Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)"— Sunum transkripti:

1 Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
Çevredeki yetişkinlere bakınız onların büyüklük ve sizden küçüklük farkını görünüz ? Bakteri amip,öglena gibi bir hücreliden oluşan canlıların nasıl ürediklerini düşününüz. Bir ceylanın kedi,bir kedinin kuş doğurması olasımıdır.

2 Canlının Özelikleri Ve Geleceğinden Sorumlu Yapı
Tüm canlıların hücresinde de sizin hücrelerinizdeki gibi kromozomların bulunduğunu her canlının türüne ve kendisine özgündür. Ökaryot canlıların çoğunun yapısını oluşturan hücrelerdeki kromozomlar ikişer ikişer birbirini homologu (eşi) dir. Canlılar her homolog kromozomunun birini annede diğerini babadan alınır.

3 Hücre Nasıl Çoğalır Hücrelerin yaşamsal etkinliklerini sürdürürken glikoz,yağ asitlerine,vitaminlere ve minerallere gereksinimi vardır. Yapı olaylarıyla birlikte hücre yıkımı(yadımlama)olayları gerçekleşir. Hücre bu yapım ve yıkım olaylarına bağlı olarak yaşamını sürdürür. Hücre büyürken hücre zarı genişler,hacmi artar.Ancak hücrenin hacmi hücre zarından daha hızlı büyür.

4 Aynı Hücreleri Oluşturan Bölünme:Mitoz
Profaz:kromatinler helezon şeklinde kıvrılır,kısalır ve çubuk biçimini alır.Oluşan bu yapılara kromozom adı verilir. Metefaz:kromozomlar hücrenin ekvator düzlemine dizilir her kromozomun sentromerine zıt kutuplarda gelen iğ ipliklerine bağlanır. Anafaz:kardeş kromattileri bir arada tutan sentıromenlerin bölünmesi ile anafaz evresi başlar. Telofaz:iğ iplikçileri kaybolur kromozomlar açıklar kromotini oluşturur.Çekirdekçik ve çekirdek zarı yeniden oluşur.

5 Mayoz Bölünme Neden Mitoz Bölünmeden Farklıdır
Domates,patates,kuş,kedi gibi hücreli canlıları düşününüz Mitoz bölünme sonucu oluşan yavru hücrelerinin kromozom sayılarının değişmediğini biliyor musunuz. Mayoz bölünme birbirini izleyen mayoz bir ve mayoz iki olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Mayoz bölünmeye başlayan hücre her zaman 2n kromozomlu dur.

6 Eşeysiz Üreme Bölünerek üreme:bahçenizin havuzundaki veya akvaryumunuzdaki suyun rengini bir gece içinde yeşile döndüğünü gördünüz mü? Bir santim boyunda olduğunuzu ve bir göldeki bir hücrelilerin nasıl ürediklerini görmek için bir deniz altı kaptanlığı yaptığınızı düşleyiniz.

7 Eşeyli Üreme Döllenme:dişi eşey hücresi yumurta,erkek eşey hücresiyle genellikle sperm olarak adlandırılır.Bu hücreler birleşir kaynaşarak 2n kromozomu zigotu oluşturur.Bu birleşme olayı döllenme olarak adlandırılır.

8 Sağlıklı Büyüme Ve Gelişmemiz İçin Neler Önemlidir
Yeterli ve dengeli beslenme Temizlik Dinlenme Spor Serbest zaman etkinlikleri


"Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları