Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaşlı Turizminde Türkiye

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaşlı Turizminde Türkiye"— Sunum transkripti:

1 Yaşlı Turizminde Türkiye
Uzm.Dr.Sinan İBİŞ Medikal Turizm Derneği / CEO Flavius Şirketler Grubu / CEO Flavius International Medical Travel Organisation / CEO

2 Dünyada her saniyede 2 kişi 60 yaşına ulaşıyor.
Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyadaki 60 yaş ve üzerindeki yaşlı sayısı 820 milyon civarında. Bu sayı önümüzdeki 10 yılsonun da 1 milyara, yılında ise 2 milyara ulaşacak.

3 BM raporuna göre de 2050 yılında dünyada 100 yaşını aşmış kişi sayısı 3,2 milyona ulaşacak.
Şu an dünyada her 7 kişiden birisi 60 yaş ve üzerinde, 2050 yılında ise her 5 kişiden biri 60 yaş ve üzerinde olacak.

4 2.500 – 6.500 USD arasında değişmektedir.
Global yaşlanma sorunu öncelikle gelişmiş ülkelerin sorunu ve yaşlı nüfus sayısı diğer nüfus paylarına göre daha hızlı artış gösteriyor. Yaşlanan nüfusun %80 i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Yüksek gelirli ülkelerdeki yaşlı bakımı maliyetleri aylık olarak 2.500 – USD arasında değişmektedir.

5 Norveç hükümeti vatandaşını başka ülkelere göndermektedir ve aylık ödediği bedel USD üzerindedir. Bu demek ki sadece Norveç hükümeti ayda 2.5 milyar USD, yılda ise 30 milyar USD harcama yapmaktadır.

6 Sağlık harcamaları ilave edilirse bu rakam aylık olarak
2- 16 katına kadar çıkabilmektedir. İskandinav ülkeleri, AB ülkeleri şu an yaşlılarını başka ülkelere gönderen ülkelerdir.

7 Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa Birliği'ne (AB) üye 28 ülkenin toplam nüfusu 2015 itibarıyla 508,2 milyon olmuştur. Almanya, 81,2 milyonluk nüfusuyla AB'nin en kalabalık üyesi olurken, onu 66,4 milyonluk nüfusuyla Fransa, 64,8 milyonluk nüfusuyla İngiltere ve 60,8 milyonluk nüfusuyla İtalya takip etti.

8 AB'nin en az nüfusa sahip ülkeleri ise, 425 binle Malta, 549 binle Lüksemburg ve 858 binle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oldu. Bölge'de, 2014 yılında toplam 5.1 milyon doğum gerçekleşirken, 4.9 milyon kişi ise hayatını kaybetti.

9 Yaşlı bakımı turizminde öncelikle Türk vatandaşları…
Birleşmiş milletlerin 2014 yılı raporuna göre dünyanın nüfusu iken, Avrupa kıtasının nüfusu ise ‘dür.

10 Yurt dışında yaşayan 5 milyonu aşkın Türk topluluğunun yaklaşık 4 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde, ‘i Kuzey Amerika ‘da, ‘i orta doğuda, ‘i ise Avustralya ‘da yerleşmiştir. Bu sayı Türkiye ‘ye kesin dönüş yapmış olan 3 milyon göçmen ile birlikte 8 milyonluk bir kitleyi oluşturmaktadır.

11 Dünya yaşlılarının bakımlarına büyük bir para ve emek harcamaktadır.
Büyük bir ekonomi… Dünya yaşlılarının bakımlarına büyük bir para ve emek harcamaktadır. Yaşlı bakımı ve turizmi iş birçok kural, hizmet, tedarik ve araştırma halkasının birleşmesinden oluşmaktadır.

12 En az gelişmiş ülkeden çok gelişmiş ülkelere kadar bakıldığında ülkelerin yaşlılar için harcadıkları bakım ve sağlık giderleri aylık olarak iki haneli rakamlardan 4 haneli rakamlara kadar değişebilmektedir. Yaşlı bakımında dünyanın aylık olarak harcadığı para sadece % 20 nüfusun yer aldığı gelişmiş ülkelerde 650 milyar USD tabanı üzerinde seyretmektedir.

13 Türkiye ne yapmalıdır…
Türkiye öncelikle yaşlı bakımı turizmi yapmak istiyorsa yaşlı bakımı hizmetlerinde hangi halkanın turizmini yapacağına karar vermelidir. Türkiye tatil turizmi satarken uyguladığı peşin esnaf pozisyonundan biran evvel çıkmalıdır.

14 Yaşlılara bakacak dünyadaki gençleri eğiten ülkemi olacak, çeşitli ülkelerdeki yaşlı bakım ihalelerine katılarak kendi işgücü ile o ülkelerin insanlarına bakan ülkemi olacak, hedeflediği ülkelerdeki yaşlıları kurumsal anlaşmalar ile ülkemize taşıyıp onlara bakım hizmetlerini sunan ülkemi olacak,

15 çeşitli ülkeler ile anlaşmalar sağlayıp o ülkelerin insanlarına yaşlılar için üretilmiş ve yaşlıların hizmetlerini ön geren hizmetler ile donatılmış evler sunan ülkemi olacak, ya da hedef ülke yerel yönetimleri ile anlaşıp o yerel yönetim bölgesindeki yaşayan yaşlılar için Türkiye oluşturulacak yaşam kampları vasıtasıyla bakım hizmetimi sunacak,

16 ülkemizdeki verimlilikleri her geçen gün kaybolan tatil köylerini yaşlılar için aktif ve mutlu yaşam alanlarına mı çevirecek, turizm acentelerimiz veya tur operatörlerimiz den yaşlı ve bakımı konusunda profesyonelleşmeye gidecek turizm profesyonellerimi yaratılacak gibi pek çok iş modelleri oluşturmak mümkün.

17 Yaşlı bakımı turizminde olmazsa olmazlar…
Yaşlı bakımı turizmi yaşlı transferi yapılacak ülke insanlarının dil, gelenek, görenek, dini yaklaşımları gibi temel yaşam unsurları mutlaka karşılanmalıdır.

18 Bu temel ihtiyaçlardan sonra yaşlıların güvenli, sağlıklı, mutlu ve aktif yaşamaları için birçok aktivitenin planlandığı, yaşlıların erişimlerinin kolaylıkla sağlandığı, yaşlılara özel teşviklerin hayata geçirildiği planlar, programlar yapılmalıdır.

19 Katma değeri yüksek turizme geçme zamanı…
Yaşlı bakımı işi ulusal bir politika olmalıdır. Turizm, ekonomi, kalkınma, sosyal güvenlik, dış işleri ve içişleri bakanlıklarının hedef ülke yönetimleri ile işbirliği yapması gerekmektedir.

20 Ülkemiz hedef bir ülke ile Türkiye de o ülkenin insanlarına ideal yaşamı sunmak konusunda bir işbirliğine varılırsa yaşamdan turizme, eğitimden üretime, araştırmadan politikalara kadar birçok alanda verimlilik ve gelecek sağlanabilir. Ülkemiz 33 milyon turiste hizmet sunarak 37 milyar USD ekonomik kazanım elde edebilmektedir.

21 Oysaki katma değeri yüksek turizm olarak yaşlı veya tıp turizmi sayesinde 1 milyon yaşlıya bakım hizmeti sunarak milyar USD ekonomik kazanım sağlayabilir.

22 Rakamlara Değil, Başarıya Odaklan

23 Teşekkür Ederiz Uzm.Dr.Sinan İBİŞ


"Yaşlı Turizminde Türkiye" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları