Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yüksek Gerilim Hatları, TV ,bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları ,kablosuz telefonlar,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yüksek Gerilim Hatları, TV ,bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları ,kablosuz telefonlar,"— Sunum transkripti:

1 Yaşadığımız Ortamdaki Sinyal Çöplüğü ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

2 Yüksek Gerilim Hatları, TV ,bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları ,kablosuz telefonlar, uydu antenleri ve verici antenler, radar antenleri, bluetooth, kablosuz internet, kablosuz ses ve görüntü sistemleri gibi elektrikle çalışan bütün cihazlar elektromanyetik enerji yayar.

3 Elektromanyetik Alan Elektromanyetik dalga bir radyo frekans kaynağından üretilen ses ,data,resim gibi bilgileri taşıyan ve boşlukta yayılan bir alandır. Günlük yaşantımızda ne kadar sık ve uzun süreli kullandığımızın farkına bile varmadığımız elektronik cihazlar elektromanyetik alan (EMA) yaratmaktadır.

4 Genel Özellikler Kimyasal bağları koparacak enerjileri yok.
Biyolojik etkileşim Duyu organları ile algılanamaz Ölçülebilir (Gaussmetre) Uzaklaştıkça şiddeti azalır Korunulabilir

5 Elektro Manyetik Alan Güneş Yıldızlar Atmosferik deşarj (yıldırımlar)
Doğal EM Kaynaklar Güneş Yıldızlar Atmosferik deşarj (yıldırımlar) Doğal Olmayan EM Kaynakları(Elektromanyetik kirlilik kaynakları) Enerji nakil hatları TV ve Bilgisayarlar Elektrikli ev aletleri Mikrodalga fırınlar Radyo TV vericileri Telsiz haberleşme sistemleri

6 Elektro Manyetik Alan Düşük Frekanslı Alanlar Güç Kaynakları
Elektrikli Ev Aletleri TV ve Bilgisayar Ekranları Radyo Dalgaları TV ve Radyo Vericileri Cep Telefonları Güneş Işığı Kızılötesi Işın Morötesi Işın İyonizasyon Radyasyonu X-Işınları Gamma Işınları 0-0,01 MHz 0, MHz Milyar MHz 3 Katrilyon MHz

7 Elektromanyetik dalgalar binaların içine girebilirler
Elektromanyetik dalgalar binaların içine girebilirler. Bütün cisimler elektriksel iletkenliklerine bağlı olarak elektromanyetik dalgaları yansıtma ya da geçirme özelliğine sahiptir. Elektromanyetik dalgalar, bina duvarından geçerken havada yayılmalarına göre enerjilerinin daha büyük bir kısmını kaybederek zayıflarlar.

8 Sağlık Etkileri Vücut fonksiyonları mikrovolt gerilimli elektriksel sinyaller ile sağlanır Sinir Sistemi km elektriksel donanıma sahip Hatlardaki yükler insan vücudu içinde serbest yükleri çeker/iter Elektrik yükler hareket eder Hücre zarı elektromanyetik alana çok duyarlı

9 EMA’nın Olası Etkileri
Hücreler arası aktivite Hormon salgısı İmmun sistem(bağışıklık sistemi) Embriyo

10 Baz İstasyonları ve Zararları
Mobil (gezgin) telefon sistemlerinde, haberleşmenin yapılacağı alan hücre adı verilen küçük alanlara bölünmüştür. Her hücrenin merkezinde bir baz istasyonu bulunur. Mobil telefonlar haberleşmelerini baz istasyonu üzerinden yaparlar.

11 Hareket Halinde İletişim
Hücre B Hücre A (A/B) (B) (A) Kapsama alanı

12 Baz İstasyonu Antenlerin büyük bir çoğunluğu “Yönlü Anten” lerdir.
Yönlü antenler sadece baktıkları yöne doğru yayın yaparlar. Dolayısı ile antenlerin arkasında, altında ve üstünde her hangi bir yayın ( Elektromanyetik dalga ) olmaz.

13 Baz İstasyonları ve Zararları
Baz istasyonları tarafından da yayınlanabilen mikrodalgaların dokulara iki temel etkisi bulunmaktadır. Birincisi termal etki adı verilen etkidir ve bu dalgalar dokuları ısıtır. İkinci olarak ise bu dalgalar hücrelerin yapısını bozucu etki gösterirler ki buna da kimyasal etki ya da termal olmayan etki adı verilmektedir. Yapılan araştırmalarda hücrelerin kimyasal etkiye maruz kalması ile;

14 Baz İstasyonları ve Zararları
Büyük moleküllerin (proteinler vb.) deforme olması Hücre zarlarının birbirine yapışması Hücre zarlarında delikler açılması (elektro-porasyon) Enzimlerinin bozulması ile hücre dışına Ca”, Na’ ve K’ kaçışı Sinir zarlarının bozulması ile REM uykusu adı verilen rüya görmenin azalışı Ayrıca bu etkilere bağlı olarak uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon, başağrısı, başdönmesi, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz gibi dejeneratif beyin hastalıklarının meydana geldiği bilim insanlarınca tespit edilmiştir. 

15 Baz İstasyonları ve Zararları
Elektromanyetik dalgaları engelleyen boya ve kumaşlar mevcut artık. Evinizde ya da istediğiniz yerde bunları kullanarak bu dalgaların etkilerinden tam olarak korunabilirsiniz.

16 Cep Telefonu ve Zararları
Günde 1 Saat Risk Günde 1 saatlik bir konuşmanın uzun vadede ciddi bir risk oluşturmaktadır.Bazı bilim adamları ise günlük 2 saatlik cep telefonu konuşmasının dahi beyin hücrelerine zarar verebileceğini vurguluyor.

17 Cep Telefonu ve Zararları
Kanser ve beyin hücrelerine etkisi Finlandiya'da insan hücreleriyle ve canlı farelerle yapılan iki yıllık bir deneyin sonuçlarına göre cep telefonları zararlı maddelerin beyine kan yolu ile girmesini engelleyen kan bariyerlerine zarar vermektedir. Küçülen bariyerler beyne ulaşan zararlı molekülleri filtreleme görevini tam olarak yerine getirememektedir.Selçuk Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, cep telefonu kullanımı alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır

18 CEP TELEFONUNUN ZARARLARI
KISA VADELİ ZARARLARI (24 SAAT) Görüş alanında daralma. Kalp pilinin bozulma riski. Yoğun stres ve yorgunluk hissi. Konsantrasyon ve dikkat bozulması. Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma. İşitmede geçici aksaklıklar oluşması. Baş ağrıları ve sersemleme.

19 CEP TELEFONUNUN ZARARLARI
UZUN VADELİ ZARARLARI (10 YIL) Genetik yapının bozulması. Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri. Kan beyin bariyerinin zedelenmesi. Kalp rahatsızlıkları. Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski. Kalıcı isitme bozuklukları. Embriyo gelisiminin zarar görmesi. Beyin hücrelerinin ölümüne yol açar ve kan ile beyin arasındaki koruyucu duvara zarar verir. Kadınlarda düsük riskinin artması. Kan hücrelerinin bozulması. Bağısıklık sisteminin bozulması. Yüksek tansiyon. Çocukta kansere sebep olabilir.

20 Cep telefonun zararlarından korunmak için neler yapmalıyız
Cep telefonu görüşmeleri olabildiğince kısa tutulmalı. Cep telefonunu kablolu kulaklık ile kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Aradığınız kişi telefonu açıncaya kadar telefonu kendinizden uzak tutabilirsiniz. Arama yerine SMS atabilirsiniz. Cep telefonu görüşmelerini çocuklarınızdan olabildiğince uzakta yapabilirsiniz. Hamile olanlar çok acil durumlar haricinde cep telefonundan uzak dursunlar.

21 Cep telefonun zararlarından korunmak için neler yapmalıyız
Geceleri yatarken mutlaka cep telefonunuzu kapatın. Çünkü biyolojik ritminizi alt üst edebilir. Cep telefonunu kalp, beyin gibi son derece hassas bölgelerden uzakta taşıyın. Ayrıca aldığınız cep telefonlarının SAR değerinin düşük olmasına dikkat edin.

22 SAR Değeri Specific Absorption Rate (Özel Soğurma Oranı) yani SAR, insan vücudu tarafından absorbe edilen elektro-manyetik radyasyon oranı anlamına geliyor. Vücut ısısını yükseltme etkisine sahip.  Amerika Federal İletişim Komisyonu tarafından, cep telefonlarında izin verilen SAR oranı, 1.6 olarak belirlenmiş. Daha yüksek SAR oranı içeren telefonların satışına izin verilmiyor. RIM, Sony Ericsson, Motorola, Apple ve Nokia gibi markalar sınırın eşiklerinde dolaşıyor. 1.6’dan düşük SAR oranının herhangi bir sağlık sorununa neden olduğu saptanmış değil. *Ortalama bir insanın kan dolaşımında 4 W/kg SAR değeri vücut sıcaklığını 1 derece artırır.

23 Laptoplar ve Kablosuz İnternet

24 Bilgisayarların Dizüstünde Kullanılmasının Zararları
Uzmanlar, laptop bilgisayarlarını dizlerinin üzerine yerleştirerek çalışan kullanıcılarda "kızarmış deri sendromu" adlı durumun ortaya çıkabileceği uyarısında bulundular. İsmi açıklanmayan 12 yaşındaki bu çocuğun da, günde bir kaç saat boyunca dizüstü bilgisayarını bacaklarının üzerine koyduğu, bir kaç ay boyunca bu alışkanlığı devam ettirince de, dizlerinde renkli bölgeler oluştuğu açıklandı. Kullandığı bilgisayarın sol tarafı çok ısınsa da, bunu dikkate almadığı öğrenilen çocuğun bacağının renginin değiştiği, bilgisayarın altından yayılan sıcaklığın 52 dereceyi bulabileceği ve cilt kanserine bile yol açma ihtimali bulunduğu uyarısı yapıldı. Birçok bilgisayar üreticisi, artık kullanım kılavuzlarına dizüstlerin bacakların üzerinde uzun süre durmasıyla zarar verebileceği bilgisini ekliyor. Bilgisayarların Dizüstünde Kullanılmasının Zararları

25 Kablosuz Modem Kullanmanın Zararları
Normal bir cep telefonu günümüzde şebekesine göre 1 ila 1,9 Ghz frekanslarda çalışıyor. Buda saniyede 1,9 milyar titreşim demek oluyor. Bir nevi mikro dalga yani ve radyasyon etkisi gösteriyor. Wireless te ise durum daha da vahim bu frekans 2,4Ghz lere kadar çıkıyor.

26 Avusturya okullarda kablosuz ağ bağlantılarını yasakladı.
Doğal manyetik alandan 1 milyar kat daha güçlü olan bu dalgalar beyin hücrelerini öldürme sinir sistemi rahatsızlıkları hatta kanserojen etki gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Avusturya okullarda kablosuz ağ bağlantılarını yasakladı. Kanada da bir okulda manyetik alan filtrelendi. Bu okulda bulunan astımlı çocukların ilaç kullanımları azaldı diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolü kolaylaştı kronik yorgunluk hastalığında da ciddi bir azalma belirlendi.

27 Kablosuz Modem Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Wireless notebook kullananlar cihazı dizlerinde kullanmasınlar. Modemlerin wireless antenlerine yakın oturmayın Mümkünse oturma odanız ve yattığınız odada wireless yayın yapmayın. 

28 Elektromanyetik radyasyonun canlılar üzerindeki etkileri
Ortamdaki iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik dalgaların etkisinde kalma sonucunda canlılarda bir çok hastalık ortaya çıkabilir.

29 Elektromanyetik Hipersensitivite Semptomları
Elektrohipersensitivite elektromanyetik alanlara karşı aşırı hassasiyet sonucu fiziksel rahatsızlıkların görülmesi hastalığıdır. Genel Yorgunluk, halsizlik Cilt Ciltte lekelenmeler, his/duyu kaybı, yanma hissi, kuruluk Karıncalanma, kaşıntı,kızarıklık, tahriş Sinir Sistemi Baş ağrısı Uyku bozukluğu,gerginlik/sinirlilik Konsantrasyon güçlüğü, bulanık görme Başta ağırlık hissi Başta sıcaklık hissi Baş dönmesi

30 Elektromanyetik Hipersensitivite Semptomları
Hormonal/ Metabolik Carpıntı Nefes alıp verme güçlüğü, boğaz kuruluğu Kulak çınlaması İşitme kaybı, kulakta ağrı, basınç hissi Tat alma güçlüğü, koku alma güçlüğü Gözlerde yanma, ağrı, batma İshal, kabızlık, bulantı, kusma Kan basıncı yüksekliği tansiyon Kuru öksürük, karın ağrısı Alerji, sırt ağrısı, eklemlerde ağrı 

31 EMA’nın İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLERİ
●Hematolojik Etkiler: Hematokrit seviyesinde artış (24 GHz; günde 180 dk/1 gün); Beyaz kan hücrelerinde azalma (24 GHz; günde 180 dk/1 gün); Lenfosit seviyesinde yükselme (0.425 GHz; günde 240 dk/47 gün); Lökosit seviyesinde düşme (24 GHz günde 180 dk/1 gün) ; Eritrosit sayısında düşme (2.45 GHz; günde 5 dk/1 gün). ● Kardiyak Fonksiyonlara Etkiler: Kalp hızında düşme (0.96 GHz; günde 60 dk/1 gün); Bradikardi (0.96 GHz; günde dk/1 gün); EKG de değişmeler (2.4 GHz; günde 20 dk/10 gün)

32 EMA’nın İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLERİ
Nöroendokrin Sisteme Etkiler: Troid hormonu sevisinde yükselme (3 GHz günde 180 dk/48 gün); Serum thyroxine seviyesinde düşme (2.45 GHz; günde 240/480 dk/1 gün); Adrenal bezde ağırlık artışı (2.45 GHz; günde 5 dk/6 gün) Büyüme ve Gelişim Etkileri: Vücut- beyin ağırlığında azalma (2.45 GHz; günde 300 dk/16 gün); Fetus ağırlığında azalma (2.45 GHz; günde 100 dk/12 gün); Doğum sonrası ölümde artış (2.45 GHz; günde 10 dk/1 gün).

33 EMA’nın İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLERİ
Genetik Etkiler: Akciğer hücrelerinde kromozom aberasyonu (0.019 GHz; günde 30 dk/1 gün); Sperm hücrelerinde kromozom translocation (9.4 GHz; günde 60 dk/10 gün); Mutasyon da artış (9.4 GHz; günde 0.03 dk/1 gün); Doku nekrozu (1.6 GHz; günde 100 dk/1 gün)  Klinik Kimya ve Metabolizma Etkileri: Serum glikoz seviyesinde artış (2.45 GHz; günde 120 dk/1 gün); Ürik asit sevisinde artış (2.45 GHz; günde 120 dk/1 gün); Metabolik hızda azalma (2.45 GHz; gündü 30 dk/1 gün); ATP sevisinde azalma (0.591 GHz; günde 0.5 dk/1 gün). Testisler Üzerindeki Etkiler: Testiküler dejenerasyon (9.27 GHz; günde 4.5 dk/295 gün); Testiküler lezyon (10 GHz; günde 5 dk/1 gün). Oküler Etkiler: İntraküler sıcaklıkta artış ve katarakt gelişimi.

34 Uluslar Arası Standartlar
Uluslararası alanda  ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Komitesi) tarafından belirlenen sınır değerler birçok Avrupa ülkesinde ve dünyanın farklı ülkelerinde en yaygın kabul gören değerler arasındadır. ICNIRP, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Çalışma Örgütü (ILO) tarafından resmen tanınan bağımsız bir araştırma kuruluşudur.

35 ICNIRP ICNIRP, Konusunda bağımsız, bilimsel çalışmalar yapmak ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşları ve örgütleri ile ortak çalışmalar yürütmek, elde edilen sonuçlara göre RF konusunda insan ve toplum sağlığı için kılavuz hazırlamak,Bilimsel verilere dayanarak ilgi ve yükümlülük alanına giren konularda önerilerde bulunmak,Uluslararası ve ulusal programların oluşturulması konusunda prensip kararlar almak,

36 Güç Karşılaştırması Verici Tipi Frekans Aralığı Güç
Televizyon vericileri(UHF) MHz 40,000 W Televizyon vericileri (VHF) 30-300MHZ 2,000 W Kırsal alandaki mobil baz istasyonları MHz 40 W Şehirlerdeki mobil baz istasyonları 10 W Araç telefonları 450MHz 3 W Mobil telefonlar 900MHz 0.25-0,4 W

37 ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır. Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkartın. “Stand by” konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır. Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın. Ekonomi (halojen ve flöresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzak tutunuz.

38 ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Dinlendirici bir uykuya geçmek için yatak odasında TV, radyo bulundurmayın. Elektrikli saat/radyo/alarm baş ucunuzda bulundurmayın (pilli kullanmayı tercih edin). Yatak odasında baş ucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın. Cep telefonunu kullanmadığınız sürece kapalı tutun. Gerekmedikçe cep telefonları kullanmayın.

39 ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Tüm TV, bilgisayarların arkasında elektromanyetik alan daha büyüktür. Lap Top bilgisayarlar şarjlı kullanıldığında düşük elektromanyetik alana sahiptir. Saç kurutma makinesinin manyetik alanı çok yüksek olduğundan, sürekli kullanmak yerine aralıklarla ve kısa süreli kullanın. Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m. den uzakta durun ve gerekmedikçe kullanmayın.

40 ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Fotokopi makinalarından (yüksek manyetik alana sahiptir) en az 50 cm. uzakta durun. Elektirikli traş makinesi kullanmayın veya şarjlı kullanın. TV. ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m. uzakta bulunun. Çamaşır, bulaşık makinesi vs. çalışırken yakınında bulunmayın. Cep telefonu baz istasyonlarının evlerinizin çatısına, okullara veya yakın çevrenize takılmasına izin vermeyiniz.

41 UNUTMAYINIZ Kİ! KULLANDIĞINIZ HERHANGİ BİR ELEKTRİKLİ ALET YAŞAMINIZI KOLAYLAŞTIRIYORSA, KARŞILIĞINDA BÜYÜK OLASILIKLA SAĞLIĞINIZDAN BİRŞEYLER GÖTÜRÜYORDUR.

42 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler…


"Yüksek Gerilim Hatları, TV ,bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları ,kablosuz telefonlar," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları