Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE."— Sunum transkripti:

1 YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE

2 Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz? Temiz olmak. Sağlıklı beslenmek. Aşı yaptırmak. Düzenli spor yapmak. Sağlıklı ve düzenli uyumak. Kazalardan korunmak.

3 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TEMEL KOŞUL YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDİR.

4 YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMEYE BAĞLI SAĞLIK SORUNLARI  Büyüme ve gelişme geriliği  Hastalıklar  Kansızlık  Kemik erimesi  Diş çürükleri  Zayıflık  Şişmanlık

5 BESİNLERİN BİZE NE GİBİ YARARLARI VARDIR?

6 BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR

7 HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR

8 BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR

9 BOYUMUZ HER YIL BİRAZ UZAR

10 BESİNLER BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR

11 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan;  Süt ve Süt Ürünleri  Et, Yumurta, Kurubaklagil Grubu  Sebze Ve Meyve Grubu  Ekmek Ve Tahıl Grubu Besinlerden Her Gün Vücudumuz İçin Gerekli Olan Miktarlarda Alınması durumuna Yeterli ve Dengeli Beslenme denir.

12 Besinlerle aldığımız vücudumuza yarar sağlayan maddelere “BESİN ÖĞESİ” denir. BESİN ÖGELERİGÖREVLERİ Proteinleryapıcı-onarıcı Karbonhidratlar enerji verici Yağlar Vitaminlerkoruyucu düzenleyici Mineraller SU HAYATTIR

13 SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ Et, yumurta, kurubaklagil grubu Süt ve süt ürünleri grubu Sebze-meyve grubu Ekmek ve tahıl grubu

14 1. GRUP: ET-YUMURTA- KURUBAKLAGİL GRUBU (ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLER)  Et, tavuk, balık, hindi, yumurta  Kuru fasulye, nohut, mercimek vb.  Ceviz, fındık vb. gibi yağlı tohumlar Bu besinler  Beyin gelişiminiz,  Hastalıklara karşı dirençli olmanız  Kansızlıktan korunmanız için gereklidir.

15 ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLERDE;  Protein  Demir  Çinko  B grubu vitaminleri bulunur.  Kurubaklagiller posa yönünden zengindir.

16 UNUTMAYALIM !... Et, yumurta ve kurubaklagil grubu yiyeceklerde Demir minerali bulunur. Bu yiyecekler yeteri kadar yenmediği zaman kansızlık olur.

17 KANSIZLIĞI OLAN ÇOCUK; Büyümesi etkilenir. Derslerini iyi dinleyemez, anlayamaz ve okul başarısı düşer. Hastalıklar sık görülür. Çabuk yorulur ve fiziksel aktivitesi düşer.

18 KANSIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN; DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN KAYNAKLARLA BESLENİLMELİDİR. Et Tavuk Balık Karaciğer Yumurta Kuru baklagiller Pekmez Koyu yeşil yapraklı sebzeler

19 YUMURTAMIZ  Yumurtada kansızlığı önleyen demir,  Bizi büyüten protein,  Karanlıkta iyi görmemizi sağlayan A vitamini bulunur.

20 Et-yumurta-Kurubaklagil Grubundan Günlük Önerilen Miktar 2-3 köfte kadar et, tavuk, balık veya hindi + 1 adet yumurta Haftada 3-4 kez kurubaklagil

21 SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN Haftada en az iki kez. balık yemeliyiz.

22 2. GRUP: SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU (SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER) Süt, yoğurt, ayran, peynir, süt ve yoğurttan yapılan besinler. Bu besinler kalsiyum ve protein yönünden zengindir.  Kemiklerimizin sağlıklı olması  Diş gelişimimiz  Kaslarımızın güçlü olması için gereklidir.

23 Süt ve süt ürünleri grubundan günlük önerilen miktar 2-3 su bardağı süt veya yoğurt + 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir

24 GÜZEL HAVALARDA VE UYGUN SAATLERDE GÜNEŞTEN YARARLANALIM! Süt, yoğurt, peynir gibi besinlerde bulunan kalsiyum, D vitamini yardımıyla kemikleri güçlendirir.

25 3. GRUP: SEBZE VE MEYVELER GRUBU Mevsimine uygun  Bütün taze sebzeler (domates, havuç, salatalık, ıspanak, kereviz, dereotu gibi),  Bütün taze meyveler (elma, portakal, çilek, üzüm, muz gibi) Taze sebze ve meyveler vitaminler, mineraller ve posa yönünden zengindir.

26 Sebze ve meyveler özellikle A ve C vitaminleri yönünden zengindir. A VİTAMİNİ Karanlıkta görmeyi sağlar Cildimizi güzelleştirir Büyümemizi sağlar C VİTAMİNİ Vücudu Grip, nezle gibi hastalıklara karşı korur. Diş eti hastalıklarından korur.

27 Sebze ve meyve grubundan günlük önerilen miktar Sabah, öğle, akşam ve ara öğünde değişik renk ve türde taze sebze meyve tüketerek 5’i tamamlayabilirsiniz

28 4. GRUP: EKMEK VE TAHIL GRUBU Tüm ekmek çeşitleri ve makarna, bulgur, irmik, pirinç, yufka vb  Temel enerji kaynağıdır.  B1 (tiamin) ve B3 (niasin) vitaminleri, karbonhidrat, mineral ve posa içerir.

29 Ekmek ve tahıl grubundan günlük önerilen miktar 4-6 orta dilim ekmek yemek kaşığı pilav -makarna veya 1 orta dilim börek + 1 kase çorba

30 GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ ? GÜNDE 3 ANA ÖĞÜN (sabah, öğle, akşam) EN AZ 3 ARA ÖĞÜN (kuşluk, ikindi) YEMELİYİZ

31 ARA ÖĞÜNLERDE NE YEMELİYİZ ?  Meyve  Süt, Ayran  Yoğurt  Fındık, fıstık gibi kuruyemiş  Taze sıkılmış meyve suları  Sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar  Sandviç (peynir, domates, marul…)  Küçük kek veya poğaça

32 “BÜTÜN GECE SÜREN AÇLIKTAN SONRA EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SABAH KAHVALTISIDIR”  Güne sağlıklı başlamak,  Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak  Çabuk yorulmamak için kahvaltı yapmalıyız

33 KAHVALTIDA HANGİ BESİNLER TÜKETİLEBİLİR ? Süt, yumurta, peynir gibi protein yönünden zengin besinler Mevsimine uygun taze meyve ve sebzeler İçecek olarak süt, taze sıkılmış meyve suyu ve ıhlamur gibi bitki çayları. Evde bulunan pekmez, reçel veya bal Tercihen;  Evde yapılan tarhana, yayla, mercimek çorbaları  Mısır gevreği, yulaf ezmesi vb kahvaltılıklar ile mutlaka süt, sebze, meyve tüketilmelidir.

34 KAHVALTI ÖRNEKLERİ

35 ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) NEDİR? Gıdalardan alınan ENERJİ ALIMI FAZLA Vücutta yaşamsal olaylar ve fiziksel aktivite için kullanılan ENERJİ HARCAMASI AZ SONUÇ: FAZLA YAĞ BİRİKİMİ OBEZİTE

36 ŞİŞMANLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?  Öğün atlama  Ev dışı beslenme  Ayak üstü beslenme  Fazla abur-cubur yeme  Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek besinlerin fazla tüketilmesi  Ketçap, mayonez, kızartma, cips, salam, sosis, meşrubat, meyveli soda gibi yiyecek-içecekler

37 Porsiyonların büyümesi Meyve ve sebze tüketiminin az olması Hareketsiz bir yaşam tarzı (tv, bilgisayar vs) Hareketsiz bir yaşam tarzı (tv, bilgisayar vs) ŞİŞMANLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?

38 ŞİŞMANLIĞIN TEMELİ ÇOCUKLUKTA ATILMAKTA VE ŞİŞMAN OLAN HER 10 ÇOCUKTAN 6’SI ERİŞKİN YAŞAMDA DA ŞİŞMAN KALMAKTADIR.

39 ŞİŞMALIĞIN OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR?  Kalp-Damar Hastalıkları,  Şeker Hastalığı,  Yüksek Tansiyon  Kanser gibi hastalıklar görülür. Şişmanlık; kişinin ruh sağlığını ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkilemektedir

40 Bunun için;  Yeterli-dengeli beslenmeliyiz  Spor yapmalıyız.  Hareketli bir yaşam sürmeliyiz. OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN: Boyumuza uygun vücut ağırlığında olmalıyız

41 Vücut ağırlığının dengede tutulmasını sağlar Kas ve kemik yapısını güçlendirir Çocuklarda büyüme ve gelişme hızlanır Kalp-damar hastalıkları riskini azaltır Yaşam süresini uzatır Mutluluk verir DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ

42 (EN AZ 1 SAAT) GÜNLÜK YAŞAMDA OLABİLDİĞİNCE HAREKETLİ OLALIM !... (EN AZ 1 SAAT)  Sevdiğiniz bir sporu yapın  Hareketli oyunlar (bisiklete binme, dans vb) oynayın  Asansör yerine merdiven kullanın  Beden derslerini kaçırmayın  Yürünecek mesafeleri yürüyün  TV ve bilgisayarda fazla zaman geçirmeyin  Anne-babanıza ev ve bahçe işlerinde yardım edin

43 SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTEDEN KORUNMADA TEMEL KURALLAR Uygun vücut ağırlığını koruyun Öğün atlamayın Sabah kahvaltısı yapın Her besin grubundan yeterli tüketin Günlük 2 su bardağı süt için Günlük 5 porsiyon sebze-meyve tüketin Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın Açıkta satılan gıdaları yemeyin

44 Günde 8-10 su bardağı su tüketin Doğal ve taze besinleri tüketin Aşırı yağlı besinler tüketmeyin Abur-cuburlardan uzak durun Sofrada tuz kullanmayın Yemekleri yavaş yiyin, fazla çiğneyin Televizyon karşısında yemek yemeyin Hareketli bir yaşam tarzı seçin SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTEDEN KORUNMADA TEMEL KURALLAR

45 OKULDAKİ GÜNÜMÜZE SIRABAŞI EGZERSİZLERİ YAPARAK BAŞLAYALIM

46

47


"YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları