Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğr. Gör. Emre ÖZDEMİRCİ.  Mesleki çalışmalar sırasında kullanılan el aletleri ve donanımlar temel olarak montaj ve ölçümleme işlemleri için kullanılır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğr. Gör. Emre ÖZDEMİRCİ.  Mesleki çalışmalar sırasında kullanılan el aletleri ve donanımlar temel olarak montaj ve ölçümleme işlemleri için kullanılır."— Sunum transkripti:

1 Öğr. Gör. Emre ÖZDEMİRCİ

2  Mesleki çalışmalar sırasında kullanılan el aletleri ve donanımlar temel olarak montaj ve ölçümleme işlemleri için kullanılır.  Bunların dışında yapılan devrenin çalışmasını gözlemlemek için kullanılan donanımlar da mevcuttur.

3 El Aletleri:  Havya,  Pense seti,  Tornavida Seti,  Silikon Tabancası,  Alyan Seti,  Maket Bıçağı,  Matkap, Ölçüm Ekipmanları:  Multimetre,  Osilaskop, Simulasyon Ekipmanları  Sinyal Jeneratörü,  Güç Kaynağı,

4  Pense seti temel olarak üç parçadan oluşur.  Pense,  Karga Burnu,  Yan Keski,

5  Tornavida seti temel olarak iki tip ve değişik ebatlardan oluşur.  Düz Tornavida,  Yıldız Tornavida,

6

7

8

9

10

11

12

13

14  Baskı devre plaketinin hazırlanması a. Doğrudan uygulama metodu b. Foto rezist metodu c. Serigrafi metodu Baskı devrenin çıkarılma plaket üzerine çıkarma yöntemleri a. Pozlandırma b. Banyonun hazırlanması ve banyo işlemi c. Eritme işlemi d. Plaketin delinmesi e. Montaj

15  Baskı devrenin kaliteli olması için lazer yazıcıdan çıktı alınması uygun olacaktır.  Çıktının kağıdın parlak yüzüne alınması gerekmektedir.  Bakır pertenaks devre ölçüsünde kesilir.  Ardından cif ve yeşil bulaşık süngeri ile yıkanır.  Üzerinde kesinlikle yağ, kir, parmak izi olmamalıdır.

16 Ütüyü yüksek sıcaklığa getirin. Yanlız her ütünün sıcaklığı farklıdır. En uygun ayarı tecrübe ile bulacaksınız. Yaklaşık 5 dakika ütülemeniz yeterlidir. Ütülerken köşelere iyice bastırmayı ihmal etmeyin. Çok fazla ütülerseniz toner dağılma yapmaya başlar. Bu da istenmeyen bir durumdur.

17  Ütülemeyi tamamladıktan sonra pertenaksı ılık suya atın bir süre bekleyin.  Ardından kağıdı yavaşça kaldırın.  Kalan kağıt parçaları olursa elinizle ovuşturarak uzaklaştırın.

18  Bu işlemden sonra çıkmamış yada problemli yollar var ise asetat kalemi ile düzeltiniz.  Eğer tam emin değilseniz tüm yolların üstünden asetat ile geçiniz.  Çünkü eritme işlemine geçilecek ve bundan sonra geri dönüş yok.

19 Ardından hazır olan pertenaks asit çözeltisine atılır. Asit çözeltisi 3 kapak tuz ruhu 1 kapak perhidrol oranı kullanılır. Eğer pertenaks büyükse karışımı ikiye yada üçe katlayın. Asit işleminde dikkat etmeniz gereken nokta çözelti erirken çıkan gazların zehirli olmasıdır. Mümkünse eritme işlemini açık havada yapınız ve kesinlikle eldiven kullanınız. Erime işlemi esnasında çözeltiyi yenilemek için sallamanız yeterlidir. Çözeltiyi bırakıp gitmeyin. Çünkü bir süre sonra toner de asitten etkilenmeye başlar. Uygun anda pertenaksı çözeltiden çıkarın.

20  Ardıdan pertenaksı yıkayın. Tiner yada aseton ile üzerindeki toneri çıkarın.  Baskı devrenizi temizlendikten sonra bir daha yıkayıp kurulayın. Artık delme işlemine geçebiliriz.

21

22

23 Dinlediğiniz için Teşekkürler… Öğr. Gör. Emre ÖZDEMİRCİ


"Öğr. Gör. Emre ÖZDEMİRCİ.  Mesleki çalışmalar sırasında kullanılan el aletleri ve donanımlar temel olarak montaj ve ölçümleme işlemleri için kullanılır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları