Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI."— Sunum transkripti:

1 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

2 KÖTÜ AĞIZ HİJYENİ OLAN KİŞİLERDE;
kardiovasküler/ serebrovasküler sistem hastalıkları, osteoporoz, üst solunum yolları enfeksiyonları, kadınlarda erken doğum, düşük doğum ağırlığı riskinin birkaç kat artması, diabetli hastalarda ağız enfeksiyonları sonucu hiperglisemi görülmektedir.

3 Hamilelik döneminden itibaren anne adayları
ve ilköğretim çağındaki 6-12 yaş grubu öğrenciler AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI KONUSUNDA BİLGİLENMELİ VE DOĞRU ALIŞKANLIKLARI KAZANMALIDIRLAR. Böylece ağız ve diş sağlığı hastalıklarını önlemiş oluruz.

4 Ağız-Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Diş Fırçalama Yöntemi Florlü Gargara Kullanımı Diş ipi Kullanımı

5

6 Ağız ve Diş Bakımı Tüm besinler ağızdan alınır, dişlerle parçalanır, sindirime hazırlanır. Bu nedenle ağız ve dişlerin temiz olması gerekir. Ağız bakımı dişlerin düzenli olarak fırçalanması ile kazanılır. Düzenli fırçalama diş çürükleri oluşum riskini hemen hemen sıfıra indirir.

7 Neden Sağlıklı Dişler? Diş fırçalamayan bir kişinin ağzında, diş araları besin artıkları ile dolar ve koku oluşur. Dişin çürümesi ile oluşan kovukların içine besin artıkları girer ve mikroplar ürer, koku oluşur. Dişler ve diş etlerinin iltihaplanmaları ile oluşan iltihaplaşmalar, ağızda koku oluşturur. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları diğer organları da etkiler.

8 Neden Sağlıklı Dişler?

9 Vücut sağlığının korunması
Sağlıklı beslenme ve büyüme İnsanlarla dostluk kurmak, mutlu olmak (Ağız kokusu insanları kaçırır.) Güzel görünüme sahip olmak Güzel konuşmak sağlıklı diş dizisine bağlıdır.

10 Diş Fırçalama Amaç; dişleri çürüten dişler üzerinde oluşan bakteri plağını kaldırmaktır. Bakteri plağı, oluşturduğu olumsuz ortam (asidik ortam) nedeniyle diş çürüğüne neden olur ve diş çürüğünü hızlandırır.

11 Nasıl Diş Fırçalarını Tercih Etmeliyiz?
Fırçalamada önemli olan fırçanın tüm diş yüzeylerine ulaşması ve diş etine zarar vermemesidir. Küçük başlı, düz yüzeyli, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış fırçalar en uygun olanlarıdır.

12 Diş Fırçalama Tekniği Diş fırçası diş ve diş eti birleşimine 45 derecelik eğim ile yerleştirilir. Her diş fırça kaldırılmadan 7-8 kez dairesel hareketler yapılarak fırçalanmalıdır. Böylece diş etlerine masaj yapılırken, kan dolaşımının hızlanması sağlanır ve dişler arasındaki yemek artıkları temizlenir. Dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanmasına özen gösterilmelidir.

13 Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?
Yeterli ve dengeli beslenmeli. Beslenmede sebze, meyve, süt, beyaz peynir gibi besinlere yer verilmelidir. Dişlerle ceviz, fındık gibi sert cisimler kırmamalı

14 Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?
Kürdan gibi cisimlerle diş etleri karıştırılmamalı Şekerli ve yapışkan yiyeceklerden sonra ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Dişler düzenli olarak günde 2 kez, 3 dk süreyle fırçalanmalıdır.

15 Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?
Orta sertlikteki diş fırçaları tercih edilmelidir. Diş fırçası sık sık, 3 ayda bir değiştirilmelidir. Diş dostu sakızlar çiğnenmeli Yılda en az bir kez diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

16 Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?
Flor; dişin sert tabakasının yapısını geliştirir ve yenilenmesini sağlar. Çürüğe yol açan maddeleri etkisizleştirir. Ağız içinde oluşan asitlere karşı dişi korur. Flor; balık ve deniz ürünleri, et ve süt ürünleri, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerde bulunur.

17 HER İYİ ALIŞKANLIK GİBİ
DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI DA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KAZANILACAKTIR.

18 DİŞ FIRÇASI KULLANIMINA; ÇOCUĞUN ARKA DİŞLERİNİN ÇIKMASINDAN SONRA ORTALAMA 2,5 - 3 YAŞINDA BAŞLANMASI UYGUNDUR.

19 Yetişkinlerde sıkça rastlanan diş sorunlarının temelinde de düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazanılmış olmaması ve çocuklukta yeterli miktarda flor alınmaması etkilidir.

20 HAMİLELERİN HAMİLELİKLERİ SÜRESİNCE EN AZ 2 KEZ DİŞ HEKİMİ KONTROLÜNDEN GEÇMESİ GEREKMEKTEDİR.

21 ÇOCUKLARIMIZA EN AZ YILDA 2 KEZ TOPİKAL FLOR UYGULATTIRARAK DİŞ GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEMİZ GEREKMEKTEDİR.

22 SAĞLIKLI DİŞLERLE MUTLU NESİLLERE...


"AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları