Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI"— Sunum transkripti:

1 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

2 ALANIN TANIMI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

3 ALANIN AMACI Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4 ALAN PROGRAMLARI 1. MUTFAK 2. PASTACILIK 3. SERVİS 4. BAR
5. HOST- HOSTESLİK

5 YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI Yiyecek İçecek Hizmetleri
MEZUNİYET ALANI YERLEŞME YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI Yiyecek İçecek Hizmetleri (4113) Sınavsız Geçiş (2 Yıllık) 1 Turizm Rehberliği 2 Turizm ve Otel İşletmeciliği 3 Turizm ve Seyahat Hizmetleri 4 Turizm Animasyonu 5 Kültürel Miras ve Turizm 6 Aşçılık 7 İkram Hizmetleri 8 Otobüs Kaptanlığı

6 YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI
MEZUNİYET ALANI YERLEŞME YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI Yiyecek İçecek Hizmetleri (4113) Sınav Puanı İle (4 Yıllık) 1 Gastronomi YGS -4 2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları YGS -4 3 Konaklama İşletmeciliği YGS -6 4 Konaklama ve Turizm İşletmeciliği YGS-6 5 Seyahat İşletmeciliği YGS-6 6 Seyahat İşlet. Ve Turizm Rehberliği YGS-5 7 Turizm İşletmeciliği YGS-6 8 Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YGS-6 9 Turizm Rehberliği Dil-1 10 Turizm ve Otel İşletmeciliği YGS-6 11 Turizm ve Otelcilik YGS-6 12 Yiyecek-İçecek İşletmeciliği YGS-6 13 Rekreasyon Yönetimi YGS-3

7 Meslek Yüksek Okullarının Ön Lisans Programları (Sınavsız Geçiş – 2 Yıllık)
Aşçılık (Bolu, Amasya) İkram Hizmetleri (Nevşehir) Turizm ve Otel İşletmeciliği (Trabzon ) Turizm ve Seyahat Hizmetleri (Arhavi ) Kültürel Miras ve Turizm Otobüs Kaptanlığı Turizm Animasyonu Turizm Rehberliği

8 Meslek Yüksek Okullarının Ön Lisans Programları YGS-4-5-6)
Gastronomi YGS-4 Gastronomi ve mutfak sanatlarıYGS-4 Konaklama işletmeciliği YGS-6 Seyahat işletmeciliği YGS-6 Turizm rehberliği DİL-1 Turizm İşletmeciliği YGS-6 Konaklama İşletmeciliği YGS-6 Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YGS-6 Yiyecek İçecek İşletmeciliği YGS-6

9 YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜ
Gıda sektörü,masa başı görev istemeyen öğrencilerin severek yapacakları ve başarılı olacakları bir sektördür. bu alanın modası hiç bir zaman geçmeyecek, önü kapanmayacak ve mezuniyet sonrası öğrencilere sınırsız sayıda seçenek tanıyacaktır, dahası bu sektörde çalışanların yerini bir gün, robotların alması imkansız!!! Bu alanı seçtiğinizde; önünüzde, yaratıcılık, eğlence, yardımlaşma, lezzet ve yetenekten oluşan geniş bir yelpaze yer alacaktır.

10 Yiyecek-içecek hizmetleri alanı; bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve beceriler ile yiyecek-içecek hizmetleri sektöründeki mesleklere ilişkin özel mesleki bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra çevredeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, çağdaş teknolojiyi kullanabilen, problem çözebilen, alanında kazandığı bilgi ve becerilere doğru kullanarak sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli ürün ve hizmet sunabilen uygulama sonuçlarını izleyerek değerlendiren ve gerekli önlemleri alabilen, araştırma yaparak her konuda yenilikleri takip eden ve hayata geçirebilen, bütün kaynakları etkili ve verimli kullanarak maliyet hesabı yapabilen, kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirmeyi planlayan tekniğe uygun, üretim yapan bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

11 DAL PROGRAMLARI TANIMLARI
Mutfak: Mutfak, araç-gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun, yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeteneklerini kazandırmaya yönelik, eğitim ve öğretim verilen daldır.

12 PASTACILIK Pastane mutfağı, araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hale getirme yeteneklerini kazandırmaya yönelik,eğitim ve öğretim verilen daldır.

13 SERVİS Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

14 BAR Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

15 HOST VE HOSTESLİK Otobüs, tren ve hava yollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu, müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeteneklerini kazandıracak, eğitim ve öğretim verilen daldır.

16 İSTİHDAM ALANLARI 1. konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek ünitelerinde 2. pastanelerde 3. kurum mutfaklarında 4. kafeterya, bar ve restoranlarda 5. yemek fabrikalarında 6. ulaşım araçlarının yiyecek-içecek ünitelerinde 7. fuar/kongre, otobüs, tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda v.b.İstihdam edilebilirler.

17 YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Diploma almaya hak kazanan, öğrenci, yiyecek-içecek hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

18 Meslek Yüksek Okullarının Ön Lisans Programları (Sınavsız Geçiş – 2 Yıllık)
Aşçılık Gıda Teknolojisi Turizm ve Otel İşletmeciliği Endüstriyel Tavukçuluk Hazır Yemek ve Aşçılık Zeytin Endüstrisi

19 Ev İdaresi Meyve Sebze İşleme . Turizm ve Seyahat İşletmeciliği Süt ve Ürünleri Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Gastronomi ve Mutfak Sanatları

20 Alandaki Lisans Programları (4 Yıllık)
Beslenme ve Diyetetik Seyahat İşletmeciliği Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O. Aile ve Tüketici Bilimleri Öğr. Turizm ve Otelcilik Turizm ve Otel İşletmeciliği Turist Rehberliği Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Turizm ve Otel İşletmeciliği Y.O

21 Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği
Turizm İşletmeciliği Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Konaklama İşletmeciliği Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yiyecek İçecek İşletmeciliği Gastronomi

22 UYGULAMALARDAN…

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34


"YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları