Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR"— Sunum transkripti:

1

2 I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR
Maddede meydana gelen geçici olaylarla,maddenin özelliklerini bozmayan olaylara FİZİKSEL OLAYLAR denir

3 Maddenin yalnız dış yapısında meydana gelen olaylara Fiziksel Olaylar denir.
Fiziksel değişmeler sırasında değişime uğrayan madde sonuçta başlangıçtaki madde ile aynı özelliklere sahiptir. Örneğin;Cam kırıldığında fiziksel şekli değişmiştir.Ancak hala camdır.

4 FİZİKSEL DEĞİŞMELER, ÖRNEKLER
a. HAL DEĞİŞİMİ ( Suyun Hal Değişimi ) : Buz ısıtılır sıvı hale geçer,ısıtma işlemi devam ederse kaynar buhar haline geçer,buhar yoğunlaştırılırsa sıvı (su) haline geçer.Su soğutulursa tekrar buz olur. Erime SIVI GAZ KATI Donma Yoğunlaşma

5 su buz Yoğunlaşma KATI SIVI GAZ Donma
Madde katı halden sıvı hale sıvı halden gaz haline geçerken dışardan ısı alır. Gaz halden sıvıya ve sıvıdan da katı hale geçerken de aldığı ısıyı aynen geri verir. Sonuç olarak hal değişimi olayı sırasında maddenin fiziksel fiziksel hali değiştiği halde madde değişmemektedir.

6 FİZİKSEL DEĞİŞME Maddenin dış görünüşü ile ilgili olan özelliklerdir. Yoğunluk, sertlik, renk, koku, tad ... gibi. Maddenin dış görünüşündeki değişiklikler fiziksel olaydır. Şekerin suda erimesi, kağıdın yırtılması, buzun erimesi ... gibi.

7 II. KİMYASAL OLAYLAR Bir maddenin iç yapısının ( bağ yapısının) değiştiği olaylara KİMYASAL OLAYLAR denir.Yada maddelerin yapı ve özelliklerini değiştiren olaylara KİMYASAL OLAYLAR denir. Fiziksel değişimin aksine kimyasal değişimde madde başlangıçtaki özelliğini kaybeder. Doğada bir çok kimyasal olaylar kendiliğinden olur; metallerin paslanması,kokma ve çürüme,solunum ve fotosentez olayları. Oksitlenme (paslanma), kimyasal bir olaydır.

8

9

10

11 KİMYASAL DEĞİŞME Maddenin iç yapısı ile ilgili olan özellikler kimyasal özelliklerdir. Yanıcı olup olmaması, asidik yada bazik özellik ... gibi. Maddelerin atom ve moleküllerinde meydana gelen değişikler kimyasal değişmedir. Kağıdın yanması, hidrojen ve oksijenin birleşerek su oluşturması, demirin paslanması ... gibi.


"I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları