Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞR. DYT. ELİF YILMAZ ANKARA ÜNV. BESLENME VE DİYETETİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞR. DYT. ELİF YILMAZ ANKARA ÜNV. BESLENME VE DİYETETİK"— Sunum transkripti:

1 ÖĞR. DYT. ELİF YILMAZ ANKARA ÜNV. BESLENME VE DİYETETİK
RESVERATROL VE KANSER ÖĞR. DYT. ELİF YILMAZ ANKARA ÜNV. BESLENME VE DİYETETİK

2 Resveratrol (3,5,4’-trihidroksistilben),
RESVARATROL NEDİR? Resveratrol (3,5,4’-trihidroksistilben), bitkilerde stilbenden sentezlenen bir fitoaleksindir.

3 Fitoaleksinler bitkilerde ;
-stres etkeni -yaralanma -ultraviyole ışınları -mantar enfeksiyonu gibi harici etkenlere karşı bitkiyi koruyucu olarak sentezlenen bileşiklerdir.

4 RESVERATROL SENTEZİ Bitkilerin yaralanması ve UV ışığa kalmaları sonucu dayanıklılık mekanizmasının yanıtı ile p-coumaroyl- CoA ve malonyl-CoA tarafından sentezlenir. Stresin ve patojenik saldırının yanı sıra  benzothiadiazole ya da kitosan gibi kimyasalların hasattan önce kullanılması da üzümdeki ve dolayısıyla şaraptaki resveratrol içeriğini artıran potansiyel faktördür.

5 RESVERATROL HANGİ BİTKİLERDE VARDIR ?
Kırmızı üzüm Yerfıstığı Dut Sarı çam Kranberi Yaban mersini Likapa …

6 Üzümde resveratrol 1976’da yaprak epidermislerinde ve üzüm zarında tanımlanmıştır.
Üzüm zarı mg resveratrol/ g içerir. Şaraptaki konsantrasyonu mg/l arasındadır .

7 RESVERATROLÜN KANSERİ ÖNLEYİCİ KİMYASAL AKTİVİTESİ
Department of Surgical Oncology, College of Medicine, University of Illi- nois, Chicago, IL 60612, USA. SCIENCE VOL. 275 z 10 JANUARY 1997. Moon, John M. Pezzuto Meishiang Jang, Lining Cai, George O. Udeani, Karla V. Slowing, Cathy F. Thomas, Christopher W. W. Beecher, Harry H. S. Fong, Norman R. Farnsworth, A. Douglas Kinghorn, Rajendra G. Mehta, Richard C

8 GİRİŞ RESVERATROL Kanserojen tedavisinin üç ana aşama tahlillerinde kanseri kimyasal olarak engellediği gösterilmiştir. Antioksidant ve antimutajen gibi aktivite gösterir. İlaç metabolizmasındaki enzimleri iki aşamada uyarır yani dolaylı olarak antiinflamatuar etki gösterir. Hidroksiperoksidazların fonksiyonlarını inhibe eder. Antiprogression aktivitesi ile prömiyolisitik lösemi hücrelerinin farklılaşmasını sağlar.

9 Bu veriler insan diyetinde yaygın olarak bulunan resveratrolün potansiyel kanser önleyici ajan olduğunu ispatlamıştır.

10 GELİŞME Geçtiğimiz yıllarda kimyasal önleyicilerle ilgili yapılan araştırmalarda binlerce bitki özü siklooksigenazı inhibe edici potansiyelleri açısından incelenmiştir. Peru’da toplanan ve sinamekiden elde edilen bir öz güçlü inhibitör olarak tanımlanmıştır ve güdümlü franksiyonasyonun biyolojik analizinde resveratrolün , kanser tedavisinde tamamlayıcı unsur olduğu kanıtlanmıştır.

11 Resveratrol, COX-1 in siklooksigenaz aktivitesini inhibe edici özelliktedir ve bu inhibe edici özelliği antitümör desteği ile ilişkilidir. (ort aktif doz ED50 =15 mM) Her ne kadar resveratrolün inhibe edici aktivitesi indomethasin gibi NSA’lardan az olsa da ( ort aktif doz ED50 =2.3mM ) , aspirin gibi bileşiklerden fazladır. ( ort aktif doz ED50 = 880 mM)

12 Resveratrol aracılı inhibisyon , COX-1’in siklooksigenaz aktivitesi için spesifiktir.

13 Sıçanlarda karrogenen ile indüklenen bir modelde, resveratrol anlamlı ölçüde hem kronik fazda ( 24 to 144 hours ) hem de akut fazda ( 3 to 7 hours ) ödemi azaltmıştır. Resveratrolün ödemi azaltıcı etkisi fenilbutazondan fazla indemethasinden azdır.

14 İnsan promiyolösetik lösemi hücreleri , TPA ile işlendiğinde resveratrol doza bağımlı olarak ( ED50 = 27 mM ) serbest radikal oluşumunu engellemiştir. Yani antimutajen gibi etki gösterir. Resvaratrol , karaciğer tümör hücrelerinde redüktaz kinaz aktivitesini arttırır.

15 UYGULAMA 18 HAFTA BOYUNCA
Haftada 2 kez TPA ile birlikte resveratrol verilmiştir. Sırasıyla 1,5,10 ve 25 mM Ve tümörlü farelerin yüzdesinin sırasıyla %50, %63, %63, %88 oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Kontrollere göre cildin görsel değerlendirilmesinde, major organ sistemlerinin morfolojik incelenmesinde ve vücut ağırlığı değişiminden yola çıkılarak resveratrolün neden olduğu hiçbir toksisite gözlenmemiştir.

16 SONUÇ Resveratrol , kanserin kimyasal olarak önlenmesinde doğrudan etkilidir. Resveratrol tek fonksiyonlu indükleyicidir. Resveratrol tümör başlangıcı ve ilerleyişi ile ilgili hücreleri inhibe eder.

17 TEŞEKKÜRLER Bu Sunum tarafından yayınlanmıştır.


"ÖĞR. DYT. ELİF YILMAZ ANKARA ÜNV. BESLENME VE DİYETETİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları