Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Eda Yaşa Özeltürkay, Çağ Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Eda Yaşa Özeltürkay, Çağ Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 Dr. Eda Yaşa Özeltürkay, Çağ Üniversitesi
INSTAGRAM’DAN ALIŞVERİŞ YAPAN TÜKETİCİLERİN PROFİLLERİNİ VE SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK KEŞİFSEL BİR ÇALIŞMA Dr. Eda Yaşa Özeltürkay, Çağ Üniversitesi Dr. Sezen Bozyiğit, Mersin Üniversitesi Dr. Murat Gülmez, Çağ Üniversitesi

2 instagram

3 Instagram fonkisyonları
Kullanıcı sayısı açısından dünyada en hızlı büyüyen sosyal ağ (300 milyon kullanıcı). Fotograf ve 15 snlik video paylaşımları (flipagram) Takip eden, takip edilen, etiketleme (tags), tekrar postalama (repost). Beğenme ve yorum

4 Mart 2010: Kevin Systorm ve Mike Krieger tarafından kurulan Burbn bugünkü adı ile Instagram oldu.
Kasım 2010: Instagram, App Store’daki yerini aldı. John Riedel topluluk yöneticisi olarak, Shayne Sweeney mühendis olarak Instagram ekibine katıldı. Instagram ekibi San Francisco’daki ilk Twitter ofisine yerleşti. Aralık 2010: Instagram 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Ocak 2011: Instagram, kendi hashtaglerini üreterek insanları veya fotoğrafları kolayca bulmanızı sağlayacak özelliği kullanıma sundu. Mart 2011: Instagram 5 milyon kullanıcıya ulaştı. Ağustos 2011: Instagram 150 milyar fotoğrafa ulaştı. Jessica Zollman topluluk yöneticisi olarak ekibe katıldı. Eylül 2011: Instagram 2.0 yayınlandı. Yeni uygulamada farklı filtreler ve daha canlı bir görüntü kalitesi oluşturuldu. Instagram 10 milyon kullanıcıya ulaştı. Nisan 2012: 30 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram Android tabanlı uygulamasını yayınladı. Uygulama bir gün 1 milyon kez indirildi. 50 milyon dolarlık yatırım alan Instagram sonrasında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı.

5 Önceki çalışmalar Kutluğ (2014), etkin bir Instagram kullanımı için platformda paylaşılan görsellerle mesajların marka kimliğini ve kurum kültürünü doğru ve çarpıcı bir biçimde temsil etmesi gerekliliğine ve yapılan işi, ürün ve hizmetleri ve düzenlenen etkinlikleri müşterilerine eğlenceli ve etkileyici görseller aracılığıyla tanıtmanın çok önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu konuda çok çalışma olmamasına rağmen, özellikle iyi markaların paylaştığı fotoğraf ve videoların içerik analizlerine (Goor, 2012; Bergström ve Backhman,2013; Wally ve Koshy, 2014) ilişkin yapılan çalışmalar öne çıkmaktadır.

6 Viral videoları analiz eden Unruly firması, Instagram üzerinde 9 Eylül- 9 Ekim 2014 tarihleri arasında en fazla paylaşılan 1000 videoyu analiz etmiş ve bu videoların %40’ının bilinen markalara ait olduğunu saptamıştır. Benzer bir çalışma L2 tarafından 250 markayla yapılmıştır. Çalışmada, 250 markanın % 92′sinin görsel paylaşım yaptığı, % 72′sinin Instagram’da fotoğraf paylaşımının haricinde video paylaşımında da bulunduğu ortaya konulmuştur.

7 Daha çok evden yapılan işlerin duyuru ve satışlarının yapılma kanalı olarak dikkat çeken Instagram, maliyetin düşük olması ve arkadaş tavsiyesi üzerine yayılmakta olup ulaştığı kitleyi ve marka bilinilirliğini arttırmaktadır ( Wally ve Koshy, 2014). Sosyal medya pazarlamasına ilişkin 2014 yılında yapılan çalışmanın (social media marketing,2014) sonuçları incelendiğinde, pazarlamacıların % 92’sinin sosyal medyanın işlerindeki önemini vurguladığı ve 2013 yılında %18 olan Instagram kullanım oranının 2014’te % 28’e yükseldiği görülmektedir. Çalışmada ayrıca, Instagram kullanan pazarlamacıların % 42’si Instagram kullanım oranlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarından bahsetmişlerdir. Yani kanalın alıcı ve satıcı açısından önemi ve kullanım sıklığı gün geçtikçe daha çok artmaktadır ( social media marketing,2014).

8 Pazarlama etkisi

9

10 Çalışmanın Metodolojisi
2010 yılında sadece fotoğraf ve video paylaşma uygulaması olarak I-phone’larda kullanılan, Kullanıcı ara yüzü diğer sosyal medya araçlarından daha dar kapsamlı olan Instagram, pazarlama alanına kazandırdığı” instamarketing”-“Instagram pazarlaması” kavramlarıyla yenilik sağlamaktadır. Bireylerin farklı ülkelerden, farklı kalite ve tarzdaki ürünlere kolayca ulaşmalarının yanı sıra kurumlar içinde marka bilinirliliğini arttırmada etkin bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Kişi ve veya konu etiketlemeleri aracılığıyla daha fazla sayıda kişiye ürünler görsel olarak ulaşabilmektedir.

11 Instagram pazarlaması aracılığıyla özellikle geleneksel mecralardan daha maliyetsiz tanıtım faaliyetleri ile ürünler mevcut ve potansiyel müşterilere sunulmakta, arkadaş ve diğer takipçiler aracılığıyla hesaplar etiketlenmektedir (zincirleme pazarlama etkisi). Bu çalışma kartopu örnekleme yöntemiyle, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yapılacak olan keşifsel bir araştırmadır. Instagram hesapları aracılığıyla tüketicilerin alışveriş deneyimlerine ilişkin bir profil belirlemek amaçlanmıştır. Tüketici görüşünü ortaya çıkarmaya yönelik yapılan ilk çalışma olma özelliğine sahiptir.

12 Buna benzer araştırmalarda, kaç kişi ile görüşme yapıldığından daha önemlisi, araştırmanın içerik ve beklentilerine göre kimlerle görüşme yapıldığı ve ilgili görüşme ya da gözlemlerde aranan sonuçlara ulaşılıp ulaşılamadığı olduğu için (Bülbül ve diğerleri, 2008), cevapların birbirini tekrar ettiği nokta, yeterli örneklem büyüklüğüne ulaşılan nokta olarak değerlendirilecektir. Ağırlıklı kadınların tercih ettiği bir mecra olarak bilinen instagram kullanıcıları arasından ( January 2014) kartopu örnekleme yöntemi ile örneklem belirlenecektir. Sosyal ağlardaki yaş, cinsiyet, eğitim, ekonomik durum ve hatta eğitim seviyesi, pazarlama yapılacak ağı belirlemede belirleyici olan veriler arasında olduğu için bu değişkenler göz önünde bulundurulacaktır.

13 Türkiye Profil Ülke olarak günde ortalama 4 saat 37 dakikayı internette, bunun 2 saat 56 dakikasını da sosyal medyada geçiriyoruz. En çok kullandığımız sosyal ağlara bakıldığında ilk üç sırayı Facebook, Twitter ve Google plus alıyor. Bu üçlüyü Instagram, Linkedin ve Pinterest takip ediyor. Facebook kullanıcı hesaplarının %57’si, Twitter kullanıcı hesaplarının ise %59’u kadın., Pinterest % 87 Kadın, Google + % 71 erkek,. Orta Doğu ülkeleri ve Hindistan’da Instagram kullanıcılarının büyük bir kısmının erkek kullanıcılar oluştururken, Güney Doğu ülkeleri ve Rusya’da ise kullanıcıların çoğunu kadınlar oluşturuyor.

14 Ürünlerin fotoğraf ve video paylaşımları, kombin çalışmalar yapılarak ürünlerin sunulması (özellikle kıyafet ve aksesuarlarda), ödeme seçenekleri (kredi kartı- kapıda ödeme, EFT vb. ), yapılan kampanyalar, indirimler ve çekilişler , iyi marka ürünlerin orijinal ve orijinale yakın olarak daha makul fiyatlandırılması, farklı tarzda ve çeşitte kıyafet ve aksesuarların sunulması, satın alım yapan takipçilerin görüşlerini anında o hesap altında paylaşabilme olanağı sunması bu mecranın kullanım oranını etkileyebilmektedir.

15 Yarı yapılandırılmış görüşme formu
Instagram hesaplarına ilişkin olarak kullandıkları zaman dilimini, kullanım amaçlarını, aylık satın alım bütçelerini, hangi ürün gruplarının satın alımını gerçekleştirdiklerini, hangi etiketleri arattıklarını, kimlerin ya da hangi işletmelerin hesaplarını hangi kriterlere bağlı olarak takip ettiklerini, ne sıklıkla ürün aldıklarını, ürün ve hesaba ilişkin beğeni ve yorumların ve benzeri unsurların satın alım niyetlerine etkisi ile dikkat ettikleri hususları belirlemeye yönelik açık uçlu sorular hazırlanmıştır.

16 Bulgular Görüşme formunu şekillendirmek için 3 Instagram hesabına sahip işletme ve Instagram aracılığıyla satın alım gerçekleştirmiş 7 kişi ile ön görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşme sonuçları değerlendirildiğinde, Instagramı çoğunlukla Y kuşağının tercih ettiği; ağırlıklı olarak aksesuar (gözlük, toka, vb.), kıyafet, ayakkabı, çanta, çocuk özel gün ürünleri (mevlüt, dogum günü vb.), şeker hamurlu pasta, kurabiye vb. gıda ürün siparişi için direk mesajlaşma yoluyla (DM) iletişime geçilip satın alım gerçekleştirildiği sonucuna varılmıştır. Bu araştırmada da, olası benzer ya da farklılıklar ortaya konmaya çalışılacaktır.

17 Sonuç olarak işletmelerin veya kendi evinde bir şeyler üretip satmak isteyen kişilerin pazarlama aracı olarak kullandığı bir mecra olmaya başlamıştır. Bu nedenle de, tüketicilerin Instagramdan alışveriş yaparken nelere dikkat ettikleri, dikkatlerinin nasıl çekileceği Instagramı kullanarak para kazanmak isteyen işletmeler ve kişiler için oldukça önemli bir konudur. Bu araştırma ile Instagramdan alışveriş yapan tüketicilerin, bu konu ile ilgili fikirlerinin ve davranışlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, araştırmanın sonuçlarının bu mecra aracılığıyla satış yapan işletmelere ve bireylere faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu konuyla ilgili olarak yapılan çok fazla uygulamalı çalışma olmadığı için de araştırmanın pazarlama alanyazınına da katkıda bulunacağı düşünülmektedir.

18 Planlanan görüşme aralığı: 16 Haziran 10 Temmuz 2015
Örneklem (1. aşama) Erkek 5 Kadın Yaş aralığı , 26-30, 31-35, 36-40, 41 ve üzeri Kişisel Gelir durumu Tl ve altı TL , TL, TL, ve üzeri. Eğitim: Üniversite mezunları Meslek,

19 Teşekkürler…


"Dr. Eda Yaşa Özeltürkay, Çağ Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları