Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BBY 156 Bilgi Erişim http://bby156.blogspot.com İrem Soydal (soydal@hacettepe.edu.tr)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BBY 156 Bilgi Erişim http://bby156.blogspot.com İrem Soydal (soydal@hacettepe.edu.tr)"— Sunum transkripti:

1 BBY 156 Bilgi Erişim http://bby156.blogspot.com
İrem Soydal

2 Ders künyesi Dersin süresi: 4 saat Dersin günü ve yeri: Dersin saati:
2 saat teorik, 2 saat uygulama dersi Dersin günü ve yeri: Teorik ders ve uygulama dersi arka arkaya Perşembe günleri Emel Doğramacı Amfisi ve Edebiyat Fakültesi Lab 1’de yapılacak Dersin saati: Teorik ve uygulama dersleri: 13: :00 (haftalar arasında değişiklik gösterebilir) Değerlendirme: 1 Ara sınav (%50) – 1 Final (%50) Ara sınav tarihi: 7 Mayıs 2015 (Lütfen derslik ve saat bilgileri için bölüm web sayfasındaki sınav duyurularını takip edin) Derse devam: Teorik ders ve uygulama dersinde ayrı ayrı yoklama alınacak. Ders notları blog aracılığı ile duyurulacak (isteyenler blog aracılığı ile soru sorabilir, yorum yapabilir, blogda yazar olabilir)

3 Kaynaklar Baeza-Yates, R. and Ribeiro-Neto, B. (1999). Modern Information Retrieval. (Tam metin) Tonta, Y., Bitirim, Y. ve Sever, H. (2002). Türkçe Arama Motorlarında Performans Değerlendirme. (Tam metin) Manning, C.D., Raghavan, P. and Schütze, H. (2009). Introduction to Information Retrieval. (Tam metin) Zaman zaman slaytlarda atıf vereceğimiz ve başlangıç için okumanızda fayda olacak makaleler: Tonta, Y. (1995). Bilgi Erişim Sistemleri. (Tam metin) Tonta, Y. (1996). Internet, Elektronik Kütüphaneler ve Bilgi Erişim. (Tam metin) Tonta, Y. (1999). Bilgi Toplumu ve Bilgi Teknolojisi. (Tam metin) Tonta, Y. (2001). Bilgi Erişim Sorunu. (Tam metin) Tonta, Y. (2002). Bilgi Erişim Sorunları ve Internet. (Tam metin)

4 Konu başlıkları Bilgi erişim kavramları Bilgi erişim sistemleri
Dizinleme Belge işleme ve Boole taraması Vektör uzayı modeli Olasılık kuramı Etkinlik değerlendirmesi Internet ve bilgi erişim

5 Bilgi Erişim Sorunu (!) Çözüm? Sorun:
Müziğe ve edebiyata çok meraklı olduğunuzu varsayalım… Geniş bir kitap, cd ve plak koleksiyonunuz var: 250 kitap Tür: Roman, Şiir, İnceleme 90 farklı yazar 300 CD Tür: Rock, Pop, Senfonik, Techno 20 farklı grup, 60 farklı şarkıcı 150 plak Tür: Rockn’ Roll, Eski Türk Pop 10 farklı grup, 40 farklı şarkıcı Sorun: X şiir hangi yazarındı? Y şarkı hangi albümdeydi? T grup hangi tür müzik yapıyordu? Z yazarın hangi kitapları sizde var? Bir şarkının içinde bir söz vardı… Hangi şarkı?... Yoksa kitap mıydı?... (Aklınıza takılan sözü doğru şekilde (tam olarak) hatırlamıyor olsanız?..) … (sorular çok daha çeşitli olabilir)… Çözüm? Elinizdeki 10 kat daha büyük bir kaynak/veri koleksiyonu olsa, çözüm alternatifleriniz yine de işe yarıyor mu? Peki elinizdeki hem 10 kat daha büyük ve sürekli artan bir kaynak/veri koleksiyonu olsa?.. Müziğe ve edebiyata çok meraklı olduğunuzu varsayalım… Geniş bir kitap, cd ve plak koleksiyonunuz var: 250 kitap Tür: Roman, Şiir, İnceleme 90 farklı yazar 300 CD Tür: Rock, Pop, Senfonik, Techno 20 farklı grup, 60 farklı şarkıcı 150 plak Tür: Rockn’ Roll, Eski Türk Pop 10 farklı grup, 40 farklı şarkıcı Sorun: X şiir hangi yazarındı? Y şarkı hangi albümdeydi? T grup hangi tür müzik yapıyordu? Z yazarın hangi kitapları sizde var? Bir şarkının içinde bir söz vardı… Hangi şarkı?... Yoksa kitap mıydı?... (Aklınıza takılan sözü doğru şekilde (tam olarak) hatırlamıyor olsanız?..) … (sorular çok daha çeşitli olabilir)… Çözüm? Elinizdeki 10 kat daha büyük bir kaynak/veri koleksiyonu olsa, çözüm alternatifleriniz yine de işe yarıyor mu? Peki elinizdeki hem 10 kat daha büyük ve sürekli artan bir kaynak/veri koleksiyonu olsa?..


"BBY 156 Bilgi Erişim http://bby156.blogspot.com İrem Soydal (soydal@hacettepe.edu.tr)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları