Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY"— Sunum transkripti:

1 FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY
ANTALYA GÜNEŞ EVİ Bu Evde… ..Doğal kaynakların kullanımını en aza indiren bu evlerde fosil yakıtlar, yerini güneş ve rüzgar enerjisine bırakıyor, pasif güneş mimarisinden faydalanılıyor, yağmur suyu depolanıyor, geri dönüşüm uygulanıyor ve grisu arıtarak temiz su elde edilmesini sağlanıyor. (KAYNAK:ANTALYA GÜNEŞ EVİ) SEVGİLİ ÖĞRENCİLER; ARAŞTIRMA,FOTOĞRAFLAMA,RÖPORTAJ TEKNİKLERİNİ KULLANARAK “GÜNEŞ EVİ” KONULU BİR POWER POİNT SUNUM HAZIRLAYIN”YARI YIL TATİLİ DÖNÜŞÜ SUNUMLARINIZI BEKLİYORUM.SUNUMUZU BU SLAYTLARLA GERÇEKLEŞTİRİN) İYİ TATİLLER DİLİYORUM.. YAZI TİPİ:MONOTYPE CORSİVA EFEKT:GÖLGELEME YAZI BOYUTU:54 OLACAK. FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY

2 Arkadaşlar;Sindirim Sistemi ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… Suyun vücutta..(düzenleyici,yapıcı) ve (onarıcı) Görevleri vardır. 2-proteinlerin vitaminlerden farklı olan özelliği.(enerji ..verici Olmaları’…dır. 3-Enerji verici olarak ilk sırada kullanılan maddeler……….. …(karbonhidratlar)’dır. 4-Gliderol..yağlar..‘ın yapıtaşlarından biridir. 5-Gelişme çağında yeterli…(protein)…. Alamayan çocuklarda zeka geriliği görülebilir. 6-…(B)…..ve…(C)… Suda eriyen vitaminlerdir.

3 7-Bir dişin yapısında içten dışa doğru…(dişözü,dentin).
;…(mine)….olmak üzere üç tabaka vardır. 8-Sindirim ve solunum sisteminde…(yutak)… Kavşak görevi yapar. 9-Yemek borusunda görülen…(peristaltik hareket)….hareket Besinin mideye iletilmesini sağlar. 10-Besinlerle birlikte vücudumuza giren mikropların çoğu Midedeki…(asit)..ortamı nedeniyle ölür. 11-Stres,alkol gibi faktörler sindirim sistemini…(olumsuz).. Etkiler. 12-Protein sindirimi…(mide)…’de başlar,………… …(ince bağırsak)….’ta sonlanır. 13-Besin yapı taşlarının emilim yeridir.(…ince bağırsak.) 14-Lipaz salgılayan organdır.(…mide,ince bağırsak,pankreas).. 15-Besin posalarının(sindirilmeyen kısım)atıldığı yerdir. (…anüs..)

4 16-Asit ortamına sahip olup proteinlerin sindirildiği yerdir. (…mide.)
17-Nişasta sindiriminin başladığı yerdir.(…ağız..) 18-Mideyle ağzı birbirine bağlayan organdır.(…yutak..) 19-Su ve minerallerin asıl emilim yeridir.(…kalın bağırsak.) 20-Pepsin enziminin salgılandığı yerdir.(…mide…) 21-Peristaltik hareketlerin görüldüğü yerlerdir. (…yutak. )(…mide.)(…ince bağırsak.)(…kalın bağırsak) 22-Yağların damlacıklara dönüşümünü sağlayan sıvıyı Salgılayan organdır.(…safra…)

5 Arkadaşlar;Boşaltım Sistemi ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 23-Kuş ve sürüngenlerin boşaltım maddesi……………. .(ürik asittir).tir. 24-Bir böbrek…(kabuk)…ve…(öz)….. Bölgelerinden oluşur. 25-…(nefron)…böbreğin görev yapan en Küçük birimidir. 26-Böbrekte oluşan idrar,havuzcuktan…(üreter).’e Geçer. 27-…(havuzcuk)..böbrekte artık Maddelerin toplandığı yerdir. 28-…(deri).ve…(akciğerler). Boşaltıma yardımcı organlardır.

6 (…diyaliz…..) (…boşaltım…)
29-Kandaki üre miktarının normalin üzerinde çıkması Durumuna…(üremi)..denir. 30-Geri emilimin yapıldığı yer…(öz bölgesi)..dir. 31-Küçük moleküllü maddelerin kan basıncının etkisiyle Emilim bölgesine doğru geçmesine…(süzülme).denir. 32-İnsanların esas boşaltım artığı…(üre).dir. 33-Terleme yoluyla insanlar…(su)… …(tuz).ve…(üre)…atarlar. 34-Süzülme olayınıın yapıldığı böbrek bölümüdür.(…kabuk..) 35-Böbrek iltihaplanmasına verilen addır.(…nefrit… ) 36-Kandaki artık maddeleri temizlemeye yarayan makinedir. (…diyaliz…..) 37-Balıkların boşaltım maddesidir.(…amonyak…) 38-Amonyağı üreye çeviren organdır.(…karaciğer…) 39-Yararlı maddelerin geri emildiği böbrek bölümüdür.(…öz…) 40-İdrarın dışarıya atılmasını sağlayan yapıdır.(…üretra..) 41-Vücut için zararlı olan maddelerin dışarı atılması olayıdır. (…boşaltım…)

7 42-Artık miktarı fazla olan damardır.(böbrek atardamarı..)
43-Nefronun bulunduğu yerdir.(böbrekler..) 44-(İdrarındışarı atılmasını sağlayan yapıdır.(üretra.) 45-İdrarın depolanma yeridir.(idrar kesesi.) 46-(İdrar kesesiyle böbreği bağlayan yapıdır.(üreter..) 47-Boşaltım maddelerinin az olduğu damardır.(böbrek toplarlardamarı 48-Temiz kan bulunduran damardır.(böbrek toplarlardamarı) 49-İdrarın oluştuğu yerdir.(…nefron.) 50-Böbrekten sonra idrarın geçtiği yapıdır.(üreter..)

8 Arkadaşlar;Sinir Sistemi,endokrin sistem ve
Duyu organları ile ilgili olarak Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 51-Merkezi sinir sistemi…(beyin).;…(beyincik); …(omurilik).;ve…(omurilik soğanı).. Olmak üzere dört bölümde incelenir. 52-Uyartıyı hücre gövdesinden uç kısmına doğru taşıyan uzantıya …(akson).denir. 53-İki sinir hücresi arasında bulunan boşluğa…(sinaps)… Denir. 54-Duyma,tatma,koklama gibi işlevler beynin…(duyu). Fonksiyonlarındandır.

9 55-Et gören bir köpeğin ağzının sulanması…(şartlı=sonradan..
Kazanılmış) Reflekse örnektir. 56-Çevresel sinir sistemi…(somatik)ve…(otonom)… Olarak iki bölümde oluşur. 57-Büyüme hormonu…(hipofiz)..bezinden Salgılanır. 58-Kalsitonin ve tiroksin,…(tiroit)..bezinin Hormonlarıdır. 59-Pankreastan salgılanan…(glukagon)…hormonu Kandaki şeker miktarın yükseltir. 60-…(böbrek üstü).bezinden salgılanan adrenalin Kan basıncını ve kalp atım sayısını…(arttırır).. 61-Erkeklerin eşeysel bezi…(testis).lerdir. 62-Böbrek kanallarında gerekli olan minerallerin geri Emilimini(aldosteron).hormonu sağlar. 63-Üstderi…(korun)…ve…(malpigi).. Tabakalarından oluşur.

10 64-Damar tabaka gözün ön bölümünde değişerek …(iris)..’i oluşturur.
65-Orta kulağın yutakla birleştiği yerde……………….. …(östaki borusu).bulunur. 66-Dilin arka kenarları…(ekşi)…tatları iyi Algılar. 67-Burunda kokuların alınmasını sağlayan almaçlar …(sarı bölge)….de bulunur. 68-…(hipermetropluk).uzağı net görüp yakını iyi Görememedir. 69-Sinir hücresinde çekirdeğin ve organellerin bulunduğu Kısımdır.(…hücre gövdesi.) 70-Refleks merkezidir.(…omurilik.) 71-Vücut hareketlerini ve duruşunu kontrol eder.(beyincik..) 72-Canlıda bir mesajı ilgili hücreye veya dokuya taşıyan Kimyasal maddedir.(…hormon.) 73-İnsanda eşey hormonlarından biridir.(progesteron.)

11 (…adrenalin…) (…sinüzit.) (…beyin..)
74-Kan şekerini yükselten böbrek üstü bezi salgısıdır. (…adrenalin…) 75-Tat alma organıdır.(dil.) 76-İşitmenin gerçekleştiği kulak bölümüdür.(.salyangoz) 77-Burundaki sinüslerin(boşlukların)iltihaplanmasıdır. (…sinüzit.) 78-Kasların düzenli çalışmasını sağlayan sinir sistemi Bölümüdür.(beyincik) 79-Alışkanlık hareketlerinin kontrol merkezidir.(omurilik) 80-Solunum,sindirim,dolaşım gibi olayları denetleyen Bölümdür.(omurilik soğanı.) 81-Yutma,hapşırma,kusma gibi bazı refleksleri yöneten Sinir sistemi bölümüdür.(…omurilik soğanı..) 82-Refleks merkezidir.(…omurilik…) 83-Bilinçli hareketleri gerçekleştiren sinir sistemi bölümüdür. (…beyin..) 84-Süt salgılanmasını ve büyümeyi salgılayan hormanları Salgılar.(hipofiz.)

12 (…tiroit bezi.) (…yumurtalıklar.) (…testisler…)
85-Öfke heyecan durumlarında kalp atışını ve kan basıncınıı Arttıran hormonu salgılar.(…böbreküstü bezleri.) 86-Kandaki kalsiyum miktarını etkileyen hormon üretir. (…tiroit bezi.) 87-Dişilerde üreme organlarını düzenleyen hormon üretir. (…yumurtalıklar.) 88-Kan şekeri miktarını düzenleyen bezdir.(…pankreas…) 89-Sperm yapımını uyaran hormonu salgılayan bezdir. (…testisler…)

13 Arkadaşlar;İş ve Enerji ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 90-Bir yayı sıkıştıran veya geren cisme,yay da eşit Büyüklükte ve…(zıt).yönde bir kuvvet uygular. 91-Bir yayın uzama miktarı yaya uygulanan………………… (kuvvet)…..ile doğru orantılı oalarak değişir. 92-Ağırlık ölçmek için kullanılan dinamometre,yayların …(esneklik)…özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır. 93-İş…(skaler.).bir büyüklüktür. 94-İş yapabilme yeteneğine…(enerji).adı verilir. 95-Cismin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjiye…………… (kinetik=hareket)..enerji adı verilir. 96-Eşit kütleli iki cisimden…(hızı)…..büyük Olanın kinetik enerjisi daha büyüktür.

14 97-İş birimi…(joule)…olarak verilir.
98-Bir cisme uygulanan kuvvetin iş yapabilmesi için kuvvetin Cismin hareket doğrultusuna …(dik).olmaması Gerekir. 99-Cisimlerin konumları nedeniyle sahip olduğu enerjiye çekim (potansiyel)..enerjisi adı verilir. 100-Potansiyel enerji cismin ağırlığına ve…(yüksekliğine).. Bağlıdır. 101-Potansiyel ve kinetik enerjinin toplamına…((mekanik). Enerji adı verilir. 102-Birim zamanda yapılan işe…(güç)…adı verilir. 103-Güç birimi…(watt).olarak verilir. 104-Bir cismin enerjisindeki değişim yapılan……………….. (işe)………..eşittir. 105-Hareketle aynı yönlü kuvvetler cisimlerin…(enerjilerini) Arttırırlar. 106-İşin büyüklüğü,cismin aldığı..(yol)…ile cisme uygulanan kuvvetin bu yörüngedeki etkisinin çarpımına eşittir.

15 107-Harekete ters yönde uygulanan kuvvetler cisimlerin
Enerjilerini azaltırlar..(sürtünme)Kuvveti bu tür kuvvetlere örnek olarak verilebilir. 108-Sürtünme kuvvetinin yaptığı iş cismin…(ısı)… Enerjisini arttırır. 109-Enerji çeşitleri birbirine dönüşebilir.Enerjinin yok Olmayıp,başka bir enerjiye dönüşmesine enerjinin…….. …(korunumu)Adı verilir. 110-Ağırlık ölçmek için kullanılan alet.(…dinamometre…) 111-Bir cismin enerjisinde meydana getirilecek Değişiklik.(…iş.) 112-İş yapabilme yeteneği(enerji…) 113-İş birimi(…joule..) 114-Güç birimi(watt.) 115-Cisimlerin konumları nedeniyle sahip olduğu enerji(……… (potansiyel enerji…) 116-Potansiyel ve kinetik enerjilerin toplamı(mekanik enerji.) 117-İş yapabilme hızı(güç.)

16 (…enerjinin korunumu.) (elektromanyetik enerji..)
118-Yayda depolanan enerji(…esneklik potansiyel enerjisi.) 119-Enerjinin yok olmayıp,başka bir enerjiye dönüşmesi (…enerjinin korunumu.) 120-Hareket halindeki elektrik yüklerinin enerjisi (elektromanyetik enerji..)

17 Arkadaşlar Basit Makineler ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 121-Bir kuvvetin yönünü,büyüklüğünü ya da hem yönünü Hem de büyüklüğünü değiştirmek için kullanılan araçlara (basit makine)…denir. 122-Basit makine kullanarak uygulanan giriş kuvvetinden Daha büyük bir…(çıkış)…kuvveti elde edilebilir. 123-Basit makinelerde…(işten).ya da güçten Kazanç sağlanmaz. 124-Basit makinelerde yoldan kayıp varsa…(kuvvetten) Kazanç vardır. 125-Hareketli makaralarda…(yoldan)..kayıp vardır. 126-Basit makinelerde yükün büyüklüğü kuvvetten Fazlaysa..(kuvvet)kazancı 1 den büyüktür.

18 127-Bir basit makineden alınan enerjinin,makineye verilen
Enerjiye oranına…(verim)…denir. 128-Hareketli ve sabit makaraların bir arada oldukları sisteme …(palanga)…denir. 129-Sürtünmelerin önemsenmediği eğik Düzlemde kesinlikle kuvvetten…(kazanç)…vardır. 130-Desteğin uçta olduğu kaldıraç çeşidine…(tek).. Taraflı kaldıraç denir. 131-Makas,eşit kollu terazi,tahterevalli,kerpeten ve pense ……(çift)…taraflı kaldıraçlara örnek Olarak verilebilir. 132-Fındık kıracağı,elarabası,gazoz açacağı gibi desteğin Uçta,yükün ortada,kuvvetin diğer uçta olduğu Kaldıraçlarda kuvvetten…(kazanç)…vardır. 133-Maşa ve cımbız gibi desteğin uçta,kuvvetin ortada, Yükün diğer uçta olduğu kaldıraçlarda kuvvetten …(kayıp)..vardır.

19 134-İki tane eğik düzlemin tabanlarını sırt sırta birleştirdiğimizde
Oluşan basit makine…(kama).olarak Adlandırılır.Bu basit makineye örnek olarak balta Verilebilir. 135-İp çekildiğinde hem dönen hem de yükselip alçalabilen Makaralara…(hareketli)..makara denir. 136-Merkezleri çakışık ve merkezlerinden geçen eksen Etrafında dönen iki silindir ya da ortak eksenli bir Silindir ve bir koldan oluşan basit makine düzeneklere …(çıkrık)…denir. 137-Dişli çarklar gibi dönme yönünü ve dönme hızını Değiştiren,kayışlarla birbirine bağlanmış tekerleklere …(kasnak)..denir. 138-Hareketli ve sabit makaraların birlikte kullanıldığı Sistemj.(…palanga…) 139-Tek taraflı kaldıraç çeşitleri(…maşa,el arabası,… …cımbız,….)

20 (…çıkrık…) (…kuvvet kazancı…) (…bileşik makina…)
140-Bisiklet tekerlerinde kullanılan basit makine(…dişli.) 141-Kuyudan su çıkartmaya yarayan basit makine (…çıkrık…) 142-Basit makinelerde yükün kuvvete oranı (…kuvvet kazancı…) 143-Rampa olarak da ifade edilebilen,küçük kuvvetlerle Ağır yüklerin taşındığı basit makine(…eğik düzlem..) 144-Yükün kuvvet ile desteğin arasında olduğu kaldıraç Çeşidi(…el arabası…) 145-Merkezinden geçen eksen etrafında dönebilen,yük ve Kuvvetin eşit yol aldığı makara(…sabit makara….) 146-Bir basit makinenin ürettiği işin,kullandığı enerjiye Oranı(…verim..) 147-Birden fazla basit makineden oluşan sistem (…bileşik makina…) 148-Bir silindir üzerine sarılmış eğik düzleme benzeyen Basit makine:…(vida)….

21 Arkadaşlar Yaşamımızdaki Elektrik ile ilgili olarak
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun İfadelerle tamamlayınız… 149-Maddenin iç yapısında bulunan parçacıkların hareketi Sonucunda ortaya çıkan enerjiye…………………………. …(elektrik enerjisi)…denir. 150-Elektrik yüklerinin belli bir yöndeki hareketine……….. …(akım).denir. 151-Elektrik akım şiddetini ölçen aygıta…(ampermetre). Denir. 152-Ampermetre devreye…(seri).bağlanır. 153-Yük işaretleri…(aynı).olan cisimler Birbirlerini iterler. 154-Proton sayısı elektron sayısına eşit olan atomlara …(nötr).atom denir.

22 155-Cisimlerin birbirine dokunmadan uzaktan yüklenmesine
(etki)…..ile elektriklenme denir. 156-Proton sayısı elektron sayısından fazla olan cisimlere …(pozitif).yüklü Cisimler denir. 157-Cam çubuk…(ipek).kumaşa sürtüldüğünde Pozitif yüklenir. 158-Yün kumaşa sürtülen plastik çubuk…(negatif)… Yük ile yüklenir. 159-Direnci değiştirerek devreden geçen akım şiddetini Ayarlayan devre elemanına…(reosta)…denir. 160-Bir iletkenin direnci uzunluğu ile…(doğru). Orantılıdır. 161-Voltmetre devreye…(paralel)..bağlanır. 162-Pozitif yüklü cisimler…(elektron). Kaybetmişlerdir. 163-Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren aletlere …(pil)..denir.

23 (…ampermetre..) (…pil….)
164-Ampulün içinde bulunan ısıya dayanıklı,ince ve direnci Yüksek tele…(filaman)..denir. 165-Gökyüzünde sürtünme sonucu elektrikle yüklenen Bulutlar arasındaki yük atlaması olayına…(şimşek)… Adı verilir. 166-Bir elektrik devresinde bağlı olduğu noktalar arasındaki Potansiyel farkı ölçen alete…(voltmetre).denir. 167-Elektron sayısının proton sayısından fazla olduğu Cisim(…(negatif yüklü cisim).) 168-Ampulün içinde bulunan direnci yüksek,ısıya Dayanıklı,ince tel(…filaman…) 169-Elektrik akımının şiddetini ölçmeye yarayan aygıt (…ampermetre..) 170-Yıldırımların toprağa akmasını sağlayan bir ucu toprağa Bağlı metal çubuk(…paratoner ..) 171-Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araç (…pil….)

24 (…direnç.) (…yalıtkan..) (…akım.)
172-Elektrik enerjisinin iletimine gösterilen zorluk (…direnç.) 173-Elektrik iletkenliği sıfır ya da çok az olan madde (…yalıtkan..) 174-Elektrik akımının şiddetini azaltıp,çoğalltmaya Yarayan araç,ayarlı direnç(…reosta.) 175-Sıvılarda elektrik enerjisinin taşınmasını sağlayan Yüklü atom(…iyon…) 176-Akımla gerilim arasındaki matematiksel ilişkiyi ilk Kez ifade eden ve ismi direnç birirmi olarak ta Kullanılan kişi(…G.S.Ohm.) 177-İçinde serbest iyon bulunduran asit,baz veya Tuz çözeltisi(…elektrolit…) 178-Akımın dirençsiz telden geçip,uçları arasında Potansiyel fark olmayan devre elemanının devre dışı Kalması(…kısa devre….) 179-Bir iletkenden birim zamanda geçen yük miktarı (…akım.)

25 180-Elektrik yüklü bulutl yeryüzü arasındaki elektriksel
Boşalma olayı(…yıldırım…)

26 SAĞLIKLI TATİLLER DİLERİM… SUAT ALTAY 7A SINIFI FEN BİLİMLER DERSİ
ARKADAŞLAR; İSTEDİĞİM SUNUM VE ÖDEVLER YARIYIL TATİLİ DÖNÜŞÜ VE EN SON TARİH OLARAK HAFTANIN SON FEN BİLİMLERİ DERSİNDE BANA TESLİM EDİLMİŞ OLACAKTIR.BU ÖDEVLER AYNI ZAMANDA “PERFORMANS ÖDEVİ” NİTELİĞİNDEDİR. LÜTFEN GEREKEN ÖZENİ GÖSTERİNİZ, YARIYIL TATİLİ ÖNCESİNDE KAFANIZA TAKILAN BİRŞEY OLURSA BANA MUTLAKA SORUNUZ. SAĞLIKLI TATİLLER DİLERİM… SUAT ALTAY 7A SINIFI FEN BİLİMLER DERSİ ÖĞRETMENİ


"FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları