Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1992 yılında IFMSA üyesi tıp öğrencileri tarafından oluşturulan Üreme Sağlığı Çalışma Kolu (SCORA), toplumu HIV’den ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1992 yılında IFMSA üyesi tıp öğrencileri tarafından oluşturulan Üreme Sağlığı Çalışma Kolu (SCORA), toplumu HIV’den ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardan."— Sunum transkripti:

1

2 1992 yılında IFMSA üyesi tıp öğrencileri tarafından oluşturulan Üreme Sağlığı Çalışma Kolu (SCORA), toplumu HIV’den ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardan korumada ve HIV/AIDS ile yaşayan insanlara destek olmada aktif rol alarak; etiketlemeyi ve ayrımcılığı azaltmayı hedefler.

3 Üreme Sağlığı Çalışma Kolu temelde HIV/AIDS önleme çalışmaları ve cinsellik/cinsiyet ile alakalı konulara odaklanır. HIV/AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE) ile ilgili bilinçlendirme yaparak ve HIV/AIDS ile yaşayanlara karşı damgalamayı ve ayrımcılığı azaltarak, çeşitli üreme sağlığı sorunları hakkında toplum genelinde farkındalığı arttırmayı hedefler.

4 Üreme Sağlığı Çalışma Kolu’nun vizyonu : Dünyayı CYBE’den ve HIV/AIDS’ten tamamen arındırmak, her bireyin bir başkasının cinsel yönelimlerine saygılı olması ve evrensel cinsiyet eşitliğini sağlamaktır.

5

6 NELER YAPIYORUZ ? 1 Aralık Dünya AIDS Günü İnsanları HIV ve AIDS hakkında bilgilendirdiğimiz bu etkinlikte bulaş yollarını, basit yöntemlerle kendimizi nasıl koruyabileceğimizi, HIV ile yaşamanın mümkün olduğunu anlatarak test yöntemleri hakkında önce tıp öğrencilerini sonra halkı bilinçlendirerek önyargıları yıkmayı hedefliyoruz.

7 Posterler :

8 DÜNYA AIDS GÜNÜ 1 ARALIK

9 CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR CYBE dünyada en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarındandır. Dünyada her yıl 250 milyonu aşkın kişi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanır. CYBEların kontrol altına alınması, tanı ve tedavi için tıbbi olanakların sağlanmasıyla olur. Kişilerin cinsel yönden aktif yaşlara ulaştıklarında kendilerini bu hastalıklara karşı nasıl koruyacaklarını bilmeleri son derece önemlidir. Yürütülen çeşitli projeler kapsamında tıp öğrencileri aracılığıyla gençlerin bilgilendirilmesi amacı ile çeşitli saha çalışmaları yapılmaktadır.

10 CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

11 MEME KANSERİ FARKINDALIK Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir. 2004 yılından beri kadınların meme kanserinin erken teşhisinin önemini ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. Bu ay içerisinde tıp öğrencileri önderliğinde saha çalışmaları yapılmakta kendi kendine meme muayenesi yapımı, mamografi ve erken tanının önemi vurgulanmaktadır.

12 MEME KANSERİ FARKINDALIK

13 ERKEK CİNSEL SAĞLIĞI Erkek cinsel sağlığı, genel sağlığın vazgeçilmez bir parçasıdır. Sağlıklı bir birey ve sağlıklı bir cinsel yaşam, erkeklerde hem fiziksel-psikolojik sağlığı destekler, hem de partnerle olan ilişki kalitesini kuvvetlendirir. Bu nedenle farkındalığı artırmak amacıyla prostat kanseri, erektil disfonksiyon gibi konularda saha çalışmaları yapmakta halkı bilinçlendirmekteyiz.

14 ERKEK CİNSEL SAĞLIĞI

15 LGBT HAKLARI LGBT bireylerin sağlık hizmetine erişimde yaşadığı problemler, trans bireylerin cinsiyet değiştirme operasyonları ve sorunları, tıp öğrencilerini LGBT bireylere yaklaşımları hakkında ayrımcılığı azaltmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapmaktayız.

16 LGBT HAKLARI

17

18 DÜNYA KADINLAR GÜNÜ-8 MART Kadınların sosyal statülerinin yükseltilmesini amaçlayarak, kadın hakları hakkında bireyleri bilgilendirerek kadın erkek eşitliğini sağlamayı planlamaktayız bu amaç doğrultusunda ‘Kadın Çalıştayı’ ve ‘Kadınlar Günü Gazetesi’ isimli çalışmalar yürütmekteyiz.

19 DÜNYA KADINLAR GÜNÜ 8 MART

20 PEDOFİLİ VE ÇOCUK İSTİSMARI Konu üzerine filmler izleyip konferanslar düzenleyerek pedofili ve cinsel istismar tanımlarını, sınırlarını belirlemekte ve bu durumun önüne geçilmesinin yolları hakkında öncelikle tıp öğrencilerinin sonrasında çevremizdeki bireylerin bilgilenmesini sağlamaktayız.

21 PEDOFİLİ VE ÇOCUK İSTİSMARI

22 CİNSİYET AYRIMCILIĞI Toplumda kadın erkek eşitliğini sağlamayı hedefleyen, ayrımcılığın sebeplerini ve önüne nasıl geçebileceğimizi konuştuğumuz etkinlikler yapmaktayız.

23 Üreme Sağlığı Çalışma Kolu’nun organize ettiği büyük programlarından biri de birçok ülkenin katılım gösterdiği değişim programıdır. Konu ülkeye ve programın periyoduna göre değişiklikler gösterir. Genelde, HIV tedavisi/testi üzerine programlar düzenlenmektedir. HIV ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE) önleme stratejileri, kanunlar, epidemiyoloji, HIV araştırmaları, etik, farklı yönleriyle cinsellik, “Çocuklar, AIDS ve Tıp Öğrencileri” gibi sunum ve seminerler, sosyal görevliler eşliğinde yuvarlak masa tartışmaları ve daha fazlası bu program çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu programın sonunda yerel ve uluslararası katılımcılara HIV/AIDS konusunda bütünsel bir bakış açısı kazandırılıp, bu çok yönlü sorunun karmaşıklığı üzerinde duruluyor.

24

25 Üreme Sağlığı Çalışma Kolu ülkeden ülkeye farklılıklar gösteren çok sayıda projeye sahiptir ve bu projelerin pek çoğu gençleri faaliyetlere çekebilmek ve yaratıcı düşüncelerini harekete geçirebilmek için interaktif yöntemler kullanmak esasına dayanır. 2003 yılında benzer kültürel altyapılara sahip Avrupa ülkeleri; yılda bir kez dört günlük bir seminer düzenleyip tecrübelerini, bilgilerini paylaşabilmek, yöntemlerini ve fikirlerini bir araya getirip birbirlerini eğitebilmek için Cinsel Eğitim Projelerinde Kuzey Avrupa İşbirliği Ortaklığını (NECSE) kurdu. Bugüne kadar 6 seminer organize edildi. Güney Avrupa ülkeleri de benzer faaliyetler ve seminerler üzerinde SECSE olarak çalışmaktadır.

26 Vizyon genişlemesine giden Üreme Sağlığı Çalışma Kolu için ulusal çapta düzenlenmesi gerekliliği savunulan bilimsel-sosyal organizasyonlar önemli bir gelişmedir. Bu doğrultuda çalışma kolu projelerinden birisi ‘SCORA Sempozyumu’ na ayrılmıştır. I.SCORA Sempozyumu, Kadın Sağlığı ve Kadına Karşı Şiddet teması ve bu tema içinde konu olarak "Cinsel Şiddet ve Kürtaj’’ üzerine gerçekleştirilmiştir.

27

28 Yeni bir döneme başlarken Üreme Sağlığı Çalışma Kolu gönüllülerine üreme sağlığı hakkında bilgi ve genel bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan yaz okulu programı yeni dönemi iş birliği içinde geçirecek olan gönüllülere tanışma kaynaşma fırsatı da sunmaktadır. Bu yıl Ankara da gerçekleştirilen etkinlikte LGBT hareketi, Nefret suçları, Ayrımcılık, HIV/AIDS, Parafili, Mastürbasyon konuları değerli konuşmacıların önderliğinde işlenmiştir. Üreme Sağlığı Yaz Kampı

29

30


"1992 yılında IFMSA üyesi tıp öğrencileri tarafından oluşturulan Üreme Sağlığı Çalışma Kolu (SCORA), toplumu HIV’den ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları