Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALIŞKANLIĞI VE sitesinin KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALIŞKANLIĞI VE sitesinin KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 ALIŞKANLIĞI VE www.kitapokuyorum.org sitesinin KULLANIMI
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI VE sitesinin KULLANIMI

2 Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin %60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendileri için edinilmesi gereken bir alışkanlıktır

3 Kitap Üzerine İstatistik Bilgiler
Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan'da kitaplar ortalama tirajla basılırken, Türkiye'de bu rakam civarında basılmaktadır. - Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye'de ise bu rakam 10 ABD dolarının altındadır Japonya'da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa'da 7 Türkiye'de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor. - Japonya'da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye'de sadece 23 milyon.

4 Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada

5 Türkiye'de Okuma ve İzleme Oranları
Dergi okuma oranı % 4 Kitap okuma oranı Gazete okuma oranı Radyo dinleme oranı % 25 Televizyon izleme oranı % 94 % 4,5 % 22

6 Okuma alışkanlığını değerlendirmede ölçüt
Çok okuyan 1 yılda 21 ve daha fazla kitap okuyan kişi Orta düzeyde okuyucu 1 yılda 6-20 kitap okuyan kişi Az okuyan 1 yılda 1-5 kitap okuyan kişi Okuyucu olmayan, hiç kitap okumayan kişi BİZ VE ÇOCUKLARIMIZ HANGİ SIRADAYIZ?

7 KULAK TIKAMAYIN..! KİTAP OKUMADA CİDDİ BİR PROBLEM VAR...!
Nüfusun yüzde 40’ı hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmiyor. Gençlerin yüzde 70’i hiç okumuyor. Türkiye’de düzenli kitap okuma alışkanlığı oranı binde 1. KULAK TIKAMAYIN..! KİTAP OKUMADA CİDDİ BİR PROBLEM VAR...!

8 "De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu
"De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak aklı selim sahipleri öğüt alır." (Zümer, 39/9).? Kur'an-ı Kerîm inkârcıları: "...Cehalet içerisinde kalmış (bilgisizliğe saplanıp kalan) gafiller..." (Zariyat, 51/11) olarak zikreder. Yine cahillerden sakınmak için; "Âf yolunu tut, bağışla, mâruf olan şeyleri emret, cahillerden yüz çevir. " (A'râf 7/199) buyurulur. Bilgisiz insanlar körler gibidir:"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer, 39/9). "Aynen görenle görmeyenin bir olmadığı gibi."

9 İnsanlar kitap okudukça sözcük dağarcıklarını geliştirirler
Temel dil becerilerini (okuma, yazma, konuşma, dinleme) geliştirirler, dünya görüşlerini genişletirler… Düşünce alanlarını genişletirler Kültür seviyelerini yükseltirler Ve böylece toplum içerisinde boş konuşmayan, sözü dinlenen, saygın ve seçkin bireyler olurlar.

10 Ya da öğrenme ortamları inşa eden ol.
Ya öğrenen veya öğreten Ya da öğrenme ortamları inşa eden ol. YOKSA HELAK OLURSUN

11 Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öneriler
İlgili olduğunuz konularda yazılmış, basit düzeydeki eserlerle işe başlayın. Eğer sizi bunaltacak eserler seçerseniz, kesinlikle alışkanlığı kazanmakta güçlük çekersiniz. Bunun için öncelikle kısa, ilginizi çekebilecek konularda yazılmış ve hatta resimlerle desteklenmiş eserleri okuyun.

12 KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMADA ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER
Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler.

13 Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması için anne-babalara önemli görevler düşmektedir.
Küçük yaşlarda, çocuğa özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü, masal kitaplarını okuyarak temeller atılabilir. Evde hem aile fertlerinin hem de çocukların ulaşabileceği bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluşturulabilir. Kitaplar çocukların ilgi alanlarına göre ve çocukla birlikte seçilmelidir.

14 FAKAT NASIL ?

15

16

17

18

19

20 ÖDÜL ve MOTİVASYON

21 TEŞEKKÜRLER


"ALIŞKANLIĞI VE sitesinin KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları