Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2 1.YALNIZLIK İSTEĞİ Bebekliğinden beri diğer insanlarla birlikte olmaktan haz duyan çocuk,erinliğe girdiğin de çevresinden kopar,gruptan ayrılır.Yalnız kalmak ister.Bu hem arkadaş ilişkilerinde hem de ev içindeki etkinliklerde görülür

3 2.ÇALIŞMA İSTEKSİZLİĞİ Erinliğe kadar olan dönemde etkin ve enerjik olan çocuk,erinlikle birlikte çalışma isteksizliği gösterir.Bu dönemde okul başarısında düşme ve oyunlara katılmada isteksizlik görülür.Bunun nedeni tembellik değil,bedensel enerjinin büyük oranda fiziksel büyümeye harcanmasındandır.

4 3.AHENKSİZLİK / DENGESİZLİK
Hızlı ve ani büyüme sonucu beden organlarının kullanılmasında bir uyumsuzluk ortaya çıkar.Bu dönemdeki genç ellerini, ayaklarını ne yapacağını bilemez bir haldedir. Genç çevresindekilerin dikkatini çekecek kadar sakarlaşır. Çarpar, kırar, döker.

5 4.HUZURSUZLUK Fiziksel ve psikolojik bir gerginlik halidir.Belirli bir etkinlikte bulunmakta isteksizlik gösteren genç aynı zamanda yerinde duramaz ve son derece hareketlidir.Ancak bu hareketliliğin nedeni ruhsal çalkantılardan kaynaklanan bir huzursuzluk sonucudur.

6 5.CAN SIKINTISI Daha önce zevkle yapılan bir çok etkinlik bu dönemde bıkkınlık verir.Toplumsal ilişkilerde azalma görülür.Oyunlar çocukça bulunur.Kimse tarafından sevilmediğini ve onu anlayan hiç kimsenin olmadığını düşünür. Bu dönemde genç içine kapanır.

7 6.DİKKAT DAĞINIKLIĞI Bu dönemin en tipik özelliklerinden biriside dikkat dağınıklığıdır.Erinlik dönemindeki genç sürekli olarak bedenindeki ani ve hızlı değişikliklerle ilgilenmektedir.Bu yüzden de dikkatini uzun süre belirli bir konuda yoğunlaştıramaz.Özellikle derslerde çok çabuk sıkılırlar.Buda okul başarılarını bu dönemde belirgin olarak düşürür

8 7.TOPLUMSAL ZITLAŞMA Bu dönemde ki birey diğer insanlarla her an tartışmaya ve kavgaya hazırdır.Kimseyi beğenmez,kolayca kırılır-kırar,okulda arkadaşları ile kavga eder.Evde de sürekli çatışma halindedir

9 8.OTORİTEYE KARŞI DİRENME
Başta ana-baba olmak üzere bütün yetişkinlere ve onların taleplerine direnme görülür.Önceden olduğu gibi büyüklerin her dediğini,her istediğini kabul etmez,direnç gösterir.Bu bir anlam da artık çocuk olmadığını büyüdüğünü kanıtlamak içindir.

10 9.KARŞI CİNSE YÖNELMİŞ ZITLIK
Bu dönemde karşı cinsle aşırı ilgilenme ama aynı zaman da karşı cinsle sürekli çatışma vardır.Çatışmanın nedeni de aslında aşırı ilgiden dolayıdır.Bu dönemde kızlar ve erkekler ayrı ayrı arkadaş grupları oluştururlar.

11 10.DUYGUSALLIĞIN ARTMASI
Hiçbir şeyden hoşnut olmamak,her söyleneni eleştiri gibi algılamak,alınmak,en ufak bir nedenle ağlamak,surat asmak,karamsarlık,sinirlilik,nedensiz ağlama nöbetleri,suskunluk,hayali korkular,şımarıklık gibi davranış özellikleri olarak ortaya çıkar.

12 11.KENDİNE GÜVENSİZLİK Kendine güvensizliğin iki nedeni vardır:
Kendi içinden kaynaklanır.Hızlı bedensel değişme sonucu kendisi hakkındaki algısı yetersizleştiği için. Dış çevreden kaynaklanır.Sürekli olarak,eleştirildiği,kıyaslandığı ve toplumsal baskı altında tutulduğu için.

13 12.CİNSİYETLE AŞIRI UĞRAŞMA
Bedensel ve cinsel gelişme sonucu meydana gelen değişiklikler bu dönemdeki birey için kaygı kaynağıdır.Bu değişimler,korku,kaygı ve panik yaratır.Dolayısıyla duygusal ve düşünsel olarak sürekli kendi cinsiyet özellikleri ile ilgilidir.

14 13.AŞIRI ÇEKİNGENLİK Bu dönemdeki en önemli şeylerden birisi başkaları tarafından beğenilmektir.Bu dönem de meydana gelen değişikliklerden sonra bedenine yabancılaşan birey başkaları tarafından beğenilmeyeceğini düşünür.Bu da kişinin kendine yönelmesine,içine kapanmasına ve toplumsal ilişkilerden kaçınmasına neden olur.

15 14.HAYAL KURMA Bu dönemdeki hayallerin nedeni ve içeriği kendini tanımaya yöneliktir.Hayallerinin temeli genellikle kendisi ve kendisinde fark ettiği değişikliklerle ilgilidir.

16 Erinlik döneminde ki gelişme ve değişmenin ergenlerin davranışları üzerindeki etkileri olarak sıralanan bu hususlar bütün herkes de aynı oranda belirgin olmayabilir.Erinliğe girme yaşı,sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel nedenler ile çevrenin tutumuna bağlı olarak farklılıklar gösterir.

17 Anlayışlı,hoşgörülü,bilgilendirici bir aile ve çevre de yetişen çocuklar bu dönemi çok daha sağlıklı bir şekilde tamamlayacaklardır.

18 BAHÇELİEVLER İLKOKULU
İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER BAHÇELİEVLER İLKOKULU BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMANI


"ERGENLİKTEKİ GELİŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları