Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜVENLİ OKUL ? TEMEL ÖNLEME ERKEN UYARI İŞARETLERİ SUÇ VE ŞİDDETİ OLUŞTURAN RİSK FAKTÖRLERİ MÜDAHALEDEKİ TEMEL STRATEJİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜVENLİ OKUL ? TEMEL ÖNLEME ERKEN UYARI İŞARETLERİ SUÇ VE ŞİDDETİ OLUŞTURAN RİSK FAKTÖRLERİ MÜDAHALEDEKİ TEMEL STRATEJİLER."— Sunum transkripti:

1 OKULLARDA SUÇ VE ŞİDDETİ ÖNLEME ÖĞRETMEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ZUHAL ERTUNÇ

2 GÜVENLİ OKUL ? TEMEL ÖNLEME ERKEN UYARI İŞARETLERİ SUÇ VE ŞİDDETİ OLUŞTURAN RİSK FAKTÖRLERİ MÜDAHALEDEKİ TEMEL STRATEJİLER

3 GÜVENLİ OKUL NEDİR? Güvenli okul dediğimizde hepimizin aklına aslında alınan fiziksel önlemler gelmektedir. AMA KASTEDİLEN aslında uyumlu okuldur.

4 Güvenli okulda okul çalışanları ve öğrenciler arasında olumlu ilişki bağları bulunur.
Şiddeti önlemede en önemli etkenlerden biri budur.

5 GÜVENLİ OKULUN ÖZELLİKLERİ
Doğru iletişim insanlar arasındaki en önemli anahtardır.İletişimin kalitesi okulun genel havasına yansır,problemlerin çözümünü kolaylaştırır.

6 Okul tek başına akademik başarıya odaklanmamıştır.
Sosyal ve duygusal ihtiyaçların da karşılanması önemlidir.

7 Pozitif modeller sunularak öğrencilere örnek oluşturulur.
Bütün öğrencilere eşit davranılır ve eşit sorumluluklar verilir.

8 Öğrencilere insanlar arasındaki farklılıkların doğal olduğu ve herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği özellikle vurgulanır.

9 Veliler çocukları hakkında bilgilendirilir.
Bütün bunlar yapılırken herkes eşit şekilde sorumluluk almalı, müdahale gerektiren durumlarda herkes ne yapacağını bilmelidir.

10 TEMEL ÖNLEME Eşeğini sağlam kazığa bağla sonra Allah’a emanet et!

11 Gelecekte istenmeyen olay ve durumları önlemek için soruna yol açabilecek davranışları saptanmak, şimdiden bazı önlemler almak kısacası sorunun oluşmasını bekleyip sağaltıma gitmek yerine sorunun oluşmasına fırsat tanımama…

12 ERKEN TANIMA VE UYARI İŞARETLERİ

13 Şiddet ve suç oluşmadan önce fark etmemizi sağlayan uyarı işaretleridir.

14 “şiddetin nereden geldiğini göremiyoruz”

15 Bu soru şiddet eylemleri karşısında kendimize sorduğumuz sorudur
Bu soru şiddet eylemleri karşısında kendimize sorduğumuz sorudur.Çocuklar bunun işaretini vermemişler miydi? Biz mi kaçırdık,nasıl böyle bir krizin eşiğine geldik?!

16 Duygusal ve davranışsal işaretlerdir.
Bir çok suç ve şiddet olayında erken tanıma ve uyarı işareti vardır. Bunlar, Duygusal ve davranışsal işaretlerdir.

17 Bazı işaretler ciddi problemlerin habercisi olabilir,ancak benzer tehlike işaretlerini sergileyen her çocuğun kendine zarar vereceği yada arkadaşlarına şiddet uygulayacağı söylenemez. Bunları birer soru işareti gibi algılayıp önleyici çalışmalar yapmak için kullanmak ve çocuğu etiketlemekten uzak durmak gereklidir.

18 Öğretmenler ,idareciler ve diğer okul çalışanları öğrencilerin duygularını profesyonel olarak analiz etmek için eğitilmemişlerdir. Ama okulda bir sorun ile karşılaşıldığında sorun ile ilk muhatap olan kişiler yine onlardır.

19 Bu nedenle erken uyarı işaretlerini tanımak oldukça önemlidir.

20 ERKEN UYARI İŞARETLERİ
Sosyal olarak içe kapanma Aşırı izolasyon ve yalnızlık Aşırı reddedilme Şiddet mağduru olmak Dalga geçilme ve tacize uğrama duygusu Akademik başarı düşüklüğü Şiddeti yazı ve resim ile anlatma Kontrol edilemeyen öfke

21 Fevrilik sürekli olarak zorlayıcı ,sindirici davranışlar gösterme,
Disiplin öyküsü, Önce yaşanmış agresif davranış öyküsü Farklılıklara karşı ön yargılı olma,toleranslı olmama, Madde kullanımı Çetelere bağlı olma Ciddi şiddet tehdidi.

22 ERKEN UYARI İŞERETLERİNİ ANLAMADA
KULLANACAĞIMIZ İLKELER

23 Zarar Vermeyin-etiketlemeyin-Çocuklar herkese ifşa edilmemeli…
Şiddet ve agresyonu meydana gelen ortam içinde anlamaya çalışın. Çocukta tipik olarak kendini gösteren uyarı işaretlerini görün.

24 SUÇ VE ŞİDDETİ OLUŞTURAN RİSK FAKTÖRLERİ
ÇEVRESEL TOPLUMSAL AİLESEL BİREYSEL

25 Sosyo-ekonomik faktörler, toplumsal yabancılaşma,iletişim problemleri ve tv’deki şiddet çevresel faktörler arasında gösterilebilir.

26 Televizyonda; suç,İşkence ve zalimlik ile ilgili sahnelerin sürekli
olarak gösterilmesi zamanla çocukların duyarlılıklarını yok etmekte ve çocukların kabul edilemeyecek bu davranışları geliştirmesine sebep olabilmektedir.

27 Uyuşturucu ve ateşli silahlara kolay ulaşım,sosyal düzensizlik,eğitim kalitesinin düşmesi okul sonrası sosyal faaliyetlerin kısıtlı olması toplumsal faktörler arasında sayılabilir.

28 Aile içi etkileşim ve iletişimin azlığı,çocuk istismar ve ihmali,yetersiz gözetim ve yönlendirme, tutarsız aile disiplini,suç işleyen ve örnek teşkil eden ebeveyn ailesel faktörler arasında sayılabilir.

29

30 Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, ajitasyon ve risk alma davranışı arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Özellikle 6-13 yaş arası erkek çocuklarındaki saldırgan davranışlar ileriki yaşlardaki şiddet davranışının habercisi olma niteliğindedir.Düzenli olarak okul gitmeyen ergenlerin ise yetişkinlikte şiddet davranışına katılma ihtimalleri de yüksektir.

31 MÜDAHALEDEKİ TEMEL STRATEJİLER

32 Şiddet davranışının analizini yapın, ne gibi davranışlar sergilediğini daha çok hangi durumlarda kime karşı şiddet uyguladığını araştırın neden sonuç ilişkisi kurmaya çalışın.

33 Nedenler tespit edildikten sonra uygulanacak müdahale yöntemini belirlemeye yönelik adım atın.

34 Kişi öfke duygusunu başka nasıl yansıtacağını bilmiyor olabilir,yada daha önce kendisine zarar vermiş kişiden intikam almak isteyebilir.Ayrıca ev içinde istismara veya şiddet içerikli uyaranlara maruz kalmak,aileye bağlı olumsuz etkenlere sahip olmak vb. şiddet içerikli davranışların sergilenmesine yol açabilir.

35 Nedenleri araştırırken çocuğun davranışlarını, gelişim seviyesini göz önünde bulundurarak değerlendirmeyi unutmayın. Eğer taciz yada ihmal öyküsü olduğunu tespit ederseniz hemen bir uzmana yönlendirin.

36 Şiddet davranışının başka bir psikolojik rahatsızlığın sonucunda ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol edin.

37 14 yaşından küçük olan öğrencilere duygularını kontrol edebilmesine ve onlar hakkında konuşabilmesini sağlayın.Başa çıkabilmek için stratejiler öğretin..

38 Aileyi bilgilendirin. Okula gelip gitmelerini ve çocukları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayın.Aileye ‘model alma’ yöntemi ile şiddetin öğrenildiğini vurgulayarak anlatın. Anne-baba çocuklarının şiddet içerikli davranışlarından rahatsız olurken benzer bir yöntemin yetişkinler tarafından evde kullanılmasının yaman bir çelişki olduğunu anlatın.

39 Öğrencilerinize benzerlikleri ve farklılıkları kabul etmeyi öğretin
Öğrencilerinize benzerlikleri ve farklılıkları kabul etmeyi öğretin.Farklı olanları dışarıda bırakıp sadece kendi gibi olanlarla arkadaşlık etmeye çalışmasının avantaj ve dezavantajlarını tartışın.

40 Eğer yaşı küçükse ve eğer sorun tek başına çözebileceği bir sorun değilse güvendiği bir yetişkinden yardım almasını isteyin. Böyle yapmadığı ve şiddet kullanarak problemini halletmeye çalıştığı zamanda haklı iken haksız pozisyonuna düşebileceğini anlatın.

41 Empati kurmasını öğretin.
Hatalarını kabul etmesini ve gerektiğinde özür dilemesi gerektiğini öğretin.

42 Okul içinde ve dışında enerjisini atabileceği sosyal aktivitelere katılmasını sağlayın.

43 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"GÜVENLİ OKUL ? TEMEL ÖNLEME ERKEN UYARI İŞARETLERİ SUÇ VE ŞİDDETİ OLUŞTURAN RİSK FAKTÖRLERİ MÜDAHALEDEKİ TEMEL STRATEJİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları