Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR"— Sunum transkripti:

1 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR

2 ÖNEMLİ !.. Yazarkasa Pos demek, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz demek DEĞİLDİR! Yazarkasa Pos, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihazlar içinde bir seçenektir. Mobil Yazarkasa pos cihazını Adreste ödeme alan işletmeler Kullanmak zorundadır. İşyerinde ödeme alan İşletmelerin Yazarkasa pos Kullanma mecburiyeti yoktur.

3 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR
1 Yazarkasa (Eft Pos Özellikli) Pos Cihazları 2 IP Tabanlı Basit Bağlantılı Sabit Akıllı Yazarkasa 3 Pos Yazarkasa

4 YAZARKASA POS MOBİL 426 SIRA NO.LU VUK.NU GENEL TEBLİĞİ ile ten itibaren, Adreste ödeme alan işyerleri için kullanımı zorunlu hale getirilen Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlardır. Cihazın en önemli özelliği, adından da anlaşılacağı üzere, üzerinde hem Yazarkasa, hem de Banka pos uygulaması olan birleşik bir cihazdır. Örnek resimlerde gösterilen cihazlar Mobil cihazlar olup, mekan bağımlığı olmayan Elektrik kesintisinden etkilenmeyen cihazlardır.

5 YAZARKASA POS MOBİL

6 YAZARKASA POS SABİT Yukarıda Görünen Yazarkasa Pos cihazı ise Sabit Masa Üstü cihazdır. Bu cihazlar internet üzerinden haberleşme yaparak normal yazarkasa Mantığı ile çalışmakta ve tabiki aynı zamanda üzerinde Banka uygulaması olan birleşik cihazdır.

7 AKILLI YAZAR KASA Bu cihaz bildiğimiz yazarkasa mantığı ile birebir aynı çalışan cihazlardır. Normal Yazarkasadan ayrılan iki önemli özelliği bulunmaktadır. 1. internet bağlantısı ile Gelirler idaresi Başkanlığına online bağlı olması . 2. Bu Yazarkasa cihazı, Normal Banka Posuna ECR Kablosu ile bağlanarak tutar gönderebilmektedir.

8 AKILLI YAZARKASA 1 nolu sokete klasik banka posu bir kablo ile bağlanır. 2 nolu RJ-45 ile yazarkasa İnternete bağlanır. Gelirler idaresi Başkanlığının Kanun ile 01 OCAK 2016 tarihinde kullanımını zorunlu kıldığı Basit bağlantılı Akıllı Yazar Kasa Cihazı bu cihazdır. Bu cihaza Barcod okuyucu Elektranik terazi bağlanabilir. İstenirse üzerine program ilave edilerek stok takibi yapıabilir.

9 AKILLI YAZARKASA Resimde Görmüş olduğunuz Cihaz, Piyasa satışı Başlayan ve kullanılan cihazdır. Cihazın Kullanım olarak Önceki Yazarkasalardan Farkı yoktur. Bire bir Aynı şekilde Kullanılmaktadır. Yazarkasa, Pos Bağlantısı, Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından İstendiğinde Gerekli Kablo Bağlantısı yapılarak aktif edilebilir.

10 AKILLI YAZARKASA Kablo Bağlantıları Yukarıdaki Resimde Göründüğü gibidir. Sarı Kablo ile Akıllı yazarkasa İnternete bağlanarak Gelirler idaresi Başkanlığı ile Online bağlantıya geçirilir. Yeşil renkli Kablo ile Normal Banka Posu Akıllı yazarkasaya bağlanır. Bu Şekilde Gelirler İdaresi Başkanlığının Kullanılmasını mecburi Tuttuğu Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Modeli Haline Gelir.

11 AKILLI YAZARKASA Yukarıdaki Resimde Bağlantıları Daha açık bir şekilde Görmek Mümkündür.

12 AKILLI YAZARKASA Yukarıdaki Resimde Aktif İnternet ve Normal Banka Posunun Bağlantısının yapıldığı Yeni Nesil Akıllı Ödeme Kaydedici Cihaz Bağlantısı görüyorsunuz. Bu Cihazda Com1 soketine Pos Bağlanmıştır. Akıllı yazarkasa dan Satış işlemi başlatılıp Fiş bitiminde ödeme Şekline gelindiğinde KREDİ Tuşuna basıldığında Akıllı Yazarkasa Yeşil Kablo ile Normal Banka Pos cihazına Tutarı gönderecek, Banka Posuna Kredi Kartı takıldığında, Tutarı otomatik olarak Yazarkasadan alacaktır. Pos cihazın da Müşteri sadece şifresini girecektir. Ve Bankadan Onay alındığında, Banka Posu Yeşil kablo üzerinden Akıllı Yazarkasaya Ödeme alındı bilgisi gönderecektir. Ödeme Bilgisini alan Akıllı yazarkasa Ödeme Şekline KREDİ yazarak Fişi Tamamlayacaktır.

13 AKILLI YAZARKASA Yeni Nesil Akıllı Yazarkasalarda en çok merak edilen konulardan Biri de Cihaza Tek bir Pos cihazının bağlanmasıdır. Akıllı Yazarkasaya Fiziksel olarak tek bir Banka Posu Bağlanmaktadır Fakat Bu Banka Posuna Birden Fazla Banka Uygulaması yüklenebilir Yukarıdaki resim örneğinde göründüğü gibi Tek bir pos cihazına 7 (Yedi) banka yüklenmiştir. Takılan Karta göre Pos cihazı ilgili bankayı otomatik kendi seçer, Ekstra bir işlem gerektirmez. Bu pos cihazında, Her banka kendi kredi kartı ile satış yapmakta, ve Tanımlanan banka hesabına para aktarımı yapmaktadır.

14 POS YAZARKASA Bu cihazlar, Akıllı yazarkasanın Geliştirilmiş şeklidir. Bu cihazların Yazıcısı ayrı olup, Aynı yazıcıdan Yazarkasa fişi ve Fatura kesebilir. Bu cihaz üzerinde Banka uygulaması yoktur, Klasik Banka Posu Akıllı yazarkasa da olduğu gibi ECR kablo ile bağlanır. Yazarkasa Pos ve Akıllı yazarkasa ya göre çok pahalı fakat Çok Profesyonel bir Yazarkasadır.

15 YAZARKASA POS ile AKILLI YAZARKASA FARKLARI
Bu uygulama ilk olarak, Adreste ödeme alan işyerleri için, Mobil Yazarkasa Pos cihazları olarak başladığı için, Herkes Akıllı Yazarkasa ya da Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihazları Mobil Yazarkasa Pos olarak bilmektedir. Yeni Nesil Akıllı Yazarkasa Cihazları konusunda şuan için kimsenin sağlıklı bilgisi yok. Bilinen, Yazarkasa ve Pos cihazının bir arada olduğu, Mobil Yazarkasa Pos cihazıdır. Ancak Yazarkasa Pos Cihazının da Sabit Özellikli olanı vardır. Fakat Henüz Satışa Sunulmadı. Yazarkasa Pos cihazları Mobil ya da Sabit cihaz olarak GİB in istediği Özellikleri taşımaktadır. Fakat bu cihazın avantajları olmasına karşın İşyerlerinin çalışmasını ciddi şekilde etkileyecek Dezavantajları Olduğu göz önüne alınmalıdır.

16 YAZARKASA POS’un KULLANIM DETAYLARI
Yazarkasa Pos cihazı arıza Yaptığında Açılması gerekiyor ise işyerinde sökülüp, açılamaz ! GİB işyerinde cihazın sökülüp, açılmasını Kanun ile Yasaklamıştır. Bu yasaklamanın sebebi, cihaz içerisinde bulunan banka uygulamalarıdır. GİB Arızalı cihazın sadece Onay verdiği, laboratuar ortamında ve ortamın kameralar ile izlendiği servislerde tamir Edilmesini istemektedir. Bu laboratuar ortamları şuan sadece üretici firmalarda bulunmaktadır. Yani Yazarkasa Pos cihazı arıza yaparsa işyeri minumum 5 gün boyunca ne fiş kesebilir ne de Kredi kartından ödeme alabilir.

17 YAZARKASA POS’un KULLANUM DETAYLARI
Yazarkasa Poslarda diğer bir dikkat edilmesi gereken unsur, bankaların yapmış olduğu kesintilerdir. Normal pos cihazlarında, bankaların uygulamış olduğu bir hizmet bedeli ve komisyon oranları vardır. Fakat Yazarkasa Pos cihazı için her banka bu kesintilerin dışında her ay 35 TL civarı ekstra kesintiler uygulamaktadır. Örneğin bir işletme Yazarkasa pos cihazında 4 banka kullanacaksa 4X35 = 140 TL her ay ödeme zorunda kalacaktır. Ve bu kesintiler değişiklik yapılmaz ise işyeri bu banka uygulamalarını kullandığı sürece devam edecektir. Yani bir yıl İçerisinde 140X12 = TL diğer bir deyişle her yıl bir Yazarkasa pos alacağı parayı bankalara ödeyecektir. Bu kesintiler konusunda detaylı bilgiler, Bankalardan da Öğrenebilir. Bir diğer unsur, Yazarkasa Pos üzerindeki GSM hat. Şuan üretici firmalar, GSM hat bedelini kendileri ödemelerine , karşın bir süre sonra, yazarkasa pos ta kullanılan hattın, her ay Haberleşme ücretlerini alacaklardır. Pos cihazlarında kullanılan GSM Hat ücreti yaklaşık 20TL. dir.

18 AKILLI YAZARKASA KULLANIM DETAYLARI
Akıllı yazarkasa için söylenebilecek bir dezavantaj şuan için yok. Çünkü Akıllı yazarkasa daha önce belirttiğimiz gibi, bildiğimiz Yazarkasa nın İnternete bağlı olan şekli ve Pos cihazına tutarı gönderme özelliği olan cihazdır. Akıllı yazarkasanın içinde Banka uygulaması olmadığı için, arıza yaptığında işyerinde arızaya müdahale edilebilir ve gerekirse mühür sökülebilir. Banka pos uygulamasında hiçbir değişiklik söz konusu olmadığı için, Bankaların ekstra bir ücret talebi de olmayacaktır. Özel Bir ECR kablo ile Akıllı yazarkasa ile Pos bağlantısı yapılır. Akıllı Yazarkasa kullanımında işyerinde internet bağlantısının bulunması kesinlikle şarttır. Eğer işyerinde Banka pos cihazları bir den fazla ise, Bu pos cihazlarının tek bir pos üzerine alınması mecburidir. Kanun gereği, bir akıllı yazarkasa ya bir tek pos bağlanabilir. Ancak pos üzerinde 2 yada daha fazla banka uygulaması olabilir. Önemli olan, fiziki olarak Akıllı yazarkasaya tek bir pos bağlanmasıdır.

19 Göründüğü gibi, Akıllı yazarkasa ve Yazarkasa pos kulanımda farklılık yaratmakta olup işyerlerinin kullanım tercihleri ve ihtiyaçlarına göre, seçim firma yöneticilerinin kararları doğrultusunda olacaktır.. Bizler elimizden geldiğince sizlere konu hakkında, Bilgiler aktarmaya gayret gösterdik. Umarız sizlere bir nebze faydamız olmuştur. Bu dökümanı hazırlamamızdaki amaç, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihazları Tanıtmak ve işletmelerin ihtiyaçları Doğrultusunda Doğru cihazı seçmelidir.

20 Konu ile olarak sormak istediğiniz Sorular için iletişim bilgilerimiz, BÖLGE SORUMLUSU; Kadir KAPLAN TEL: CEP:


"YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları