Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME"— Sunum transkripti:

1 MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME

2 MÜSABAKA ANALİZİ NEDİR
Bir müsabakada kendi takımımızın ya da rakip takımın performansını etkileyen tüm faktörlerin, somut ölçüt başlıkları altında gelişmiş teknolojik araçlar yardımıyla ortaya konularak verilerin toplanması, Elde edilen verilerin; objektif değerlendirme teknikleriyle ( istatistik ) işlenmesi, Uzman görüşlerinin ( subjektif ) ortalamasından çıkan bilgilerle yorumlamalar, Her iki kaynaktan gelen bilgilerle verilerin birlikte işlenmesi değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması.

3 GİRİŞ Günümüzde sporda kazanılan uluslararası başarılar toplumun günlük yaşamında moral düzeyinde oldukça önemli bir değer taşır. Her geçen gün ilerleyen bilim ve teknolojinin yardımıyla spordaki başarılarda yenilenir ve güncellenir.

4 Her alanda olduğu gibi sporda da en kalıcı yoldan ve en verimli sonuçları elde etmek için antrenörün mümkün olduğu kadar objektif bilgi toplaması gerekir. Böylece performansı yükseltmek oyuncuları değerlendirmek için çeşitli parametreler aracılığı ile bilinçli bir uygulama yapılmış olur.

5 AMACI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
SPOR YARIŞMALARI ANALİZİNİN AMACI VE DEĞERLENDİRİLMESİ Antrenman plan ve programlarının belirlenen verimlilik yada performans seviyelerine göre düzenlenmesini, Antrenmanın en iyi şekilde yapılabilmesi için bireysel olarak sporcuların teknik, taktik ve kondisyon durumunun öğrenilmesini,

6 Sporcunun bireysel veriminin öğrenilmesini,
Sporcuların başarı için motivasyonun sağlanmasını, Bireysel sporcuların yada takımın verimlilik durumunun belirlenmesini,

7 Takımın genel taktik ve kondisyon durumunun belirlenmesini,
Başarının objektif olarak görülmesini,

8 Başarının objektif olarak görülmesini,
Karşı takımı ve sporcuların genel ve özel teknik, taktik ve kondisyon durumunun saptanmasını sağlar.

9 YARIŞMA GÖZLEM FORMU Sportif gözlemlerde, her branşa özgü olarak gözlem ve gerektiğinde verilerin kaydedilmesini (sayısallaştırılmasını) kolaylaştırmak amacı ile bir “Gözlem Formu” geliştirilir ve kullanılır.

10 YARIŞMA GÖZLEM ÇEŞİTLERİ
Serbest Gözlem (Subjektif Gözlem) Yazılı Tespit Yoluyla Gözlem Teknik ve Benzeri Araçlar Kullanılarak Yapılan Gözlem (Video Kamera, Bilgisayar) Aksiyon (Grafik) Yoluyla Gözlem

11 1. Serbest Gözlem (Subjektif Gözlem)
Sık kullanılan bir analizdir. Deneyimle kazanılmış bilgilere dayanır. Geçerlilik kalitesi gözlem yapan kişiye ve onun bilgi birikimine bağlıdır. Zihinsel çalışmayı gerektirir, Bireysel değerlendirme söz konusudur. Video analizi ile desteklenebilir.

12 2. Yazılı Gözlem (Objektif Gözlem)
Önceden hazırlanmış çizelgede ve formlar üzerinde bazı kısaltmalar, şekiller ve simgeler kullanılarak yapılan gözlemdir. Bireysel veya takım olarak sporcunun davranışları gözlenir.

13 3. Teknik Araçlarla Yapılan Gözlem (Bilgisayar, video vb.)
Sporcuların teknik ve taktik davranışlarının video yardımıyla belirlenmesidir. Serbest gözlemle bağlantılı bir gözlem şeklidir. Antrenman veya müsabakadan sonra videoya kaydedilen gözlem kriterleri, aksiyogramı formuna dönüştürülerek değerlendirilir.

14 Analizde Bilgisayardan Yararlanma

15 Yürüme analizi

16 Sıçrama analizi

17 Futbolda teknik analiz

18 Video yoluyla yapılan gözlem, gözlem protokollerinin en objektif olanıdır.
Müsabaka gözlemi istatistiki olarak tama yakındır. Teknik ve taktik hareketlerin akışı istendiği şekilde ve hızlı dikkatle izlenebilir.

19 4. Aksiyon (Grafik) Yoluyla Gözlem
Antrenman yada müsabaka esnasında bireyin veya takımın kondisyonel durumunu belirlemek için yapılan bir gözlem şeklidir.

20 Sportif Analiz Uygulamalarında Meydana Gelen Sorunlar
Analiz yapanın yanlış tahminleri, Gözleyicinin yeterli derecede eğitilmemesi (gözlem metodunu kavrayamaması), Doğru tahmine rağmen saptamadaki yanlışlıklar,

21 Gözleyicinin yorulması (dikkatinin dağılması),
Kendini oyuna kaptırması, Hakemin yetersiz işaretleri, Çok çeşitli gözlem görevleriyle, gözlemciye fazla yüklenilmesi, Gözlem çizelgelerindeki hatalar.

22 ANALİZ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Anında Değerlendirilme Devre Arasında Değerlendirilme Müsabakanın Tümünün Değerlendirilmesi Turnuvaların Değerlendirilmesi Müsabaka Sezonlarının Değerlendirilmesi

23 Anında Değerlendirme Rakip takım veya sporcu hakkında daha çabuk bilgi edinilmesini sağlar. Analizi yapılan veriler daha çabuk değerlendirmeye alınır. Genellikle bu değerlendirme tek kişi tarafından (yardımcı antrenör veya istatistikçi) yapılır.

24 Devre Arası Değerlendirme
Bir müsabakanın, devre arasında hem gözlemcilerin raporuna göre hem de antrenörlerin kendi gözlemine göre değerlendirilmesini içerir.

25 Yıllık Yarışma Sezonunun Değerlendirilmesi
Analizciler bütün müsabaka boyunca tuttukları analiz sonuçlarını çizelgelerine aktarırlar.

26 Turnuvaların Değerlendirilmesi
Bütün maçların toplam değerlendirilmesi yapılır. Bu süre içinde hedeflenen düzeye ulaşılıp ulaşılmadığı ile takımın ve sporcuların başarı grafiği ortaya çıkarılır, bir önceki sezonla kıyaslanır. Aradaki farklılıklar bulunur ve nedenler ortaya çıkar ve gelecek sezon için daha başarılı olmanın yolları araştırılır.

27 SONUÇ Her gözlem çeşidinde de kişiye bağlı hatalar söz konusu olabilir. Her analiz türlerinin kombinasyonu müsabaka verilerini toplamamızı sağlar.

28 Yarışma analizi, yarışma ile ilgili ipuçları verir
Yarışma analizi, yarışma ile ilgili ipuçları verir. Bu ipuçları antrenöre yarışmalarda uygulayacağı teknik, taktik, koordinasyon ve psikolojik hazırlıklarla ilgili yol gösterir. Değişik yarışma analizi yöntemleri vardır.

29 MAÇ ANALİZİNİN TARİHİ Önceki yıllardaki gelişigüzel analizler,
Basketboldan esinlenme, 80’li yıllar sonrası, İngiltere’deki gelişmeler, hand-notation, Resmi araştırmalar, kongreler, Bilgisayarlı maç analizleri, Günümüzdeki durum.

30 (Bir maçtan sonra hatırlananlar % 15) Ölçmenin Önemi
Veriler kesindir, Subjektif spekülasyonları önler, Karşılaştırmalara ve değerlendirmelere temel oluşturur. Sporda karşımıza çıkan subjektif yorumları olabildiğince gerçeğe yaklaştırır.

31 Maç Analizinde Performans Bileşenleri
Kondüsyonel, Teknik, Taktik, Psikolojik,

32 Kondüsyonel (Fiziksel Performans)
Toplam Katedilen mesafe: km Yüksek şiddette katedilen mesafe: km Top ile Yük.Şid.kat.Mes.;.( )-( )m Topsuz Yük.Şid.kat.Mes.;( )-( )m Yüksek şiddette aktivite sayısı; Yüksek süratte koşu mesafesi; m Sprint mesafesi; m Sprint sayısı

33 Teknik Performans Toplam Pas Başarılı Paslar, Pas yüzdesi,
İleri Paslar, Topla buluşma, Kafa Vuruşu, Topa müdahale, Top kapma, Ortalar, Şutlar,

34 Taktik Performans Oyun sistemi, Takımın veya rakibin kilit oyuncusu,
Savunmadaki ortalama formasyon, Hücumdaki ortalama formasyon Takım bütünselliği ( bloklar arası mesafe ), Takım hatlarının birlikte toplam uzunluğu, Oyuncular arası mesafe, vb.

35 Müsabaka Anında Analiz

36 Verilerin Gruplandırılması
Standart Bilgiler- Level 1 Team sheet, score, cards, etc… Oyun Bilgileri- Level 2 Effective time, off sides, fouls, etc… Takım Bilgileri- Level 3 Possession, shots, shots on target, crosses, balls played / won / lost, etc… Oyuncu Bilgileri- Level 4 Possession, shots, passes, crosses, balls played / won / lost, etc… Alan ile ilgili bilgiler- Level 5 Length of plays / Plays direction, etc… Alan ve Materyal bilgileri - Level 6 Each ball touch is captured from ball reception to involuntary ball touch, etc.… Ball contacts & Tracking - Level 7 All players movements are captured to complete the fitness perfomance measuring

37 EUROBASKET MEN 2005 (AVRUPA ERKEKLER BASKETBOL ŞAMPİYONASI)
BELGRAD SIRBİSTAN KARADAĞ

38 İÇİNDEKİLER GİRİŞ DERECELER VE YAŞ-BOY ORTALAMALARI
SON 10 YILDAKİ DERECELER ÜLKELERİN SON 10 YILDAKİ İLK 8’E GİRME ADETLERİ SKOR FARKLARI GRUP MAÇLARI SONUNDA PUAN DURUMU SERBEST ATIŞ YÜZDELERİ 2 SAYI ŞUT YÜZDELERİ 3 SAYI ŞUT YÜZDELERİ GENEL ŞUT YÜZDELERİ SAVUNMA REBOUNDU HÜCUM REBOUNDU TOPLAM REBOUND MAÇ BAŞINA ATILAN SAYI ORTALAMALRI MAÇ BAŞINA YENEN SAYI ORTALAMALARI MAÇ BAŞINA AVERAJ BLOKLANAN ŞUT YAPILAN FAUL TOP ÇALMA TOP KAYBI ASSİST TAKIMLAR GENEL İSTATİSTİKLERİ TAKIMLAR ORTALAMA İSTATİSTİKLERİ İSTATİSTİKLERDE LİDER OYUNCULAR YUNANİSTAN-ALMANYA MAÇI SONUÇ İSTATİSTİK ÖRNEĞİ İSTATİSTİK TUTARKEN BİLİNMESİ GEREKEN BASKETBOL TERİMLERİ

39 GİRİŞ 34. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası Sırbistan Karadağ’ın Belgrat şehrinde yapılmıştır. Bu şampiyonada elemeler sonrası Avrupa’nın en iyi 16 takımı mücadele etmiştir. Yapılan mücadeleler sürpriz sonuçları doğurarak favori olmayan 2 takım ilk 2 sırayı almıştır.

40 GRUP MAÇLARI SONUNDA PUAN DURUMU
O= OYNADIĞI OYUN G/M= GALİBİYET/MAĞLUBİYET A/Y= ATTIĞI/YEDİĞİ P= PUAN A, ve D grubunun B ve C grubuna göre daha dengeli bir grup olduğu ilk 3 sıradaki takımların birbirlerini yenmesinden anlaşılmaktadır. Gruplarında ilk sırayı alan Rusya, Litvanya, Slovenya ve İspanya bir üst tura direkt olarak çıkmış, diğer grupların 2. ve 3. leri birbirleri ile çapraz müsabaka oynamış kazananlar ilk 8 mücadelesi vermiştir. Türkiye ise grubunda 1 galibiyet alarak B grubunun 2.si Almanya ile çapraz maç oynamış ve bu maçı kaybederek turnuvadan elenmiştir.

41 DERECELER VE YAŞ-BOY ORTALAMALARI
NO ÜLKE EN KISA EN UZUN ORT EN GENÇ EN YAŞLI 1. YUNANİSTAN 1,92 2,15 2,03 21 29 25,08 2. ALMANYA 1,80 1,98 23 33 28,16 3. FRANSA 2,18 1,99 22 34 26,50 4. İSPANYA 1,87 2,09 19 32 25,16 5. LİTVANYA 1,90 2,16 30 25 6. SLOVENYA 1,76 2,14 2,01 25,25 7. HIRVATİSTAN 1,85 2,17 2,02 20 24,91 8. RUSYA 1,84 31 24,83 9. İSRAİL 2,08 1,97 İTALYA 2,11 28,50 SIRBİSTAN KARADAĞ 1,94 27,50 TÜRKİYE 18 25,66 13. BOSNA HERSEK 1,88 2,20 35 25,58 BULGARİSTAN 25,41 LETONYA 1,86 2,07 25,75 UKRAYNA 1,77 2,00 25,83 25,97 Turnuvanın boy ortalaması 2,00 metre olup en uzun boy ortalamasına sahip takımlar 2,03 metre ile Litvanya, Sırbistan Karadağ ve şampiyon Yunanistan'dır. Türkiye 2,01 boy ortalamasıyla turnuvanın boy ortalamasına göre daha uzun bir takımdır. En kısa takımlar ise 1,97 metre boy ortalaması ile İsrail ve Letonya’dır. Turnuvanın yaş ortalaması 25,97 olup en geç takım 24,83 ile Rusya'dır. Türkiye 25,66 yaş ortalaması ile turnuvanın yaş ortalamasına göre daha genç bir takımdır. En yaşlı takım ise 28,50 yaş ortalaması ile İtalya’dır. Şampiyon Yunanistan ise 25,08 yaş ortalaması ile ortalamadan genç bir takımdır.

42 SON 10 YILDAKİ DERECELER YIL/ DERECE 1997 1999 2001 2003 2005 1 YUGOSLAVYA İTALYA LİTVANYA YUNANİSTAN 2 İSPANYA TÜRKİYE ALMANYA 3 RUSYA FRANSA 4 5 6 SIRBİSTAN KARADAĞ SLOVENYA 7 POLONYA HIRVATİSTAN İSRAİL 8 LETONYA 1987 1989 1991 1993 1995 SOVYETLER BİRLİĞİ FEDERAL ALMANYA ÇEKOSLAVAKYA ESTONYA BULGARİSTAN HOLLANDA BOSNA HERSEK Son 10 yılda en çok şampiyon olan takım 5 kez ile Yugoslavya’dır yılındaki birincilik Yunanistan’ın son 10 yıldaki 2. şampiyonluğudur. Türkiye ise son 10 yılda 2 kez 8., 1 kez de 2. olmuştur.

43 ÜLKELERİN SON 10 YILDAKİ İLK 8’E GİRME ADETLERİ
KATILIM ADEDİ İSPANYA 10 BULGARİSTAN 2 FRANSA 8 ÇEKOSLAVAKYA YUNANİSTAN SOV. BİRLİĞİ İTALYA 7 BOSNA HERSEK 1 RUSYA ESTONYA YUGOSLAVYA FED. ALMANYA LİTVANYA 5 HOLLANDA ALMANYA 4 İSRAİL HIRVATİSTAN LETONYA POLONYA 3 SIRBİSTAN TÜRKİYE SLOVENYA Son 10 yılda ilk sekize en çok giren takım 10 kez ile İspanya’dır. Son şampiyon Yunanistan ise 8 kez ile en çok ilk 8’e giren 2. takımdır. Türkiye ise 3 kez ilk 8‘e girmiştir.

44 SKOR FARKLARI 0-4 5-9 10-14 15-19 20 VE ÜSTÜ TOPLAM YÜZDE A GRUBU 2 - 1 6 %15 B GRUBU 3 C GRUBU D GRUBU ELEMİNASYON 4 %10 ÇEYREK F. SIRALAMA 5-8 %5 YARI F. FİNAL 11 9 40 %100 YÜZDE(%) %27.5 %22.5 %7.5 Bu turnuvada maçlar en çok 5-9 sayı ve sayı farkı ile bitmiştir. 20 ve üstü farkla biten maç sayısı en az seviyede olmuştur. Bu da bize turnuvanın denk takımlar arasında geçtiğinin göstergesidir. Bu turnuvada maçların büyük sayı farkı ile bitmesinin nedeni takımların son anlarda risk alıp skor farkını kapatmak için yanlış atış tercihleri kullanmasından dolayı olmuştur.

45 SERBEST ATIŞ YÜZDELERİ
Basketbolda özellikle başa baş giden maçlarda maçların galibini faul atış yüzdeleri belirler. Genelde içeriden oynayan takımlar daha çok faule maruz kaldığı için daha fazla faul atışı kullanır. Faul atışlarında yüzdesi en iyi olan takım 2. olan Almanya’dır. İspanya’nın ise en çok faul atışı deneyen ve faul atışlarından en çok sayı kazanan takım olduğu görülmektedir. Şampiyon Yunanistan ise %58,5 faul yüzdesiyle turnuva ortalamasının altında bir yüzdeye sahiptir. Türkiye ise %66,3 ile ortalamanın çok az altında bir faul atış yüzdesine sahiptir.

46 2 SAYI ŞUT YÜZDELERİ Basketbolda yakın mesafe atışlardan olan 2 sayılık atışlar maç içerisinde en çok denenen atışlardır. Galip gelebilmek için iyi bir 2 sayılık atış yüzdesine sahip olmanız gerekmektedir. 2 sayılık atışlarda yüzdesi en iyi olan takım Litvanya’dır. Bu bağlamda Litvanya’nın iyi şut seçimi yapan ve içeriden oynayan bir takım olduğu söylenebilir. Hırvatistan’ın ise en çok 2 sayılık atış deneyen ve bu atışlarından en çok sayı kazanan takım olduğu görülmektedir. Şampiyon Yunanistan ise %50,4 2 sayılık atış yüzdesiyle turnuva ortalamasının üstünde bir yüzdeye sahiptir. Türkiye ise %50,3 ile ortalamanın çok az üstünde bir 2 sayılık atış yüzdesine sahiptir.

47 3 SAYI ŞUT YÜZDELERİ Basketbolda uzak mesafe atış olan 3 sayılık atışlar maç içerisinde isabetli olması durumunda bir takıma çok rahat bir galibiyet getirebilir. Bunun yanında isabetsiz olduğu durumlarda 2. atış şansı yakalanamazsa takımlar sayı sıkıntısı çekebilir. Genelde içeride iyi savunma yapan takımlara karşı dış atış kullanılır. Rakibin savunma direncini kırmak açısından 3 sayılık yüzdelerde başarılı olmak gerekmektedir. 3 sayılık atışlarda yüzdesi en iyi olan takım Hırvatistan’dır. Bu bağlamda Hırvatistan’ın iyi şut seçimi yapan bir takım olduğu söylenebilir. Almanya’nın ise en çok 3 sayılık atış deneyen ve bu atışlarından en çok sayı kazanan takım olduğu görülmektedir. Şampiyon Yunanistan ise %25,4 3 sayılık atış yüzdesiyle turnuva ortalamasının altında bir yüzdeye sahiptir. Türkiye ise %30 ile ortalamanın altında bir 3 sayılık atış yüzdesine sahiptir.

48 GENEL ŞUT YÜZDELERİ Hem 2 sayı hem 3 sayı yüzdelerinin birlikte olduğu genel şut yüzdelerinde en iyi yüzdeye sahip takımın Litvanya olduğu görülmektedir. Litvanya’nın hep içeriden hem dışarıdan doğru şut seçimleri yapan bir takım olduğu söylenebilir. Hırvatistan 428 şut denemesiyle en çok şut atan takım olmuştur. Yine 202 başarı ile şuttan en çok sayı bulan takımdır. Şampiyon Yunanistan ise %42,6’lık şut yüzdesiyle turnuva ortalamasının altında bir yüzdeye sahiptir. Türkiye ise %43,5 ile ortalamanın altında bir şut yüzdesine sahiptir.

49 SAVUNMA REBOUNDU Savunma reboundu çok önemli bir savunma elementidir ve hızlı hücumun başlangıcıdır. Aynı zamanda rebound, çok iyi yapılan bir savunmanın ardından rakibe ikinci bir atış şansı vermemek adına çok önemlidir. Rusya, 28,8 savunma reboundu ortalaması ile maç başına en çok rebound alan takımdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 25,3 rebound ortalaması ile turnuva ortalamasının üstünde savunma reboundu almıştır. Türkiye ise maç başına 17,3 rebound ortalaması ile turnuva ortalamasının çok altında kalmıştır.

50 HÜCUM REBOUNDU Hücum reboundu rakibin savunma direncini kırmak ve ikinci bir atış şansı bulmak adına çok önemli bir elementtir. Hücum reboundunu almakla ikinci bir sayı şansı bulunurken, alamamak durumunda ise rakip takıma hızlı hücum şansı verilebilir. Fransa, 13,1 hücum reboundu ortalaması ile maç başına en çok rebound alan takımdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 9,9 rebound ortalaması ile aynı sayıda hücum reboundu almıştır. Türkiye ise maç başına 8 rebound ortalaması ile turnuva ortalamasının altında kalmıştır.

51 TOPLAM REBOUND Rusya 41.2 genel rebound ortalaması ile en çok rebound alan takım olmuştur. Şampiyon Yunanistan 35,1 genel rebound ortalaması ile ortalamanın üstünde rebound almıştır. Türkiye ise 25,3 genel rebound ortalaması ile turnuva ortalamasının çok altında kalmıştır.

52 MAÇ BAŞINA ATILAN SAYI ORTALAMALARI
Sayı basketbolda maçı kazanmak adına en önemli elementtir. Ne kadar iyi savunma yapılırsa yapılsın sayı atılmazsa maç kazanılmaz. İspanya 87 ortalama ile en iyi hücuma sahip takımdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 66,4 sayı ortalaması ile turnuva ortalamasının altındadır. Türkiye ise 73,3 sayı ortalaması ile turnuva ortalamasının altında kalmıştır.

53 MAÇ BAŞINA YENEN SAYI ORTALAMALARI
İyi savunma yapan takımlar maçlarda az sayı yerler. Buna göre şampiyon Yunanistan 59,7 sayı ortalaması ile turnuvanın en az sayı yiyen takımıdır ve yediği sayı turnuva ortalamasının çok altındadır. Buna göre Yunanistan’ın turnuvanın en iyi savunma yapan takımı olduğu söylenebilir. Türkiye ise maç başına 80,5 sayı ortalaması ile turnuva ortalamasının çok üstünde sayı yemiştir.

54 MAÇ BAŞINA AVERAJ Atılan ve yenilen sayı ortalamalarının karşılaştırıldığı averajlara bakılırsa; Yunanistan ve Litvanya’nın en iyi averaja sahip olan takım olduğu görülmektedir. Türkiye ise averaj ortalamasında turnuva seviyesinin çok altında kalmıştır.

55 BLOKLANAN ŞUT Blok savunma elementlerinden biridir. İyi savunmanın bir göstergesidir. Genelde savunma yapan değil ona yardım eden oyuncu blok yapar. Bu da takım savunmasındaki yardımlaşmanın bir göstergesidir. Bunun yanında blok yaparken faul yapma ihtimali de oldukça fazladır. Fransa maç başına 3,9 blok ortalamasıyla en çok blok yapan takımdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 0,9 blokla ortalamanın altındadır. Türkiye ise 2.3 blokla turnuva ortalamasının altında blok yapmıştır.

56 YAPILAN FAUL Faul yapmak iki etkene bağlıdır. Bir takım ya agresif ve sert savunma yaptığı için çok faul yapar ya da savunma yapmayı ve yardımlaşmayı bilmediği için faul yapar. Bu seviyedeki takımlarda savunma yapmayı bilmemek çok da söz konusu değildir. Slovenya maç başına 26,8 faul ile turnuvanın en agresif takımıdır. Şampiyon Yunanistan ise maç başına 21,7 faul ortalaması ile ortalamanın altında faul yapmıştır. Türkiye ise 22,3 faul ile turnuva ortalamasının altında kalmıştır.

57 TOP ÇALMA Top takibinin ve iyi savunmanın bir göstergesi olan top çalma savunmadan hızlı hücuma çıkmak adına önemlidir. Litvanya maç başına 10,3 top çalma ile ilk 8 içinde en çok top çalan takımdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 8,7 top çalma ile turnuva ortalamasının altında kalmıştır. Türkiye ise maç başına 13,3 ile en çok top çalan takım olmuştur.

58 TOP KAYBI Yanlış pas seçiminden kaynaklanan top kaybı rakip takımın hızlı hücumu ile sonuçlanabilir. Doğru hücum hamlelerini kullanmayan takımlar top kaybını çok yaparlar. Örneğin pas vermesi gereken yerde oyuncu savunmanın arasına top sürerek dalarsa ya da topu çevirmek isterken yanlış yere pas atarsa veyahut doğru pası atmazsa top kaybı yapabilir. Hırvatistan maç başına 18,6 top kaybıyla en çok top kaybeden takımdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 15,4 top kaybıyla turnuva ortalamasında top kaybetmiştir. Türkiye ise maç başına 14 top kaybıyla ortalamanın altında top kaybetmiştir.

59 ASİST(SAYI PASI) Asist(sayı pası) sayı ile sonuçlanan pastır.
Özellikle oyun kurucuların önemli özelliklerinden olup takım organizasyonuyla doğrudan ilgilidir. Yardımlaşmanın takım içerisinde hücuma yönelik bir göstergesidir. Litvanya 14 ortalamayla turnuvanın en çok asist yapan takımıdır. Şampiyon Yunanistan maç başına 12,3 ortalamayla turnuva ortalamasının üzerinde asist yapmıştır. Türkiye ise maç başına 8,5 asist ortalamasıyla turnuva ortalamasının altında kalmıştır.

60 TAKIMLAR GENEL İSTATİSTİKLERİ
O= OYNADIĞI OYUN 2S= 2 SAYILIK ATIŞ 3S= 3 SAYILIK ATIŞ B/D= BAŞARILI/DENENEN REB= REBOUND S= SAVUNMA H= HÜCUM SA= SERBEST ATIŞ TOP= TOPLAM AS= ASSİST F= FAUL TK= TOP KAYBI TÇ= TOP ÇALMA B= BLOKLANAN ŞUT A.S= ATTIĞI SAYI Y.S= YEDİĞİ SAYI ORT= ORTALAMA

61 TAKIMLAR ORTALAMA İSTATİSTİKLERİ
O= OYNADIĞI OYUN 2S= 2 SAYILIK ATIŞ 3S= 3 SAYILIK ATIŞ B/D= BAŞARILI/DENENEN REB= REBOUND S= SAVUNMA H= HÜCUM SA= SERBEST ATIŞ TOP= TOPLAM AS= ASSİST F= FAUL TK= TOP KAYBI TÇ= TOP ÇALMA B= BLOKLANAN ŞUT A.S= ATTIĞI SAYI Y.S= YEDİĞİ SAYI ORT= ORTALAMA

62 FAUL ATIŞI LİDERLERİ

63 2 SAYILIK ATIŞ LİDERLERİ

64 3 SAYILIK ATIŞ LİDERLERİ

65 MAÇ BAŞINA EN ÇOK SAYI ATANLAR

66 ORTALAMA OYNAMA SÜRELERİ

67 TOPLAM REBOUND LİDERLERİ

68 ASSIST LİDERLERİ

69 BLOK LİDERLERİ

70 TOP ÇALMA LİDERLERİ

71 TOP KAYBI LİDERLERİ

72 FAUL YAPMA LİDERLERİ

73 İKİ PARAMETREDE İKİLİ SAYI (DOUBLE DOUBLE) LİDERLERİ

74 FİNAL MAÇININ DEĞERLENDİRMESİ
YUNANİSTAN & ALMANYA

75

76 YUNANİSTAN DK= ORTALAMA OYNADIĞI DAKİKA TOP= TOPLAM 2S= 2 SAYILIK ATIŞ
B/D= BAŞARILI/DENENEN REB= REBOUND S= SAVUNMA H= HÜCUM SA= SERBEST ATIŞ TOP= TOPLAM AS= ASSİST F= FAUL TK= TOP KAYBI TÇ= TOP ÇALMA B= BLOKLANAN ŞUT SAYI= ATTIĞI SAYI

77 ALMANYA DK= ORTALAMA OYNADIĞI DAKİKA TOP= TOPLAM 2S= 2 SAYILIK ATIŞ
B/D= BAŞARILI/DENENEN REB= REBOUND S= SAVUNMA H= HÜCUM SA= SERBEST ATIŞ TOP= TOPLAM AS= ASSİST F= FAUL TK= TOP KAYBI TÇ= TOP ÇALMA B= BLOKLANAN ŞUT SAYI= ATTIĞI SAYI

78 FİNAL MAÇI Yunanistan 1. ve 3. periyotlardaki oyunuyla maçı almıştır. Bu da Yunanistan’ın maça ve 2. devreye iyi başlamasının göstergesidir. Almanya’nın çok top kaybı yapması dikkat çekmiştir. Genelde dış atışlarda başarılı olan Almanya çok düşük bir 3 sayı yüzdesi ile oynamıştır. Yunanistan’ın asist sayısının Almanya’dan gözle görülür şekilde fazla olması Yunanistan’ın hücumda çok iyi yardımlaştığı ve paslaştığının işaretidir. Almanya’da skor yükünü 2 oyuncu çekerken Yunanistan’da skorun dengeli dağılımı takım oyununun ve yardımlaşmanın bir göstergesidir.

79 SONUÇ NOT: SONUÇ BÖLÜMÜ ŞAMPİYONA VERİLERİNE GÖRE YORUMLANMIŞTIR. Bu turnuvada atılan sayı ortalaması yüksek olan takımlar, yediği sayı ortalaması az olan takımlara oranla alt sıralarda derece almışlardır. Takımların düşük şut yüzdeleri dikkat çekmiştir. Gruplarını lider bitiren takımlar doğru maçları kazanamadıkları için ilk 3 dereceye girememiştir. Şampiyon Yunanistan maçlarını farklı kazanarak değil doğru maça konsantre olarak ve rakiplerine oranla çok daha az sayı yiyerek şampiyon olmuştur. Yunanistanın tüm parametrelerde ortalama dereceleri olmasına rağmen averajının en iyi olması dikkat çekmiştir. Hücumu özelliği iyi olan takımlar ilk 3 dereceye girememiştir. Bu turnuvada Türkiye hemen hemen hiçbir parametre de ortalamanın üstüne çıkamamıştır. Maçlara iyi başlamasına rağmen devamını getirememesi dikkat çekmiş. Bunun nedeni olarak da yardımlaşma eksiği ve konsantrasyon azlığı gözlenmiştir. Kötü ve yardımlaşmasız savunma yapması dikkat çekmiş bu da maçlarda çokça sayı yemesine neden olmuştur

80 İSTATİSTİK ÖRNEĞİ ALAN ATIŞLARI

81 YORUMLAR 1.İngiltere Premıer lige göre incelenen tüm parametre değerlerinin genel olarak 4 takım içinde düşük olduğu görülmüştür. 2. Milli takımın, 1/3 hücum bölgesine rakip takımlarla eşit değerde giriş yaptığı gözlenmiş.Burada sadece farklılık anlamında vurgulanması gereken,uzun toplarla 1/3 hücum alanına giriş tercihlerinin yerinde olmadığı bu nedenle hata yüzdesinin arttığı,halbuki kısa pas ve driplinglerle giriş yaptığı pozisyonlarda düşük bir hatayla oynadığı görülüyor.Burada Arda, Hamit, Nihat, Tuncay gibi topla alan kat edebilen,rakip defansın ardına koşu yapabilen,duvar olabilen oyuncuların etkisi söz konusudur. 3. Milli takımın 1/3 hücum bölgesine girdiği pozisyonlardaki ilk temaslarda rakiplere oranla daha iyi olduğu yine burdada,topla teması iyi olan hücum oyuncularının tipolojik özelliklerinin önplana çıktığı görülmüştür 4. Milli takımın 1/3 hücum bölgesine girdiği pozisyonlardaki rakiplere oranla daha fazla şut atması ve isabet oranının iyi olması şut ile atak sonlamaların önemini ortaya koymaktadır.Ancak yinede şut girişimlerinin artırılması lehte avantaj olacaktır. 5. Milli takımın 1/3 hücum bölgesinde etkisiz olduğu yönlerine bakacak olursak,özellikle korner,kenar ortaları ve frikiklerde hedefe oynama oranının düşük olduğu aşikardır.Bu atışlarda ilk temas yapacak yüksek oyuncunun olmaması belkide bu dezavantajı beraberinde ortaya koymaktadır.

82 6. Milli takımın 1/3 hücum bölgesine driplingle giriş yapan oyuncuların foul kazanamaması da üzerinde durulması gereken bir noktadır. 7.Milli takımın topa sahip olma oranı Portekiz maçı hariç diğer maçlarda lehine gözükmektedir. 8. 5 maçta 102 faulle agresif bir yapı ortaya koyan Milli takım oynadığı maçların hepsinde rakipten daha fazla faul yapmış. 9.Ve belki de en ilginci aynı zamanda da son çeyrekte maçları kazanmasında etkili olduğu söylenebilecek bir özellik ortaya çıktı EURO 2008 de.Toplam tüm takımın koşu mesafesinde Milli Takımın rakiplerinden ortalama 2-3 km daha fazla mesafe kat ettiği görülmüştür.Attığı gollerin 4 ü , 1 i 60-75, 1 i aralığındadır.

83 Değerlendirme Genellikle ölçme ve değerlendirme kavramları birbiri ile karıştırılır.Bunun nedeni bu kavramların sıkça kullanılmasından dolayı olabilir. 1500 metre koşan bir atletin 4:30 luk derecesi ne anlam ifade eder? Maç boyunca toplam 34 top kullanan oyuncunun bu ölçümü ne ifade eder?

84 Tolga’ nın puanı (ölçüm)
Tolga’nın takım arkadaşları ile karşılaştırılması (ölçüt) Bu örneklereden sonra değerlendirmenin tanımınmı şu şekilde yapabiliriz ; Değerlendirme ölçme sonuncu elde edilen ölçümleri bir ölçütle karşılaştırarak değer yargısı çıkarma işidir.

85 ÖLÇME, ÖLÇÜT VE DEĞERLENDİRME
Bir grup atletin 1500 m. koşu yarışı sonuçları ele alınmış ve atletlerden biri 4.30 dakikada koşmuş olsun. % 84’ ünden iyi, %16’ ından kötü.... Tolga matematik sınavından 76 almış olsun.(ölçüm) Sınıftaki bütün öğrenciler 82 ile 48 arasında notlar almış olsun.(ölçüt) Tolga başarılıdır. Sınıfın en iyisi değildir. (değerlendirme)

86 Değerlendirme Ölçme sonunda elde edilen ölçümleri bir ölçütle karşılaştırarak değer yargısı çıkarma işidir.

87 Ölçme değerlendirme ile anlam kazanır.
Ölçme sonuçlarına dayanmayan değerlendirmeye güvenilmez. Ölçme niteliği belirtirken değerlendirme bu miktarın yeterli olup olmadığını veya az ya da çok olmadığı hakkında bir değer yargısına varmaya çalışır.

88 ÖLÇME –DEĞERLENDİRME KARAR İLİŞKİSİ
Sporcunun bilgisini,becerisini, gözleme soru sorma, cevap alma, uygulama yaptırma, sonuçları puanlama (ÖLÇME) Karşılaştırma Gruptaki diğer sporcuların puanları ve bunlarla ilgili istatistikler, standartlar , normlar.(ÖLÇÜT) Puan Sporcunun puanının grup içindeki sırasını, aritmetik ortalamadan uzaklığını bulma (İŞLEMLER) Sporcu 4.30 dakika koşmuştur.Başarılıdır. (YARGI) (DEĞERLENDİRME) Sporcu, barajı geçmiştir veya geçer not almıştır.

89 Verilerin sınıflandırılması
İfade ediliş Şekline göre; Sayısal, sözel, çizgisel. Objektif olup olmayışına göre; objektif ve subjektif. Elde ediliş kaynaklarına göre; gözlemsel, deneysel, normatif, temsili veriler.


"MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları