Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİ"— Sunum transkripti:

1 AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİ

2 BİR ANNE YA DA BABANIN ÇOCUĞU İÇİN YAPABİLECEĞİ EN BÜYÜK İYİLİK NEDİR ?

3 SEVGİ Bir kişi susadığı zaman, ona sunulan su değerlidir. Çocuğunda istediği zaman verdiğiniz sevgi değerlidir. Zamanınız ne kadar az, işiniz ne derece önemli olursa olsun, çocuk sevgi istediğinde ona yaklaşılmalı ve sevgi gösterilmelidir.

4

5 SEVGİDEN YOKSUN ÇOCUKLARIN
BÜYÜMESİ, YÜRÜMESİ, KONUŞMASI gecikir. ZEKA DÜZEYİNDE GERİLEME olur. Çocuğun kişilik ve başarı ortamı / Yusuf GÜNDÜZ

6 “BİR GÜL FİDANI NASIL SUYA, HAVAYA , IŞIĞA VE TOPRAĞA MUHTAÇ İSE; ÇOCUK TA SEVGİNİN ŞEVKATİN , KARŞILIKLI SAYGININ OLDUGU MUTLU BİR AİLE TOPRAĞINA MUHTAÇTIR.”

7 SEVGİNİN TEDAVİ EDİCİ BİR ÖZELLİĞİ VARDIR
SEVGİNİN TEDAVİ EDİCİ BİR ÖZELLİĞİ VARDIR. – HEM SEVGİ GÖSTEREN İÇİN HEM SEVİLEN İÇİN.

8 AİLELERİN ÇOCUKLARIYLA YETERİNCE İLGİLENMEMELERİ, AİLE İÇİNDE YAŞANAN HUZURSUZLUKLAR ÇOCUĞUN ZEKASINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEREK, GEÇİCİ BİR SÜRE DE OLSA ZEKAYA İŞLERLİĞİNİ KAYBETTİREBİLİR. Doç. Dr. İhsan KASATURA

9 YAŞAMDA EN BÜYÜK MUTLULUK SEVİLDİĞİNİ BİLMEKTEN GELİR. Victor HUGO

10 VÜCUT DİLİ

11 1- KABUL 2- REDDETME 3- UMURSAMAMA SÖZ VE DAVRANIŞLARIMIZDA
MESAJLAR SAKLIDIR. 1- KABUL 2- REDDETME 3- UMURSAMAMA

12 KABUL SİZDEN ŞU BEŞ MESAJI ALIRLAR. 1- BEN VARIM 2- BEN DOĞALIM
3- SEVİLİYORUM 4- DEĞERLİYİM 5- GÜVENEBİLİRİM KENDİ OLMA HAKKI VARDIR KOŞULSUZ SEVGİ GÖSTERİLMEKTEDİR KIYASLAMA YAPILMAZ AİLEYE BAĞLILIK

13 REDDETME SİZDEN ŞU BEŞ MESAJI ALIRLAR 1- BEN YOKUM
2- BEN DOĞAL DEĞİLİM 3- SEVİLMİYORUM 4- DEĞERLİ DEĞİLİM 5- GÜVENEMEM *KENDİ OLMA HAKKI YOKTUR *KOŞULLU SEVGİ GÖSTERİLMEKTEDİR *KIYASLAMA YAPILIR *CİNAYETLER, KAVGALAR, SÜRTÜŞMELER OLUR. GENÇLİK ÇETELERİ

14 UMURSAMAMA BİZDEN ŞU ÜÇ MESAJI ALIRLAR.
1- KİŞİNİN KENDİNİN ÖNEMSENMEDİĞİ 2- DEĞERSİZ OLDUĞU 3- YOK OLDUĞU * AKIL HASTALIKLARINDA ARTMA VARDIR. * İNSANI DELİYE ÇEVİRİR a) sınıfta b) bankada c) ailede

15 DİNLEMEK

16 ÇOCUĞUNA GERÇEK SERVET BIRAKMAK İSTEYEN ANA-BABA, ONA İYİ DİNLEMEYİ ÖĞRETSİN. Publilus SYRUS

17 ÇOCUKLARIMIZI YENİLGİYE BİZ Mİ HAZIRLIYORUZ ?
EGER ÇOCUKLARIMIZA CESARET VE UMUT VERİRSEK NE KADAR İLERİYE GİDECEKLERİNİ KİMSE SÖYLEYEMEZ. BİR İNSAN KENDİSİNE CESARET VERİLDİĞİNİ HİSSETTİĞİNDE , OLANAKSIZ ŞEYLERE BİLE KATLANABİLİR VE İNANILMAZ GÜÇLÜKLERİ YENEBİLİR. *Kendine güvenleri, *Kendine verdikleri değer artar

18 ÖVGÜ MUCİZEVİ BİR GÜÇTÜR ONLARI ÖVÜN
Onların beğenilecek, takdir edilecek yönlerini bulun. Ve bu davranışlarını övün

19

20 KARŞIMIZDAKİ ÜZERİNDE TÜM ETKİYİ BU ÜÇ KANALDAN BIRAKIRIZ
VERİLEN MESAJLAR KARŞIMIZDAKİ ÜZERİNDE TÜM ETKİYİ BU ÜÇ KANALDAN BIRAKIRIZ SÖZ : SES TONU : BEDEN DİLİ : HANGİSİ NE KADAR ETKİYE SAHİPTİR?

21 HAREKET VE YÜZ İFADELERİMİZİN KULLANDIĞIMIZ SÖZCÜKLERDEN SEKİZ
KAT DAHA GÜÇLÜ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ? SÖZ : % 7 SES TONU : % 35 “SES İKİNCİ YÜZÜNÜZDÜR.” BEDEN DİLİ : % 58 (Dikkat Vücudunuz konuşuyor.A. Şerif İZGÖREN)

22 “KENDİMİZ HAKKINDA SÖZCÜKLERİN ASLA VEREMEYECEĞİ MESAJLAR VERİRİZ.”

23

24

25

26 “KENDİMİZ HAKKINDA SÖZCÜKLERİN ASLA VEREMEYECEĞİ MESAJLAR VERİRİZ.”

27 “NEREDE KALDIN ?” - Merak - Kızgınlık “SU İSTEME” RİCA YALVARMA EMİR

28 HERKEZ HAYATI KENDİ GÖZLÜKLERİNDEN GÖRÜR
“Aynı şeyi neden farklı gördüğünüzü anlamaya çalışmazsanız, bu kez birbirinizi yargılamaya başlarsınız.” Zig ZIGLAR

29 ÇOCUKLARIMIZI NİÇİN ANLAMIYORUZ ? HAYATA ÇOCUKLARIMIZLA AYNI GÖZLERLE Mİ
BAKIYORUZ? * ARKADAŞLAR * GELECEKTEKİ MESLEK DÜŞÜNCESİ *İLGİLER VE İSTEKLER

30 İNSANLAR NEDEN BİRBİRLERİNE BAĞIRIRLAR?

31 * BENİ ANLA ! * BENİ DİNLE ! * BANA SAYGI GÖSTER ! ANLAŞILMAK İSTERLER
ASLINDA ŞÖYLE DEMEKTEDİRLER : * BENİ ANLA ! * BENİ DİNLE ! * BANA SAYGI GÖSTER !

32 HER KIZGINLIK BİR KURALLAR İHLALİDİR
BİRBİRİNİZE KIZDIĞINIZDA DİKKAT EDİN ; SİZİ RAHATSIZ EDEN O KİŞİNİN DAVRANIŞLARI DEĞİL, SİZİN KURALLARINIZDIR. HANGİSİ DAHA ÖNEMLİ İLİŞKİMİZ Mİ ? KURALLAR MI? * ONUN KURALLARINI ÖĞRENİN * SİZİNKİLERİ AÇIKLAYIN

33 TEPKİLERİNİZİ BİRİKTİRMEYİN
PATLAMALAR bir birikimin neticesidir. “Evlerimizi tehlikeli madde taşıyan bir kamyona benzetmemek için tepkilerimizi biriktirmeyelim.” Recep Ş. APUHAN Yeri geldiğinde ifade edilmeyen küçük tepkiler bir sonraki ile birleşip tehlikeli hale gelecektir.

34 TÜRKİYE ‘DE ŞİDDETİN BOYUTLARI Yapılan bir araştırmada;
3- DAYAK TÜRKİYE ‘DE ŞİDDETİN BOYUTLARI Yapılan bir araştırmada; Kadınların % 30’ u kocasından şiddet görüyor. Erkeklerin % 34’ ü şiddet kullandığını kabul ediyor Aile içi şiddet olaylarının % 40’ ı Hastanede tedaviyle sonuçlanmış. Kadınların % 57 ’ si boşanmayı düşünüyor. % 39 ’ u ise durumu kabulleniyor. % 26 ’ sı ise düzelir umudunu taşıyor. Şiddete uğrayan kadınların büyük bir bölümü ise susmayı tercih ediyor Dr. İshak ÖZTAN, Dr. Ömer BÖKE ŞULE HANIM ;Yılalarca sabretti (Hamileyken karnına vurma) Öğretim görevlisinin, öğretmen eşi

35 “Ev ve ailenin barınak, güven ve koruma hissi verecek en birincil ortam olması gerekirken, insanın öz evinde, en yakını bildiği tarafından saldırıya, şiddete maruz kalması, ruhunda ve yüreğinde onarılamaz yaralar açar.Kişiye yaşam umutsuzluğu, eziklik ve utanç yaşatır.” Çocuklarımız evdeki huzursuzluk ve şiddetten etkilenip, Mutluluğu dışarda aramaya başladığında önüne geçemeyeceğimiz sonuçlara hazır olalım. ÇOCUKLARIMIZIN Kavgalar, çetelere üye, uyuşturucu ve fuhuş batağına düsmesin diyorsak. SEVGİ, İLGİ VE ŞEFKATİ ÇOCUKLARIMIZDAN ESİRGEMEYELİM

36 TEPKİSEL DİLDEN KURTULUN ( DUR-DÜŞÜN-SEÇ)
“Tepkisel olmak çok kolaydır. Bunu yapmanın ne denli kolay olduğunu kendi yaşantınızdan bilirsiniz. O anın etkisi içindesinizdir. İstemediğiniz şeyi söylersiniz. Daha sonra pişman olacağınız şeyler yaparsınız.” . Çocuğunuz olumsuz kişilik geliştirir. PAUS DÜMESİ = İhtiyacımız olan tekşey bir duraksama düğmesidir. Bu bizi olaylar ve bizim aramızda tepki göstermeden önce yanıtımızı seçme zamanı anlamındadır. 1- Sinirli halinizden sıyrılın 2- Kalbinizi ona olan sevginizle doldurun 3- Hatalı iseniz özür dileyin.

37 “Yanlış sözler ve hareketlere anında tepki göstermek gerginlikten başka işe yaramaz. Hatta çocuğunuz kendini korumak amacıyla yanlışını daha çok savunacaktır.”

38 Çocuklar: “Eleştirilerin, başkalarının yanında yapılmaması konusunda hassastırlar.”
SAYIN ANNE VE BABALAR 1- Çocuklarınızı kesinlikle başkalarının yanında (eşiniz bile olsa) eleştirmeyin 2- Eleştiri Yaparken rencide edici değil, yapıcı olmaya dikkat edin. 3- Çocuğunuzu değiştiremeyeceği fiziki özelliklerinden dolayı eleştirmeyin ya da başkalarıyla karşılaştırmayın. 4-Sürekli eleştiri yapmaktan kaçının. Bu bir süre sonra karşıdaki insanda “duyarsızlığa” sebep olur. 5-Sadece beğenmediğinizde değil, beğendiğinizde de eşinize bunu belli edin.

39 GÖZLERİNİZİ KAPATIN, ARKANIZA YASLANIN VE DÜŞÜNÜN
ÇOCUĞUNUZUN BEĞENDİĞİNİZ TAKDİR ETTİĞİNİZ YÖNLERİ NELER? 1- 2- 3- 4- 5- 6-

40 İLİŞKİLERE BAKIM YAPIN
Her şeyin bakıma, ilgiye, izlenmeye ihtiyacı vardır, özellikle hayatımızdaki en hassas ilişkiler. Ve çocuğunuz da bir istisna değildir. Çocuklarımız farklı davranılacak ya da taciz edilecek veya basitçe kendi başına bırakılacak bir şey değildir. İhmal edilen bir şey olduğu gibi kalmaz, mutlaka bozulur. ÇOCUĞUMUZLA İLİŞKİLERİMİZE NASIL BAKIM VE YATIRIM YAPABİLİRSİNİZ?

41 BİRLİKTE GÜZEL VAKİT GEÇİRME
“İşte geçirdiğiniz zaman evde geçirdiğiniz zamandan fazlaysa ya da eğlenceye ailenizden çok iş arkadaşlarınızla gidiyorsanız, çocuğunuzla konuşuyor ama dinlemiyorsanız, ailenizle olmaktan sevinç duymayıp yalnız olaylara katılıyorsanız ve bedeniniz evde aklınız başya yerdeyse, eve gelmenin farkında olmak kalbinizi sevgiyle doldurmaya yetmez.”

42 Sevgi bağınız yüksekse
Tam bir güven vardır Açık ve sağlıklı bir iletişim sergilenir Hatalar yapılsa da “duygusal bağlar” aradaki açığı kolayca kapatır.

43 “Anlaşılma arzusu sevilme arzusu kadar şiddetlidir.”
“BİRBİRİNİZİ GERÇEKTEN ANLADIĞINIZDA, PAYLAŞMAK, EĞİTMEK, SEVGİYİ ANLATMAK DAHA KOLAYDIR.” STEPHEN R. COVEY “Anlaşılma arzusu sevilme arzusu kadar şiddetlidir.” John POWYS ÖNCE DİNLEYİN VE ANLAYIN SONRA ANLAŞILMAYI BEKLEYİN.


"AİLE İÇİ İLETİŞİM SEMİNERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları