Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKLUK DÖNEMLERİNDE BESLENME PROF. DR. NURSAN ÇINAR Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKLUK DÖNEMLERİNDE BESLENME PROF. DR. NURSAN ÇINAR Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 1."— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKLUK DÖNEMLERİNDE BESLENME PROF. DR. NURSAN ÇINAR Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 1

2 Giriş Besleme bireyin büyümesi ve gelişmesi, sağlıklı yaşam sürebilmesi için gereken besinlerin alınmasıdır. Özellikle hızlı büyüme dönemi (anne karnında, ilk bir yıl) ve ergenlik dönemindeki doğru beslenmenin etkileri tüm yaşam boyunca sürmektedir. 2 /94

3 Yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için gereklidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu devam eder. Doğru beslenme hastalıklarından korunmanın ve sağlıklı yaşamın ön koşullarından biridir. 3 /94

4 Yenidoğan ve Bebeklik Döneminde Beslenme 4 /94

5 Çocukların beslenmesi anne karnında başlar. Annenin gebeliği boyunca yeterli ve dengeli beslenmiş olması, sağlıklı bebek dünyaya getirebilmenin en temel koşuludur. 5 /94

6 Çocuklarda büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu yaşama sağlıklı başlangıç için en kritik dönemdir. Yenidoğan bir bebek için en uygun besin ANNE SÜTÜ ’dür. 6 /94

7 Anne sütü ve emzirme, bebek ve anne için sayısız yararlar sağlamaktadır. 7 /94

8 Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü, 6. aydan sonrada tamamlayıcı besinlerle birlikte 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. 8 /94

9 Emzirmenin Bebeğe Yararları Anne sütü bağışıklık sistemi öğelerini barındırması ile bebeğin ilk aşısıdır. 9 /94

10 Sağlık yönünden akut (kısa süreli) ve kronik (uzun süreli) hastalıkların riskini azaltır. Hastalıklar Alt solunum yolu enfeksiyonları Otitis media (orta kulak iltihabı) Bakteriyel menenjit İdrar yolu enfeksiyonları Nekrotizan enterokolit: Özellikle prematüre (erken doğan) bebeklerde görülür. Barsakta doku kaybı ve enfeksiyon vardır. Allerjik hastalıklar Ani bebek ölümü sendromu İnsuline bağımlı diyabet İshal Lenfomalar Obezite (Şişmanlık) Ülseratif kolit: Kalın barsakta görülen iltihaplı bir hastalıktır. 10 /94

11 Bağışıklık sistemini güçlendirir. 11 /94

12 Bebeğin büyümesi ve gelişmesini destekler, psikolojik yönden yarar sağlar. Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir Bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır. Çene ve diş gelişimini iyi yönde etkiler. Büyüme faktörleri organ ve dokuların olgunlaşmasını sağlar. 12 /94

13 Sağlıklı olarak dünyaya gelen bebek, yeterli ve dengeli beslenmenin sürmesi ve iyi bir bakım ile (aşılar, banyo, güneşlenme, egzersiz vb) sağlıklı bir çocuk olarak büyür ve gelişir.. 13 /94

14 Emzirmenin Anneye Yararları Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir. Emzirme anne rahminin eski haline dönmesini hızlandırır. 14 /94

15 Emziren annelerde demir eksikliği anemisi ortaya çıkma riski azalır. Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha az olduğundan ve emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan bu anneler, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluştururlar. 15 /94

16 Emziren annelerin meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür. Bir çalışmada emzirmenin meme kanseri riskini %4,3 azalttığı, Kanada’da yapılan diğer bir çalışmada da hayatlarında en az 16 ay emziren kadınlarda meme kanserinin %6 azaldığı bulunmuştur. 16 /94

17 Emzirme diabetik annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır. Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verirler. 17 /94

18 Emziren annelerde endometriozis hastalığının ilerleme hızı daha düşüktür. Emzirmek annenin ileride endometrium kanserine yakalanma riskini azaltır. Emzirme anneyi ileride ortaya çıkacak osteoporozdan korur. 18 /94

19 Kalp hastalığı riski azalır. Emzirme sırasında, total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri azalırken faydalı HDL düzeyi yüksek kalır. Bebeklerini emziren kadınlarda multiple skleroz gelişme olasılığı daha azdır. 19 /94

20 Emzirme doğal bir gebelikten korunma yöntemidir. Emzirmek biberonla beslemekten daha kolaydır. 20 /94

21 Anne sütü hiçbir zaman birebir taklit edilemez. Bu nedenle emzirmeyen anneler hangi mamanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda oraya buraya koşuştururlarken, emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi "mamayla" beslendiklerinden emindirler. Emziren annenin "temiz su" bulma endişesi yoktur. 21 /94

22 Yeterli sıklıkta ve doğru emzirme tekniği ile beslenince bebek uyur, anne dinlenir. Anne- bebek uyumu sağlanmıştır. Kendine güven ve haz verir. 22 /94

23 Emzirmenin Aileye Faydaları Bebeğin emzirildiği ailelerde telaş azalır. Emzirme aileye zaman kazandırır. Bebek bezleri daha az kokuludur. Emzirilen bebekler daha az hasta olacağı için ailenin sağlık harcamaları azalır. 23 /94

24 Gece bebeğe besin hazırlamak için kalmak gerekmeyeceği için hem aile bireylerinin özelliklede babaların uykusu bölünmez ve gece boyu uyudukları için daha fazla dinlenirler. Hasta çocuklarıyla uğraşmayan ebeveynlerin iş gücü ve iş verimliliği artar. 24 /94

25 Emzirme ile daha sağlıklı nesiller yetiştirilir. 25 /94

26 Aile bebeğiyle birlikte daha rahat dışarı çıkabilir. 26 /94

27 Sosyal Açıdan Yararları Kadına bebeği olsa dahi sosyal yaşama tam olarak katılıma devam etmesi için imkan tanır. Anne emzirme yoluyla ağlayan bebeği kolayca susturabileceği için gürültü açısından çevresini rahatsız edici durumlar azalır. 27 /94

28 Emziren anneler arasında bebeklerini besleme açısından sosyo-demografik farklar ortadan kalkar. 28 /94

29 Ekonomiye faydaları Anne sütü bebekler için en ucuz ve en iyi gıdadır. Diğer mama ve gıdalar oldukça pahalıdır. Anne sütünün ise bebek için değeri parayla ölçülemeyecek kadar yararlıdır. Mama kullanımı ülke bütçesine de ciddi bir yük getirmektedir. Emziren anneler hem zamandan hem de çocuk doktoru parasından anlamlı bir şekilde tasarruf ederler. 29 /94

30 Emzirme, uzun vadede sağlıklı bir çocuk, ergen ve yetişkin nüfus ile sağlık maliyetlerini azaltabilir. Emziren annelerde daha sağlıklı olacakları için anne sağlığı ile ilgili harcamalar azalır. 30 /94

31 Emzirilen bebekler daha sağlıklı bebeklik ve çocukluk geçireceği için ebeveynlerin işe devamsızlığı azalacaktır. Bu işverenin emzirmeyi desteklemesi için önemli bir sebeptir. 31 /94

32 Sadece hazır mama ile beslenen bir bebeğin aile ekonomisine yükü ; Bebeğin yaklaşık olarak bir haftada 1,5 kutu tükettiği düşünülürse 1 kutu formula 23TL Haftalık masraf 35 TL Aylık 140 TL 140x6=840 TL (sadece ilk 6 ay için tasarruf) 32 /94

33 Hesaplamaya aşağıdakiler ilave edilmemiştir. Elektrik maliyeti Su maliyeti Deterjan maliyeti Çocuk bezi maliyeti Biberon ve eklerinin maliyeti Slide /94

34 Çevreye Yararları Emzirme doğaldır ancak, yapay mamalar için bir çok fosil yakıt tüketilerek ve plastik ambalajlar kullanılarak çevreye zarar verilmektedir. 34 /94

35 Emzirme Bebek, Anne, Aile, Toplum, Ekonomi ve Çevre için en iyi seçenektir. 35 /94

36 Anne Sütü Yetiyor mu? Anne sütü alan bir bebeğe D vitamini dışında su dahil başka hiçbir şey verilmemelidir. İdrar sayısı ! Doğumu takip eden 3. günde ortalama 3 ıslak bez ve ilk haftanın sonundan itibaren günde ortalama 6 ıslak bez sütteki suyun yeterli olduğunun işaretidir. 36 /94

37 Anne sütünün yetip yetmediği konusundaki kesin gösterge bebeğin haftalık kilo alımıdır. 37 /94

38 Tamamlayıcı beslenme nedir? Anne sütünün tek başına süt çocuğunun enerji ve besin öğeleri gereksinmesini tam olarak karşılamadığı dönemde başlayan, diğer yiyecek ve içeceklerin anne sütü ile birlikte verildiği sürece “tamamlayıcı beslenme” adı verilmektedir. 38 /94

39 Alerjen etkisi olmayan besinlerden seçilmelidir. Uygun zamanda başlatılan ve kurallara uygun şekilde sürdürülen tamamlayıcı beslenme, bebeğin bir yaş civarında aile sofrasındaki yiyecekleri tüketebilecek olgunluğa ulaşmasını sağlar. 39 /94

40 *Yeni besinler aynı zamanda değil, 1-2 Haftalık aralarla verilmeli *1-2 çay kaşığı ve tek öğün verilmeli,. bebeğin alımına göre artırılmalı *Bebek açken denenmeli *Bebek besini almak istemediğinde zorlanmamalı, daha sonra tekrar denenmeli *Besinler kaşıkla verilmeli *Besinler doğal ve taze olmalı *Besin hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller yıkanmalı 40 /94

41 4-6 ayda önerilen tamamlayıcı besinler Yoğurt, Şekersiz muhallebi Sütlaç Meyve suyu Pekmez 6 aydan sonra püre 6-8 ayda önerilen tamamlayıcı besinler Yoğurt, muhallebi, sütlaç Meyve suyu ve püresi Sebze püreleri, sebze çorbası Yumurta sarısı (1/4)- 6. ayda Yumurta sarısı (tamamı)-7. aydan sonra Beyaz peynir Et 9-12 ayda önerilen tamamlayıcı besinler Yumurta (tam) Meyve püresi, sebze çorbası Yoğurt, unlu-sütlü mama Et, baklagiller (püre 1 öğün) Ekmek İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli) ANNE S ÜTÜ 41 /94

42 Bebeklerde ilk başlanacak meyve suyu kış mevsimi için elma, yaz mevsi­mi için ise şeftali suyudur. meyve suyunun günde 150 ml’den (bir çay bardağı) daha fazla tüketilmesi önerilmemektedir. 42 /94

43 0-1 yaş arası önerilmeyen besinler Çay, Bitki çayları BaklaBalŞeker Kuruyemiş (Fındık, fıstık vb.) 43 /94

44 1 Yaşta Önerilen Ek Gıdalar SOFRAYA OTURABİLİR ANNE S ÜTÜ 44 /94

45 Güvenli besinin en önemli özelliklerinden birisi de hijyenik koşullarda, temiz su ile el yıkandıktan sonra hazırlanmış olmasıdır. 45 /94

46 Konserve gıdalar, hazır çorbalar ve hazır meyve suları, şekerli yoğurt ve peynirler, tuzlu ve biberli gıdalar uygun besinler değildir. Sosis, salam ve sucuk gibi ürünlerin çocuk beslenmesinde yeri yoktur. 46 /94

47 Okul Öncesi Dönemde Beslenme Okul öncesi dönem 3-6 yaş arası çocukları kapsar. Bu dönem beslenme alışkanlıklarının temelinin sağlamlaştırıldığı en önemli dönemdir. 47 /94

48 Okul öncesi dönem çocuğu taklitçidir. Erkek çocuk babayı, kız çocuk anneyi taklit eder. 48 /94

49 Okul öncesi dönem çocuğu besin seçicidir. Her besini iştahla yemez. Sevdikleri oldukça sınırlıdır. Bu yaş grubundaki çocuklar sebze yemeklerinden çok hoşlanmazlar. Elle yiyebilecekleri besinleri tercih ederler. 49 /94

50 Keskin tat ve kokulara çok duyarlıdırlar. Yemek konusunda ısrarlı davranılması yemeğin tamamen reddetmelerine yol açabilir. Evde hiç yemedikleri bir yemeği yuvada veya arkadaşları ile birlikte olduklarında yiyebilirler. 50 /94

51 Aile çocuğun sevmediği yemekleri sofraya koyarak onun görmesini ve öğrenmesini sağladığı sürece, çocuk ileri yaşlarda bu yemekleri severek yiyecektir. Tekrar tekrar aynı yemeği gören çocuk genellikle bir süre sonra kendiliğinden yemeği tatmak ister. 51 /94

52 Daha önceden iyi bir beslenme al ış kanl ığı kazanmış olan çocuklar bu dönemde sorun yaratmaz. Küçükler için yap ı lan öneriler bu yaş çocuklar için de geçerlidir. Ayr ı ca; Çocuk ailesi ile birlikte sofraya oturarak kendisi yeme ğ ini yemelidir. Televizyon, vb. yerlerde gördüğü reklamlar ı n etkisinde kalarak yararl ı olmayan besinlere (kola, şekerleme vb) yönelmesi engellenmelidir. Besinlerin yararlar ı ve zararlar ı konusunda bilgi verilmesi uygun olur. Bunları kavrayabilir. 52 /94

53 Diş çürükleri için de önlem alınması gerekir. Fazla şekerli besin yememeli, yedikten sonra dişlerini suyla çalkalamalı, günde iki kez fırçalamalıdır. Çocuklara yetişkinlerin yediği besin gruplarından verilir, porsiyonlar ½’si kadardır. 53 /94

54 Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde anne babanın tutarlılığı ve ona iyi örnek olması en temel koşuldur. Sofra oyun alanı değildir. Yemek öncesi ya da yemek sonrası oyun için zaman ayrıldığında, çocuk yemek saatinde yemeği daha iştahla ve sorunsuz yer. 54 /94

55 Protein gereksinimi bun­ dan önceki dönemlerde olduğu gibi yüksektir Protein Gereksinimi En iyi kaynakların sebze ve meyveler olduğu unutulmamalıdır. Vitamin Gereksinimi En önemli mineraller kalsiyum ve demirdir Mineral gereksinimi 55 /94

56 Okul Çocukluğu Döneminde Beslenme 56 /94

57 Bütün gece süren açlıktan sonra, vücut ve beynin güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma meydana gelmektedir. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Mutlaka her sabah düzenli kahvaltı etmelidirler. Zamanı ona göre ayarlamaları sağlanmalıdır. 57/64

58 Bu yaşlarda çocuklar okula giderler. Ev dışında da beslenmesi gerekebilir. 58 /94

59 Okulda satılan yiyecekler konusunda eğitilmelidirler. Açıkta satılan besinleri almamalıdırlar. Kantinde satılanların da sağlığa uygun olup olmadığı idarecilerce sık sık denetlenmelidir. 59 /94

60 Tüm gün eğitim verilen okullarda öğlen yemeği çıkarılıyorsa yemek listelerinin uzmanlarca çocukların gereksinimlerine uygun ve temiz hazırlanması sağlanmalıdır. 60 /94

61 Evden yiyecek götüren çocuklara içine peynir, köfte, yumurta vb. den biri konmuş sandviç yanında domates, havuç, meyve, ayran verilebilir. Beslenme çantası ve su mataralarının her gün temizlenmesine özen gösterilmelidir. 61 /94

62 Bu yaşlarda fast-food tipi beslenmeye alışılmamalıdır. Sürekli bu tip beslenme fazla yağ, düşük vitamin ve posa alımına yol açarak sağlığa zarar verebilir. 62 /94

63 Yatılı okullarda okuyanlar için de uzman kişilerce yemek listeleri hazırlanmalı, başka seçeneği olmayan çocukların mümkün olduğunca yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanmalıdır. Bu grup çocuklar yetişkinler için hazırlanan yemek listeleri önerilir. Yalnız miktarlar 2/3 porsiyon olarak düzenlenir. 63 /94

64 Şeker ve şekerli besinler, cips vb. yağlı ve tuzlu besinler veya gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, kuru yemişlerin ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi daha yararlıdır. 64 /94

65 Adolesan (Ergenlik) Döneminde Beslenme 65 /94

66 Yaş Gençlik dönemi Genç Genç İnsan Adolesan 24 Adölesan dönemi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme - gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. 66 /94

67 Bireyin hayatında büyümenin en hızlı olduğu adolesan döneminde beslenme, büyüme ve gelişmenin sürdürülebilmesi için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. 67 /94

68 ADOLESAN DÖNEMİNDE BESLENME NEDEN ÖNEMLİ? BU DÖNEMDE; *Büyüme hızlıdır. *Enerji ve besin öğelerine olan ihtiyaç artmaktadır. BU DÖNEMDE ARTAN BESİN İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINDA YAŞANAN SORUNLAR: Yaşam biçimi Hatalı beslenme alışkanlıkları Büyüme-gelişme ve beslenme konularında bilinçsizlik 68

69 Adolesanlarda gelişen bağımsızlık duygusu nedeniyle ev dışında yemek yeme isteği, öğün sayısında ve kalitesinde değişme, özellikle kızlarda şişmanlama korkusu nedeniyle öğün atlama, fast-food alışkanlığının artması gibi hatalı beslenme davranışları ortaya çıkmaktadır 69 /94

70 Beslenme Hataları Okul başarılarında düşme Dikkat azalması Baş dönmesi, Yorgunluk Obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi kronik (uzun süreli) sağlık sorunlar 70 /94

71 ERGENLİK ÇAĞINDA GÖZLENEN DEĞİŞİKLİKLER: VÜCUT ŞEKLİNDE CİNSİYET HORMONLARINA BAĞLI DEĞİŞİKLİKLER GÖRÜLÜR. (BUNLAR: YAĞ DOKUSUNDA, KAS VE KEMİK YAPISINDA ) HIZLI BÜYÜMEYE EK OLARAK ERGENİN SPORLA UĞRAŞMASI ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ İHTİYACINI ARTTIRIR. BU DÖNEMDE KIZLARDA; VÜCUT BİÇİMİNE ÖNEM VERME, ŞİŞMANLIK VE ZAYIFLIK KONUSUNDA YANLIŞ BİLGİLERİN VE UYGULAMALARIN OLMASI, YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARI KAZANMALARINA,YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMELERİNE NEDEN OLABİLİR. 71

72 Besin piramidi Yağlar Proteinler Lif Karbonhidratlar Su Yağlılar ve tatlılar Süt, yoğurt ve peynir Et, kümes hayvanı, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık Sebzeler Meyveler Ekmek, tahıl, pirinç ve hamurlu yiyecekler YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İÇİN ; 72/64

73 Enerji Gereksinimi yaş15-18 yaş Kız2200 kcal Erkek2500 kcal3000 kcal Karbonhidratlar en önemli enerji kaynağıdır. Günlük toplam kalorinin % ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. 73 /94

74 Protein Gereksinimi Günlük protein gereksinimi yaş kızlarda 46 gr, erkeklerde 45 gr, yaş grubunda kızlarda 44 gr, erkeklerde 59 gr dır. Bu gereksimin et, süt ürünleri, yumurta, baklagiller, tahıllar, sebzeler ve kabuklu yemişlerden karşılanabilir. 74 /94

75 Kalsiyum Gereksinimi Gençlik yılları sağlıklı ve kuvvetli kemiklerin gelişmesi için anahtardır. Normalde erişkin kalsiyum içeriğinin yarısından fazlası adolesan döneminde depolanmaktadır. Bu dönem boyunca günlük kalsiyum alımı pozitif kalsiyum dengesini sağlayacak miktarda (1200 mg/gün) olmalıdır. 75 /94

76 Yetersiz kalsiyum alındığında; Obezite (şişmanlık), Osteoporoz (kemik erimesi), Hipertansiyon (yüksek tansiyon) D VİTAMİNİ (10-15dk) 76 /94

77 D Vitamini Günlük ihtiyacımız ünite Kaynaklar: ▫ süt ve süt ürünleri, ▫ balıklar, ▫ balıkyağı, ▫ deniz ürünleri, ▫ yumurta, ▫ karaciğer, ▫ Tereyağı 77 /94

78 Çinko Gereksinimi Çinkonun büyüme ve cinsel olgunlaşma için gerekli olduğu bilinmektedir. Kemik oluşumunu artırır ve kemik kaybını engeller. Günde çinko gereksinimi yaşlarında kızlarda 12 mgr/gün, erkeklerde 15 mgr/gündür. Kırmızı et, balık ve tüm taneli hububat çinko açısından zengindir 78 /94

79 Demir Gereksinimi Özellikle kızlarda mensturasyonun (adet kanaması) başlaması ayrıca her iki cinste kas gelişiminin artmasına bağlı olarak demir gereksinimi artmaktadır. Demir eksikliği anemisi, özellikle adolesan kızlarda, daha sık görülen beslenme yetersizliğidir. Et, tavuk,karaciğer, yeşil sebzeler, pekmez- tahin, yumurta önemli demir kaynaklarıdır. 79 /94

80 Vitamin Gereksinimi Hızlı iskelet gelişimi için D Vitamini Hücre Gelişimi için A Vitamini C Vitamini E Vitamini Doku sentezi için B6 Vitamini B12 Vitamini 80 /94

81 Lif alımı Günlük 25 gram lif (posa) alınması önerilmektedir Kaynaklar: ▫ Sebzeler ▫ Meyveler 81 /94

82 Vücudumuzdaki su Günlük ihtiyacımız: 1-3 litre (40ml/kg) 82 /94

83 Özellikle ayak üstü beslenme (fast- food)aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerin sık tüketilmesi yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeye neden olmaktadır. Abur-cubur yiyeceklerin (çikolata, cips, kola,vb gibi) alışkanlık haline getirilmesi 83

84 Kahve-Kola Kafeinli içeceklerin fazla miktarlarda tüketilmesi osteoporoz gelişiminde bir risk faktörüdür. Kanda kafein düzeylerinin yükselmesi kalsiyum atılımını artırmaktadır. Kafein, kemikler açısından önemli bir mineral olan magnezyum atılımını da etkiler Kafein demirin vücutta kullanılmasına engel olur 84 /94

85 Sigara Sigara içenlerde bağırsaklardan kalsiyum emilimi azalmaktadır, Kemik yıkımı artmaktadır. Oksijen taşınması bozulduğundan besinlerden yeterince yararlanılamamaktadır. 85 /94

86 Beslenmeye dikkat edilmesek neler olabilir? Şişmanlık Zayıflık Kalp hastalıkları Tansiyon yüksekliği Yağ yüksekliği Kansızlık Kemik zayıflığı Kanser Guatr 86 /94

87 Bu dönemde beslenme eğitimi çok önemlidir. Besinlerin besin değerleri, besin gereksinimleri ve ekonomik beslenme konularında eğitimler verilmelidir. 87

88 “Hareketli yaşam, hastalıksız yaşam” “Bir bireyin geleceği için yapabileceği en iyi yatırım düzenli fiziksel aktivite alışkanlığıdır.” 88 /94

89 Ergenin ; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmesi, sağlıklı hayat sürdürmesi için İyi beslenme alışkanlıkları kazandırılmasında aileye, okula, topluma ve diğer kurumlara önemli görevler düşmektedir. 89

90 Sonuç Olarak; Gebe annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, bebeğin 6 ay sadece anne sütü alması, 2 yıl anne sütü ve doğru tamamlayıcı beslenme; sadece çocukluk çağı değil erişkin sağlığının da programlanmasında anahtar rol oynar. Çocuk doğru beslenme alışkanlığını okul öncesi dönemde aileden, okul çocuğu öğretmeninden kazanır. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda aile bireylerine ve adolesanlara eğitimler verilirse sağlıklı nesiller kazanılabilir. 90 /94

91 Sağlıklı yaşam için beslenme, beden hareketleri ve uyku üç ana kuraldır Ibni Sina ( ) 91 /94

92 “ Temiz hava, günışığı, temizlik ve ölçülü beslenme.“ ‘’Hasta Bakımı Üzerine Düşünceler’’ Adlı Kitabı Florence Nightingale ( ) 92 /94

93 "If we could give every individual the right amount of nourishment and exercise, not too little and not too much, we would have found the safest way to health." “Ne çok az ne de çok fazla, her bireye doğru miktarda beslenme ve egzersiz verebilseydik, sağlığa giden en emniyetli yolu bulabilirdik.” -Hippocrates c B.C. 93 /94

94 94 /94 Daha kapsamlı bilgi için lütfen dinleyiniz…

95 TEŞEKKÜRLER 95 /94


"ÇOCUKLUK DÖNEMLERİNDE BESLENME PROF. DR. NURSAN ÇINAR Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları