Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN UTERUS MİYOMU ÜZERİNE ETKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN UTERUS MİYOMU ÜZERİNE ETKİSİ"— Sunum transkripti:

1 AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN UTERUS MİYOMU ÜZERİNE ETKİSİ
Ayfer KUZULUGİL, Saliha KARATAY, Nermin KÖŞÜŞ

2 OLGU Şikayetleri bir yıl önce başlayan 42 yaşında kadın hasta
- Sağ kasık ağrısı, - Menstrüel kanamada azalma, - Göğüslerde hassasiyet, - Dismenore -Premenstrual semptomlarla kadın doğum bölümüne başvurdu.

3 Hormon tahlilleri normaldi.
Kanamaların azalması nedeniyle over rezervini gösteren Anti Müllerian hormon istendi ve 6.11 ng/ml bulundu.

4 USG Sağ overde 1 adet orta büyüklükte ( 2 x 1.8 cm) follikül kisti
Serviks uteri ile irtibatlı ve sakruma doğru uzanan subseröz, büyük bir uterus miyomu(9.39 x 6.20 x 5.79 cm ) tespit edildi ve operasyon önerildi.

5 9.39 x 6.20 x 5.79 cm uterus miyomu

6 Hasta histerektomi riskinin fazla olması nedeniyle operasyonu kabul etmedi.
Akupunktur tedavisi için kliniğimize başvurdu.

7 HastaNIN muayenesİnde
Genel görünüm Yüz soluk, bacaklarda hafif ödem vardı. Dil soluk, hafif şişkin, ince sarımsı beyaz tabakalıydı. Dil kenarları morumsu renkteydi ve diş izleri mevcuttu. Nabız muayenesinde KC ve Kalp nabzı kuvvetli, Böbrek nabzı zayıf alındı. Genel olarak ipsi ve gergin nabız mevcuttu.

8 TCM’e göre tanI 1- Dalak Qi eksikliği 2- KC Qi tıkanıklığı 3- Böbrek Yin eksikliği

9 AKUPUNKTUR TEDAVİSİ Hastaya haftada iki gün olmak üzere 10 seans akupunktur uygulandı. Noktalar Du, Ren, KC, Dalak, Mide ve Böbrek meridyenlerinden seçildi.

10 KULLANILAN NOKTALAR Bb-3 Du-20 Bb-8 Ren-4 Bb-13 Ren-3 Mide-28 Dalak-1
Mesane-20 Mesane-21 Mesane-23 Du-20 Ren-4 Ren-3 Dalak-1 Dalak-3 Dalak-6 Dalak-9 KC-3 KC-8 KC-13

11 KULLANILAN NOKTALAR Du20 Mesane20 Mesane21 KC13 Ren4 Mesane23 Bb13
Mide28 Mide29 KC8 Dalak9 Mide40 Mide36 Dalak6 KC3 Bb8 Bb3 Dalak1 Dalak3

12 TEDAVİ Noktaların derinliğine göre 0.30 X 50, 0.30 X 40 ve x 25 mmlik tek kullanımlık çelik iğneler kullanıldı. St-28, St-29, Ren-3 ve Ren-4 noktalarına 2.0 Hz’lik bifazik kare akımla elektro-akupunktur uygulandı. İğneler vücutta 30 dakika tutuldu.

13 SONUÇLAR 10 seans sonrasında hasta jinekolog tarafından tekrar değerlendirildi. Uterus miyomunun başlangıçtaki boyutu x 6.20 x 5.79 cm’di ve kitlenin hacmi cm3 olarak hesaplanmıştı. Tedavi sonrası boyutlar x 5.64 x 4.97 cm, hacmi de cm3 olarak tespit edildi.

14 8.39 x 5.64 x 4.97 cm uterus miyomu

15 Bu sonuçlara göre miyomun hacmi 1/3 oranında küçülmüştü
Anti Müllerian hormon 7.46 ng/ml’ye yükselmişti. Bu sonuç akupunkturun over rezervini arttırabileceğini göstermektedir

16 Hasta bu ayki mensturasyon sırasında hiçbir premenstruel semptom yaşamadığını ve 1 yıldır giderek azalmakta olan kanama miktarının da bu ay arttığını ifade etti

17 TARTIŞMA Miyomlar uterusun düz kas dokusundan gelişen benign tabiatlı tümöral yapılardır. 40 yaş üzeri kadınların % 20’sinde rahimde miyom görülmektedir. Nedenleri;artmış östrojen düzeyi, kalıtım ve ırk

18 Bulguları Fazla miktarda adet kanamaları Adet arası dönemde kanama Karın alt bölgesinde basınç ve dolgunluk hissi Ağrı İnfertilite

19 Tanı; USG, Histeroskopi, Laparoskopi ve Histerosalpingografi
Klasik tedavisi; GnRH analogları, cerrahi ve krioterapi

20 TCM’e göre mİyom TCM’e göre uterus miyomu ‘Zheng Xia’ olarak biliniyor TheYellow Emperor’s Classic of Medicine’de belirtildiği üzere TCM’de uterus myomları üç kategoride inceleniyor 1-Qİ’nin tıkanması ve kan stazı 2-Yin eksikliği ve ateş parlaması 3- Karaciğer Qi tıkanması ve dalak yetersizliği

21 TCM’e göre mİyom TCM’ye göre Dalak sindirimin temel organıdır. gıdaları besine dönüştürür, besin ve sıvıları vücut boyunca transfer eder. Dalak Qi eksikliğinde besinler besin bileşenleri ve enerjiye dönüştürülemez, dağıtılamaz, birikerek nemi oluşturur.

22 Biriken nem durgunlaşarak balgamı, o da katılaşarak miyom gibi kitleleri oluşturur.
Dalak ayrıca kanı yönetir ve damarlarda tutar, eksikliğinde peteşi, melena, hematemez ve menoraji gibi kanamalar olur.

23 TCM’e göre mİyom Uterus miyomlarında görülen uzun ve aşırı kanamalar da Dalak Qi eksikliğine bağlıdır. Bizim hastamızda Dalak Qi eksikliğine rağmen menstruel kanamanın az olması, miyom etyolojisinde yer alan KC Qi tıkanıklığı ile açıklanabilir. Emosyonel rahatsızlıklar KC’de Qi yavaşlamasına, o da uterusda Qi ve dolayısıyla kan akımının azalmasına yol açabilir.

24 TCM’e göre DİL MUAYENESİ
Hastanın başlangıçtaki dil muayene bulguları da bu tanılarımızı desteklemekteydi. TCM’e göre: soluk dil, kan ve Qİ eksikliği ile, şişkinlik ve sarımsı beyaz tabaka, nem ve balgam birikimi ile dil kenarlarındaki morumsu renk KC de Qi tıkanıklığı ile, kenarlardaki diş izleri ise Dalak Qİ eksikliği ile ilişkilendirildi

25 LİTERATÜR Literatüre baktığımızda akupunkturun uterus miyomlarına etkisini inceleyen bir çalışma bulamadık. Konu ile kısmen ilgili 2 olgu sunumu bulunmaktadır.

26 Bunlardan Habek ve Aksamija 2
Bunlardan Habek ve Aksamija 2.5 cm’lik submukozal istmik miyoma için Du 20, Sp 6, Sj 4, St 36, Ren 3,4,5 noktalarına haftada 2 kere 10 seans akupunktur tedavisi uygulamışlardır. 2 ay sonra USG’de miyomun 2,5 cm den 0,8 cm’ye gerilediği rapor edilmiştir.

27 LİTERATÜR Çakmak ve arkadaşları da bir olgu sunumunda 3 x 3 x 3,5 cm ebatlarında submüköz miyoma bağlı menoraji şikayeti olan 48 yaşındaki hastanın Sp 6, St 29 noktalarına elektro-akupunktur uygulamıştır. 15 dakika sonra Doppler USG ile uterus kan akımının azaldığını göstermişlerdir. Ancak bu sunumda uzun süreli etki ve miyom küçülmesi değerlendirilmemiştir.

28 SONUÇ Bu olgu sunumumuz akupunkturun uterus miyomlarına etkisini inceleyen ve objektif görüntüleriyle miyomdaki küçülmeyi gösteren ilk vakadır. Bu konuda düzenlenecek randomize kontrollü çalışmalar için yol gösterici olacaktır


"AKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN UTERUS MİYOMU ÜZERİNE ETKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları