Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM"— Sunum transkripti:

1 FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM

2 SOSYAL BİLGİLER 6.sınıf 2. ünite - Yeryüzünde yaşam

3 İKLİMLER Çöl Kutup Muson Ekvator

4 UYGARLIKLAR

5 HİTİTLER Başkenti  Hattuşaş’dır (Hattuşaş). Hattuşaş bugün ilimiz olan Çorum sınırları içinde yer alır. Hitit krallarının yanında “Tavanna” denilen kraliçelerde yönetimde söz sahibi idi. Buda Hititler’de kadına önem verildiğini gösterir. Hititlerin devlet işlerinin görüşüldüğü meclise “Pankuş” adı verilirdi. Hititliler “Anal” adı verilen yıllıkları yazdılar.

6 Hattuşaş Pankuş Kadeş Ant. Anal Tavanna HİTİTLER

7 FRİGLER Başkenti Gordion şehridir. Bugün Ankara’nın ilçesi olan Polatlıdadır. Frig’ler tarıma büyük önem verdiler. En önemli geçim kaynakları tarımdı. Bu nedenle saban kırana ölüm cezasına kadar ceza veriyorlardı. Bunun nedeni Geçin tarıma dayalı olması. Kral Midas ünlü bir kralıdır. Tarihte eşek kulaklı Midas olarak yerini almıştır.

8 FRİGLER Tapates Kral Midas Gordion

9 LİDYALILAR Başkentleri “Sard” şehridir. Bugün Manisa’nın Salihli ilçesindedir. Lidyalıların en önemli özelliği parayı bulmalarıdır. Ticaret yapmak için “Kral Yolu” adı verilen ticaret yolunu kurdular. Çivi yazısı kullandılar.

10 LİDYALILAR Para Sard Süs Eşyası Kral Yolu

11 İYONLAR İyonlar şehir devletleri halinde yaşadığı için belli bir başkentleri yoktur. Efes, Milet, Foça, İzmir önemli şehirleri idi. İyonyalılar özgür düşünceye ve bilime önem vermişler. Bu nedenle bir çok bilim adamı yetiştirmiştir. Tıpta Hipokrat, tarihte Herodot, felsefe'de Diyojen, matematikte Pisagor, Thales gibi bilim adamları yetişmiştir.

12 İYONYA Efes,Milet Bilim Hipokrat,Diyojen Koloni

13 URARTULAR Başkenti Tuşpa’ dır. Bugün Van ili sınırları içinde yer alır. Taş işlemeciliğinde gelişmişlerdir. Barajlar, göletler kurdular. Su kanalları açarak sulama yapmışlardır. Çivi yazısı kullanmışlardır.

14 URARTULAR Tuşpa Baraj, gölet Çivi yazısı


"FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları