Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ"— Sunum transkripti:

1 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 1.Tablo A’da ilk bakacağınız sütün 6 (özel hükümler) olsun. Çünkü bazen muaf olabiliyor bunu ancak buradan anlayabilirsiniz(Örneğin granül halinde sülfür vb.) 2. UN numarası verildiyse şanslısınız buna inanın çünkü bütün bilgilere Tablo A’dan ulaşabilirsiniz. Özel hükümlere çok ama çok dikkat edin. 3. Muafiyetler sadece paketleme işlemlerine uygulanır( , 3.4 ve 3.5).

2 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ muafiyette dikkat edeceğiniz kategori gurubudur. Aynı kategori ise toplayın, farklı ise te yazılı katsayılarla çarpıp toplayın eğer 1000 eşit veya küçük ise muafiyet uygulanır, aksi taktir de uygulanmaz. kapsamında 3.4 ve 3.5 veya ADR’ye ait özel muafiyetlere ilişkin tehlikeli maddeler araçta varsa toplam hesaplamalara katılmaz. 1

3 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ muafiyette ise gerekli olmayanlar; Güvenlik planı(sınıf 1 ve sınıf 7 hariç), araç işaretlemesi, sürücü için yazılı talimat, ilave teçhizat(2 kg yangın söndürücü gerekli ancak aydınlatma aparatını zorunlu kılmıyor, alınırsa kıvılcım oluşturmasın diyor), ADR ekibi için eğitim belgesi    7. ADR hükümleri ile standartlar arasında çelişki olursa ADR hükümleri önceliklidir. 8. Plastik paketlerin ömrü 5 yıldır. ( ) 9. Yüksek sıcaklığa tabi maddelere örnek UN 3257 (sıvılar 100 0C, katılar 240 0C) 10. Bölüm 1.6 da “geçici önlemlerden” soru gelebilir Ambalajların test sürelerine çalışın.

4 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 1 2. Karışık ambalajlarda sütün 9(b)“MP” ye mutlaka bakın Dolum oranları(derecesi) ile ilgili bilgiyi (büyük ambalajlar, IBC), P200(silindir demetleri) ve ve tanklar...Portatif tanklar için   14. Dolum oranlarının formüllerle hesaplanması ile ilgili soru gelebilir Taşıma evrakı (belgesi) ile ilgili genellikle eksik/fazla bilgi veya hatalı yazım sıralaması gelebilir Taşıma evrakları gönderen ile taşıyıcı en az 3 ay boyunca saklayacaktır

5 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 1 7. Büyük konteyner veya araç ambalaj sertifikası iki durumda hazırlanır: büyük konteyner (3 m3 aşarsa) ve karayolundan deniz yoluna devam ederse hazırlanır. Örneğin 2 m3 için gerekli değildir. Önce deniz yolu ile yapacaksa gerekli değildir 'de yer alan nota dikkat edin. 18. Ambalajların azami hacimleri ile ilgili soru gelebilir Hangi tanklara topraklama uygulanacağı ve işaretinin tank üzerinde olacağı  

6 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 20. Tankların periyodik muayenelerine ilişkin bilgi 6.8 de var 21. MPÜB araç EX/III aracının gerekliliklerini sağlamalıdır. 22. FL ve EX/III araçlara daha fazla kapsamlı özelliğe sahiptir. 23. ADR onaylı araçlar yılda bir kontrole tabidir. 24. İki maddeyi karıştırıp aerosol kaba koyuyorsanız bunun için farklı yerlere gidip sınıfını bulmaya çalışmayın UN 1950 AEROSOL olarak sınıflandırın.

7 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 25. Çözücü tabakasının yüksekliği sınıf belirlemede etkisi var mı diye soru gelirse EVET var, Mutlak sınıflar arkasında taşıma için kabul edilmeyenlere bakın soru gelirse hemen bulabilirsiniz.  27. Dikkat edin te paketleme grubu olmayan sınıflardan bahsedilmiştir. Fakat Tablo A’da paketleme grubu yok dendiği halde bazı sınıflarda PG III vb. olarak görülür. Bu sizi şaşırtmasın. Sadece bu paketlerde taşınabileceğini göstermektedir.

8 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 28. Paketleme kodlarına dikkat edin, orada ilave harfler yer alabilir (P001 3HW bu kodu P001 de göremezsiniz ama yanlış değil, çünkü ve ’te ilave harflerin gelebileceği söylenmiştir. Bir başka örnek 31HA1 kodunu ’te göremezsiniz fakat bu kod yanlış değil, 31HZ1 vb. kodlarında Z1 yerine IBC’nin dış çerçevesinin yapıldığı malzemeyi gösterir.) 29. IBC paket kodunda sıfır yazılı ise istifleme yapılamayacağı anlamına gelir.

9 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 30. Boş temizlenmemiş kaplar taşınırken SRC5 belgesi gerekli midir? Hayır gerekli değildir. 1.1… muafiyet bölümü 31. Karışık yüklemede ayrı taşıma evrakı hazırlanmasına gerek yok 32. Dökme(katı) halinde taşıma yapılıp yapılmayacağı Tablo A sütun 10’da BK1/BK2 mevcut ise ve Sütun 17’de VV kodlarına da dikkat edin uygun ise yapılabilir. Aksi takdir de yapılamaz. 33. Un numarası verilip bu tehlikeli madde ne tür araçlarda taşınır denirse, genel olarak sütun 14’bakın, ancak sutün 16’yıda göz ardı etmeyin. 

10 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 34. Tanklara çalışırken öncelikle hangi sınıflar için hangi tanklara bakacaksınız ona dikkat edin, sonra hiyerarşiye dikkat edin. Her zaman soldan sağa doğru kullanım tercihi oluşur. Aradaki rakamlara dikkat edin çünkü bu rakamlar basıncı gösteriyor. Büyük rakam büyük basınç küçük rakam küçük basıncı gösterir. Seçim hep büyük rakamdan yana olsun. Aksi taktirde seçtiğiniz tankın patlama riski oluşur.

11 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 35. Örneğin; Tablo A UN 2201 için sütun 12’de RxBN tank kodunu gördünüz(bazen ilave işaret ve harfler oluyor anlamını sütun açıklamalarından görebilirsiniz.) Burda X yerine ne gelecek? Sınıf 2 olan tehlikeli madde bu yüzden bakıyoruz. Buradan tablosunda UN 2201 buluyoruz. Bizi yönlendiriyor. İlgili hükme baktığımızda durumumuza göre seçiyoruz ve son hali R3BN olarak tankımızı kodluyoruz.

12 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 36. Hangi tank hangi tank yerine kullanılır buna dikkate edin. Öncelikle sınıfına bakın o kısımda muadilini arayın. 37. Karışık yüklemede belirleyici olan etiket numarasıdır. 38. Patlayıcılarla ilgili zorunlu eğitimlerde 1.4(S) grubuna dikkat edin. Burada istisna var, gerekli değil 39. Sınıf 7 için uzmanlık eğitimi her zaman gereklimi bu bölümlere dikkat edin.

13 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 36. Araçların(FL, OX, AT …) hangi kriterlere uyması gerektiği ile ilgili tablosuna bakın. 37. Patlayıcıları Sınıf 1 dışında duyarlılığı azaltılmış Sınıf 3 sıvı ve Sınıf 4.1 katı larıda dahil edebiliriz. 38. Havai fişekler hangi sınıf ambalajlama yapılabilir? Karton ve bunların kodları te görülebilir. 39. Bir gazın alevlenir olabilmesi için gerekli kriter nedir? bakın. Tanımı var. .

14 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 40. Taşıma evrakının ve büyük konteyner veya araç ambalaj sertifikasının ilgili bir örneği ADR kitabında yok hangi bilgilerin yer alacağı belirtilmiştir. 41. Sınıflandırmanın belirlenmesinde … test kitabı ve yetkilin kurumun kararı ve onayı belirlemektedir. 42. TMG danışmanı sınıflandırma yapabilir mi? te görevleri arasında değil de Not 3 ve Not 4 de dikkat edin. 44. Karışımların sınıflandırması ile ilgili bilge gelebilir. 

15 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 45 1. Sınıf 4.1 de kaç tane farklı grup yer alır? 4 grup yer alır… ve ten soru gelebilir SR kodlarına dikkat edin. 48. Ambalaj talimatı ve ambalaj metodunun(yöntemi) ne zaman kullanabileceği ile ilgili soru gelebilir. Ambalaj metodu sınıf 4.1 ( )ve Sınıf 5.2( ) için geçerlidir. Buradan bilgi alınabilir. 49. Tablo A’da bulamadıklarınızı Sınıf 4.1 ( )ve Sınıf 5.2( ) bulunan tablolardan bulabilirsiniz. Buna dikkat edin.  .

16 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ ’ dikkat edin. Soru gelebilir. 51. Sınıf 5.2 de ilave tehlike sınıflandırma kodu yok dikkatli olun. Sadece talimatlarda var. 52. Sınıf 6.1 de paketleme grubunu bulmaya çalışırken LC50 değeri için süre verilmemiş ise 1 saat alın direk tablodan değeri okuyun. Eğer 4 saat olarak belirtilmiş ise verilen LC50 değerini 4 ile çarpın. Ondan sonra tablodan okuyun. Buraya dikkat edin. 5.

17 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 53. Yükseltilmiş sıcaklık ifade için bakın. 54. UN 2031 için kullanılan paket azami ne kadar süre kullanılabilir? te plastikler için 5 yıl denmekteydi. Ancak Paketleme özel hüküm PP81 2 yıl demektedir. Özel şart varsa her zaman genel şarttan önce gelir. Özel şart geçerli olur.  .

18 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 5.5640X özel hükme atıfta bulunan 640M, 640K vb. hükümler görürseniz şaşırmayın.Muhtemelen M, K harfleri tesadüfen seçilmiştir. ADR 2015 kitabında buna dair açıklama yoktur. 640M vb. özel hükmünü gördüğünüzde aynı UN, aynı sınıf ve aynı paketleme grubunda olan tehlikeli maddeleri ayırmak için kullanılır. Bu özel hüküm hangi sıradaysa, o satırdaki bilgileri kullanacaksınız..

19 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 56. Tank kodunda harf var (Örn B) bunla ilgili sorular sorulmuşsa iki yere önce bakmanızı tavsiye ederim; sınıf 2 gazlar için ve diğer sınıflar 'de bulunan tablolara bakın aradığınız harf burdaysa referans verdiği bölüme gidin, tamamını okuyun. Eğer yoksa, içindekiler bölümünden Kısım 6'ya gidin, aradığınız konuya ilişkin başlığı bulmaya çalışın. 57. Hiçbir zaman unutmayın, 4. Kısım, genel kullanıma ilişkin bilgileri verir. 6. Kısım ise teknik özellikleri yapısal teçhizatı, işaretleme kodları vb. hakkında bilgi verir. Bunu düşünerek soruların cevabını arayın. 

20 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 58. Radyasyona ilişkin bilgiler dağınık olduğundan kodlayın, ulaşımı daha kolay olur Onay beyanı ile ilgili soru gelirse; sınıf 7, sınıf 1, sınıf 4.1 ve sınıf 5.2 de arayın. Özel hükümler hariç Dış ambalaj içerisine konulan Sınıf 6.2 için içeriklerin maddeler halinde listesinin gerekli olduğunu unutmayın. Tank gövdesinin dış yüzeyinin sıcaklığı ya da ısı yalıtımının sıcaklığı taşıma sırasında 70 dereceyi geçemez. Bütün sınıflar için geçerlidir.

21 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ maddesine dikkat edin. 62. Tünel sorusu gelirse hiç heyecanlanmayın, tablosunu açın, sonra soruya bakın nerde olduğunuz karar verin. Bu kadar basit. Ancak özel muafiyetler varsa onları gözardı etmeyin. Örneğin muafiyeti için tünel kodu uygulanmıyor. 3.4 muafiyeti için E tünel kodu kısıtlaması var. 63. Bu arada muafiyet ile ilgili miktar hesaplamalarında birimlere dikkat edin.

22 HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ
HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ 35.


"HAP (ÖZET&İLAÇ) BİLGİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları