Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR

2 Okula başlamak çocuğun yaşamındaki dönüm noktalarından birisidir ve her çocuğun yaşadığı “normal” bir olaydır. Bu süreç görmezden gelinirse ya da çok abartılırsa çocuk için kaygı yaratacaktır. Anne-babaların bu süreçte yapması gereken çocuklarını uygun biçimde desteklemek ve gereksinimlerini karşılamaktır.

3 İlk gün kaygı yaşaması, ağlaması ya da tepki göstermesi çocuğun genel gelişimine ya da okul yaşantısına etki etmez, bu yalnızca uyum sağlama çabasıdır.

4 Çocuğunuzun Okula Uyumunu Kolaylaştırmak için Neler Yapabilirsiniz?

5 Çocuğunuzun Okula Uyumunu Kolaylaştırmak için Neler Yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun aklına çok farklı sorular gelebildiği bilinmelidir. Bu konularla ilgili önceden bilgilendirin ve mümkünse okulu gezdirin. Örneğin, “Kötü bir şey olursa kime gideceğim?” “Anne- babama ulaşabilirler mi?” “Servis şoförü evimizi biliyor mu?” gibi soruların çocuğun aklından geçebileceği düşünülerek mümkün olduğunca yalın açıklamalar yapılmalıdır.

6 Hissedebilecekleri ile ilgili herkesin farklı duygular yaşayacağı ve hepsinin normal olduğu, anne-babası ile konuşabileceği söylenebilir. Arkadaşlarının da o sınıfa ilk defa geleceği ancak hepsinin kendisini iyi hissedeceği aktarılabilir.

7 İlk gün vedalaşmayı uzun sürdürmeyin
İlk gün vedalaşmayı uzun sürdürmeyin. Okula düzenli devam etmesi konusunda anne baba olarak kararlı ve tutarlı olun. Eğer ayrı kaldığınız zamanlarda sizi merak ediyorsa, gün içersinde neler yaptığınızı çocuğunuzla paylaşın.

8 Olası sorunların uyum sürecinde normal ve geçici olduğunu unutmayın
Olası sorunların uyum sürecinde normal ve geçici olduğunu unutmayın. Endişelerini paylaşın ve anlayışlı olun. Okul çıkışında onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bineceğini, evde mutlaka karşılayacak bir kişinin olduğunu ona açıklayın.

9 Okul hayatına uyum sağlamaya çalışan çocuğunuzun verimli öğrenebilmesi için, yatma ve kalkma saatlerini düzenleyin. Okuldaki öğretmenleriyle işbirliği içerisinde olun. Onların tutumlarına paralel tutumlar sergileyin. Aile içerisinde ‘’Okulun ilk günü kutlaması’’ yapabilirsiniz. Bugünün özel bir gün olduğunu hissettirin. Sizin bu süreçte tutumunuzun ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Sizin sakin davranışlarınız onu da güvende hissettirecektir.

10 Çocuğunuza “artık büyüdün” gibi ifadelerle çok farklı durumlarla karşılaşacağı mesajı vermek yerine, daha önce de okula gittiğinde farklı deneyimleri olduğu, yeni arkadaşları ve öğretmeni olacağı anlatın. Çocuğunuza, kendi okul hayatınızda yaşadığınız güzel deneyimlerinizi paylaşın. Çocuğunuzun okula başladığı ilk zamanlar eğer mümkünse iş programınızı çok yoğun tutmayın. Çocuğunuzun okul eşyalarını beraber hazırlayın.

11 Çocuğunuzun yanında asla okulu ve öğretmeni eleştirmeyin
Çocuğunuzun yanında asla okulu ve öğretmeni eleştirmeyin. Haklı biler olsanız bu çocuğunuzun okula ve öğretmene karşı güvensizlik yaşamasına neden olur. Okula uyum konusunda çocuğunuzun sürekli ve ciddi sorunlar yaşıyorsa okulunuzdan da fikir alarak bu sorunu aşmak için uzman desteği alabilirsiniz.

12 Uyum Sorunu Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?

13 Uyum Sorunu Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?
Okula uyum sağlamada zorlanan çocuklar da korku, aşırı öfke, kusma, mide bulantısı, ateş vb. şikayetler ortaya çıkabilir. Evde kalma isteği ve okula gitmeyi reddetme durumu söz konusu olur. Okula giderken yukarıda bahsedilen fiziksel şikayetler yaşanırken, eve döndüğünde bu şikayetler sona erer. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi bu belirtiler okulun ilk zamanlarında doğal görülebilir. Okula uyum sorunu olabilmesi için bu durumun bir süredir devam ediyor olması gerekmektedir.

14 UNUTMAYALIM Öğretmenler bu yaştaki çocukların özelliklerini ve gereksinimlerini bildiklerini ve çok sayıda çocukla iletişim içinde oldukları için sorunların üstesinden kolaylıkla gelebiliyorlar. Çocukların yeni ortamlara uyum yeteneği biz yetişkinlerden daha yüksektir.

15 REHBERLİK SERVİSİ


"ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları