Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Patolojik Teknoloji Kullanımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Patolojik Teknoloji Kullanımı"— Sunum transkripti:

1 Patolojik Teknoloji Kullanımı

2 Teknoloji kullanımıyla ilgili aşağıdaki videoyu izleyiniz.

3 Bağımlılık; insanın bir nesneye veya olguya aşırı muhtaç hale gelmesidir. Kişi bu nesneler olmaksızın hayatını sürdüremeyeceğini, verimli olamayacağını ve işe yaramayacağını düşünür.

4 Bağımlılığı besleyen en önemli etken keyif verici bir dış unsurun varlığıdır.

5 Bağımlılık kavramı daha çok «bir maddeye yönelik bağımlılık» olarak anlaşılmaktadır. Ancak bağımlılık her zaman maddeye yönelik olmaz. Kumar oynama, İnternet kullanma gibi olgulara da yönelik olabilir.

6 Bilişim teknolojilerinin yaygın biçimde kullanılmasıyla birlikte bilgisayar bağımlılığı, İnternet bağımlılığı, bilgisayar oyunu bağımlılığı gibi farklı bağımlılık türleri baş göstermeye başlamıştır. Bu teknolojiler yönelik olan bağımlılıklar «patolojik kullanım» olarak da adlandırılmaktadır.

7 Sürekli olarak mesajları kontrol etme, nedensiz İnternette gezinme, sürekli olarak sosyal ağ hesaplarını kontrol etme, teknoloji başında çok uzun zaman geçirme, fizyolojik ihtiyaçların giderilmesini dahi teknolojinin kullanımına göre ayarlamaya çalışma gibi davranışlar teknolojinin patolojik kullanımına örnektir.

8 Teknolojinin patolojik kullanımı, patolojik kumar modeline dayanılarak tanımlanmaktadır. Bunlardan her ikisi de bir dürtü kontrol bozukluğudur.

9 Teknolojinin patolojik kullanımı şu şekilde kendini belli eder:
Bilgisayar , taşınabilir cihazlar, bilgisayar oyunları ve İnternet ile ilgili yoğun zihinsel meşguliyet Teknoloji başında geçirilen sürenin giderek artması Bilgisayar oyunu oynama, sosyal ağları kullanma ve İnternet kullanımını kontrol altına almak için başarısız çabalar Bilgisayar oyununa ve İnternete ulaşamadığında rahatsız hissetmek Teknoloji başında planladığından çok daha fazla zaman geçirmek

10 Bilgisayar oyunlarına ve İnternete günlük yaşam rutinlerini riske atacak derecede zaman ayırmak.
Bilgisayar oyunlarını oynama, sosyal ağları ve İnternet kullanımı hakkında çevresine yalan söylemek Gündelik sorunlardan veya istenmeyen duygu durumlarından kaçmak için bilgisayar oyunu başında ya da internette zaman geçirmek

11 Teknolojinin patolojik kullanımı bireylerin hem bedenlerini hem de akademik, sosyal ve mesleki yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

12 Teknolojinin bu tür yanlış kullanımları, obeziteye, tembelliğe, aile içi kavgalara, akademik ve mesleki başarının düşmesine hatta boşanma ve işten atılmalara sebep olabilmektedir.

13 Patolojik teknoloji kullanımı, ilaç tedavisiyle ve davranışçı bilişsel terapilerle tedavi edilmeye çalışılmaktadır.

14 Çocuklar ve özellikle ergenler patolojik teknoloji kullanımı konusunda risk grubu sayılmaktadır. Çocuk ve ergenlerin patolojik teknoloji kullanımından korunması önemlidir.

15 Bu kapsamda çocuk ve ergenler doğru ve sağlıklı teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilmelidir. Çocuk ve ergenlerin bazı ilkeler ve bir plan çerçevesinde bilişim teknolojilerini kullanması sağlanmalıdır. Bu konuda alınması gereken diğer önlem de çocuk ve ergenlere çeşitli spor, hobi, kişisel gelişim ve sosyal ortamların sunulmasıdır.

16 Kaynaklar http://www. medicalparkinternational


"Patolojik Teknoloji Kullanımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları