Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Willebrord Snell Ezgi ŞEN Rabia TÜRKÜCÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Willebrord Snell Ezgi ŞEN Rabia TÜRKÜCÜ."— Sunum transkripti:

1 Willebrord Snell Ezgi ŞEN Rabia TÜRKÜCÜ

2 HAYATI ( )

3 Willebrord Snell ya da Snel Van Royen olarak anılır
Willebrord Snell ya da Snel Van Royen olarak anılır. İsminin Latince versiyonu Willebrordus Snellius'tur yılında Hollanda ‘da doğmuştur. Astronomi ve Fizikçidir. Babasının adı Rudolph Snell’dir. Rudolph Leiden Üniversitesi’nde Matematik profesörüdür. Annesinin adı Annesinin adı Machteld Snell ‘dir. Willebrord’un iki erkek kardeşi vardır. İsimleri Jacop ve Hendrik’dir . Ancak Hendrik daha çocukken hayatını kaybetmiş. Jacop ise 16 yaşında hayata gözlerini yummuş. Yani erken yaşta iki kardeşini de kaybetmiş.

4 Bazı biyografilerinde Willebrord'un doğum tarihi 1591 olarak belirtilmiş. Ancak çoğu biyografide Willebrord'un daha yaşlı olduğu belirtilmiş ve doğum tarihi arasında olduğu söylenmiştir. Yani doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

5 1600 de, babasının (Rudolph Snell ) matematik profesörü olduğu Leiden Üniversitesi’nde bir süre matematik dersleri verdikten sonra 1604’e değin Avrupa’nın çeşitli kentlerinde dolaştı, Kepler ile tanıştı, Tycho Brahe’nin gözlemlerinde görev aldı. 1615 te, Leiden Üniversitesi’nde matematik profesörlüğüne getirildi. Snell, profesör olduktan sonra başladığı Meridyen Yayı’nın ölçümüne yönelik çalışmalarının sonuçlarını 1617 de yayınladı.

6 Çalışmaları sırasında, ilk kez Tycho Brahe’nin tasarladığı, zincirleme üçgenler çizmeye dayanan yöntemi geliştirerek, yerkürenin çevresini yüzde 3,4 lük bir hatayla hesaplamıştı.

7 Astronomide Ptolemaios sisteminin izleyicisi olan, Pi sayısının değerini 35 ondalığa kadar hesaplayarak 1621’de yayınlayan Snell, en önemli buluşunu aynı yıl optikte gerçekleştirmiştir. ( Snell Kanunu)

8 Snell Kanunu

9 Snell Kanunu Snell kanunu ışığın geldiği ortamın kırılma indisiyle (Bir maaddenin kırılma indisi, o maddede yol alan ışığın ya da diğer elektromanyetik dalgaların boşlukta yol alan ışığa göre ne kadar yavaş ilerlediğini gösteren bir katsayıdır ve genellikle «n» sembolü ile gösterilir.) geliş doğrultusunun normalle yaptığı açının sinüsünün, ışığın gittiği ortamın kırıcılık indisiyle gidiş doğrultusunun normalle yaptığı açının sinüsüyle çarpımına eşitlenmesiyle oluşan formüle dayalı fiziğin optik dalında yer alan bir yasadır.

10 Bu denkleme göre ortamların kırıcılık indisleri ışığın o ortamdaki hızıyla ters orantılıdır. Kırıcılık indisi ne kadar çoksa ışık o kadar yavaş hareket eder. n1 = Işığın geldiği ortamın kırıcılık indisi (katsayısı) n2 = Işığın gittiği ortamın kırıcılık indisi (katsayısı) θ1 = Işığın geliş doğrultusunun normalle yaptığı açı θ2 = Işığın kırıldıktan sonraki gidiş doğrultusunun normalle yaptığı açı

11

12 Eserleri Eratosthenes batavus («Hollandalı Eratosthenes»1617 yılında yayımladı) Cyclometricus, de circuli dimensione (1621) Tiphys batavus (1624) Coeli et siderum in eo errantium observationes Hassiacae Landgrave (1618) «Astronomik gözlemler içerir» Doctrina triangulorum (Snell’in ölümünden 1 yıl sonra yayımlanmıştır)

13 KAYNAKÇA http://www.bizarpedia.com/bul/baslik/willebrord%20snell.htm


"Willebrord Snell Ezgi ŞEN Rabia TÜRKÜCÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları