Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM1 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KAVRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM1 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KAVRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 BÖLÜM1 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KAVRAMLARI
BİLGİSAYAR I BÖLÜM1 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KAVRAMLARI

2 BİLGİ TEKNOLOJİSİ(BT)
Kelime anlamıyla, bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen isimdir. Günümüzde, Bilgi Teknolojisi kavramı, hem teknolojideki hem de iletişim alanındaki ilerlemeler doğrultusunda kapsamı genişleterek yerini Bilgi ve İletişim Teknolojisi kavramına bırakmıştır.

3 Bilgisayar Nedir? Aritmetik ve mantıksal işlemleri yapabilen, yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen, istenildiğinde geri getirebilen, çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapabilen elektronik bir cihazdır.

4 DONANIM(HARDWARE) Bilgisayarın elle tutulabilir, somut parçalarını ifade eder. Monitör, kasa, ekran kartı, ana kart, işlemci, klavye, fare vs..

5 İşlemci – Cpu Merkezi işlem birimi (MİB veya CPU) bir bilgisayarın en önemli parçasıdır. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. İşlemci terimi genelde MİB için kullanılır. Mikroişlemci ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir MİB’dir. Genelde, günümüzde MİB’ler mikroişlemci şeklindedir. Merkezi işlem birimi (MİB) [ing. Central Process Unit (CPU)], veya basitçe işlemci, dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür.

6

7 Anakart – Mainboard Anakart (İngilizce: mainboard, motherboard, baseboard, system board veya planar board), modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemimizi organize eder. Bu organizasyon anakart üzerinde ki yonga setleri sayesinde olur.

8

9 Sabit Disk – Hard Disk Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

10

11 Ekran Kartı – Vga Kart Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak veya anakart üzerinde chipset içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Günümüzde ekran kartı üreten iki büyük firma bulunmaktadır. Nvidia ve AMD aralarındaki sürekli rekabetten dolayı her geçen gün kendilerini güçlendirmekte ve kapasitelerini arttırmaktadır.

12

13 Ram – Random Access Memory
Rastgele erişimli hafıza (İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları (manyetik kasetler, diskler) saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

14

15 Güç Kaynağı – Power Suppyl
Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı. Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdırlar. Bilgisayar güç kaynağı , genellikle metal bir kasa yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık Watt güçtedir.

16

17 Optik Sürücü – CD&DVD Room
Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar. Kişisel bilgisayarlarda kullanılan optik sürücüler şunlardır: CD-ROM / DVD-ROM sürücü: CD / DVD medyalarındaki verileri okuyabilir. CD-RW / DVD-RW sürücü: CD / DVD medyalarındaki verileri okuyabildiği gibi bu medyaların yazılabilir ve yeniden yazılabilir çeşitleri üzerine veri yazabilir. DVD medyalar CD medyalarla aynı disk büyüklüğü ve görünüme sahip olmakla birlikte, veri depolama kapasiteleri CD medyalardan 8-10 kat daha fazladır.

18

19 Monitör Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsinden belirlenir. Monitörlerin boyutları, 14 inç, 15 inç, 15.4 inç(laptop), 17 inç, 19 inç, 22 inç gibi değerlerle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklıktır.

20

21 Klavye & Mouse Klavye bilgisayarın en önemli giriş ögesidir. Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır. Türkçeye özel iki tür tuş düzenlemesi vardır: F klavye ve Q klavye diye ikiye ayrılır. Fare ya da mouse, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtı. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir. İlk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından yapıldı. Fare el hareketlerini mekanik, LED’li optik, laserli optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya Bluetooth ile aktarabilir.

22

23 YAZILIM(SOFTWARE) Bilgisayarın çalışması için gerekli olan tüm programlardır. Bu programlar, özel bir kodlama sistemine göre bir programlama dili kullanılarak yazılmaktadır. Kullanıcının isteklerini nasıl gerçekleştirileceğini bu programlar belirler.

24 YAZILIM TÜRLERİ l İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI 2 UYGULAMA YAZILIMLARI 3 PROGRAMALAMA YAZILIMLARI

25 İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI
İşletim sistemi, bilgisayarın ilk açılma anından kapanana kadar kullanıldığı sürece görev yapan ana yazılımdır. İşletim sistemi; Ana ve yan belleklerin en verimli biçimde kullanılmasını, Donanım birimleriyle iletişimi, Çeşitli uygulama ve hizmet programlarının çalıştırılmasını sağlar. Örnek:Windows 95, 98, XP,Vista, 7, 8, 10 Pardus,Linux,Unix,Macos vs.

26 UYGULAMA YAZILIMLARI Uygulama yazılımları belirli konulardaki problemlerin çözümüne yönelik olarak programlama dillerinden biri ile yazılmış programlardır. Hangi işletim sistemine uygun olarak yazılmışsa o işletim sistemi altında çalışırlar. Değişik amaçlara yönelik yüzlerce uygulama programı(paket program) vardır.Örneğin;Office programları(Word,Excel,Powerpoint vs.), photoshop, winamp, flash, oyunlar, antivirüs programları vs.

27 PROGRAMLAMA DİLLERİ Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemlerinin yazılması, oluşturulması için kullanılan programlardır. Örnek: Java, Delphi, Pascal, C++,Visual Basic vs.

28 KULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIM ÇEŞİTLERİ
Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır.Örnek:Office Programları,Windows Xp vs. Demo Yazılım: Tanıtım amaçlı bir süreliğine(30 gün,15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen, süre bitiminde lisans hakları satın alınmak koşuluyla kullanılabilen yazılım türüdür.Çeşitli antivirüs programları

29 KULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIM ÇEŞİTLERİ
Freeware(Bedava) Yazılımlar: Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin cd,disket,internet vasıtasıyla dağıtılarak kullanılan programlardır. Örnek:Msn,Winrar.. Beta: Sürüm yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.

30 BİLGİSAYAR TÜRLERİ ANA BİLGİSAYAR AĞ BİLGİSAYARLARI
KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR P.D.A.’ LAR.

31 1. ANA BİLGİSAYAR(MAINFRAME)
Çok hızlı işlem yapma kapasitesine sahiptir. Ancak oldukça büyük ve pahalıdır. Kullanım alanlarına örnek; bankalar, hastahaneler, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. İşlem kapasitelerindeki yüksek hız nedeniyle yüzlerce kullanıcı ayni anda işlem yapabilir.

32 1. ANA BİLGİSAYAR(MAINFRAME)
Ana bilgisayara bağlı çalışan kullanıcı, terminal adı verilen bilgisayar kullanır. 2 çeşit terminal vardır. Aptal Terminal(Dumb Terminal): Tümüyle ana bilgisayara bağımlı bilgisayarlardır. Sadece monitör ve klavyeden oluşmaktadır. Depolama ünitesi olmadığı için, herhangi bir dosyayı üzerine kaydetmek mümkün değildir.

33 1. ANA BİLGİSAYAR(MAINFRAME)
2. Akıllı Terminal(Intelligent Terminal): Ana bilgisayara oluşturulan yerel ağ ile bağlı bilgisayarlardır. Kullanıcılar ana bilgisayardan bağımsız olarak çalışma imkanına ve bir kişisel bilgisayarın sahip olduğu tüm işlem kapasitesine sahiptir.

34 2. AĞ BİLGİSAYARLARI(NETWORK COMPUTERS)
Çok sayıda kişisel bilgisayarın yerel ağ ile birbirine bağlı olması ve ağın bir server(yönetici bilgisayar) tarafından kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir. Ağdaki tüm kişisel bilgisayarlardaki bilgiler yönetici bilgisayarda saklanabilir. Ör: LAB., internet cafe gibi.

35 3. PC(PERSONAL COMP.-KİŞİSEL BİLG.)
Dünya genelinde en çok kullanılan bilgisayar türüdür. Hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. İş, eğitim, eğlence gibi hayatın içinde olan bütün alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin sekreterler ve öğretmenler iş hayatlarında, öğrenciler ödevler ve çevrimiçi ders takibinde, oyun video ve internette gezinmek için birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.

36 4. DİZÜSTÜ BİLG(PORTABLE COMP.)
Taşınabilir bilgisayar. Ev ve iş yerlerindeki bilgisayarlara bağımlı kalmadan, istenilen yerde kullanılabilen bilgisayarlardır.

37 5. PDA Kişisel Sayısal Ajanda, kısaca el bilgisayarlarıdır. Kullanıcının günlük işlerini takip edebilmesini sağlamak amacıyla üretilmiştir. Günümüz teknolojilerinde cep telefonlarının gelmiş olduğu son nokta nedeniyle pek fazla popüler olamamıştır.

38 Kapasite, Hız, Fiyat ve Kullanıcı Farkları Tablosu
HIZ FİYAT KULLANICILAR ANA BİLG. Çok büyük sabit dist ve RAM kapasitesi Çok büyük işlemler yapmak için.oldukça hızlı Oldukça pahalı Çok büyük şirketler, sağlık kuruluşları ve üniversiteler vb. AĞ BİLG. Geniş RAM ve HDD kapasitesi süratli Pahalı. Küçük şirketler, hastahaneler, okullar vb. PC Ağ bilg. E göre daha az HDD ve RAM Süratli Her zaman en ucuz ve rağbet olan Organizasyonlarda bulunan çalışanlar, ev kullanıcıları vb. LAPTOP Pc ile ayni özelliklere sahip PC ile ayni PC’ ye göre daha pahalı İşadamları, bilgisayar alanında çalışanlar PDA PC’ ye göre daha az HDD ve RAM PC’ den daha yavaş PC’ ye göre oldukça pahalı


"BÖLÜM1 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KAVRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları