Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLAÇLARIN İDEAL KULLANIMI VE SAKLAMA KOŞULLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLAÇLARIN İDEAL KULLANIMI VE SAKLAMA KOŞULLARI"— Sunum transkripti:

1 İLAÇLARIN İDEAL KULLANIMI VE SAKLAMA KOŞULLARI
HAVA EROĞLU BİRECİK DEVLET HASTANESİ SAĞLIK BAKIM HİZMETLERİ MÜDÜRÜ 2013

2 İLAÇLAR… Vücudumuzda meydana getirdikleri etki ile,
hastalığımızın kontrol altına alınmasını, iyileştirilmesini sağlayan, belirtilerini durduran veya rahatlatan, ağrı ve sancılarımızı gideren veya bu hastalıklardan korunmayı mümkün kılan kimyasal ya da bitkisel maddelerdir.

3 İDEAL İLAÇ KULLANIMI Doğru tanı sonrasında Doğru ilacın En iyi yoldan
Etkin dozda Optimum aralıklarla Uygun süreyle verilmesi WHO, 2000

4 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doğru ilaç Uygun endikasyon
Etkililik, güvenlik, hastaya uygunluk, maliyet Uygun dozaj, uygulama yolu ve süre Hastayı doğru bilgilendirme Hastanın tedaviye uyumu

5 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Etkinlik Güvenlilik Uygunluk Maliyet 25.04.2017

6 AÇISINDAN UYGUN İLAÇ SEÇİMİDİR.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI UCUZ YA DA İNDİRİMLİ İLAÇ KULLANIMI ANLAMINA GELMEZ ETKİLİLİK GÜVENLİLİK UYGUNLUK MALİYET AÇISINDAN UYGUN İLAÇ SEÇİMİDİR.

7 SORUMLULUK SAHİBİ TARAFLAR
HEKİM ECZACI HEMŞİRE HASTA YAKINI HASTA

8 İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
İlaç Formlarına Göre Kullanımda Dikkat Edilmesi Gerekenler İlaç Dozu Ve İlaç Alım Zamanına Göre Dikkat Edilmesi Gerekenler Belirli Hastalıkların Varlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler İlaç Yan Etkileri İlaç Etkileşimleri İlaç Kullanımı Ve Bireysel Farklılıklar

9 İLAÇ FORMLARINA GÖRE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tablet,kapsül,draje gibi ağız yoluyla alınan ilaçlar (agızda çözünen belirli ilaçlar hariç) doktor tarafından aksi belirtilmedikçe bol su ile alınmalıdır. İlaçların aç ya da tok karnına alınması büyük önem taşır.Bazı ilaçlar mide boşken bazı ilaçlar ise mide doluyken vücut tarafından en iyi şekilde emilirler ve hedeflenen kan düzeyine ulaşırlar. Enjeksiyonluk formda hazırlanan ilaçların uygulanması büyük dikkat ve deneyim gerektirir.Yapılacak ufak bir hata ,ölümle dahi sonuçlanabilir

10 İLAÇ DOZU VE İLAÇ ALIM ZAMANI
İlaç dozu,ilacın etkisini göstermesi ve istenmeyen etkilerin önlenmesinde çok önemlidir.ilaçlar tam olarak kişinin kendisi için belirlenen dozlarda alınmalıdır. İlaç etken maddelerinin kanda belirli bir düzeyde bulunması tedavinin başarısı açısından önemlidir.bu nedenle ilaçların düzenli olarak aynı saatlerde alımına dikkat edilmelidir. İlaçlar etkilerini ,düzenli olarak ve yeterli süre kullanılmaları halinde en iyi şekilde gösterirler.

11 BELİRLİ HASTALIKLARIN VARLIĞINDA İLAÇ KULLANIMI
Mide,bağırsak,kalp,karaciğer,böbrek vb.Rahatsızlıkları olan kişiler için bazı ilaçların kullanımı uygun değildir.Eğer önceden geçirilmiş veya mevcut herhangi bir rahatsızlığı varsa doktor/eczacı sormasa dahi hasta tarafından söylenmelidir. Diabet,tansiyon,kalp,kolesterolve belirli diğer hastalıklar ilaç kullanımı ve uygun diyetin uygulanması ile kontrol altına alınabilir. Belirli ilaçlar karaciğer,böbrek ve kan değerlerinde değişimlere yol açabilirler.Doktor olası değişiklikleri gözlemlemek için gerekli tahlilleri yapmak isteyebilir.

12 İLAÇ YAN ETKİLERİ İlaçların yan etkileri görülme olasılığı taşıyan etkilerdir.Yan etkiler bazı kişilerde görülebilirken bazı kişilerde hiçbir yan etki görülmeyebilir . Gerek doktorlar gerekse eczacılar ilacın hasta için tedavi edici etkisi ile yan etkilerini karşılaştırdıktan sonra ilacı hastaya önerirler. Bu nedenle doktor veya eczacı tarafından önerilen bir ilacın yan etkilerine bakılarak kullanılmaması doğru değildir

13 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ İlaçlar diğer ilaçlarla etkileşime girebilirler.birbirlerinin etkilerini azaltıcı veya arttırıcı yönde etki gösterebilirler.her zaman için kullanılan ilaçların birbirleri ile etkileşime girip girmediği öğrenilmelidir.

14 İLAÇ KULLANIMI VE BİREYSEL FARKLILIKLAR
Her bireyin sağlığı ve içinde bulunduğu koşullar kendine özgüdür. Her ne kadar aynı belirtiler gözlense dahi başkasına iyi gelen bir ilaç kişi için uygun olmayabilir Bu nedenle bir sağlık uzmanına danışmadan kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

15 UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMI ALTTA YATAN NEDENLER
HASTALAR AÇISINDAN Hekim veya eczacıya danışılmadan ilaç kullanılması İlaç kullanımında özensiz davranılması Hastaların birbirlerine ilaç tavsiyesinde bulunmaları Hastaların bilgilendirilmesindeki eksiklikler

16 UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMI ALTTA YATAN NEDENLER
HEKİM VE ECZACI AÇISINDAN Bilgi ve eğitim eksikliği Kaynak yetersizliği veya kaynaklara pratik erişimin olmaması Günlük iş yükünün fazlalığı Halkın reçete baskısı

17 UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMI ETKİLERİ
Tedavi kalitesinin düşmesi Kaynakların boş yere kullanılması İstenmeyen etkilerin oluşma riski Psikososyal etkiler

18 İlaçlar nasıl saklanmalı? Evinizde bu kurallara dikkat ediyor musunuz?

19 İLAÇLARIN SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT ETMEK NEDEN ÖNEMLİ
Çünkü ilacın etkinliğinin korunması ve yan etki oluşmaması açısından önem taşıyor. Fazla ısı ve ışık etkinliğin azalmasına veya ilacın yapısının bozulmasına neden olabilir. Nem ise ilacın bileşimlerinin birbiri ile reaksiyona girmesine yol açabilir.

20 DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR NELERDİR?
Bu konuda yapılan en büyük yanlış buzdolabında saklanması gereken ilaçların, buzdolabının kapı rafında saklanmasıdır. Buzdolabında muhafaza edilecek ilaçlar mutlaka iç rafa konmalıdır. Çünkü kapı rafları dolabın iç ısısını koruyamaz. Sürekli bir ısı değişimi görülür.

21 DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Aksi söylenmedikçe hiçbir ilaç dolabın buzluğunda saklanmaz. Çünkü buzlanma, kristalleşmeye ve ilacın yapısının bozulmasına neden olur. Donduktan sonra çözülmüş ilacıda hiçbir şekilde kullanmamalıyız. Ciddi zararlar oluşabilir. Bu tür ilaçları eczaneden alırken dondurulmuş akü ile alıp soğuk zincir kuralına uyarak evde de buzdolabında muhafaza etmeliyiz .

22 İLAÇLAR NASIL SAKLANMALI?
İlaçlarınızı güneş görmeyen, kuru, serin ve rutubetsiz oda ısısında bir yerde saklayın. Kutunun yada şişenin ağzını sıkıca kapatın. İlacınızı kendi kutusunda, şişesinde veya tüpünde saklayın. Bu, talimatların elinizin altında olmasını sağlar ve yanlış ilaç kullanmanızı engeller. Göz, kulak ve burun damlalarının açıldıktan sonraki kullanım süresi 15 gündür. Bu süre sonrasında bu ilaçların içinde bakteri üreyebilir ve bu da size yarardan çok zarar getirir.

23 İLAÇLAR NASIL SAKLANMALI?
Eğer üzerinde “soğukta saklayınız” etiketi yoksa, ya da eczacınız size böyle bir öneride bulunmamış ise ilaçlarımızı buzdolabına koymamalıyız. İlaçlarımızı kutunun üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar kullanabiliriz İlaçlarımızı, küçük çocukların ve hayvanların göremeyeceği ve ulaşamayacağı güvenli yerlerde saklamalıyız. Böylece ilaç kazalarını önlemiş oluruz.

24 AKILCI İLAÇ KULLANIMI İLE
KAZANACAKLARIMIZ ZAMAN SAĞLIK BÜTÇE

25 SONSÖZ Kamu sağlığını korumak, iyileştirmek ve geliştirmek, ancak sağlıklı sağlık çalışanları ve sağlıklı “sağlık kurumları” ile mümkündür !

26 İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER 26


"İLAÇLARIN İDEAL KULLANIMI VE SAKLAMA KOŞULLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları