Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ."— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2 Gençlerde en sık rastlanan kaygı sınav kaygısıdır. Sınav kaygısı, sınav öncesinde başlayan çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimlerle ortaya çıkan bireyin sınav esnasında performansını olumsuz yönde etkileyen yoğun kaygıdır. Gençlerde en sık rastlanan kaygı sınav kaygısıdır. Sınav kaygısı, sınav öncesinde başlayan çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimlerle ortaya çıkan bireyin sınav esnasında performansını olumsuz yönde etkileyen yoğun kaygıdır.

3 AMA BEN DAHA HAZIR DEĞİLİM Kİ!!!!!!!!!!

4 NORMAL DÜZEYDE KAYGI; SİZİ TETİKLER, SİZİ TETİKLER, MOTİVASYONU MOTİVASYONU ARTTIRIR ARTTIRIR BAŞARIYA BAŞARIYA YARDIMCI OLUR. YARDIMCI OLUR.

5 NE ZAMAN ENDİŞELENELİM? ? KALP ATIŞLARINIZ HIZLANIYOR MU? ? KALP ATIŞLARINIZ HIZLANIYOR MU? ? SOLUNUMUNUZ DÜZENSİZLEŞİYOR MU? ? SOLUNUMUNUZ DÜZENSİZLEŞİYOR MU? ? TERLİYOR YA DA TİTRİYOR MUSUNUZ? ? TERLİYOR YA DA TİTRİYOR MUSUNUZ? ?ELLERİNİZ TİTRİYOR, VÜCUDUNUZA ATEŞ BASIYOR MU? ?ELLERİNİZ TİTRİYOR, VÜCUDUNUZA ATEŞ BASIYOR MU?

6 ? KASLARINIZDA YORGUNLUK VE YA UYUŞMA VAR MI? ? KASLARINIZDA YORGUNLUK VE YA UYUŞMA VAR MI? ? RENGİNİZ SOLUKLAŞIYOR, GÖZBEBEKLERİNİZ BÜYÜYOR MU? ? RENGİNİZ SOLUKLAŞIYOR, GÖZBEBEKLERİNİZ BÜYÜYOR MU? ?BAŞ AĞRISI, UYKUDA GÜÇLÜK, KABUSLAR YAŞIYOR MUSUNUZ? ?BAŞ AĞRISI, UYKUDA GÜÇLÜK, KABUSLAR YAŞIYOR MUSUNUZ?

7 BUNLARI YAŞIYOR MUYUZ?  DİKKATİ TOPLAYAMAMA  ENDİŞE, KORKU, HUZURSUZLUK,ÖFKE, ÜMİTSİZLİK ÜMİTSİZLİK  GERGİN VE MUTSUZ RUH HALİ  ÖĞRENDİKLERİNİ HATIRLAMADA GÜÇLÜK  YENİ ÖĞRENMELERDE SORUN YAŞAMA  DÜŞÜNMEDE VE ALGILAMADA ZORLANMA

8 DERS ÇALIŞMAYI SÜREKLİ ERTELEME DERS ÇALIŞMAYI SÜREKLİ ERTELEME DERS ÇALIŞMAK İSTEMEME DERS ÇALIŞMAK İSTEMEME DERS ÇALIŞTIĞIN HALDE KONULARI ANLAMAMA DERS ÇALIŞTIĞIN HALDE KONULARI ANLAMAMA

9 KAYGIYI NASIL YENERİZ?

10 BİR MİKTAR KAYGININ SİZİ MOTİVE ETTİĞİNİ UNUTMAYIN! BİR MİKTAR KAYGININ SİZİ MOTİVE ETTİĞİNİ UNUTMAYIN!

11 SINAVDAN ÖNCE…….. Sınav zamanlarında kendinizle ne tür konuşmalar yaptığınıza dikkat edin. Bu iç konuşmalarda fark ettiğiniz olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere çevirmeye, gerçekdışı beklenti ve yorumlarınızı değiştirmeye çalışınız. Sınav zamanlarında kendinizle ne tür konuşmalar yaptığınıza dikkat edin. Bu iç konuşmalarda fark ettiğiniz olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere çevirmeye, gerçekdışı beklenti ve yorumlarınızı değiştirmeye çalışınız.

12 YARARSIZ DÜŞÜNCELER YARARLI DÜŞÜNCELER Bu sınavda başarılı olamam Çalışırsam başarılı olabilirim Çok fazla konu var, zamanım yetmeyecek İyi bir planlama yaparsam yetiştirebilirim Bu kadar konuyu aklımda tutamam Önemli bölümlere öncelik vererek çalışırsam onlardan puan alabilirim. Sınavlarda çok heyecanlanıyorum. Duygularımı kontrol altına alabilirim.

13 Zamanınızı planlamaya çalışın. Çalışmanız gereken şeyleri planlayın. Telaşla bir şeyler yapma yerine hızlı ancak telaşlı olmayan bir ritimde çalışmaya özen gösterin. Zamanınızı planlamaya çalışın. Çalışmanız gereken şeyleri planlayın. Telaşla bir şeyler yapma yerine hızlı ancak telaşlı olmayan bir ritimde çalışmaya özen gösterin. Sınava hazırlanmaya ve sınava çalışmış olarak girmeye özen gösterin. Sınava hazırlanmaya ve sınava çalışmış olarak girmeye özen gösterin. Çalışmalarınızı kesinlikle başka bir zamana ertelemeyin. Çalışmalarınızı kesinlikle başka bir zamana ertelemeyin. Sınava elinden geldiğince hazırlanmanız, sınavda kendinizi rahat hissetmenizi sağlar. Sınava elinden geldiğince hazırlanmanız, sınavda kendinizi rahat hissetmenizi sağlar.

14 Kendinizden kapasitenizin üzerinde başarı beklemeyin. Kendinizden kapasitenizin üzerinde başarı beklemeyin. Haftada en az birkaç saat zevk alacağınız şeyler yapın. Sinemaya gidin, açık havada dolaşın. Hobilerinizi gerçekleştirmek için kendinize zaman ayırın. Haftada en az birkaç saat zevk alacağınız şeyler yapın. Sinemaya gidin, açık havada dolaşın. Hobilerinizi gerçekleştirmek için kendinize zaman ayırın. Daha önceki başarısızlıklarınızda başarısız olma sebeplerini araştırın ve onları telafi etmeye çalışın. Daha önceki başarısızlıklarınızda başarısız olma sebeplerini araştırın ve onları telafi etmeye çalışın.

15 Sınavdan önce geçmiş başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı vurgulayın. Sınavdan önce geçmiş başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı vurgulayın. Sınavın sizin kişiliğinizi değil, bilginizin değerlendirildiğini unutmayın. Sınavın sizin kişiliğinizi değil, bilginizin değerlendirildiğini unutmayın. Sınav için olumlu düşünün. Başarısız olacağınızı düşünmek sonuçta sizi başarısızlığa yaklaştırır.ayrıca sınavı kazanmaktan başka şansınız olmadığını da düşünmeyin. Başaramadığınızda neler yapılabileceğine dair alternatifleri de düşünün. Sınav için olumlu düşünün. Başarısız olacağınızı düşünmek sonuçta sizi başarısızlığa yaklaştırır.ayrıca sınavı kazanmaktan başka şansınız olmadığını da düşünmeyin. Başaramadığınızda neler yapılabileceğine dair alternatifleri de düşünün.

16 Sınavın yaklaştığı zamanlarda ders çalışmanın yanı sıra, spor yapmak gevşemenize yardımcı olur. Sınavın yaklaştığı zamanlarda ders çalışmanın yanı sıra, spor yapmak gevşemenize yardımcı olur. Sınavdan önce stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın. Sınavdan önce stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın. Beslenmenize dikkat edin. Beslenmenize dikkat edin. Bedeninizi fazla yormamaya çalışın. Bedeninizi fazla yormamaya çalışın.

17 Uykunuza özen gösterin, yeterli uyku uyumaya özen gösterin. Uykunuza özen gösterin, yeterli uyku uyumaya özen gösterin. Aç karnına sınava girmeyin. Aç karnına sınava girmeyin. Sınav yerine erken gidin. Ortama alışmak sizi rahatlatır Sınav yerine erken gidin. Ortama alışmak sizi rahatlatır

18 SINAV SIRASINDA….. Olumsuz düşüncelerinizi aklınızdan çıkartın. Olumsuz düşüncelerinizi aklınızdan çıkartın. Duygu ve düşüncelerinizin kontrolünün sizde olduğunuzu unutmayın. Duygu ve düşüncelerinizin kontrolünün sizde olduğunuzu unutmayın. Yönergeleri dikkatlice okuyun ve soruları gözden geçirin. Yönergeleri dikkatlice okuyun ve soruları gözden geçirin. Zamanı nasıl kullandığınıza, hangi sorulardan başlayıp daha sonra hangilerini cevaplayacağınıza karar verin. Zamanı nasıl kullandığınıza, hangi sorulardan başlayıp daha sonra hangilerini cevaplayacağınıza karar verin.

19 Yapabileceğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder, kaygınızı azaltır. Yapabileceğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder, kaygınızı azaltır. Soruları dikkatli okuyun. Soruları dikkatli okuyun. Yapamadığınız sorulara işaret koyup atlayın, soruları bitirince yapamadığınız sorulara tekrar dönün. Yapamadığınız sorulara işaret koyup atlayın, soruları bitirince yapamadığınız sorulara tekrar dönün. Yorulduğunuzda birkaç dakika arkanıza yaslanın, derin nefes alarak dinlenin. Yorulduğunuzda birkaç dakika arkanıza yaslanın, derin nefes alarak dinlenin.

20 Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirmek sizi rahatlatır. Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirmek sizi rahatlatır. Sınav sırasında “daha çok çalışmalıydım” diye değil, “şu anda ne yapabilirim” diye düşünün. Sınav sırasında “daha çok çalışmalıydım” diye değil, “şu anda ne yapabilirim” diye düşünün.

21 Sınav stresinizin yükseldiğini hissederseniz; Hemen nefes egzersizi yaparak gevşeme durumu yaratınız : Oturduğunuz yerde ciğerlerinizi iyice boşaltın. Hemen nefes egzersizi yaparak gevşeme durumu yaratınız : Oturduğunuz yerde ciğerlerinizi iyice boşaltın. Ciğer kapasitenizi tahminen ikiye bölün, "bir, iki" diyerek ciğerlerinizin bütününü hava ile doldurun. Ciğer kapasitenizi tahminen ikiye bölün, "bir, iki" diyerek ciğerlerinizin bütününü hava ile doldurun. Kısa bir süre bekleyin, "bir, iki" diyerek nefesinizi yavaş yavaş aldığınız sürenin iki katı süre içerisinde bırakın. Bunu birkaç kez uygulayın. Kısa bir süre bekleyin, "bir, iki" diyerek nefesinizi yavaş yavaş aldığınız sürenin iki katı süre içerisinde bırakın. Bunu birkaç kez uygulayın.

22 Sınav stresinizin yükseldiğini hissederseniz; Bu arada kaslarınızı mümkün olduğu kadar rahat bırakın Bu arada kaslarınızı mümkün olduğu kadar rahat bırakın "Sınavı başarabilirim." diye düşünün ve bunu kendinize telkin edin. Herkesin, sizin durumunuzda olduğunu anımsayın "Sınavı başarabilirim." diye düşünün ve bunu kendinize telkin edin. Herkesin, sizin durumunuzda olduğunu anımsayın

23 SINAVDAN SONRA….. Dinlenin. Dinlenin. Sınavınız nasıl geçerse geçsin kendinizi ödüllendirin. Sınavınız nasıl geçerse geçsin kendinizi ödüllendirin. Hoşlandığınız, zevk aldığınız şeyler yapın. Hoşlandığınız, zevk aldığınız şeyler yapın. Sınavdan sonra başarısız olduğunuz yerleri saptayın, eksiklerinizi ve yanlışlarınızı görün. Sonraki sınav için çalışmanız gereken konuları belirleyin. Sınavdan sonra başarısız olduğunuz yerleri saptayın, eksiklerinizi ve yanlışlarınızı görün. Sonraki sınav için çalışmanız gereken konuları belirleyin.

24 BAŞARILAR…………. BAŞARILAR…………. REHBERLİK SERVİSİ


"SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları