Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan Veteriner Hekim Mahmut YAZGAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan Veteriner Hekim Mahmut YAZGAN"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan Veteriner Hekim 0536 557 75 95 Mahmut YAZGAN
(Veteriner Yardımcısı) (Teşhis Destek Sistemi) (Semptomlardan Tanıya) Veteriner analitik sistemle tanı Veteriner analitik sistem ile semptomlardan tanıya Veteriner analitik semptom irdeleme sistemiyle tanı Hazırlayan Veteriner Hekim Mahmut YAZGAN

2 Genç veteriner klinisyenlerinin sahada en sık karşılaştıkları sorun hastalıkların differensiyel diyagnozunda aynı anda birçok hastalığı düşünememeleridir. Bu durum bazen bir klinik işaretin gözden kaçırılmasına ve sonuçta da yanlış teşhislere sebep olmaktadır. Hayvan hastalıklarında görülen klinik ve/veya laboratuvar belirtilerin bilgisayar ekranından seçilerek differensiyel diyagnoza götüren bir bilgisayar programının olmasının yararlı olacağını düşünerek Vetasistanı hazırlanmıştır. Vetasistanı ile (Sığır, Koyun-Keçi ve Kedi-Köpek) hastalıklarının etiyolojileri, semptomları, ayırıcı tanıları, sağaltımları ve korunmaları ile ilgili özet bilgiye ulaşabilinmektedir. Vetasistanı ile (Sığır, Koyun-Keçi ve Kedi-Köpek) hayvan türlerine ait kayıtlı hastalıkların klinik ve/veya laboratuvar semptomlarından seçim yapılarak hastalıklar arasında karşılaştırma yolu ile seçilen semptomlara en uygun hastalıklar olma olasılıklarıyla ( % yüzdesel oranlarıyla ) ve hastalıklar hakkında özet bilgiye kısa sürede ulaşılabilinmektedir. Vetasistanı içerisindeki İlaç Rehberi ile Etken Madde, Kullanım Yeri ve Spesiyalite isimlerinden kolaylıkla arama yapabilirsiniz. Vetasistanı, başta veteriner fakültesi öğrencileri için interaktif eğitici olmak üzere genç veteriner hekimlerin teşhis ve tedavide en doğru ve çabuk sonuca varabilmelerini sağlayan bir programdır.

3 Ana Menü

4 Tür Seçimi Hayvan Türü olarak 3 bölümden oluşmaktadır.

5 Bölüm Seçimi Hayvan türü seçimi yapıldıktan sonra istenilen bölüm seçilmesi gerekmektedir.

6 Hastalıklar Listesi Kayıtlı hayvan türünün hastalıklarını listelemek için Başla butonu tıklanır.

7 Hastalıklar Listesi Kayıtlı hastalık başlıklarından seçim yapılır ya da “Hastalık Giriniz” hücresine en az 4 harf olacak şekilde hastalık adı içerisinde geçen bir kelime girilerek arama yaptırarak sonuçları listelenebilir.

8 Hastalık Hakkında Özet Bilgi
Kayıtlı hastalıklar listesinden seçim yapıldığında, seçilen hastalığın klinik bulguları ve Laboratuvar ve otopsi bulguları listelenir.

9 Hastalık Hakkında Detaylı Bilgi
Kayıtlı hastalıklar listesinden seçim yapılarak “Detaylı Bilgi” butonu tıklandığında seçilen hastalığın detaylı bilgisi ekrana gelir. Hastalıklarının etiyolojileri, semptomları, ayırıcı tanıları, sağaltımları, korunmaları ve veteriner hekimin tedavi veya korunmada kullanacağı ilaçlar hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

10 Hastalıklar Listesini Yenileme
Ekranın Sağ üst köşesindeki Kırmızı Ok işareti ile gösterilen simge tıklandığında sayfa yenilenir.

11 Bölüm Seçimi

12 Semptomlardan Tanıya Seçimi
Kayıtlı hastalıklardan Semptomlardan Tanıya Karşılaştırma yapmak için “Semptomlar” bölümü seçilir.

13 Semptomlardan Tanıya “Semptomlar” bölümü seçildiğinde ekrana ilk olarak Klinik Semptomlardan Tanıya bölümü gelir.

14 Semptom Karşılaştırma Seçenekleri
Semptomlardan Tanıya Bölümü 3 ayrı şekilde yapılabilmektedir. Karşılaştırma Seçeneği için ekranın sağ üst köşesindeki Kırmızı Ok ile gösterilen seçenekler simgesi tıklanır.

15 Karşılaştırma Seçenekleri
1-) Klinik Semptomlara Göre 2-) Laboratuvar ve Otopsi Bulgularına Göre 3-) Klinik, Laboratuvar ve Otopsi Bulgularına Göre

16 Klinik Bulgulara Göre Semptomlardan Tanıya
Klinik bulgulardan seçim yapıldığında, seçilen bulgular, “Seçilen Klinik Bulgular” listesine eklenir ve hastalıklar arasında karşılaştırma yolu ile seçilen semptomlara en uygun hastalıklar olma olasılıklarıyla ( % yüzdesel oranlarıyla ) listelenir.

17 Semptom Listesi Ekranını Genişletme
Listelerin ekran görüntülerini genişletmek için Kırmızı ok ile gösterilen başlıklar tıklanır.

18 Genişletilmiş Liste “Klinik Bulguları” başlığı tıklandığında ekran görüntüsü yandaki gibi olmaktadır.

19 Liste Daraltma Genişletilmiş ekran görüntüsünü daraltmak için kırmızı ok ile gösterilen butonlardan birinin tıklanması yeterlidir.

20 Seçilen Klinik Bulgular

21 Olabilecek Hastalıklar Listesi Genişletme
Kırmızı Ok işareti ile gösterilen “Olabilecek Hastalıklar” başlığı tıklanarak genişletilir.

22 Olabilecek Hastalıklar Listesi
Kayıtlı hastalıklar arasında karşılaştırma yolu ile seçilen semptomlara en uygun hastalıklar olma olasılıklarıyla ( % yüzdesel oranlarıyla ) listelenir.

23 Olabilecek Hastalık Seçimi
Olabilecek hastalıklar listesinden seçim yapılarak hastalığın bulguları listelenebilir.

24 Seçilen Hastalığın Semptomları
Olabilecek hastalıklar listesinden seçim yapılarak hastalığın bulguları listelenebilir.

25 Olabilecek Hastalıkların Semptomlarını Karşılaştırma
Yalnızca Olabilecek Hastalıkların Semptomlarından seçim yapmak için Kırmızı ok ile gösterilen “Bulguları Karşılaştır” butonu tıklanır. Bulguları Karşılaştır butonu tıklandığında Yeşil ok ile gösterilen bulgular listesinde sadece olabilecek hastalıklara ait bulgular listelenir ve Böylece hastalıklar arasında detaylı karşılaştırma yapılabilir.

26 Hastalık Hakkında Detaylı Bilgi
Olabilecek hastalıkların detaylı bilgilerine kısa yoldan ulaşılabilir.

27 Hastalık Hakkında Detaylı Bilgi
Hastalıklarının etiyolojileri, semptomları, ayırıcı tanıları, sağaltımları, korunmaları ve veteriner hekimin tedavi veya korunmada kullanacağı ilaçlar hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.

28 Semptom Karşılaştırma Seçenekleri
Semptomlardan Tanıya Bölümü 3 ayrı şekilde yapılabilmektedir. Karşılaştırma Seçeneği için ekranın sağ üst köşesindeki Kırmızı Ok ile gösterilen seçenekler simgesi tıklanır.

29 Karşılaştırma Seçenekleri
1-) Klinik Semptomlara Göre 2-) Laboratuvar ve Otopsi Bulgularına Göre 3-) Klinik, Laboratuvar ve Otopsi Bulgularına Göre

30 Laboratuvar Bulgularına Göre Semptomlardan Tanıya

31 Klinik ve Laboratuvar Bulgularına Göre Semptomlardan Tanıya

32 İlaç Rehberi "İlaç Rehberi" bölümünde "Etkin Madde", "Kullanım Yeri" ve "Spesiyalite" seçeneklerinden hangisi istenirse, istenilen seçeneğe göre ekrana liste gelmektedir.

33 İlaç Rehberi Etkin maddelerden biri seçildiğinde seçilen etkin maddenin kullanım yerleri, içerisinde seçilen etkin maddeler bulunan spesiyaliteler ekrana gelmektedir.

34 İlaç Rehberi Kullanım yerinden biri seçilirse seçilen kulanım yerine uygun etkin maddeler ve spesiyaliteler ekrana gelmektedir.

35 İlaç Rehberi Spesiyalitelerden biri seçilirse seçilen spesiyalitenin içindeki etkin maddeler, spesiyalitenin kullanım yerleri ekrana gelmektedir.

36 İlginiz İçin Teşekkür Ederim Veteriner Hekim Mahmut YAZGAN 0536 557 75 95 www.vetasistani.com


"Hazırlayan Veteriner Hekim Mahmut YAZGAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları