Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi"— Sunum transkripti:

1 Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Bismillahirrahmanirrahim 1-Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2-O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. 3-Oku! Rabbin en büyük kerem (cömertlik) sahibidir. 4-(Öyle ki), kalemle yazı yazmayı öğretti. 5-İnsana bilmediklerini öğretti.

2 Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Konuyla ilgili hadisler 1- "İlim mü'minin yitik malıdır. Nerede bulursa alsın"

3

4 2- "İlim öğrenmek için yola çıkan kimse dönünceye kadar Allah yolundadır."

5 3- "İlim öğreniniz ve onu insanlara öğretiniz."

6 4- "İlim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadına farzdır."

7 “İlim öğreniniz ve onu insanlara öğretiniz.”

8 Âlimler gökteki yıldızlar gibidir
Âlimler gökteki yıldızlar gibidir. Yıldızlar nasıl karanlıkta yol gösterirse Âlimler de yer yüzünde rehberdirler.

9 Kim ilim öğrenmek için (evinden) çıkarsa geri dönünceye kadar Allah yolundadır.”

10 Konuyla ilgili örnekler:
1- Peygamberimiz hicretten sonra Medine'de yaptırdığı mescidin yanına ilk iş olarak "Suffe" adı verilen bir okul kurmuş, burada kalan öğrencilerin eğitimleri ve ihtiyaçlarıyla bizzat ilgilenmiştir. Suffe İslam tarihinin ilk yatılı okulu kabul edilir.

11  2- Müslümanların galibiyetiyle sonuçlanan BEDİR savaşında esir alınanların fidye karşılığı serbest bırakılmaları mümkün iken Peygamberimiz onlara "İçinizde okuma-yazma bilenler on çocuğa okuma-yazma öğretmek şartıyla serbest kalabilirler." demiştir.

12 3- Bir gün Peygamberimiz mescide girdiğinde iki grup gördü
3- Bir gün Peygamberimiz mescide girdiğinde iki grup gördü. Bunlardan bir kısmı nafile namaz kılmakla, diğer bir kısmı da ilim öğrenmekle meşguldü.

13 Peygamberimiz onlar için şöyle dedi: Her iki grup da iyi şeylerle meşguldür. Şu var ki bir şey talep ederek dua edenlere o şeyi verip vermemek Allah'a aittir. Halbuki diğer gruptakiler ilim elde ediyorlar ve böylece cehaleti savıp kovuyorlar." Daha sonra ilim öğrenenlerin arasına katılıp oturdu.

14 Peygamber efendimiz (s. a
Peygamber efendimiz (s.a.v ), Medineli bir grup müslümanla Akabe biatlarını gerçekleştirdikten sonra, Medinelilere İslam’ı öğretmesi için Musab b. Umeyr’i öğretmen olarak göndermiştir.

15 Peygamber efendimiz (s. a. v
Peygamber efendimiz (s.a.v.),Mekke’den Medine’ye hicret ettiklerinde burada bir mescid yaptırmıştır. Mescidin bir bölümü de mektep (okul) olarak kullanılmıştır. Bu okulun ismine “Suffa”, burada kalanlara da “Ashab-ı Suffa” denilmiştir.

16 Peygamber efendimiz (s. a
Peygamber efendimiz (s.a.v), hicretten iki sene sonra Bedir Savaşı’nda esir düşen müşriklerden her birinin, on müslümana okuma yazma öğretmesi şartıyla serbest bırakılmasını istemiştir.

17 Peygamber efendimiz (s.a.v) hadis-i şeriflerde;
“Kim ilim öğrenmek için (evinden) çıkarsa; geri dönünceye kadar Allah yolundadır.” buyurmuşlardır.

18 Böyle bir kimse mi Allah katında makbuldür; yoksa gece vakitlerinde, secde hâlinde ve ayakta, ahiretten korkarak ve Rabbinin rahmetini umarak itaat ve kulluk eden mi? De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. (Zümer suresi 9. Ayet)

19

20


"Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları