Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

2 Ergenlik toplumdan topluma, devirden devire, kişiden kişiye,
farklı özellikler gösterir. Aynı toplumun çeşitli kesimlerinde bile bu farklılıklar söz konusudur.

3 insanın içinde fırtınaların koptuğu,
Ergenliği, insanın içinde fırtınaların koptuğu, sosyal, psikolojik, fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, çocuklukla erişkinlik arasında yer alan, hızlı bir büyüme, gelişme ve olgunlaşmanın olduğu, gelecekteki yaşantıyı belirleyen bir dönem olarak tanımlayabiliriz.

4 ÇOCUKLAR SADECE BÜYÜRLER, ERGENLER İSE HEM BÜYÜRLER HEM DEĞİŞİRLER.

5 Fransız psikiyatrist Dolto, ergenliği ikinci doğum olarak tanımlar
Fransız psikiyatrist Dolto, ergenliği ikinci doğum olarak tanımlar. Dolto, ergenlerin tıpkı yaşamın başındaki bebekler gibi kırılgan ve dayanıksız olduklarını belirtir.

6 ERGEN BENCİLLİK UYUM ÇOCUKLUK NEŞE İSYAN ETME İTEN REDEDEN 
YARDIMSEVERLİK UYUMSUZLUK CİDDİYET KEDER BOYUN EĞME İSTEYEN BEKLEYEN

7 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

8 * Yeni arayışlar içinde olduğu bir çağdır. * Kendini aramaktadır.
ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ * Büyüme ve değişim evresidir. * Yeni arayışlar içinde olduğu bir çağdır. * Kendini aramaktadır. * Kendi kişiliğine çeki düzen vermeye çalışır.

9 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ Toplumsal Zıtlık Durumu:
Sürekli içinde bulunduğu ortama karşı çıkar. Bu nedenle çevresi ile olan ilişkilerinde zaman zaman geçimsizlik oluşabilir (gerek aile, gerek okul, gerekse arkadaşlık ilişkilerinde).

10 Otoriteye Karşı Çıkma Eğilimi: * Olay yaratmak. * İnsanları kızdırmak.
ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ Otoriteye Karşı Çıkma Eğilimi: * Olay yaratmak. * İnsanları kızdırmak. * Yerli yersiz ıslık çalmak. * Dikkatsizlik.

11 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Otoriteye Karşı Çıkma Eğilimi: * Sabırsızlık * Kabalık * Dalgınlık, aldırmazlık * İnatçılık * Kafa tutma * Şüphecilik olarak sayılabilir.

12 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Kendine Olan Güven Duygusu Azalabilir: Çocuklarınızın kendilerine olan güvenlerinin azalmasının nedeni onlardan beklenen rollerin yoğunluğudur. İyi bir öğrenci İyi bir evlat İyi bir ağabey ya da abla gibi.

13 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Bu dönemde ergenler çok fazla duygusal olabilirler. Ancak bu durum biçim değiştirerek kendisini gösterebilir. * Karamsarlık oluşabilir. * Kendilerine söylenen şeyi ters anlayabililer. * Çabuk sinirlenebilirler. * Hiçbir şeyden memnun olmayabilirler. * Küçük şeylerden dolayı hemen ağlama görülebilir.

14 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Duyguları hızlı iniş çıkışlar gösterebilir. *Çabuk sevinir, çabuk üzülür, çabuk sinirlenebilir. * Olur olmaz şeyleri sorun yapabilir. * Tepkileri önceden kestirilemez olur.

15 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Derslere ilgisi azalabilir. * İstekleri artmıştır. * Kendisine tanınan hakları yetersiz bulur. * Ana babanın uyarılarına birden tepki gösterebilir, ters yanıtlar verebilir.

16 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Bağımsızlık çağıdır. * Evde pek durmak istemeyebilir. * Dönüş saatine aldırmayabilir. * Yemeğe geç kalabilir. * Gece dışarı çıkmak ister. * Evde oturmak ona işkence gibi gelebilir.

17 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Ana-babasını eleştirir. * Öğütlerle davranışlar arasındaki tutarsızlığı yüze vurur. * Ana-babasının hoşuna gitmeyecek davranışlarda bulunabilir. * Ana- babasına karşı çıkmış olmak için karşı çıkabilir.

18 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Saçma da olsa bazı fikirleri savunmaktan zevk alabilir. * Dağınık ve savruk olabilir. * Sık sık bir şeyler devirip kırar, sakarlardır. * Oburlaşır, durmadan bir şeyler atıştırırlar.

19 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Kendisini arkadaşlarıyla karşılaştırır. *Gruplaşmalar olur. * Ana, babasından değişik olma çabası onu boşluğa itebilir. Bu boşluğu arkadaşlarıyla doldurmak isteyebilir. * Argo konuşur, kendine dert ortağı ve sırdaş seçer.

20 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Grup dışına itilmemek için kendisine aykırı davranışlarda bulunabilir. * Kahramanlarına ya da idollerine benzemek ister, odasına, eşyalarına resimlerini, posterlerini asabilir.

21 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Gürültülü müziğe bayılır. * Arkadaşlarıyla gizli konuşmaları ve fısıldaşmaları olabilir. * Odası varsa saatlerce odasına kapanabilir, hatta kapısını kilitli tutmaya özen gösterebilir. * Günlük tutmaya başlayabilir.

22 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Şiir ve öykü yazmaya özenebilir. * Toplumsal olaylara ve politikaya ilgisi artabilir. * Kulaktan dolma ya da ödünç alınmış düşünceler savunulur. * Büyüklerle tartışmaya girişir.

23 ERGENLİK DÖNEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
* Gizliliğe önem verir. * Kendinden habersiz yazdıklarının okunmasına büyük tepkiler gösterir. * Hayran olduğu kişilere fanatiklik derecesinde bağlanabilir.

24 ERGENLİK DÖNEMİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

25 ERGENLİK DÖNEMİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
* FİZİKSEL GELİŞİM * ZİHİNSEL GELİŞİM * SOSYAL GELİŞİM * DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM

26 FİZİKSEL GELİŞİM

27 FİZİKSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİM
* Kızlar; erkeklerden önce gelişmeye başlar (yaklaşık 2 yıl önce) . * Kızların ergenliğe giriş yaşı 10-13 yaşlar arasındadır. * Ergenlik belirtileri erkeklerde ortalama yaşlarında başlar.

28 * Vücudun bazı bölgelerinde kıllanma başlar.
FİZİKSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİM * Kızların bedenindeki değişimler östrojen hormonunun, erkeklerin bedenindeki değişimler testesteron hormonunun etkisiyle gerçekleşir. * Vücudun bazı bölgelerinde kıllanma başlar.

29 * Vücudun geri kalan kısımları
FİZİKSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİM * Kolları, bacakları, elleri ve ayakları vücudun geri kalan kısımlarına göre daha hızlı büyüyecektir, bu organlar daha uzun olabilir. * Vücudun geri kalan kısımları kol ve bacaklardaki büyümeyi yakalayıncaya kadar kendini biraz biçimsiz hissedebilir.

30 * Deri daha yağlı hale gelir daha çok terler,
FİZİKSEL GELİŞİM VE DEĞİŞİM * Deri daha yağlı hale gelir daha çok terler, ter bezleri büyümeye başlar, yüzünde sivilceler olur (hormonların yükselmesine bağlı olarak ). * Temizlik malzemeleri asla arkadaşları veya aileden birisiyle paylaşılmamalıdır.

31 ZİHİNSEL GELİŞİM

32 ZİHİNSEL GELİŞİM Zihinsel gelişme, ergenlik dönemi boyunca hızla gelişir; yaşlarında doruğa ulaşır. Daha sonra yavaşlayarak 20 yaşına kadar gelişimi devam eder. GENCİN, AİLESİ VE YETİŞTİĞİ ORTAM İLE ZİHİNSEL GELİŞİM ARASINDA SIKI BİR BAĞLANTI VARDIR.

33 erkekler ise sayısal alanda kızlara oranla daha başarılı olurlar.
ZİHİNSEL GELİŞİM * Genç, deneyimine ve algılamasına bağlı olmaksızın mantıklı düşünce ilkelerini kullanarak muhakeme yapabilir, genellemelere gidebilir, sonuçlara varabilir. * Genel olarak, kızlar sözel ifade ve dil gelişimi bakımından erkeklere oranla daha ileridirler; erkekler ise sayısal alanda kızlara oranla daha başarılı olurlar.

34 SOSYAL GELİŞİM

35 SOSYAL GELİŞİM * Çocuk bedeni gelişirken, çocuksu davranışlar yerini daha olgun tutum ve davranışlara bırakır. * Çevreden gelen etkiler ve baskılarla ergen çocuksu davranışlarını bırakacak, yetişkinlere yaraşır davranışlara adım atacaktır.￧

36 SOSYAL GELİŞİM Çabuk kurulan ve bozulan ilişkiler, kolay etkilenme,
toplum içinde sivrilme, ilgi çekme, rol sahibi olma çabası içindedir. Toplumda saygınlık kazanmaya ve statü sahibi olmaya gereksinim duyar.

37 Gelecekle ilgili problemler;
SOSYAL GELİŞİM Gelecekle ilgili problemler; erkeklerde daha fazla görülürken, aile ilişkileri, toplumsal ilişkiler, arkadaş seçimi, doğru hareket etme gibi problemler kız ergenlerde daha çok görülür.

38 SOSYAL GELİŞİM * Bazen bebeksi ve çocuksu davranır, bazen de bebek olmadığına tüm dünyayı inandırmak istercesine aşırı bağımsızlığı dener. Özellikle sıkıntılı olduğu zamanlarda çocukça davranışlar gösterebilir.

39 SOSYAL GELİŞİM AİLE; * Kişinin kimlik, kişilik oluşturmaya başladığı ve aileden bağımsız olma düşüncesinin kazanıldığı dönemdir. * Aile ilişkilerinde; kendine yöneltilen eleştirileri kabul etmez, ailesinin en ufak eleştirilerine büyük tepkiler verebilir.

40 SOSYAL GELİŞİM AİLE; Aile ilişkilerinde; * Keskin birer gözlemcidir.
* Acımasız birer eleştirmen olur. * Ana-babasının düşüncelerini eskimiş bulur. * Anne-babanın mükemmel olmadığını görür.

41 SOSYAL GELİŞİM AİLE; Aile ilişkilerinde; * Hiçbir şeyi beğenmeyip,
sürekli şikayet edecek bir şeyler bulabilir. * Eve istedikleri zaman girip çıkmak isteyebilir. * Ev dışında daha fazla vakit geçirebilir.

42 SOSYAL GELİŞİM AİLE; Aile ilişkilerinde;
* Boş vermişlik içine girebilir. * Ana-babasının beğenileriyle alay edebilir. * Anne-babaya karşı olan olumlu duygularını daha az göstermeye başlayabilir.

43 SOSYAL GELİŞİM AİLE; Aile ilişkilerinde;
* Aileyle fikirsel olarak çatışabilirler. * Geç saatlere kadar oturma isteği vardır. * Hem insanlardan kaçar, yalnızlığı sever, hem de büyük bir istekle toplum içine girmek ister.

44 SOSYAL GELİŞİM ARKADAŞLIK;
* Arkadaşlarının kendisi için ne düşündüğü çok önemlidir. * Kendi aralarında arkadaş grupları vardır. * İlgilerini ve giyim tarzını arkadaş grubuna göre ayarlarlar.

45 SOSYAL GELİŞİM ARKADAŞLIK;
* Aynı cinsiyetteki yakın arkadaşlarla bir arada olmak ister. * Erkeklerin kurdukları gruplar daha kalabalıktır, ilişkiler yüzeyseldir. * Kızların grupları daha küçüktür, ancak ilişkiler daha sıkıdır.

46 AİLE İÇİNDE GEÇİMSİZLİK YA DA ŞİDDET VARSA, ERGENLER ARKADAŞ GRUPLARI YERİNE ÇETELEŞMEYE YÖNELEBİLİRLER.

47 SOSYAL GELİŞİM ARKADAŞLIK;
* Ergenliğin ortalarına doğru karşı cinse olan ilgi artar. * Ergen karşı cinsin dikkatini çekmek için dış görünüşüne dikkat eder. * En sevdiği arkadaşı başka biriyle arkadaşlık ederse kırılır.

48 SOSYAL GELİŞİM ARKADAŞLIK;
* Onura ve başarıya paradan çok değer verir. * Bir an bile düşünmeden kendini ortaya atabilir. * Bir lidere körü körüne bağlanabilir, bir yandan da bütün liderlere ve yetişkinlere karşı çıkar.

49 SOSYAL GELİŞİM ARKADAŞLIK;
* Düşüncelerinin ve değerlerinin önemsenmesini ister. * “Kimse beni anlamıyor” düşüncesi yaygındır. * Eli açık ve iyilik severdir, çabuk güvenir ve bağlanır.

50 DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM

51 DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Romantik aşkla ilgilidirler.
* Kızlar yaşça büyük erkeklere ilgi duyarlar. Çünkü erken gelişmiş ve olgunlaşmışlardır. * Romantik aşkla ilgilidirler.

52 * Konuşkandırlar fakat bu iletişim kurmaya yönelik değildir.
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Konuşkandırlar fakat bu iletişim kurmaya yönelik değildir. * Olur olmaz şeylere gülme eğilimindedirler. * Ayna karşısında daha fazla zaman harcarlar.

53 DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Karşıtlıkları ve dengesizlikleri olabilir.
* Kendini tanıma yolunda büyük bir çaba harcamak zorunda kalır. “Bağımsız beni” ortaya koyma çabasındadır.

54 * Çok kısa aralıklarla aşırı hareketli ve aşırı durgun olabilir.
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Çok kısa aralıklarla aşırı hareketli ve aşırı durgun olabilir. * Arkadaşlar arasında adı geçen ya da benzemek istediği kişilerin üzerinde görülen giysiler ve markalar öne çıkar.

55 * Kendine güven ve güvensizlik çatışmaları yaşayabilir.
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * İlgi duyduğu konular ve nesnelere ilişkin aşırı dikkat ve titizlik söz konusudur. * Kendine güven ve güvensizlik çatışmaları yaşayabilir.

56 * Son derece hassas ve kırılgan olurlar.
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Son derece hassas ve kırılgan olurlar. * Saldırgan ve gürültücü olabilirler, * Çok değişkendirler, istekleri gelip-geçicidir. * Son derece bencil ve fedakâr olabilirler.

57 * Dengeliliğin artması, * Problemleri karşılama yöntemleri,
ERGENLİĞİN SONLANMASI * Dengeliliğin artması, * Problemleri karşılama yöntemleri, * Yetişkinlerin müdahalelerinde azalma, * Duygusal sakinliğin artması, * Gerçekçiliğin artması,

58 * Evlilik ve aile hayatına hazırlanması,
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Evlilik ve aile hayatına hazırlanması, * Bilimsel bir dünyaya ayak uyduracak değerleri geliştirmesi, * Kişinin kendi fizik yapısını, erkek ya da kadın cinsel rolünü kabul etmesi, ve bu role uygun davranış geliştirmesi,

59 * Olgunluk sembollerine karşı ilgi,
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Ana babasından ve diğer yetişkinlerden duygusal olarak kopup bağımsızlığını kazanması, * Olgunluk sembollerine karşı ilgi, topluma karşı sorumlu bir davranış kazanmayı istemek ve buna ulaşmak,

60 * Bir meslek seçebilmesi,
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Bir meslek seçebilmesi, * Toplumsal yetişkin bir birey olabilmek için gerekli bilgi ve yetenekleri kazanması, * Duygusal bağımsızlığı kazanma ve kendisi ile ilgili önemli kararları kendi başına verebilmesi,

61 * Arkadaş ilişkilerinde kabul görmesi,
DUYGUSAL-RUHSAL GELİŞİM * Arkadaş ilişkilerinde kabul görmesi, * Arkadaşlık becerileri, işbirliği, liderlik yeteneklerini geliştirebilmesi, * Çatışan değerleri uzlaştırma ve kendi yaşına özgü bir yaşam felsefesi geliştirebilmesi.

62 ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI

63 ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI
* Yeterli uyuyamamak. * Gevşeyip rahatlayamamak. * Sakar ve beceriksiz olmak. * Güzel ya da yakışıklı olmamak. * Sinirli ve gergin olmak. * Çok uzun ya da çok kısa olmak. * Çok zayıf ya da çok şişman olmak.

64 ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI
KİŞİLİK İLE İLGİLİ KAYGILAR * Kendini aşağı görmek. * Kendine güveni olmamak. * Sık sık öfkeye kapılmak. * Küçük şeylere üzülmek. * Olayları çok ciddiye almak. * Çok hayal kurmak.

65 AİLE VE EV İLE İLGİLİ KAYGILAR * Kendisine ait bir odası olmamak.
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI AİLE VE EV İLE İLGİLİ KAYGILAR * Kendisine ait bir odası olmamak. * Özel konuları anne-baba ile konuşamamak. * Çocuk yerine konmak. * Anne-babaya karşılık vermek.

66 ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI
AİLE VE EV İLE İLGİLİ KAYGILAR * Özgürlüğünün çok az olması. * Anne-babayı arkadaş gibi görmemek. * Anne-babanın kendisinden çok şey beklemesi. * Anne-babanın arkadaş seçimine karışması.

67 * Eve belli saatlerde dönmek zorunda olmak. * Yeterli harçlık alamamak
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI AİLE VE EV İLE İLGİLİ KAYGILAR * Cinsel konuları ve sorunları anne-baba ile konuşamamak. * Eve belli saatlerde dönmek zorunda olmak. * Yeterli harçlık alamamak

68 TOPLUM İÇİNDEKİ DURUMU İLE İLGİLİ KAYGILAR
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI TOPLUM İÇİNDEKİ DURUMU İLE İLGİLİ KAYGILAR * Topluluk içinde yanlış anlaşılmak. * Yeni insanlarla tanışma, tanışılanlarla rahat konuşamamak. * Çok az arkadaşı olmak. * Daha çok popüler olmayı istemek. * Yeni arkadaşlıklar kuramamak.

69 KIZ-ERKEK ARKADAŞLIĞI İLE İLGİLİ KAYGILAR
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI KIZ-ERKEK ARKADAŞLIĞI İLE İLGİLİ KAYGILAR * Karşı cinsten bir arkadaşı olmamak. * Çıkma olayında nasıl davranacağını bilememek. * Çıkma teklifini nasıl geri çevireceğini bilmemek.

70 * Dikkatini toplayamamak. * Çalışma yöntemlerini bilememek.
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI OKULLA İLGİLİ KAYGILAR * Dikkatini toplayamamak. * Çalışma yöntemlerini bilememek. * Zamanını iyi planlayamamak. * Çok yavaş, çok ağır olmak. * Çalışırken hayal kurmak.

71 OKULLA İLGİLİ KAYGILAR * Zamanını boşa harcamak. * Not tutmamak.
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI OKULLA İLGİLİ KAYGILAR * Zamanını boşa harcamak. * Not tutmamak. * Söz veya yazı ile kendini iyi ifade edememek. * Sınav ve zayıf not alma kaygısı. * Sınıf ve topluluk önünde konuşma korkusu.

72 DİN VE AHLAK KONULARINDAKİ KAYGILAR * Ölüm korkusu.
ERGENLİK DÖNEMİ KAYGILARI DİN VE AHLAK KONULARINDAKİ KAYGILAR * Ölüm korkusu. * Dini konularda daha çok bilgi istemek. * Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmemek.

73 BEN ERGENİM

74 BEN ERGENİM * Geliştirebileceğim yeteneklerim,
* Hatalarımı görebileceğim algılarım, * Onları düzeltebileceğim aklım var. * Enerji doluyum, * Kendimi en yalnız hissettiğimde bile Yanımda ben varım.

75 Ancak güzel tarafları olan Bir şey olduğunu düşünüyorum.
BEN ERGENİM Yalnızlıkla ilgili; Paylaşılmayan, Ancak güzel tarafları olan Bir şey olduğunu düşünüyorum.

76 BEN ERGENİM Şu an yaşadığım güçlükler ,
kendimi ve olanaklarımı geliştirme yolundaki İnancım bana hep destek.

77 BEN ERGENİM Evet bunlarla beraber ; * Yüzümde sivilcelerim olabilir,
* Kararsızlık yaşadığım anlar olabiliyor, * Ani tepkiler veriyorum, * Eleştiriden pek hoşlanmadığım da oluyor,

78 BEN ERGENİM * Elimin kolumun sürekli büyümesine alışamadım,
* Ama gelişiyorum, * Kendi kendime konuşurum, * İyi bir şeyler olduğunda kendimi ödüllendiririm, * Hata pek yapmam ama yapınca da uzun uzun düşünmem. * Kendime yardım etmeliyim.

79 BEN ERGENİM * Bazen kendime mükemmel biri gibi gelirim;
* Bazen de çok berbat göründüğümü düşünürüm. * Başkalarına hoş görünmek, benim için önemlidir. * Kendime güvenirim,

80 İSTERSEM AŞAMAYACAĞIM GÜÇLÜK YOKTUR. ARTIK ÇOCUK DEĞİLİM, GENCİM.!

81 Gencin, bu dönemdeki sert tepkileri ve eleştirileri asla büyüklerine karşı yapılmış değildir. Bu tepkileri vermesi kendi kişiliğini, kimliğini kurabilmesi için gereklidir. Bu olumsuz tepkiler geçicidir. Kişilik oluştukça tamamen ortadan kalkacaktır. Genç ve anne-babası için zor olan bu dönemin daha kolay geçirilebilmesi için ailenin sevgi, hoşgörü ve esneklik göstermesi, gençlerin de bu süreçte ailesine bağımlı değil ama bağlı ve saygılı davranması, daha uygun olacaktır.

82 Nurcan AKÇAKAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER Nurcan AKÇAKAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN


"ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları