Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1"— Sunum transkripti:

1 ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1 www.gidabilimi.com

2

3 ÇİLEK BİLEŞİMİ Bilinen Bileşimi : Tanen, salisilik asit, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A1, B1, B2, B3, B6, B12, C, E vitaminleri, folik asit. Özellikleri : İshale karşı tonik, basit kanamaları durdurucu, idrar söktürücü, hipertansiyonu düşürücü, romatizma tedavisinde etkili, karaciğer regülatörü, iştah açıcı. Hastalıklar : İshal, enterokolit, bağırsak kanamaları, metralji ( Rahim ağrısı ), sistit, nefrit sancıları.

4 BİLEŞİM ÖĞELERİ ÇİLEK % Toplam Şeker % Glukoz % Fruktoz % Sakkaroz
5.24 2.00 2.13 0.90

5 ÇİLEK SUYU ÜRETİMİ… Çilek bir üzümsü meyvedir.Üzümsü meyvelerden ülkemizde en yaygın olarak üretilen budur.Fakat bir çok ülkede ahududu,frenk üzümü,böğürtlen,bektaşi üzümü vs. gibi çeşitli meyveler üretilmekte ve meyve suyuna işlenmektedir.Bunların hepsinde benzer işleme yöntemi uygulanmaktadır.

6 Koyu renkli ve rengi stabil olan çilekler işlenmelidir
Koyu renkli ve rengi stabil olan çilekler işlenmelidir. Çilekler çok süratli bozulduklarından hemen işlenmeli veya işlenene kadar zaman geçecekse soğuk bir depoda saklanmalıdır.

7

8 a- Hammadde: Çilek. b- Yıkama ve Ayıklama: Konsantre hattında tanımlandığı gibi yapılmaktadır. c- Ezme ve Çekirdek Ayırma: Çilekte palperden önce çekirdek ayırma işlemi uygulanmamaktadır.Çilekler iki vals arasından geçirilerek ezilmektedir. Kızılcıkta bu işlem uygulanmamaktadır.

9 d- Ön Isıtma: Çekirdeği ayrılan ve ezilen meyvelerin, buhar ceketli ön ısıtma borusal sisteminden geçirilirken 80-85°C'de 3-5 dakika ısıtılması ile yapılmaktadır. e- Palperlerden Geçirme: Ön ısıtma işlemi ile yumuşatılan meyve ezmesi iki veya üç kademeli palper sisteminden geçirilerek posa ve meyve pulpu birbirinden ayrılmaktadır. .

10 f- Deaerasyon: Meyve eti parçacıkları arasındaki havanın uzaklaştırılması amacı ile uygulanan işlemdir. Deaeratörde meyve pulpu yüzeyden ince bir tabaka halinde akarken yaklaşık 700 ton vakum altında tutulmaktadır g- Pastörizasyon: Havası çıkarılan meyve suyu plakalı pastörizatörden geçirilerek 85-95°C'de ısıtılarak pastörize edilmektedir. Pastörize edilen meyve pulpu, depolama tekniğine bağlı olarak hemen veya dolumdan sonra soğutulmaktadır

11 h- Depolama: Meyve pulpu depolamada kullanılan başlıca teknikler steril tankta depolama (KZE-depolama), dondurarak depolama ve kutularda depolamadır. Steril tankla depolamada meyve pulpu, pastörizasyondan hemen sonra ve aynı cihazda yaklaşık 20°C'ye soğutulmakta steril koşullarda KZE-tanklara alınarak aynı sıcaklık derecesinde depolanmaktadır. Dondurularak depolamada ise, soğutulan meyve pulpunun en az 85°C'de 5/1 'lik teneke kutulara sıcak doldurulduktan ve kutular hermetikli olarak kapatıldıktan sonra soğutulmasıdır

12

13 Verim: Elde edilen meyve pulpu verimi, meyve türü çeşidine göre değişmektedir ve genellikle 100 kg meyveden elde edilen pulpun litre olarak miktarı ile İfade edilmektedir. Yaklaşık olarak pulp verimi, çilekte %80-85 tir. -Çilek suyu,doğal bulanık çilek suyu veya berrak çilek suyu olarak ambalajlanmak su- retiyle tüketime sunulabilir. Nektar olarak tü- ketime sunulması daha yaygındır.

14

15 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları