Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Chapter 3. Ağ Donanımları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Chapter 3. Ağ Donanımları"— Sunum transkripti:

1 Chapter 3. Ağ Donanımları
Ağ üzerinde işlem yapabilmek için bir bilgisayar temel donanım olarak en önemli parçalar arasında yer alır. Ancak bu bilgisayar ve diğer donanım birimleri arasında bağlantıyı oluşturmak için bulunan donanımlara Ağ donanımları olarak tanımlanmaktadır.

2 Ağ Donanımlarında Kullanılan Temel Birimler
Ağ arabirim kartı Hub Switch Repeater (Yineleyici) Bridge (Köprü) Router (Yönlendirici) Kablolar Server (Sunucu)...gibi sıralanabilir.

3 Ağ Donanımlarının Seçimini etkileyen Faktörler
Ağın kullanım amacı Ör: yazıcı için evde kurulacak bir ağ(hub ve ethernet kabloları ve crossover bağlantı) Ağın büyüklüğü Ör: 20 bilgisayarı bağlayacak uygun switch, iki bina arasında mesafe fazla ise repeater. Ağın yapısı Ör: Farklı topolojilere sahip lab1 yıldız lab2 ise halka topolojisine sahipse birleştirmek için Bridge (köprü) kullanılır.

4 Ağ Donanımlarının Seçimini etkileyen Faktörler
Ağın hizmet zaman aralığı Ör: belli bir zamanmı (lab1) yoksa kesintisiz mi hizmet vereceği (web sunucusu). Ağdaki diğer cihazların özellikleri Lab1 de kullanılan cat6 kablo ethernet kartı 100 mbit olması

5 Temel Ağ Donanımları Sunucu Bilgisayarlar (Server)
Ağ Arabirim Kartları (NIC-Network Interface Cards) Hub Switch (Akıllı Hub) Köprü (Köprü) Yönlendirici (Router) Ağ Geçidi (Gateway) Yineleyici (Repeater) Ateş Duvarı (Firewall) Kablolar

6 Temel Ağ Donanımları Sunucu Bilgisayarlar (Server)
Yapılandırılmalarına ve bilgiye erişim şekillerine göre ağlar 2’ye ayrılır. 1. Eşler Arası Ağ (Peer to peer Network) Türdeş mimari, bilgisayarlar eşit, birbirleriyle iletişim kurarlar, Server yok. Sunucu Tabanlı Ağ (Server Based Client/Server Network) Ağın yönetiminden sorumlu bir sunucu var. SCSI: Harddisk türü, çok daha hızlı ve daha fazla kişiye hizmet verir.

7 Temel Ağ Donanımları Ağ Arabirim Kartları (NIC-Network Interface Cards) Ağa; sunucu, istemci veya yazıcı gibi donanımların bağlanmasını sağlar. En çok bilinen tür Ethernet (piyasada %90) diğerleri; Token Ring (TR), FDDI, ATM (güvenli-bankalarda), BNC, PCMCIA Modem ve Modem kartı Ağ arabirim kartlarının veri aktarım hızı Mbps (Saniyede aktarılan bit sayısı) olarak ölçülmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) bir standart halinde üretilmektedir.

8 Temel Ağ Donanımları Ethernet Kartı Türleri Standartları (IEEE CSMA/CD) Kart Türü Hız (Mbps) Kablo Konnektör 10Base-T 10 UTP-STP RJ45 10Base-F Fiber Optik ST veya SC 100Base-TX 100 100Base-T4 100Base-FX 1000Base-SX 1000 (GB) 1000Base-T UTP

9 Temel Ağ Donanımları MAC adresi; Ethernet kartlarının üretimleri sırasında yüklenilen sayısal bilgidir. Ethernet Kartı bu sayılarla kendini tanımlar. Bu bilgiye MAC adresi denir. Gönderilen ve alınan veri paketlerinde bu adres bulunmaktadır. Bir Ip numarası gibi işlev görür ve daha güvenlidir. Her ethetnet kartının kendine özgü bir MAC adresi vardır.

10 Temel Ağ Donanımları Hub
Kablolarla birden fazla ethernet kartının yani bilgisayar veya yazıcı gibi ağ birimlerini bağlar ve yönetir. Görevi ağda veri iletişimine aracılık sağlamaktır. HUB’larda da veri iletim hızı sözkonusudur ve 10/100/1000 Mbps hızlarında bulunabilir. HUB’ta bulunan port sayısı, ağda bulunabilecek bilgisayar sayısını belirler. 4,8,12,16,24,48’lik hublar bulunabilir.

11 Temel Ağ Donanımları Hub
Her port için bir led ışık bulunur. Bu ledlere bakılarak ağda sorun varsa kontrol edilebilir. HUB 12V’luk gerilimle çalışır ve bir adaptöre ihtiyaç duyar. HUB üzerinde bulunan bir Uplink (Aktarım) portu bulunmakatadır. Diğer bir HUB ile bağlatıda kullanılır.Crossover kullanılır.

12 Temel Ağ Donanımları Switch (Akıllı HUB)
HUB için geçerli yapısal özellikler ve üstlenilen görevler Switch içinde geçerlidir. Bazı modellerde uplink yoktur. Bu durumda başka bir switch’le düz bağlantı yapılabilir. HUB’a göre ağ trafik hızını arttırır. HUB’ ta ağa bağlı bilgisayar sayısı ne kadar çok olursa veri iletimi hızda o kadar yavaşlamaktadır. Switch için yavaşlama geçerli değildir. Kısaca ağ 4 bilgisayarı geçmekteyse Swicth kullanılmalıdır.

13 Temel Ağ Donanımları Köprü (Bridge)
Oluşturulan ağlar fiziksel anlamda farklı topolojilere sahip olabilmektedir. Bu ağlar arası iletişimi sağlayan araca Bridge olarak adlandırılır. Farklı mimarideki ağların bağlantısında Köprü kullanılmaktadır. Switch yerine tercih edilmelidir. 3 yıldız topolojisi kullanılarak oluşturulmuş LAN’ın da birbirine bağlanması sağlanabilir. Port sayısı bir etkendir. Topoloji: Yıldız ve Halka topolojileri.

14 Temel Ağ Donanımları Bridge kullanmanın Switch ve HUB’ göre avantajları vardır. A. Farklı mimarileri birbirine bağlayıp bu mimari içiresinde bulunan yazıcı, harddisk gibi donanımları paylaşıma açması B. Switch te olduğu ağ trafik hızını artırır. Diğer Lanları meşgul etmez. Bağlanan ağlardan bir tanesi çalışmazsa diğerleri etkilenmeyecektir.

15 Temel Ağ Donanımları Yönlendirici (Router)
Köprü topolojiler üzerinden ağların bağlantısı yaparken Router’lar ise iletişim kurallarına yani protokollere ör: IP veya IPX(Novell) göre ağların bağlantısını sağlamaktadır. Ör: çok portlu bir ADSL modem ,

16 Temel Ağ Donanımları Ağ Geçidi (Gateway)
Gelişmiş yönlendirici denilebilir. Protokoller üzerinden haberleşmeyi sağlar. Farkı farklı protokolleride birbirine bağlayabilmesidir. Ör. Bir Macintosh ile bir PC arasında bilgi alışverişi istenirse...

17 Temel Ağ Donanımları Yineleyici (Repeater)
Kablolu ve kablosuz ağlarda mesafeye bağlı olarak sinyal zayıflamaktadır. Zayıflayan sinyalin güçlendirilmesi Repeater aracılığı ile olmaktadır.

18 Temel Ağ Donanımları Ateş Duvarı (Firewall)
Ağ içi veya dışından yetkisiz erişimleri tespit eden, engelleyen ve süzen böylece güzenliğin sağlanmasında yardımcı olan ağ donanım birimidir. Ör: okulun içinde bazı sitelere girişin engellenmesi. Yazılım ve donanım olarak modelleri mevcuttur.

19 Bazı Ağ donanımlarının OSI katmanındaki Yerleri
Ağ donanımlarının üstlendiği görevlere göre 7 katmanlı OSI içerisindeki yerleri. OSI: Amaç bir ağda iletişimin nasıl gerçekleştirileceğini tanımlamaktır.

20 Bazı Ağ donanımlarının OSI katmanındaki Yerleri
7. Uygulama Sunum Oturum Taşıma 2. Veri iletim Fiziksel


"Chapter 3. Ağ Donanımları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları