Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI."— Sunum transkripti:

1 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI

2 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 2 BÜTÇE: BÜTÇE: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.

3 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 3 Bütçenin Özellikleri: Bütçenin Özellikleri: Bütçe, henüz gerçekleşmemiş olan, tahmini rakamları gösteren bir mali plandır. Bütçenin dikkatli kullanılması ile olabilecek olumsuz ekonomik, mali, siyasi ve hukuki sonuçlar ortadan kaldırılır. Bütçenin dikkatli kullanılması ile toplum ve üyelerimiz üzerinde olumlu izlenimler bırakırız. Bütçede önce giderler tespit edilir. Odamızın bütçesinde önceki tecrübelerimiz ışığında olması muhtemel giderler tespit edilerek zorunlu ihtiyaçların karşılanması esas alınır. Giderler tespit edildikten sonra bunlara uygun gelir sağlanmaya çalışılır.

4 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 4 Bütçenin İlkeleri: - Genellik ilkesi: Bütün gelir ve harcamaların bütçede ayrı ayrı gösterilmesini ifade eder. Hiçbir gelir ve harcama birbirinin arkasında gizlenemez. - Birlik ilkesi: Oda da bütün gelir ve harcamalarını içeren tek bir bütçe hazırlanması anlamına gelir. - Doğruluk ilkesi: Bütçenin gelir ve harcama tahminleri, mümkün olduğu kadar gerçeklere uygun sonuçlar verebilmelidir. - Açıklık ilkesi: Bütçede gelir ve harcamalarla ilgili yer alan bilgilerin mümkün olduğu kadar açık olması, sadece uzmanların değil ilgi duyan üyelerimizinde anlayabileceği şekilde hazırlanması gerekir. - Giderlerin gelirlerden önceliği ilkesi: Bütçede önce giderler tahmin edilir. Gider rakamları belirlendikten sonra gelirler tahmin edilir. Gelirlerin önce belirlenmesi durumunda sınırlı gelir kaynaklarıyla gelişmenin sağlanması mümkün olamaz.

5 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 5 Bütçenin İlkeleri: - Anlaşılabilirlik ilkesi: Bütçede yer alan gelir ve giderlerin herkesin kolayca anlayabileceği şekilde açık ve sade olarak düzenlenmesini ifade eder. Bu ilkeye uyulması, aynı zamanda bütçenin uygulanmasını da kolaylaştırır. Bütçe gelir ve giderleriyle ilgili rakamların kolayca anlaşılmasını sağlar. - Tasarruf ilkesi: En az harcama ile en fazla hizmetin sağlanmasını savunur. - Denklik ilkesi: Klasik maliyecilerin ve ona uygun klasik maliye görüşünün savunduğu bir ilkedir. - Yıllık olma (zaman) ilkesi: Söz konusu ilke, bütçenin uygulanması için verilen iznin bir süre ile sınırlandırılmasını ifade eder. Bu süre bir yıl olarak kabul edilir. Genellikle her ülkede kabul edilen ve uygulanan mali yıl, bir yıllık bir süreden oluşur. Bu dönem bütçe uygulaması itibariyle uygun bir zaman dilimidir ve ülkemizde de anayasanın 161. maddesinde “yıllık” ifadesi kullanılmaktadır.

6 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 6 GÜNDEM: 1- Yoklama ve açılış. 2- Başkanlık Divanının teşekkülü ve Divana tutanakları imzalama yetkisi verilmesi.. 6- 2014, 2015, 2016, 2017 yılları çalışma programı ile bu programı içinde yer alan eğitim teorik ve pratik kurs programları ve tahmini bütçenin okunması, görüşülmesi kabul veya reddi..

7 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 7 TÜİK 2014 yılının enflasyon rakamlarını açıkladı. 2014 yılında TÜFE yüzde 8,17 oldu. T.C.M.B’nın 2015 yılı enflasyon beklentisi ̴ %7’dir.

8 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 8 2014 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ 2014 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ

9 Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 9

10 10 TEŞEKKÜR EDERİZ TEŞEKKÜR EDERİZ


"Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları