Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2014 – 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İMKB BİNGÖL ANADOLU LİSESİ SANAT TARİHİ – 2 DERSİ PERFOMANS ÖDEVİ ‘‘İNGİLİZ SANATI’’ DİYAR YILDIZ 869 10/B.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2014 – 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İMKB BİNGÖL ANADOLU LİSESİ SANAT TARİHİ – 2 DERSİ PERFOMANS ÖDEVİ ‘‘İNGİLİZ SANATI’’ DİYAR YILDIZ 869 10/B."— Sunum transkripti:

1 2014 – 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İMKB BİNGÖL ANADOLU LİSESİ SANAT TARİHİ – 2 DERSİ PERFOMANS ÖDEVİ ‘‘İNGİLİZ SANATI’’ DİYAR YILDIZ /B

2 İngiltere'de sanat yaşamı Avrupa Kıtasısındakinden çok daha hareketsizdir. Buradaki etkinlikler, Avrupa'da sürekli olarak üslup değişmelerine yol açan çok sayıda yenilikçi akımdan uzak kalarak kendi içinde bir gelişme göstermiştir.

3 İngiliz mimarisinde yalnızca iki üslup göze çarpar: Ortaçağ gotiğinden (Tudor ve Elizabeth dönemlerinde ço az değişmiştir) yeni-klasikçiliğe ancak XVII. yy'da geçilmiş, yeni-klasikçi üslupsa varlığını XX. yy'a kadar sürdürmüştür.

4 Önce Rönesans'a özgü Hümanist Düşüncenin, ardından da Reform'un kültür yapılarını derinlemesine değiştirmesinden sonra, dekoratif sanatlar ve mimarlık alanında bir yenilik olmuştur. Bu devrim' mimarlık alanında İnigo Jones tarafından gerçekleştirildi.

5 İnigo Jones, XVII. yy'ın başlarında Palladio'ya özgü klasizmin formullerini ( duvar ayakları, yivli sütunlar, alınlıklar, büyük revaklar, cepheleri süsleyen değişik üslupların kullanımı) ülkeye getirip yapılara uygulayan sanatçıdır.

6 James I'in hükümdarlığı sırasında Jacobean üslubunun (James dönemiyle ilgili üslup) doğduğu ve değişik adlar altında hiç değişmeden varlığını sürdürdüğü gözlenir.

7 Londra kenti 1666 yangınından sonra baştan Sir Christopher Wren tarafından Palladio formullerine göre yeniden kuruldu. 

8 Gerçekleştirdiği başlıca yapıtlar arasında St
Gerçekleştirdiği başlıca yapıtlar arasında St. Paul Katedrali, Kensington Sarayı, Hampton Cout'un onarımı vardır. 

9 Aynı dönemde sivil mimari üslubunun da klasik doğrultuda olduğu görülür, ama bu alanda Hollanda sanatının etkisi göze çarpar. XVIII. yy'a kadar, İngiliz evleri kırmızı tuğladan yapılır, çatılar kiremitle örtülür, pencereler de yalnızca silmelerle süslenirdi.

10 XVIII. yy'a Wiliam Kent'in yeni Palladioculuğu egemen oldu
XVIII. yy'a Wiliam Kent'in yeni Palladioculuğu egemen oldu. Başka bir yenilik göze çarpmadı. Yalnızca bahçe süslemelerinde görülen İngiliz-Çin üslubu ve Chipendale üslubundaki fanteziler döneme damgasını vurdu.

11  XVIII. yy'ın ikinci yarısında, yeni-klasikçilik Adam üslubu olarak adlandırılan yeni Yunan üslubunda gelişerek doruk noktasına ulaştı.

12 En etkinleri Robert olan Adam kardeşler, aslında daha ince varolan yeni-klasikçiliği çok daha ince bir biçimde sunmaktan başka birşey yapmamışlardı. 

13 Yapıtlarında, üslup açısından bütün sanatlarda bir türdeşlik sağlamaya ve bunu kabul ettirmeye özen gösterdiler, bu amaçla iç dekorasyon modelleri, mobilya örnekleri ve uygulamalı sanatlar için değişik modeller oluşturdular.

14  Yeni-Yunan üslubuyla mimarlık hafifledi, Adam kardeşlerin buluşları, Avrupa'ya da yansıdı. Devrim arifesi ve Direktuvar dönemi Fransası'nda özellikle bahçe düzenlemesi konusunda etkili oldu. XIX. yy'a özgü eklemeci tutum, çökmekte olan yeni-klasikçiliğe hiçbir yenilik getirmedi.

15 İnGİlİz Bahçelerİ

16 Modern Bahçe Yapıları

17 İngiliz Bahçe Sanatı; Naturalizm, doğa anlayışının ilke ve yöntemlerinin edebiyata ve güzel sanatlara uyarlamasıyla gelişmiş bir sanat akımıdır. 18. yüzyılda naturalistik akımla gelişen bahçeler Avrupa’ya hakim olan dik açılı yolların, heykellerin, doğal olmayan bicimler verilmiş ağaçların yer aldığı “Barok” bahçelerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bütün Avrupa’da bahçe sanatında adeta devrim yapmış olan Naturalizm düşüncesi ilk defa İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

18 İngiliz Naturalistik Bahçe
Daha önceki bahçe düzenleme anlayışlarında insanın doğaya hakimiyeti önem taşırken, bu yeni anlayışında, insan müdahelesinin en az olduğu, doğallığın hakimiyetinde ki bahçe tarzı ön plana çıkmıştır. Naturalizmle birlikte İngiltere’de bahçe duvarları kaldırılmaya başlanmış, böylece bahçe çevresiyle bir bütün oluşturacak şekilde doğal peyzajın uzantısı haline gelmiştir.

19 Doğal arazi formu, geniş çim alanlar ile grup ağaçların ve su öğesinin meydana getirdiği peyzajın içinde tapınak, köprü ve bahçe pavyonları gibi mimari öğeler odak noktaları olarak yerleştirilmiştir. Bahçelerde cit engeller yerine görüşü kapatmamak için “ha ha” adı verilen hendekler kurulmuştur.

20 İngiliz Naturalistik Bahçe Örneği

21 İngiliz - Çin Bahçeleri
İngiltere’de uzak doğu bahçe sanatını ilk olarak W. Chambers ortaya koymuştur. Londra’da Kew Bahçesi’nde yaptırdığı 10 katlı pagoda ve çevresinde oluşturduğu Çin Bahçesi örneğiyle İngiltere’de başlayan İngiliz – Çin (Anglo-Chinese) bahçesinin doğmasına neden olmuştur.

22 Opus Anglicanum Opus Anglicanum (Latince:"İngiliz İşi"), İngiltere'de arasında yapılan iğne işlemelere verilen genel ad.

23

24 Opus Anglicanum'larda renkli ipekle işlenmiş figürlerin zemininde bol miktarda sırma kullanılırdı. Bu işteki bir başka özellik de figürlerdeki genel ifade canlılığıydı. Örneğin dolgun yanakları ve fırlak, siyah gözleri betimlemek için sarmal işlenen ince zincir dkişi kullanılırdı.

25 Desenlerde, dönemin hayvan çizimlerine dayanılarak yapıldığı açıkça belli olan, ayrıntılı bir gözlem ürünü kuş ve hayvan figürleri büyük yer tutuyordu. Opus Anglicanum türünde işlenmiş, papaz cüppesi gibi ayin giysileri İngiltere dışındaki kiliselere sunulur ya da satılırdı; papalardan birkaçı da bunlardan ısmarlamıştı.

26 Bu nedenle Opus Anglicanum'a tarihsel ayin giysilerini saklandığı her yerde rastlanabilir; Amerika Birleşik Devletleri'nde New York kenti'ndeki Metropolitan Sanat Müzesi'nde de örnekleri vardır.

27 İngiltere'deki en büyük koleksiyon Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi'ndedir.

28

29 Haziran Alevi Haziran Alevi (Flaming June) 1895 yılında Sir Frederic Leighton tarafından yapılmış resim. 120 × 120 cm boyutlarındaki kare tuval üzerine yağlı boya ile yapılmıştır ve yaygın olarak Leighton'un klasik biçim yanlısı doğasını gösteren başyapıtı kabul edilir.

30 Sanatçı Frederic Leighton Yıl 1895 Tür Tuval üzerine yağlıboya Boyutlar 120 cm × 120 cm (47 in × 47 in) Konum Ponce Sanat Müzesi

31 Resmedilen kadının Antik Yunanistanda sık sık heykellere konu olan uyku ve su perilerine atıfta bulunduğu düşünülmektedir.

32 Sağ üstteki zehirli zakkum ise uyku ile ölüm arasındaki hassas bağlantıyı simgeliyor.

33 Çeşitli Ön-Raffaellocu sanatçıların resimlerinde tasvir edilen oyuncu Dorothy Dene ve Mary Lloyd'nin bu çalışma için de modellik yaptığına inanılmaktadır.

34 Haziran Alevi 1960'larda Viktorya dönemi resimlerinin satışının zor olduğu bilinen bir dönemde açık arttırmaya çıkartıldı ve değer biçilen 140$'lık (güncel karşılığı 840$) düşük fiyat nedeniyle satışı başarısız oldu. Daha sonra hızla Puerto Rico'daki Ponce Sanat Müzesi tarafından satın alındı.

35 İNGİLİZ BAHÇELERİ

36

37

38

39

40

41

42

43 DÜNYANIN EN TATLI MELEĞİ…

44

45 KAYNAKÇA: http://sanattarihi.net/forum/index.php?topic=914.0
c.jpg content/uploads/2008/06/bahce_sanati_iki_postaciniz_com_011.jpg adrian-evans.jpg content/fancygallery/16/40/3mk8.jpg etkileyici-10-labirent,8,out.jpg garden-of-cosmic-speculation-cover.jpg


"2014 – 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İMKB BİNGÖL ANADOLU LİSESİ SANAT TARİHİ – 2 DERSİ PERFOMANS ÖDEVİ ‘‘İNGİLİZ SANATI’’ DİYAR YILDIZ 869 10/B." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları