Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER."— Sunum transkripti:

1 1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER

3 3 Sınavlarda 4 şey ölçülür 1.Bilgi Düzeyiniz 2.Muhakeme (Yorum-Akıl / Mantık Yürütme) Gücünüz 3.Zamanla Yarış Kapasiteniz (Hızınız) 4.Dikkat Kapasiteniz.

4 4 TEST ÇÖZERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

5 5 Her sorunun kendine has bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

6 6 Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

7 7 Tüm seçenekleri mutlaka okuyun! Çeldiriciye takılmış olabilirsiniz

8 8 Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik, ne fazla isteneni düşünmelisiniz. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

9 9 Sorulara önyargılı yaklaşmamalısınız. "Bu soru zor yapamam, bu soru kolay cevap x şıkkı" gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar, kazanmak yerine kaybettirir.

10 10 İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

11 11 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

12 12 Testler de bilmediğiniz soruları cevaplandırmayın. Cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verir. NOT: TEOG da bilmediğiniz soruları cevaplandırın

13 13 Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz.

14 14 Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Böylece çözüm alternatiflerini daha netleştirir ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı daha artırırsınız.

15 15 Sınavlarda test çözümünü sekteye uğratan en önemli unsurlardan birisi de sınav kaygısı ve bu yüksek kaygı düzeyinin soruları anlamayı ve problemleri çözmeyi zorlaştırmasıdır.

16 16 Cevap şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır.

17 17 Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen iki bazen üç şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır.

18 18 Turlu Soru Çözme

19 19 Testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar.

20 20 KULLANABİLECEĞİMİZ İŞARETLER

21 21 + : Kesin olarak yapılan soruların; - : Kesin olarak yapılamayan soruların; ? :Emin olamadığımız soruların, Başına koyunuz.

22 22 İkinci bir turda Önce ? Koyduğumuz sorulara Sonra – koyduğumuz sorulara Bakılır.

23 23 KODLAMA KONUSUNDA

24 24 Her sorudan sonra cevap kağıdına kodla. Soru numarasıyla cevap kağıdındaki numaraya bak. İşaretlediğin soru türüyle cevap kağıdındaki tür aynı olup olmadığına bak Kitapçık Türünü kodlamayı unutma

25 25 Test çözümünde kodlama da önemli bir yer işgal eder. Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla olan işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

26 26 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar.

27 27 ZAMANLAMA KONUSUNDA

28 28 Testi iyi çözmek için sadece doğruları bilmek yeterli değildir. Verilen zaman dilimi içinde bu doğruları bulmanız gerekir. Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiği baştan planlanmalıdır.

29 29 Zaman kazanmak için soru metni ve kökünü okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanılgılara düşürebilir.

30 30 Soru ile inatlaşmayın "bu soruyu çözmezsem ölürüm". Hızlı okuma tekniklerini kullanmalı ve sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızınızı artırmalısınız. -Her gün en az 30 dakika kitap okuyunuz.

31 31 TEST TEKNİĞİ NASIL KAZANILIR

32 32 Sınavlarda her soru için ancak 1 dk. bulunmakta. (TEOG da her soru için 2 dakikanız var ) -Bunun için test çözerken zaman tutun.

33 33 Soru çözerken dikkat etmemiz gereken bölümler nelerdir? Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Soruları okurken mutlaka kılavuz olarak kurşun kalem kullanın ve önemli ipuçlarının altını çiziniz.

34 34 Ön yargılardan kaçınmamız gerekir. Soru bizden ne istiyorsa sadece onu düşünmek ve verilen bilgi üzerinde yorum yapmamamız gerekir. Soru cümlesi ve verilen bilgi bizim değer yargılarımıza ters gelebilir. Bu durumda "verilen bilgi ve sorulan soru" üzerinde durmalıyız.

35 35 Soruları okurken hızınız kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir. Her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. hızınızıYapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır.

36 36 BA Ş ARILAR D İ LER İ M… KÜLTÜR KURUMU ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ


"1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları