Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA."— Sunum transkripti:

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

2 Ana, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların “Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, "yeterince çalışmamak" olarak görülmekte ve sizlerden sürekli daha çok çalışması istenmektedir.

3 Oysa gerekli olan "Bilinçsizce çok çalışmak" değil Verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır.

4

5 Verimli Ders Çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?

6 Cevabınız EVETmi?Emin misiniz? Son kararınız mı?
O halde bu iş çok kolay olacak. Bende Öğrenebilirmiyim Acaba?

7 AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ
Benim Uzun Vadede Amacım Veteriner Olup Sana Yaşlılığında Bakmak Kısa Vadeli Amacım İse Bunu Sana Anlatmak AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Bu amaçlar yakın ve uzak amaçlar olarak ayrılabilir.

8 Şimdi basit bir yöntemle bu öncelikleri nasıl belirleyebiliriz bir bakalım.
Üç tane küçük liste düzenleyeceğiz. 1. Liste için gözlerinizi kapatın, arkanıza yaslanın... Sessizce 1 dk 10 yıl sonrasını düşünün. Nerede olacaksınız ve neler yapacaksınız. Sonra bunları yazın. Listenizde soyut değil, somut kavramlar kullanın. 2. Liste için aynı yöntemi kullanın 1 yıl sonrası düşünün. 3. Listeyi de aynı yöntemle 1 ay sonrasına uygulayın. Sonra bu listedekileri önem sırasına göre numaralayın.

9 AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ
Her listedeki en üst iki maddeyi birleştirin. Bunlar,üzerinde çalışmaya başlayacağınız amaçlardır. Bu listeyi çalıştığınız yere asın. En üstteki maddeyi bir kartona yazarak tam karşınıza yerleştirin. Haftalık programınıza amaç plan cetvelindeki maddelerden mutlaka koyun. Benim isteğim 10 yıl sonra iyi bir olmak ya sizin ki

10 Amaçlarınızı belirledikten sonra bunlara bir ay süre tanıyın
Amaçlarınızı belirledikten sonra bunlara bir ay süre tanıyın. Gelecek ay yeni bir liste yapın. Kendinize şunları sorun. Ortaya ne çıkacak? Ne kadarı yapıldı? Ne kadarı yapılabilirdi? Aradaki farkların sebepleri nelerdir?

11 Yapılacak ilk iş Ders çalışmanızı aksatan veya kolaylaştıran alışkanlıkların bir listesini yapınız. Listenizde yer alan olumsuz alışkanlıkları bırakmaya çalışın. Olumlu alışkanlıkları pekiştirmek için çaba gösterin. Çalışma ve denemelerinizi, olumsuz alışkanlıklar atılıncaya, olumlu alışkanlıklar iyice yerleşinceye kadar sürdürün.

12 Planlı Çalışmayı Anlatayım Sana:
Plan Nedir? Hangi derse nereden nasıl başlayacağınızı bilemediğiniz yada çalışmaya başlamak için karar veremediğiniz, kararsızlık ve karışıklık durumları ancak hangi dersi ne zaman çalışacağınızı belirli bir sıraya koymakla yani “karar vermekle” ortadan kalkar. İşte çalışmada “PLAN” “neyi”, “nasıl”, “ne zaman” ve “nerede çalışacağınızı önceden belirlemek demektir.

13 Hangi derslere, haftanın hangi günleri çalışacağınızı,
Peki siz öğrencilerin günlük, haftalık ve aylık çalışma planlarında nelere yer vermeniz gerekir? Hangi derslere, haftanın hangi günleri çalışacağınızı, Geçmiş konuların tekrarına ne zaman yer vereceğinizi Hazırlanacak ödevlerin neler olduğu ve ne zaman hazırlayacağınızı Planda yer alan ancak yapılamayan çalışmalarınızı ne zaman tamamlayacağınızı Dinlenme, tv izleme, spor yapma, sinema ve tiyatroya gitme gibi ders dışı etkinliklere ne zaman yer vereceğinizi Bunların yanında günlük çalışma çizelgelerinde ; okulda geçen saatler, ders çalışma, eğlenme, dinlenme, ev işlerine yardım ve uyku saatleri göstermeniz gerekir.

14 Plan yaparken nelere dikkat etmeniz gerekir?
Derslerin planını dengeli olarak yapın. Günlük ortalama çalışma süresi olarak 4 – 5 saat olabilir.

15 Her ders için en uygun çalışma süresi 40 – 50 dakikalık çalışma sonunda 5 – 10 dakika bir ara vererek devam etmektir Farklı türde çalışma gerektiren dersleri ard arda getirmeye çalışın. Planda derse vereceğiniz çalışma süreleri dersin özelliğine ve sizin o dersteki başarınıza göre ayarlayın.

16 Dersin işlendiği gün tekrar edilmesi unutma düzeyini azaltır.
En zor dersleri en rahat anlayabileceğiniz saatlere yerleştirin. Dersten önce hazırlık çalışmalarına yer verin Dersin işlendiği gün tekrar edilmesi unutma düzeyini azaltır. Dersleri her gün aynı saate yerleştirin.

17 Yemeklerden yarım saat sonra çalışmaya başlayın.

18 Her gün mutlaka 8 saat uyku için zaman ayırın.
Planınızda ders dışı etkinliklere de yer verin AYRICA Her gün mutlaka 8 saat uyku için zaman ayırın.

19 Çalışırken zihninizi meşgul eden şeyleri dinlenme aralarında yapınız.
Çalışmadan en iyi verimi alabilmek için, öğrenme seanslarını dakikalık bölümlere ayırmak gerekir dakika. çalıştıktan sonra 10 dakikalık bir tekrar yapmak gerekir. Her çalışma seansından sonra 10 dakikalık dinlenme arası vermek gerekir. Bu dinlenme aralığında beden gevşer, zihin öğrendiklerini sağlamlaştırır ve hatırlamayı kolaylaştırır. Çalışırken zihninizi meşgul eden şeyleri dinlenme aralarında yapınız. MOLA VERİYORUM MİYAV SEN VERMEYECEKMİSİN?

20 VERİMİ AZALTICI ETKENLERİ ORTADAN KALDIRINIZ
Yorgunluk Elem Duygusu Fazla Heyecan Aile Dertleri Uykusuzluk Korku Endişe Acelecilik Normalin Altında Yada Üstündeki Fiziki Şartlar( çok soğuk , çok sıcak) Araç Gereç Noksanlığı Başka Yerde Olma Düşüncesi Dikkati Dağıtacak Poster, Resim,Müzik Ağrı Öfke Açlık Telaş Sızı Aşırı Kaygı Aşırı Tokluk

21 UYGUN BİR ÇALIŞMA ORTAMI SEÇİNİZ
Çalışma yeri derli toplu, yalın elden geldiğince sabit ve sakin olmalı, ayrıca ışık, ısı gibi fiziksel sorunları çözümlenmiş olmalı. Evin değişik yerlerini değil belli bir yerini çalışma yeri olarak hazırlayın ve hep aynı yeri kullanın. En uygun çalışma ortamı şöyle olabilir; Üzerinde çalışmak için tüm araç ve gereçlerin bulunduğu bir masa olmalıdır. Oda ısısı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. Oda sık sık havalandırılmalıdır.

22 Çalışma masamı bundan sonra sadece ders çalışmak için kullanacağım
Çalışma ortamında dikkati dağıtacak radyo, teyp, tv, resim, poster, afiş olmamalıdır. Çalışma masası ve odası sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır.

23 bizim sessiz olmamız lazım.
Ahmet Ders çalışıyor bizim sessiz olmamız lazım. Çalışma odanız yeterince sıcak ve soğuk olmalı,iyi aydınlatılmalı,ışık gözlerinizi yormamalı. Çalışma ortamında aile bireyleri ile birlikte olma zorunluluğunuz varsa onlardan sessiz olmalarını istemelisiniz.(televizyon ,radyoyu açmamak,yüksek sesle konuşmamak gibi)Yada siz bu ortamda çalışmaya kendinizi alıştırmalısınız.

24 BENİM BÜYÜMEYE İHTİYACIM OLDUĞU İÇİN YATIYORUM YA SİZ???
YATARAK UZANARAK ÇALIŞMA Yatarak veya uzanarak bir materyali okumaya başladıktan sonra gevşemeye başlarsınız ve dikkatiniz dağılır, uykunuz gelir. Bu nedenle çalışmalarınızı mutlaka çalışma masanızda veya sandalyenizde yapmalısınız.

25 Öyle televizyon seyrederken ders tekrar edilmez...Kalk bakalım
doğru masanın başına... Gürültülü Ortamda Çalışma Müzik dinlenen, radyo ve televizyonun açık bulunduğu veya çevreden çok gürültünün geldiği bir ortamda ders çalışmak çalışmadan alınacak verimi düşürür. Öğrenmenin en önemli koşulu dikkattir.

26 Dağınık Ortamda Çalışma
Çalışma odanızın havadar, masanızın temiz ve düzenli olması çalışma veriminizi yükseltecektir. Çalışma masanızın üzerini çalışmaya başlamadan önce toparlar ve sadece çalışacağınız ders ile ilgili materyali bırakırsanız çalışma sırasında dikkatiniz dağılmaz. Yalnızca dersle ilgilenebilirsiniz.

27 DOĞRU AYNEN KATILIYORUM
Televizyon ve Radyo Televizyon ve radyo en çok zaman harcanan ve dikkati dağıtan faktörlerden biridir. Televizyon izlemenizin ve radyo dinlemenizin yararlı olduğuna inandığınız programlara yaşamınızda yer veriniz. İzlemek istediğiniz programlardan sonra kapatınız. Çünkü hiçbir özelliği olmayan, sıradan olan ve benzerlerini yüzlerce kez izlediğiniz veya dinlediğiniz programlar sizin vaktinizi çalacaktır. DOĞRU AYNEN KATILIYORUM

28 Telefon Konuşmaları Telefonu amacı dışında kullanmaktan kaçının. Bütün gün birlikte olduğunuz arkadaşlarınızla geceleri uzun süre telefonla konuşmak gereksizdir.Sizin için zaman kaybıdır. Aramak istediğiniz tüm arkadaşlarınızı arka arkaya arayın ve öz olarak görüşmek istediklerinizi söyleyip konuşmayı bitirin. Daha sonra özellikle ders çalışırken telefon görüşmesi yapmak için derse ara vermeyin. Tüm dikkatinizi ve motivasyonunuzu bozacağı için zararlıdır.

29 Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma
Derslerini öğrenebilmek için iyi dinlenmen gerekiyor. Çalışma öncesi yeterince dinlenmiş olma Çalışmaya geçmeden önce vücut ve zihin yeterince dinlenmiş olmalıdır. Aşırı duyarlılık, karamsarlık, isteksizlik, bedensel yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle beliren bitkinliğe düşmemek için her zaman aynı biçimde olan çalışma yöntem ve tekniklerinden kaçınmak, ders dışı uğraşlarla yeterince ilgilenmek ve gerçek anlamda olabildiğince dinlenmek zorunludur.

30 Kendine güvenme Güven eksikliği olan bir öğrencinin, kendine güven duymasının en etkili yolu o işi başaracağına kendisini inandırmasıdır. Kendine güven duygusu aynı zamanda güçlü bir irade ve kararlılığı gerekli kılar. Kararlılık engeller karşısında gerilemeyi değil aksine bu engellerle mücadele gücünü yaratır. Kararlılık, plan dışı saatte canınız çalışmak istemezse de kendinizi çalışmaya zorlamaktır. Kolaydan zora doğru bir çalışma yolu izlemek, okumak yerine yazarak çalışmak dikkatin toplanmasına yardımcı olur.

31 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ!! Nasıl test çözülür?

32 TESTE YATKIN DURUMA GELMEK
Testi öğrenme süreci olarak algılamaya çalışınız. Her testten başarıyla çıkacağınızı ummayın,genel geçer bilgilerden hazırlanan testlerde başarısızlık olabilir. Nedenleri bilmediğiniz konular,kötü hazırlanmış testler,çalışma bilincinizin biraz düşük olması,testteki psikolojik durumunuz bunu etkiler

33 TEST ÇÖZME Kaygınızı kabullenin ve pozitif enerjiye çevirin
Testler için uygun çalışma zamanı ayırın Akıl yürütme stratejilerini tanıyın Zamanınızı akıllıca kullanın Yorumlama gücünüzü testlerde kullanmaya çalışınız.

34 TESTLERDE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ
Okulu asmak, çalışmamak, dersi dinlememe Ödevleri bilinçli yapmama Okuma metinlerini okumama, çalışma yerine oyalanmak, Tekrar etmemek, Zamanı iyi kullanamamak

35 TESTLERDE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ
aşırı güven, başkaların suçlayıcı tavırlar taşımak, yanıtları kontrol etmemek, çok fazla yanıtı boş bırakmak, aşırı kaygılanmak, öğretmeni sevmemek, çok fazla yanıt değiştirmek, düzensiz çalışma, ezbere çalışma

36 TESTTE BAŞARI İÇİN Çalışmalarınızı yakından takip edin
Etkin çalışma becerileri kazanın(etkin dinleme) Belleğinizi güçlendirin Testi sevin iyi bir öğrenme süreci olduğunu kabul edin Olumlu ve düzenli olun

37 TESTEKİ KAYGIDAN KURTULMA YOLLARI
Testler,sizlerin zekanızı tam olarak ölçmez,bilgi ve becerilerinizi ölçer, bilgilerinizin tamamını ve kişiliğinizi test yansıtamaz,başarısızlık durumunda hayatınızın tamamının başarısızlığı olarak görmeyiniz. Teste girerken biraz heyecan duyarsanız bu sizi başarıya götürür. Heyecanı abartmayınız.

38 TESTTE KAYGI BELİRTİLERİ
Sinirlilik, Burun Kanaması, Bellek sorunları, Aşırı sakinlik, Sabırsızlık, Öfke, Böbürlenme Yetersiz hazırlık, İştah Değişikliği Korku, Çekingenlik Dikkatsizlik Rahat Oturmama Kafa Karışıklığı Mide Bulantısı Terleme Uykusuzluk

39 TEST KAYGISINI YENME Kendinizi Durdurun Sakinleşin
Zihninizi kontrol edin Konsantre olun Nefes egzersizi yapın Gerekliyse ara verin!!!

40 Kendinizi Durdurun Olumsuz düşünceler varsa hemen olumlu iç konuşmalar yapın,Kendinizle sürekli olumlu iletişim kurun yani pozitif insan olmaya çalışın. Pozitif insan sürekli olumlu düşünür olayları,durumları analiz ederek yapması gereken çalışmaları planlar,başkalarını suçlamayı düşünmez yapabileceklerini hemen yapmaya çalışır. Engellerle karşılaşırsa bunu zevkle aşmanın yollarını arar. Kısaca pozitif insan sorunun değil çözümün bir parçası olur.

41 Ne yapacağını bilen kişi kendisine güvenir ve kaygılarını olması gereken düzeyde kullanır.
Durumu denetleme,duygularını yönlendirmeyi bilen test sırasında performansı yüksek olur.

42 Kendinizi zihninizde düzenli bir şekilde çalışır ve testi başarı ve rahatlıkla geçerken canlandırın.Kağıdın üstünde açıkça yazılmış olan almak istediğiniz puanı görün. Bir çok ayrıntıyı da ekleyin ve zihinde canlandırma işlemini çok gerçekçi bir duruma dönüştürün. Zihninizde başarınızı görün.Zihinde canlandırma çok güçlü bir tekniktir.

43 Mantıksız bir şey hakkında bir öykü oluşturun
Mantıksız bir şey hakkında bir öykü oluşturun. Gerçeklikten uçun,abartın. Teste çok kötü sonuç alınca başınıza gelebilecek en kötü şeyi hayal edin. Onu eğlenceli ve gerçek olmayan bir şekle dönüştürün. Çok geçmeden sizde kendinize güleceksiniz

44 TEST ÖNCESİ HAZIRLIK Testlerdeki bilmediğiniz kavramları not edin ve öğrenin. Size gerekli olan tüm malzemeleri toplayın Çalışma notları, kartları,özetleri,analizleri tekrar ediniz. Elinizdeki notları renklere ayırarak çalışmayı çeşitlendirebilirsiniz. Mavi;iyi bildiklerim Kırmızı;Bilmediklerim Sarı ;Tekrar edilmesi gerekenler gibi.. Konuları çalışırken kendinizi sorular hazırlayınız. Çalışma grubu ile notlarınızı paylaşınız. Hayatınızı düzenleyiniz,uyku,çalışma ,dinlenme,eğlenme..

45 Ana-Yardımcı Fikri Yakalama
ender olarak,herhalde,ençok,ensık, sık sık, bazı,bazen çoğunlukla… Daima,hepsi,asla,hiçbiri,sık sık,daha fazla,daha az pek çok,üstün,aşağı bütün,parça,sadece,meli ,malı,zayıf,olumlu ,olumsuz,dahil ,eşitsizlik,yanlış,doğru,güçlü… Yukarıdaki sözcükler ana veya yardımcı fikirleri yakalamanıza yardımcı olabilir.

46 TESTİN AŞAMALARI DİNLEYİN Sözlü talimatlar BAKIN Tüm teste YAZIN
Kısa notlar ÇİZİN Zihin haritaları AYARLAYIN Zamanınızı DAİRE İÇİNE ALMA Talimatları iki kere YANITLAYIN Soruları KONTROL EDİN İlk önce bilinen,daha sonra bilinmeyen yanıtları

47 YÜKSEK BAŞARI İÇİN Geçmiş sınav sorularını çözün,
Çözümleri iyice öğrenin Testte kendinize göre simgeler oluşturun. Çok zor(ÇZ); Zor (Z), Uğraşırsam Yaparım(Uy), Okumalıyım(O) gibi yapamadıklarınıza döndüğünüzde sizleri bu işaretler yönlendirecektir. Kodlama:Tek,tek,sayfa sayfa,üçer,beşer… gibi kodlamalar yapılabilir. Sizlere kolay gelen hangisi ise onu kullanın. Önceden hangi tür kodlama kullanıyorsanız sınav anında değiştirmeyin eskisini kullanınız.

48 TESTE YÜKSEK BAŞARI Teste başlamadan,görevlinin yönergelerine uyunuz,Gerekli evraklarınızı hazır bulundurun,kitapçık türünü,diğer doldurulması gereken bilgileri doldurarak teste hazır olunuz Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun sonra paragrafı okuyunuz. Çözemediğiniz sorular için telaşlanmayınız. Yapabileceğiniz sorulara geçiniz. Arka arkaya dört seçeneği işaretlemişseniz birini yanlış yaptığınızdan şüpheleniniz. Hata bulamazsanız değiştirmeyiniz. Şekilli,uzun paragraf soruları çok kolay olabilir. Bu sorulardan kaçmayınız.

49 TESTE YÜKSEK BAŞARI Anlamak,çözümün yarısıdır.Sayısal soruları çözerek,paragraf sorularını önemli ifadelerin altını çizerek çözmeye çalışınız. Bazı sorularda çeldiriciler olabilir. Sorunun tamamını okumadan cevaplamayınız. Soruları kendi fikirleriniz doğrultusunda değil sınav mantığı ve bilgileri doğrultusunda çözünüz. Bazı soruları yanlış cevapları eleyerek çözebilirsiniz unutmayınız. Kaydırma yapma ihtimaline karşı soruları numaralarıyla karşılaştırma yapınız.

50 ZAMAN KULLANMA Yanınızda mutlaka saat bulundurun.Sık sık saate bakıp paniklemeyiniz. Ara sıra bakınız. Zamanı iyi kullanmak pratik ve aktif olmakla sağlanır.Sorularda gereksiz oyalanmalar yapmayınız. Dikkatiniz çok dağılmışsa : elinizi şakaklarınıza koyup alnınıza masaj yapın,gözlerinizi dinlendirin, su için,15 saniye gözlerinizi yumarak dinleniniz. Derin nefes alıp vererek beyninize giden oksijeni artırabilirsiniz ve bu sizin performansınızı arttıracaktır.

51 ÖMÜR BOYU EŞEK OLACAĞINA

52 BİR SÜRELİĞİNE İNEK OL!


"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları