Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır."— Sunum transkripti:

1 Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır.
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonluğunda ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanarak Avrupa Komisyonu’na sunulan “ dönemi IPARD II Programı”, 27 Ocak 2015 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır.

2 Bir önceki dönemde desteklenen Hayvan ahırlarının inşası,
Makine ekipman alınması, Süt ve Et işleme tesislerinin kurulması, Arıcılık, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığına ek olarak ; hem yeni hibe destekleri ilave edilmiş hem de destek oranları artırılmıştır.

3 Bağımsız Yenilenebilir Enerji Tesislerinin kurulumu
İLAVE EDİLEN HİBELERİN EN ÖNEMLİSİ İSE; “Kırsal Altyapı Hizmetlerine ,Fiziki Yatırımlar kapsamında; Belirli kamu tüzel kişiliklerine (Belediyeler, Köy İdareleri, İl Özel İdareleri, Organize Tarım Bölge Yönetimi, 5355 nolu yasaya göre kurulan Birlikler) Bağımsız Yenilenebilir Enerji Tesislerinin kurulumu için destek sağlanacaktır.

4 (FOTOVOLTAİK VE KONSANTRE),
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ  (FOTOVOLTAİK VE KONSANTRE), RÜZGÂR ENERJİSİ, JEOTERMAL ENERJİ, BİYOKÜTLE SİSTEMLER

5 HİBE ORANI % 100

6 Nüfusu 10.000 kişinin altında olan
Bu yatırımlar ; Nüfusu kişinin altında olan yerleşim yerlerine yönelik olacaktır.

7 ‘’Bu işletmelerin kendi enerji tesislerini kurmaları hususunda verilen
Halan devam eden,Hayvan ahırlarının inşası, Süt ve Et işleme tesislerinin kurulması,Arıcılık,Kırsal Turizm,Kültür Balıkçılığı desteklerinin içerisinde yer alan; ‘’Bu işletmelerin kendi enerji tesislerini kurmaları hususunda verilen % 50 oranındaki hibe desteğinin % 65 e çıkarılarak hibenin verilmesine devam edilecektir.

8 % 100 hibe destekli olan nüfusu 10
% 100 hibe destekli olan nüfusu kişinin altındaki yerleşim yerlerine yönelik Yatırımı yapılacak yenilenebilir enerji tesisinin kurulum kapasitesi  1 MW . Hibe desteği sunulacak yenilenebilir enerji sistemlerinin ürettiği elektrik enerjisi şebekeye bağlı yani on-grid olarak çalışacaktır.Yani,Güneş enerjisinden üretilen elektriğin, üretildiği anda ve üretildiği yerde hiçbir ilave depolama (akü-batarya vb.) ara birimi olmadan şebekeyi beslediği ve anında kullanıldığı sistem olacaktır.Bu sistemlerde elde edilen elektrik enerjisi direkt olarak kamunun Enterkonnekte Şebeke Hattına aktarılır. Böylece,üretilen ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye satış imkanı olacaktır.

9 ACİL !!!!! Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yapılacak hibe başvurularda en önemli husus prosedürü zaman alan ve proje başvuru safhasında idareye teslim edilecek enerji dağıtım şirketiyle yapılacak olan  “Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşması”dır.

10 TKDK tarafından duyurunun yapıldığı günden itibaren projelerin, 2 ay içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir. Gerekli etüdlerin yapılması, mimari projelerin hazırlanması ve “Bağlantı ve Sistem Kullanım Anlaşmasının hazırlanması vb. faaliyetler için zamanın yetersiz kalabileceği göz önüne alınarak şimdiden girişimlere başlanması gerekmektedir.

11

12 Elektrik Üretim Miktarı
·        ·     1 MW ’lık ( 1000 KW ) kurulu gücü olan Güneş Enerjisi santralinden yıllık ortalama üretim   1.500 kwh/ yıl olarak alındığında yıllık kwh elektrik üretilir.

13 TOPLAM YILLIK GELİR =171.000 € / yıl
EĞER KENDİ ÖZ SERMAYEMİZ İLE TESİSİ KURMUŞ OLSAYDIK YATIRIMIN GERİ ÖDEME SÜRESİ ( YIL )  = TOPLAM MALİYET / YILLIK TOPLAM GELİR TOPLAM MALİYET EURO ( Yaklaşık )  = € TOPLAM YILLIK GELİR ( Yaklaşık )= YILLIK ÜRETİM X TEŞVİK FİYATI TOPLAM YILLIK GELİR ( Yaklaşık ) =  kwh/yıl  X € / kwh TOPLAM YILLIK GELİR = € / yıl YATIRIMIN GERİ ÖDEME SÜRESİ ( YIL )  = € / € / yıl YATIRIMIN GERİ ÖDEME SÜRESİ ( YIL )  =  6.6  YIL SANTRALİN EKONOMİK ÖMRÜ = 25 YIL’DIR SANTRAL  25 YIL’IN SONUNDA DA VERİMİ DÜŞER AMA ÖMÜR BOYU ELEKTRİK ÜRETMEYE DEVAM EDER.

14 BELEDİYENİZE 47.500,00 TL AYLIK GELİR
NETİCE İTİBARİYLE YILLIK GELİR = € / yıl AYLIK GELİR = € / ay EN AZ 25 YIL BOYUNCA BELEDİYENİZE 47.500,00 TL AYLIK GELİR SAĞLANMIŞ OLACAKTIR.

15 NE YAPMAK GEREKİYOR Başvurular açıldığında zaman mağduru olmamak adına ; İşlemlere derhal başlayabilmek için SAS DANIŞMANLIK firmamızdan destek alabilirsiniz.Çu andaki faaliyetlerimiz ; BİLA BEDELSİZ BİLGİLENDİRME VE ÖN PROTOKOL İMZALANMASI BAŞVURULAR AÇIKLANDIĞINDA DANIŞMANLIK SÖZLEŞMESİ YAPILMASI PROJENİN HAZIRLANMASI VE ONAYA SUNUMU ONAYI MÜTAKİP İNŞAATA BAŞLANMASI ANAHTAR TESLİMİ MALİYETİN İADESİ Firmamızca şu an 17 personel tarafından ,nüfusu altında olan ve İPARD tarafından desteklenen 1698 Belediye ile ön bilgilendirme görüşmelerimiz devam etmekte olup zamanı lehimize çevirme çalışmalarımız devam etmektedir.

16 SİSTEMİN İŞLEVİ 1 AY İÇERİSİNDE BELEDİYEYE MALİYETİN TAMAMI ÖDENİR.
-PROJE MÜRACAATLARI AÇIKLANDIĞINDA HİBE DESTEĞİNİ KABUL EDEN BELEDİYE İLE – TL ARASI TUTAN DANIŞMANLIK SÖZLEŞMESİ İMZALANMAKTADIR. DERHAL MİMARİ VE DİĞER PROJE ÇİZİMLERİNE BAŞLANIP DOSYA NOKSANSIZ OLARAK İDAREYE TESLİM EDİLİR. PROJENİN ONAYINI MÜTEAKİP (MAX. 3 AY) BELEDİYE İSTER FİRMAMIZ İLE İSTERSE KENDİ TEMİN ETTİĞİ FİRMA İLE İNŞAATA BAŞLAR. İNŞAAT BİTENE KADAR BÜTÜN MASRAFLAR BELEDİYE TARAFINDAN KARŞILANIR. İDAREDEN YERİNDE YAPILACAK KONTROLE MÜTEAKİP HAK EDİŞ ONAYLANDIKTAN SONRA 1 AY İÇERİSİNDE BELEDİYEYE MALİYETİN TAMAMI ÖDENİR.

17 BELEDİYEDE İNŞAATI YAPACAK BELEDİYEYE AYLIK GELİRİN BAŞLAMASI
MALİ KAYNAKMI YOK !!! ZİRAAT BANKASI VE İDARENİN ANLAŞMALI OLDUĞU EKTEKİ DİĞER BANKALARDAN TEMİNAT KARŞILIĞI KISA SÜRELİ KREDİ ÇEKİLEBİLECEĞİ GİBİ MÜTEAHHİT FİRMALAR İLE İKİLİ ANLAŞMALAR VEYA MAHALLİN DERNEK,VAKIF, KOOPERATİFLERİNDEN GEÇİCİ SÜRELİ ANLAŞMALAR İLE TEMİN EDİLEBİLMEKTEDİR. DOSYA LARIN HAZIRLANMASI : 1-2 AY ONAY MAKAMINDA İNCELEME VE ONAY : AY MAX AY PROJE ONAYINI MÜTEAKİP İNŞAAT SÜRESİ : 3-4 AY İDARENİN KONTROLÜNÜ MÜTEAKİP ÖDEMESİ :1-2 AY HAVA MUHALEFETİ OPSİYONU : 1 AY MAX AY MAX AY SONRA AYLIK TL. BELEDİYEYE AYLIK GELİRİN BAŞLAMASI

18 15.4 ABD Dolar ’dan devlete satılabilmektedir.
6446 sayılı “Elektrik Piyasası Kanunu”un 14. Maddesine istinaden hazırlanmış ve 2 Ekim 2013 yılında güncellenen “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği ve tebliği” çerçevesinde başlamış ve 5346 sayılı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun” kapsamında YEK destekleme mekanizması ile teşvik edilmiş Güneş Enerjisinden 1 MW’a  ( 1000 KW ) kadar lisanssız elektrik üretimi yapılabilmekte ve fazlası 15.4 ABD Dolar ’dan devlete satılabilmektedir. Ancak, burada dikkat edilmesi gerekli husus üretilen tüm enerji belediyenizin ihtiyacı için kullanılmalıdır, aksi takdirde ihtiyaç fazlası enerji devlet tarafından alınmaz. Santralden üretilen elektriğin satış fiyatı YEK Mekanizmasına tabi olacaktır. Devlet ürettiğiniz elektriğe YEK Mekanizması kapsamında 10 yıl alım garantisi vermektedir.

19 Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisinde Üretilen Enerji 13.3
5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’a göre;  ·         Güneş Enerjisinden üretilen elektriğin satış fiyatı :   13.3  cent $/ kwh ·         Yerli üretim Konstrüksyonkullanıldığında  ilavesi   :    0.8   cent $ /kwh ·         Yerli üretim PV Modülü kullanıldığında ilavesi        :    1.3   cent $ / kwh Buna göre toplam satış fiyatı :  15.4  cent $ / kwh ( 11.40cent € / kwh )olmaktadır. DESTEK ( TEŞVİK ) ABD Dolar Cent / kwh Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisinde Üretilen Enerji 13.3 Konstrüksiyon( Yerli olması halinde ) 0.8 PV Modülleri      ( Yerli olması halinde) 1.3 PV Modülünü oluşturan hücreler ( Yerli olması halinde ) 3.5 İnvertör  ( Yerli olması halinde ) 0.6 PV Modülü üzerine güneş ışınını odaklama cihazı ( yerli olması halinde) 0.5

20 BİZ NE YAPARIZ ?

21 1 – GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMUNA UYGUN ARAZİ TESPİTİ, ARAZİLERİN GELİŞTİRİLMESİ VE  SAHİBİ OLUNAN MEVCUT ARAZİLERİN UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI ·    Yatırım için uygun arazilerin bulunması, arazilerin yatırıma elverişliliğinin değerlendirilmesi, ·    Arazilerin yıllık güneş radyasyon oranları, eğimleri ve güneşlenme saatleri vb. gibi teknik detaylar bakımından değerlendirilmesi, ·    Kurulacak olan santralin, bağlantı yapılacağı Trafo Merkezi ( T.M ) kapasitesinin değerlendirilmesi. 2 – GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ BAŞVURU DANIŞMANLIĞI ·     Başvuru danışmanlığı kapsamında aşağıdaki ilgili belgelerin, formların ve izinlerin alınması konusunda danışmanlık hizmetleri, ·     Bağlantı yapılacak noktanın uygunluğunun tespit edilmesi ( hattın bağlı olduğu kapasitenin kontrol edilmesi, kapasite durumuna göre süreç belirlenmesi) ·     Bağlantı yapılacak nokta için optimize edilmiş çözümlerin sunulması.

22 Başvuru için istenen belgeler;
1-      Bağlantı görüşü için başvuru dilekçesi 2-      İlgili tüketim tesisine ait abonelik bilgileri 3-      Bağlantı görüşü için başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont 4-      Üretim tesisinin kurulacağı yere ait sahiplik belgesi 5-      Üretim tesisinin yapılması planlanan yere ait harita 6-      Üretim tesisine ait elektrik tek hat şeması 7-      Lisanssız Elektrik Üretimi Bağlantı Başvuru Formu 8-      Üretim tesisine ait ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirilmesi) raporu 9-      Teknik Değerlendirme Formu

23 3 – GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJELENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN ”İDARİ İZİNLERİN “ ALINMASI
·         Projenin uygulanacağı alanın bağlı olduğu belediyeden alınacak olan “GES UYGUNDUR” yazısı ve “ KONSTRÜKSİYON ONAY “ idari izinlerini almak için gerekli hesap ve paftaların hazırlanıp ilgili kuruma teslim edilmesi 4 – GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ “ELEKTRİK VE STATİK PROJELERİNİN HAZIRLANARAK TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ONAYI”nın alınması ·         Lisanssız Enerji Üretim Yönetmeliği, İç Tesisler Yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelikler çerçevesinde idari izinler, hesaplar ve paftaları içeren proje dosyasının oluşturularak TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne onaylatılması

24 5 – KREDİLENDİRİLMEYE UYGUN DETAYLI FİZİBİLİTE RAPORUNUN OLUŞTURULMASI
 ·         Maliyet Hesapları, ·         Enerji Üretim Hesapları, ·         Projenin Ekonomik açıdan incelenmesi ·         Risk Analizi Konularını da içeren detaylı fizibilite raporunu oluşturmak. 6 – EKİPMAN VE KURULUM DANIŞMANLIĞI  ·         Kurulacak olan Santral için fiyat/performans bakımından uygun ekipmanların seçilmesi ·         Kurulum için gerekli tüm iş ve alt işler için teknik danışmanlık ve Süpervizörlük hizmeti 7 – ANAHTAR TESLİM GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU VE UZAKTAN İZLEME  ·         Güneş Enerjisi Santralinin anahtar teslim kurulumu ·         Santralin üretiminin uzaktan izlenmesi ·         Kamera Sistemi ile Santralin uzaktan kontrol altında tutulmasının sağlanması  hizmeti

25 DESTEKLENEN İLLER


"Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları