönde gerçekleştiğine dikkat edin. 8. "Kapat " ın üzerine geldiğinizde Enter'a basarak pencereyi kapatın.

21 Yazı Yazma Bölümü:

22 Space Tuşu: Klavyenin alt tarafındaki en uzun tuştur. Yazı yazarken boşluk bırakmayı sağlar.

23 Yön Tuşları: Klavyede yazı yazarken kelime ve satırlar arasında tek karakterlik dolaşmayı, oyun oynarken nesneleri yönlendirmeyi sağlar. Page Up Page Down(Sayfa Yukarı Aşağı): Yazı yazarken ya da internet sayfalarını okurken, bir sayfa yukarı ya da bir sayfa aşağı gitmemizi sağlar. Home(Baş) End(Son): Yazı yazarken satırların başına ya da sonuna gitmeyi sağlar. Delete(Silmek): Yazılan yazıları kendine doğru çekerek silmeye yarar. Ayrıca bilgisayarımızda bulunan kayıtlı dosya ve dizinlerimizin silinmesi görevini de görür.

24 NumLock(Numara Kilitleme):
Num Lock ışığı yanar, pasifleştirildiğinde söner

25 Uygulama: * Kelime işlemci programını açın. * Bir kelime yazın. * Şimdi delete(dileyt diye okunur) 'e basın. Her hangi bir şey olmaz. * Şimdi yanıp sönen göstergecinizi kelimenin baş noktasına getirin. * Delete'e bir kaç kez bas-çek yapın. Göstergecin sağındaki harfler çekilerek silinir.

26 PrintScreen(EkranÇıktısı):
    Bas - Çek yapıldığı andaki ekran görüntüsünün belleğe alınmasını sağlar. Belleğe alınan görüntü, paint ya da office gibi programlarda "yapıştır" komutuyla çalışma alanına yapıştırabilir.

27 Uygulama: * Klavyenizde PrintScreen tuşuna bir kez basın. Her hangi bir hareket görmezsiniz. Sadece ekrandaki görüntüyü belleğe yüklemiş oldunuz. * Şimdi Başlat --> Çalıştır --> "mspiant" yazarak enter'a basın. Karşınıza paint fotoğraf işleme programı çıkar. * Klavyenizden "Ctrl + V" kısayoluna basın. Belleğe alınan resminizi Paint'e yapıştırmış oldunuz.

28 Pencere Tuşu(Windows) Tuşu:
Başlat penceresini açmaya yarar. Bundan sonra yön tuşlarıyla "Başlat Menüsü" içinde gezinebilirsiniz.


"KLAVYE KULLANIMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları