Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PENDİK ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PENDİK ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 PENDİK ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
NEZAKET KURALLARI

2 4/A SINIFI NEZAKET KURALLARI ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARI

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 TEŞEKKÜR ETMEK

18 Teşekkür bir nezaket ifadesidir
Teşekkür bir nezaket ifadesidir. Birçok kapıyı açan, karşımızdakini memnun eden tesirli bir sözdür. Bize yapılan bir iyilik karşısında teşekkür etmek karşımızdaki insana emeğinin boşa gitmediğini bildirecektir. Mesela sabahtan akşama kadar çalışmaktan bunalmış birine teşekkür etmek belki onun bütün iş stresini ortadan kaldıracaktır. Teşekkür, hayatı kolaylaştırmanın yanında çok kolay bir iyilik yoludur da. Allah’a (celle celaluhü) şükretmek insanın önemli bir vazifesidir. Bu vazifeyi yerine getirebilmek için insanlara teşekkür etmeyi de öğrenmek gerekir. İnsanlara teşekkür ederken de asıl teşekkür edilmesi gerekeni unutmamak lazımdır. Cümle iş O’nun takdiriyle, O’nun rızasıyla gerçekleşir. Kültürümüzde teşekkür ifade eden birçok kelime vardır, yerine göre sıcak ve samimi bir tebessüm bile teşekkür manasına gelir. Bazen da sağ ol cümlesiyle bu duygu dile getirilir. Allah razı olsun cümlesi de bizim kültürümüze has güzel bir teşekkür ifadesi ve çok önemli bir duadır.

19 SELAMLAŞMA

20 Toplumlar varoluş yolculuklarının binlerce yıllık sürecindetarihsel yaşantılar ve tecrübeler içerisindensüzülmüş bazı karakteristik ögeler taşırlar. Kültür,milletlerin tarih boyunca elde ettiği maddi ve manevi değerlerintümüdür. Kültürel değerler, nesilden nesile aktarılmaklabirlikte her canlı varlık gibi hareketli, değişkendirve diğer kültürlerle cağlar içinde ortaya çıkan birtakımcereyanlarla değişen dış dünyanın yeni cehresiyle etkileşimiçindedir. Bununla birlikte toplumlar kültürel olarakgenetik öğeler taşıyan bir yapıya sahiptir. Genel olarak İngilizler kuralcı ve soğuk, İtalyanlar kavgacı ve ateşli, Amerikalılar kişisel özgürlüklerine düşkün ve benmerkezci, Meksikalılar uykucu, Türkler konuksever, yardımsever ve merhametli olarak mizansenleştirilirler. Bunun böyle bilinmesinde toplumun kültür mirasından gelen bir toplumsal eğilim ve dünya görüşü yatmaktadır. Selamlaşma geleneği temel mantık olarak İNSANI YÜCELTMEK VE ONA DEĞER VERMEK üzerine kuruludur. Davranış olarak selam, verenin karşısındaki insana karşı olan İYİNİYETLERİNİ anlatır, bana güvenebilirsin, sıcaklık, barış ve esenlik umabilirsin mesajı vermektir. Selamlaşma iletişimin, ilişki kurmanın ve duygu alışverişinin ilk başlangıç adımı sayılabilir.

21 ÖZÜR DİLEME

22 Bir yıl içerisinde kaç kişiden özür diledik acaba? hiç mi kusur işlemedik?  yoksa ağırımıza mı gidiyor bu iki kelimeyi kullanmak?  oysaki hatasız insanın olmadığını hepimiz biliyoruz. ama nedense o sihirli sözcükleri kullanmak nefsimize çok zor geliyor. aslında gönül ister ki insan hiçbir zaman özür dileyecek duruma düşmesin. ama beşer, şaşar işte. peygamberlerden başka hiçbir insan dört dörtlük ve mükemmel bir şekilde yaratılmamıştır. oysaki dünyada bütün ilahi ve beşeri sistemler özür dilemeyi bir mecburiyet, gereklilik olarak benimsemişlerdir. günlük hayatımızda nezaket kuralları çok önemlidir.  teşekkür etmek gibi özür dilemek te bir nezaket kuralıdır.  üstelik kim olursanız olun, hangi makam ve mevkide oturursanız oturun özür dileyeceğiniz insanın mutlaka hakkını çiğnemişsinizdir. kul hakkının önemini de biliyorsanız eğer, özür dilemeniz gerekmektedir. özür dilemek büyük bir erdemdir. eğer laf olsun diye özür dileniyor ise bu kez o erdemi özrü kabul edecek olan göstermek zorunda kalacaktır.  bazen de dilediğimiz özür, kabahatimizden büyük olur. bu ise çoğunlukla insanoğlunun gerek bilerek gerekse bilmeyerek birçok kez tercih ettiği bir özür dileme yöntemidir. bir amirin memurundan özür dilemesi asla düşünülemez(!) çocuklardan, kadınlardan, sokakta gördüğünüz pejmürde kılıklı bir garibandan özür dilemek ise zaten bizim edebiyatımızda kesinlikle yazmaz. hal böyle olunca da toplumsal gerilimler, başkaldırılar, saygı ve sevgide kusur etmeler kaçınılmaz olmaktadır.  kelime anlamı itibariyle özür dilemek; özrünü kabul etmek, hatalı olduğunu karşı tarafa beyan etmek ve af dilemektir. dünya üzerinde birçok millet için geçerli bir nezaket kuralıdır.  özür dilemek yiğidin şanındandır.  hatalı olduğunu anlayıp özür dilemesini bilen bir insan gerçekten güçlü ve yüce bir insandır.  özür dilemeyi gururuna yediremeyen ve bu acizliğini fiziksel gücü ile kapatmaya çalışanlar ise

23 SAYGI

24


"PENDİK ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları