Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Eleme Yöntemi Süzme Yöntemi Mıknatısla Ayırma Yöntemi Buharlaşma Yöntemi Damıtma Yöntemi Özkütle farkıyla Ayırma Yöntemi

2 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları birçok şekilde ayırabiliriz. Karışımlar katı-katı,katı-sıvı şeklinde olabilir. ELEME YÖNTEMİ Değişik irilikteki katı taneciklerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için eleme yöntemi kullanılır. Çakıl-kum, kepek-un, kömür-kömür tozu bu yöntemle birbirlerinden ayrılır.

3 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
SÜZME YÖNTEMİ Katı taneciklerle karışmış sıvı maddeler süzme yöntemiyle birbirinden ayrılır. Yıkanmış pirinci haşlanmış makarnayı içinden Yap- rak tanecikleri olan çayı süzdürme yöntemiyle birbirinden ayırabiliriz. Ayrıca içme ve kullanma sularındaki katı tanecikler de süzülerek temizlenir.

4 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MIKNATISLA AYIRMA YÖNTEMİ Demir gibi mıknatısın çektiği maddelerle karışmış başka maddeleri ayırmada mıknatıs kullanılır. Çöplerden demir türü maddeler mıknatısla ayrılır. Demir tozuyla karışmış toz şeker karışımını mıknatısla ayırabiliriz.

5 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
BUHARLAŞMA YÖNTEMİ Bir sıvı madde ile karışmış başka bir maddeyi birbirinden ayırmak yada karışımı koyu bir kıvama getirmek için kullanılan bir yöntemdir. Süt tozu sütteki suyun; deniz tuzu, özel havuzlara alınan deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilir. Salça, reçel, pestil, pekmez, marmelat yapılırken de buharlaşma yöntemi kullanılır.

6 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
DAMITMA YÖNTEMİ Birbiriyle karışmış sıvıların ayrılmasında damıtma yöntemi kullanılır. Karışan maddelerin kaynama noktalarının farklı olmasından yararlanılır. Farklı kaynama noktasına sahip iki sıvıdan kaynama noktası düşük olan sıvı daha buharlaşmaya başlar ve ayrı bir kapta toplanarak yoğunlaştırılır. Böylece iki sıvı ayrılmış olur. Rafinelerde petrol damıtılarak petrol gazı, benzin, motorin, fuel oil, makine yağları ve asfalt elde edilir.

7 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
ÖZKÜTLE FARKI İLE AYIRMA Katı-katı heterojen karışımlarda katılardan birinin üstten toplanarak ayrılması işlemine denir. Kükürt tozu-demir tozu karışımının ayrılması gibi. Kükürt tozu Su Demir tozu


"KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları