Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU 1 HOŞGELDİNİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU 1 HOŞGELDİNİZ."— Sunum transkripti:

1

2 ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU 1 HOŞGELDİNİZ

3 ERGENLİK DÖNEMİ ( AİLELERE YÖNELİK) Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen MAKBULE ÇELİK

4 YANLIŞ ANLAMA ANNE !!!! YANLIŞ ANLAMA ANNE !!!! (Bir şiir)

5 Amacım seni üzmek değildir Beni sakın yanlış anlama. Pişman olmanı isteyemem senden Ya da ağlamanı Sadece dinlemeni istedim Birazcık kabullenmen fikirlerimi Ya da ne bileyim Kendi doğrularını değil de Biraz da benimkileri düşünmeni istedim anne. Sevmeni istedim benim sevdiklerimi Amacım seni üzmek değildir Beni sakın yanlış anlama. Pişman olmanı isteyemem senden Ya da ağlamanı Sadece dinlemeni istedim Birazcık kabullenmen fikirlerimi Ya da ne bileyim Kendi doğrularını değil de Biraz da benimkileri düşünmeni istedim anne. Sevmeni istedim benim sevdiklerimi

6 Ama senin gibi değil benim sevdiğim gibi Senin doğrularını inkâr ettim anne, Karşı çıktım sana Ve sen tüm kızgınlığınla Kötü kötü suratıma bakıp kızdın. Oysa biliyor muydun Aynı zamanda sen de benim doğrularımı İnkâr ettin anne! Sen kendi fikirlerinle Bense kendi doğrularımla. SENİ SEVİYORUM ANNE! Ama senin gibi değil benim sevdiğim gibi Senin doğrularını inkâr ettim anne, Karşı çıktım sana Ve sen tüm kızgınlığınla Kötü kötü suratıma bakıp kızdın. Oysa biliyor muydun Aynı zamanda sen de benim doğrularımı İnkâr ettin anne! Sen kendi fikirlerinle Bense kendi doğrularımla. SENİ SEVİYORUM ANNE!

7 AMAÇ Seminerimizin amacı; Seminerimizin amacı; Ergenlik döneminin genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma Ergenlik döneminin genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olma Ergenler için son derece önemli olan bu dönemde onlara nasıl davranılacağını öğrenme Ergenler için son derece önemli olan bu dönemde onlara nasıl davranılacağını öğrenme Bu dönem içinde yer alan(kimlik gelişimini tamamlama,meslek seçimi,vb.)özellikler hakkında farkındalığı artırma Bu dönem içinde yer alan(kimlik gelişimini tamamlama,meslek seçimi,vb.)özellikler hakkında farkındalığı artırma

8 ERGENLİK NEDİR? ERGENLİK NEDİR? ERGENLİK NEDİR? İnsanın içinde fırtınaların koptuğu, Sosyal,Psikolojik, Fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, Çocuklukla erişkinlik arasında yer alan, Hızlı bir BÜYÜME, GELİŞME ve OLGUNLAŞMANIN olduğu, Gelecekteki yaşantıyı belirleyen dönem olarak tanımlayabiliriz.

9 Çocuklar Sadece BÜYÜRLER, ergenler ise hem BÜYÜRLER hem DEĞİŞİRLER. ERGENLİK; İKİNCİ DOĞUM olarak da adlandırılır. İKİNCİ DOĞUM olarak da adlandırılır.

10 ÇOCUKLARIMIZI YETERİNCE TANIYOR MUYUZ? ‘Elbette tanıyorum, o benim çocuğum’ demeden önce biraz düşünelim. ‘Elbette tanıyorum, o benim çocuğum’ demeden önce biraz düşünelim. Çocuğumuzun içinde Çocuğumuzun içinde bulunduğu dönemin özelliklerini biliyor muyuz…

11 Çocuklarımız, yaş özellikleri itibarı ile ergenlik dönemi içerisindeler. Bu dönem kimlik arayışı ile geçen fırtınalı bir dönemdir. Çocuklarımız, yaş özellikleri itibarı ile ergenlik dönemi içerisindeler. Bu dönem kimlik arayışı ile geçen fırtınalı bir dönemdir.

12 KIZLARDA FİZİKSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİM Kızlar; Erkeklerden Önce Gelişmeye Başlar.

13 Birkaç yıl erkeklerden daha uzun ve olgundurlar.

14 KIZLARDA ERGENLİĞE GİRİŞ YAŞI 10-13 yaşları arasındadır.

15 KIZLARDA BÜYÜME HIZI 16-18 yaşlarına kadar ve yılda 9 cm uzayabilirler.

16 FİZİKSEL DEĞİŞİMLER Kızların bedenindeki değişimler ÖSTROJEN hormonunun etkisiyle gerçekleşir

17 GÖĞÜSLER Ergenlik göğüslerin büyümesi ile başlar Ergenlik göğüslerin büyümesi ile başlar ( 10-11 yaşında ) ( 10-11 yaşında ) Bir göğüs diğerinden daha büyük olabilir Bir göğüs diğerinden daha büyük olabilir (Normallik kaygısı) Heyecanlanıp, utanabilirler. Heyecanlanıp, utanabilirler. Kambur durabilirler Kambur durabilirler Duruş bozuklukları ortaya çıkabilir. Duruş bozuklukları ortaya çıkabilir.

18 KILLANMA GENİTAL BÖLGEDE GENİTAL BÖLGEDE KOL ALTLARINDA KOL ALTLARINDA BACAKLARIN ÜZERİNDE başlar. BACAKLARIN ÜZERİNDE başlar.

19 Temizlik malzemelerini asla arkadaşları veya aileden birisiyle paylaşmamalı.

20 KIZLARDA VÜCUT ŞEKLİ KALÇALAR GENİŞLER, KALÇALAR GENİŞLER, BEL DARALIR. BEL DARALIR. KARIN, KALÇA VE BACAK BÖLGELERİNDE YAĞ DEPOLANMAYA BAŞLAR. KARIN, KALÇA VE BACAK BÖLGELERİNDE YAĞ DEPOLANMAYA BAŞLAR.

21 DERİ Daha yağlı hale gelir Daha çok terler, Ter bezleri büyümeye başlar, Yüzünde sivilceler olur (hormonların yükselmesine bağlı olarak )

22 MENSTÜRASYON (ADET KANAMASI) 10-16 yaş arasında başlayabilir. 10-16 yaş arasında başlayabilir. genellikle ilk yıllarda düzensiz kanamalar olur. genellikle ilk yıllarda düzensiz kanamalar olur. Bir süre sonra DÜZENE girecektir. Bir süre sonra DÜZENE girecektir. Bazı genç kızların adet kanaması diğerlerinden daha ağır olabilir. Bazı genç kızların adet kanaması diğerlerinden daha ağır olabilir.

23 ŞİKAYETLER *Kramplar *Karında gaz birikmesi *Göğüslerde hassasiyet veya şişkinlik *Baş ağrısı *Duygusal değişiklikler *Kramplar *Karında gaz birikmesi *Göğüslerde hassasiyet veya şişkinlik *Baş ağrısı *Duygusal değişiklikler *Depresyon *Depresyon

24 Jimnastik yapma, banyo yapma gibi normal aktivitelerinden vazgeçmemelidirler.

25 Erkek çocuklarda, ergenlik döneminde kızlardan farklı olarak kol ve bacak adalelerinde bir gelişme görülür. Göğüs kafesi ve omuzlar genişler, vücut ve yüz erkeksi bir görünüm alır.

26 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ  Büyüme ve değişim evresidir.  Yeni arayışlar içinde olduğu bir çağdır.  Ana babasının aşırı yakınlığını istemez.

27  Bağımsızlık çağıdır.  Ana, babasından değişik olma çabası onu boşluğa itmiştir. Bu boşluğu arkadaşlarıyla doldurmak ister.  İdealler geliştirir, kendilerine bir rol-model seçerler- öğretmen, sporcu, bir şarkıcı gibi.

28 Ana-babasını eleştirir. Ana-babasını eleştirir. Öğütlerle davranışlar arasındaki tutarsızlığı yüze vurur. Öğütlerle davranışlar arasındaki tutarsızlığı yüze vurur. Ana- babasına karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Ana- babasına karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Saçma olsa da bazı fikirleri savunmaktan zevk alır. Saçma olsa da bazı fikirleri savunmaktan zevk alır. Dağınık ve savruk olur. Dağınık ve savruk olur. Sık sık bir şeyler devirip kırar, sakarlardır. Sık sık bir şeyler devirip kırar, sakarlardır.

29 ERGENLİK DÖNEMİNİN KAYGILARI  Fiziksel görünüş ile ilgili kaygılar  Kişilik ile ilgili kaygılar  Toplum içindeki durumu ile ilgili kaygılar  Kız-erkek arkadaşlığı ile ilgili kaygılar  Okulla ilgili kaygılar  Meslek seçimi ile ilgili kaygılar  Din ve ahlak konularındaki kaygılar

30 Sevgili anne- babalar bu dönemde çocuklarınızın hangi davranışlarından şikayetçi oluyorsunuz? Sevgili anne- babalar bu dönemde çocuklarınızın hangi davranışlarından şikayetçi oluyorsunuz?

31 AİLELERİN ŞİKAYETLERİ  Hırçınlaştı. Sorumluluk duygusu yok.En küçük isteklerini sert bir dille bildiriyor.  İleri derecede alıngan. Ders çalışmıyor.  Derslerinde başarılı.İki kez okula gitmemiş.Sorunca yalan söyledi. Bu davranışı bizi çok şaşırttı.

32 AİLELERİN ŞİKAYETLERİ  Her istediğini yaptırmak istiyor. Siz bana karışmazsınız diyor.  Çok harçlık istiyor. Çok geziyor,eve girmek istemiyor.  Son derece asi ve hırçın olmaya başladı.

33 ÇOCUKLARIN ŞİKAYETLERİ  Büyüklerin anlayışsızlığı ve baskısı,onur kırıcı davranışlar  Cinsel sorunlarını aile üyeleriyle konuşamamak  Boş zamanlarını etkin bir biçimde değerlendirecekleri yerlerin,olanakların olmaması

34 ÇOCUKLARIN ŞİKAYETLERİ  Kız erkek arkadaşlığının aile ve çevre tarafından anlaşılmaması ve karşı çıkılması  Çocuk yerine konmak,ana- babaya karşılık verememek  İzinsiz dışarı çıkamamak

35 Dünyada ergen olmaktan daha zor bir şey varsa o da ergenlik çağındaki bir gencin anne babası olmaktır. Bu nedenle böyle bir dönemde onların, arkadaşları ve öğretmenlerinden olduğu kadar sizden de istediği şey sadece sevgi, yardım ve destek... Bu nedenle böyle bir dönemde onların, arkadaşları ve öğretmenlerinden olduğu kadar sizden de istediği şey sadece sevgi, yardım ve destek...

36 ERGENLİK DÖNEMİYLE NASIL BAŞ EDİLİR?

37 ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞ ETME Ana baba olarak temel görevimiz, çocuklarımızı bağımsız, verimli ve sorumlu bir şekilde yaşayabilecek duruma getirmek olmalıdır.

38 Bu konularda önceden bilgi sahibi olma tıpkı AŞI gibi, koruyucu ve rahatlatıcı olur. Bu konularda önceden bilgi sahibi olma tıpkı AŞI gibi, koruyucu ve rahatlatıcı olur.

39 SORUNLARA YAKLAŞIM Sorunlara ortaklaşa yaklaşınız. Sorunlara ortaklaşa yaklaşınız. Diyalog kurmada istekli olunuz Diyalog kurmada istekli olunuz Diyalogu siz başlatın. Diyalogu siz başlatın. Objektif olun, Objektif olun, Ergenin gözüyle görmeye çalışın. Ergenin gözüyle görmeye çalışın.

40 UNUTMAYINIZ ; UNUTMAYINIZ ; İyi tarafları hatırınızda kalsa da, sizlerde aynı sorunları yaşamışsınızdır. Bunu düşünerek iki kuşağın düşüncelerini birleştirmek için çaba harcayınız.

41 BEN SENİN YAŞINDAYKEN.... “Ben senin yaşındayken”diye başlayan ve kendinizi öven konuşma biçiminden sakınmalısınız. “Ben senin yaşındayken”diye başlayan ve kendinizi öven konuşma biçiminden sakınmalısınız. Gerçekçi olmaya özel çaba sarf ediniz. Genç için yetişkinleri kendi yaşlarında ve sürekli çalışkan, başarılı, düşünceli, saygılı, anlayışlı, çok sevilen,her türlü kusurdan uzak !!!! bir kişi olarak düşünmek oldukça zordur. Gerçekçi olmaya özel çaba sarf ediniz. Genç için yetişkinleri kendi yaşlarında ve sürekli çalışkan, başarılı, düşünceli, saygılı, anlayışlı, çok sevilen,her türlü kusurdan uzak !!!! bir kişi olarak düşünmek oldukça zordur.

42 AİLELERİN ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞETME YOLLARI Ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgilenin ve bu bilgilerinizi çocuklarınızla paylaşın. Ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgilenin ve bu bilgilerinizi çocuklarınızla paylaşın.

43 DİSİPLİN DİSİPLİN Sınırları ve özgürlükleri hakkında çocuğunuza bilgi verin. Sınırları ve özgürlükleri hakkında çocuğunuza bilgi verin. Yaşlarına uygun,yeteri kadar özgürlük sağlamak, gelişmelerini olumlu yönde destekleyecektir. Yaşlarına uygun,yeteri kadar özgürlük sağlamak, gelişmelerini olumlu yönde destekleyecektir. Onlara nefes alma imkanı tanıyın. Onlara nefes alma imkanı tanıyın. Severken boğmayın. Severken boğmayın.

44 DENETİM Sürekli denetim altında tutmayın.Bunu isteseniz de başaramazsınız. Sürekli denetim altında tutmayın.Bunu isteseniz de başaramazsınız. Kendisine güvendiğinizi samimi olarak ve davranışlarınızla gösteriniz. Kendisine güvendiğinizi samimi olarak ve davranışlarınızla gösteriniz. Yapacağı yanlış bir davranışın, her şeyden önce kendi kişiliğine saygısızlık olacağı temasını işleyiniz. Yapacağı yanlış bir davranışın, her şeyden önce kendi kişiliğine saygısızlık olacağı temasını işleyiniz. Otokontrolün gelişmesi için ailede ve toplumda bazı sorumluluklar verin. Otokontrolün gelişmesi için ailede ve toplumda bazı sorumluluklar verin.

45 ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞ ETME GÖRÜŞÜNÜ ALIN. Ailede herhangi bir sorun olduğunda gencin de görüşlerini alınız. Onu; aile içi sevinçlerden ve üzüntülerden ne kadar soyutlarsanız, o kadar yetişkinlikten uzaklaştırırsınız.

46 ERGENLİK DÖNEMİYLE BAŞ ETME SEVGİNİZİ GÖSTERİRKEN; Sevginizi gizlemeyin. Sevginizi gizlemeyin. “İçinden sevmek” şeklinde bir sevgi türü yoktur. “İçinden sevmek” şeklinde bir sevgi türü yoktur. “Seni sen olduğun için seviyorum. Benim çocuğumsun ve başka gerekçeye ihtiyacım yok” gibi sevmek için nedeniniz olmamalı. “Seni sen olduğun için seviyorum. Benim çocuğumsun ve başka gerekçeye ihtiyacım yok” gibi sevmek için nedeniniz olmamalı.

47 ERGENLE İLETİŞİM KURARKEN “ANNE BABALAR olarak çocuklarımızla iletişim kurarken nelere dikkat ediyoruz?”

48 İLETİŞİM Çocuklar ve gençler sizin söylediklerinize değil, yaptıklarınıza dikkat eder. Çocuklar ve gençler sizin söylediklerinize değil, yaptıklarınıza dikkat eder. Bu açıdan kuru kuruya nasihat eden bir anlayışı benimsemeyin. Bu açıdan kuru kuruya nasihat eden bir anlayışı benimsemeyin. Onu duyun,dinleyin ne dediğini anlamaya çalışın. Onu duyun,dinleyin ne dediğini anlamaya çalışın.

49 YARGILAMAYIN!!! Çocuğu değerlendirmek ve olumsuz yargılamak: “Olgunca düşünmüyorsun....”, “Sen zaten tembelsin........” “Olgunca düşünmüyorsun....”, “Sen zaten tembelsin........” Hep böyle geç kalıyorsun saatin farkında değil misin?

50 VE … İletişim kurmaktan korkmayın. Esas problem iletişim kurmamaktır.

51 ETKİN DİNLEYİN Göz kontağı kurarak, gülümseyerek kabul belirtisini beden diliyle pekiştirin.

52 ÖZELLİK Özel hayatına kesinlikle saygı gösteriniz. Örneğin kapısını vurmadan odasına girmeyiniz. Özel hayatına kesinlikle saygı gösteriniz. Örneğin kapısını vurmadan odasına girmeyiniz. Ona gelen bir mektubu açmayınız. Günlüğünü karıştırmayınız. Bazen günlük en iyi arkadaş olabilir. Yaşadıklarını yazdıkça rahatlarlar. Bazen günlük en iyi arkadaş olabilir. Yaşadıklarını yazdıkça rahatlarlar.

53 UNUTULMAMALIDIR Kİ: Aile içi ilişkilerde doyum sağlayabilen çocuklar uyumlu bir kişilik geliştirerek toplumda olumlu ilişkiler kurup, öz saygılarını geliştirmekte ve başkalarının haklarına saygı gösterip sorumluluk almayı öğrenmektedirler.

54 Annelik ve babalık, çocuğunu hiç kimse İle karşılaştırmadan, olduğu gibi BENİMSEYEBİLME, her gün daha ileriye yürüme savaşında onu DESTEKLEYEBİLME; onu herkesten üstün görmeden, eksik ve yanlışlarıyla, tek ve biricik olarak bağrına BASABİLME ile Yaşamı, sonuna kadar birlikte, dostça ve arkadaşça paylaşarak SÜRDÜREBİLMEKTİR… SÜRDÜREBİLMEKTİR…

55 HEP BİRLİKTE SORUNSUZ VE MUTLU BİR GELECEĞE

56 TEŞEKKÜRLER


"ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU 1 HOŞGELDİNİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları