Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ VE HÜCRELER HAKKINDAKİ GÖRÜŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ VE HÜCRELER HAKKINDAKİ GÖRÜŞ"— Sunum transkripti:

1 MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ VE HÜCRELER HAKKINDAKİ GÖRÜŞ
FEN BİLGİSİ DAMLANUR AYTEN

2 ARKADAŞLAR EN BAŞTA ŞUNU SÖYLEMEK İSTERİM Kİ MİKROSKOP 1590 YILINDA Zacharias Janssen İCAT ETMİŞTİR.

3 İlk mikroskop

4 Geçmişten Günümüze Mikroskoplar:
1 Stereoskopik mikroskoplar Polarizasyon mikroskobu Faz Kontrast mikroskobu 2 İnterferens mikroskobu Metalurji mikroskobu Elektron mikroskobu Karanlık alan mikroskobu Fluorescens mikroskop X-Ray mikroskobu Eş Odaklı Lazer Tarama mikroskobu Saha emisyon mikroskobu Atomik Kuvvet Mikroskobu Cevher Mikroskobu

5 1Stereoskopik mikroskoplar

6 2 İnterferens mikroskobu

7 BİRAZ DA HÜCRELERDEN BAHSEDELİM
Hücrenin varlığı ilk kez 1665 yılında Robert Hooke tarafından anlaşılmıştır. Hooke, kendi yaptığı mikroskopta mantar hücrelerini çeper ve boşluk hâlinde görmüş, bu boşluklara hücre adını vermiştir. Daha sonra canlı bitki dokularından da kesitler alıp incelemiş, çeperin iç kısmının sıvı ile dolu olduğunu görmüş, ancak bu sıvının canlı oluşunu ve önemini anlayamamıştır. Hooke’un ortaya attığı hücre teorisi basit de olsa çok önemlidir. 

8 Bitki hücresi

9 Hayvan hücresi

10 Kullandıkları camların düşük nitelikli, merceklerin biçiminin de kusurlu oluşu nedeniyle ilk mikroskopları yapanlar, ancak bulanık görüntüler elde edebiliyorlardı. Merceklerin kalitesi 19. yüzyılda giderek iyileşti ve sonunda bugünkü mikroskoplar geliştirildi.Ruska ile Mahl 1940 yılında elektron mikroskobunu icat etmişlerdir. Uygun koşullarda inceleme ve örnek alma tekniklerinin de geliştirilmesi ile birlikte hücrelerin daha ayrıntılı yapıları araştırılmaya başlanmıştır.

11

12 Beni dinlediğiniz için
teşekkürler


"MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ VE HÜCRELER HAKKINDAKİ GÖRÜŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları