Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE BABA TUTUMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE BABA TUTUMLARI."— Sunum transkripti:

1 ANNE BABA TUTUMLARI

2 ANNE BABA TUTUMLARI İLGİSİZ ANA BABA TUTUMU KATI ANA BABA TUTUMU KORUYUCU ANA BABA TUTUMU MÜKEMMELİYETÇİ ANA BABA TUTUMU TUTARSIZ ANA BABA TUTUMU

3 ANNE BABA TUTUMLARI Babanın tutumu ile annenin tutumu farklı olabileceği gibi, bir aile iki üç farklı tutumu aynı anda gösterebilir.Ancak daha sonraki açıklamaları okuduğumuzda “biz en çok şu tutuma uyuyoruz, ancak zaman şu tutumu sergilediğimizde oluyor” diyeceksiniz.

4 İLGİSİZ ANNE BABALAR (AŞIRI İTİCİ-DİSİPLİNSİZ TUTUM)
Aşırı itici-disiplinsiz tutum yok saymanın ön plana çıktığı ve çocuğun kendi haline bırakıldığı anne baba tutumudur.Çocukla ne doğru dürüst bir sevgi bağı vardır ne de çocuğa karşı herhangi bir disiplin uygulaması. Bu tutumu sergileyen ailelerde çocuk sevildiğini hissedemez ve genelde sevgiyi başka insanlarda ararlar. Aile içi bağlar oldukça zayıftır. Böyle ailelerde yetişmiş kız çocukları, ona ilk yakınlık gösteren erkeğe kendini kaptırıp hayatlarını karartabilirler.

5 Çocuğun sevgi ile büyümemesi veya yok sayılmaması çocuğun sosyalleşmesini olumsuz etkiler.
Yapılan araştırmalar suçluların çoğunlukla bu tür ailelerde büyüdüğünü ortaya koymaktadır. Çocuklar anne babalarından ilgi ve şefkat beklerler. Onları bu duyguda mahrum bırakmamamız gerekir.

6 KATI ANNE BABALAR (AŞIRI İTİCİ-AŞIRI DİSİPLİNLİ TUTUM)
Sevgi bağının çok zayıf ancak disiplin uygulamalarının çok sert olduğu aile ortamıdır. Bu tutumu bazen baba tek başına gösterir, anne de çocuğa aşırı koruyucu yaklaşabilir(Genelde üvey anne babalarda karşımıza çıkar) Böyle bir tutumla yetiştirilen çocuklar genellikle ya isyan edip asi oluyor ya da sindirilerek pasif bir kişiliğe sahip olabiliyorlar. Ayrıca böyle ailelerin çocukları, evden kaçmaya daha meyilli olabiliyorlar.

7 Böyle aileler, hem sevgiyi hem de disiplini daha dengeli uygulamalı ve çocuğun yapabileceği işleri çocuğa devretmede gecikmemelidir.

8 Ailesine fazla bağlı olmayan, alkol kullanıp eve sarhoş gelen, eşini ve çocuklarını fazla düşünmeyen buna karşın onlardan aşırı beklentisi olan kişiler, bu tutumu sergileyen anne ve babalara örnek gösterilebilir. Katı tutum içinde bulunan anne veya babalara baktığınızda o kişilerin hafif veya ağır düzeyde psikolojik problemi olduğu görülebilir.

9 KORUYUCU ANNE BABALAR (AŞIRI SEVGİ-AŞIRI DİSİPLİNSİZ TUTUM)
Aşırı koruyuculuk çocuğun kişisel özelliklerinin gelişmesini engelleyebilir. Aile çocuğun yerine her şeyi düşünür ve tüm şartları oluşturur. Çocuğun düşünmeye ihtiyacı kalmaz. Çocuk kendi ayakları üstünde durmakta ve kendine olan güveninde sorun yaşar. Kendisi yapabilecekken, anne çocuğa yemek yedirir, ayakkabısını giydirir, onun yerine konuşur, okula giderken çantasını götürür ve onun yerine ödevini yaparsa çocuğun psikososyal gelişimi zayıf kalır.

10 MÜKEMMELİYETÇİ ANNE BABALAR (AŞIRI SEVGİ-AŞIRI DİSİPLİNLİ TUTUM)
Genellikle tek çocuklu ve/veya maddi durumu iyi olan ailelerde bu hatalı anne baba tutumu diğer ailelere göre daha sık görülür. Tek çocuk vardır ve tüm aile onun için seferber olur. Aşırı derecede verilen sevginin yanında bir de aşırı disiplin vardır. Yani çocuğa her şeyi veren ailenin çocuktan beklentileri de çok üst düzeydedir. Bu çocuklar öyle bir ortamda yetişirler ki, her şey belirlidir. Kurallar fazlaca katı ve abartılıdır.

11 Çocuk, aile tarafından hep mükemmele odaklandığı için deneyip yapamamaktansa hiç denememeyi tercih edebilir. Çocuk düşe kalka, yanlış yapa yapa öğrenir. Ona yanlış yaptığında müsamaha göstermezsek kendine olan güvenini kaybeder. Bunun için aileler kendi kafalarında haklı gerekçeler üretirler. “Şimdi öğrenemezse hiç öğrenemez” “Zeki olmazsa, ben de bu kadar şey beklemezdim, ama o kapasitesini kullanmıyor ki” gibi açıklamalar yapabilirler.

12 TUTARSIZ ANA BABA TUTUMU
Aileler arasında en sık görülen ve çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyen hatalı ana baba tutumlarından biride tutarsız ana baba tutumudur. Tutarsızlığı üç şekilde beraber inceleyelim………..

13 ANNE BABA ARASINDAKİ TUTARSIZLIK
Bu tür ailelerde anne ile babanın çocuk eğitimi hakkında ortak bir kanaatleri yoktur. Anne ve babanın her ikisi de kendi ailelerinde gördükleri disiplin yöntemlerini çocuklarının üzerinde uygulamak isterler. Anne ile baba arasındaki tutarsızlığı çocuk kendi çıkarı için kullanır.

14 Bu tür ailelerde anne ve baba ortak tutum göstermediği zaman disiplin azalır.
Eğer aile içinde tutarsızlık istemiyorsak öncelikle aile içinde neye ne kadar izin verileceği belirlenmeli ve bunun sonucunda anne babalar ortak tutum göstermelidirler. Temel kural şu olmalıdır” Çocuğun yanında birimiz bir şey dediğinde diğeriniz buna itiraz etmeyecek”…….

15 ANNENİN VEYA BABANIN KENDİ İÇİNDE TUTARSIZLIĞI
Anne veya baba,kendi içinde de tutarsız olabilir.Önce izin verdiği bir duruma sonradan,şartlarda hiçbir değişiklik olmadığı halde annenin veya babanın buna izin vermemesi örnek verilebilir. Bu tür davranışlar çocukların en çok bocaladıkları ve ruhsal gelişimlerine zarar veren durumlardan biridir.

16 Çocuklarımızı eğitirken anne baba olarak tutarsız davranışlardan kaçınmak; onların ruh yapısı sağlıklı çocuklar olarak yetişmelerini sağlayacaktır.

17 AİLE BÜYÜKLERİ VE YAKIN ÇEVRENİN TUTARSIZLIĞI
Çocuğumuzu eğitirken büyüklerle çatışma ihtimalimiz her zaman olabilir. Unutmayalım ki büyüklerimizin sabit fikirleri yaşadıkları tecrübelerden oluşur. Çocuk eğitimi konusunda büyüklerimize karşı tepkili yaklaşmamız doğru olmaz. Bunun yerine onlar ne söylerse söylesin dikkate almalı uygulanabilir olanları hayata geçirmeli,uygulanamaz olanlar ise uygun ortamda ve usulüne göre uygun olarak büyüklerimize anlatmalıyız.

18 PEKİ SİZ HANGİ AİLE MODELİNE
UYUYORSUNUZ? DÜŞÜNÜN!……


"ANNE BABA TUTUMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları