Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN BESLENME. Beslenme ve yaşam biçiminin risk faktörü olduğu hastalıklar Kalp damar hastalıkları Şişmanlık (Obezite) Kanser Yüksek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN BESLENME. Beslenme ve yaşam biçiminin risk faktörü olduğu hastalıklar Kalp damar hastalıkları Şişmanlık (Obezite) Kanser Yüksek."— Sunum transkripti:

1 İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN BESLENME

2 Beslenme ve yaşam biçiminin risk faktörü olduğu hastalıklar Kalp damar hastalıkları Şişmanlık (Obezite) Kanser Yüksek tansiyon Şeker hastalığı

3 BESİNLERİN BİZE NE GİBİ YARARLARI VARDIR?

4 BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR

5 HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR. (ders çalışırken,oynarken,yüzerken yürürken bize enerji gerekir.)

6 BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR

7 -BOYUMUZUN HER YIL BİRAZ DAHA UZAMASI -DİŞLERİMİZİN SAĞLIKLI OLMASI - KASLARIMIZIN GÜÇLENMESİ İÇİN İYİ BESLENMEMİZ GEREKİR.

8 BESİNLER BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR.

9 BESLENME SADECE KARNIMIZI DOYURMAK YADA CANIMIZIN İSTEDİĞİ GİBİ YEMEK VE İÇMEK MİDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? BESLENME SADECE KARNIMIZI DOYURMAK AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK YADA CANIMIZIN İSTEDİĞİ GİBİ YEMEK VE İÇMEK MİDİR?

10 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR ?

11 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN - SÜT VE ÜRÜNLERİ, -ET YUMURTA KURUBAKLAGİL -SEBZE VE MEYVELER, -EKMEK VE TAHILLAR, DAN HER GÜN SİZİN İÇİN GEREKLİ OLAN MİKTARLARDA ALINMASI DURUMUNA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME DENİR.

12 4 TEMEL BESİN GRUBUMUZ BİR TRENİN VAGONLARINDA TAŞINIYOR OLSUN.

13 1.VAGON SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER (Süt,yoğurt,ayran,peynir,çökelek, sütlaç,yoğurtlu çorba,muhallebi,puding gibi) SÜT AYRAN YOĞURT PEYNİR

14 2.VAGON ET YUMURTA KURUBAKLAGİLLER Et, tavuk, balık, yumurta,kuru baklagiller (mercimek, nohut, kuru fasulye)vb.

15 3.VAGON SEBZE VE MEYVELER Mineraller ve vitaminler (özellikle A ve C vitamini) bakımından zengindir. Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardım ederler

16 4.VAGON EKMEK VE BENZERİ Bu grup besinler bize en çok enerji veren besinlerdir.(ekmek,bulgur,makar na,pilav çorba,börek,bisküvi vs.)

17 Yetersiz ve Dengesiz Beslenen Kişilerde Büyüme ve gelişmede yetersizlik Bağışıklık sistemi zayıflar Hastalıklar daha ağır seyreder ve uzun sürer Fiziksel güçte düşme ve verimsizlik Şişmanlık yada zayıflık Yorgunluk, iştahsızlık,sık baş ağrısı, bel ve omuzlarda eğrilik görülür.

18 SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz Süt içme alışkanlığı kazanmalıyız. Öğün atlamamalıyız Sabah kahvaltısı yapmalıyız. Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız

19 UZAK DURULMALI Şekerler,şekerli içecekler,çikolata,gofret,t atlı bisküviler,baklava, kağıt helva,pamuk şekeri vs.fazla enerji verirler. Bu tür yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa dengesiz beslenmeye yol açar.

20 UZAK DURULMALI Yağda Kızartılmış Bütün Yiyecekler, Mayonez,Kremalı Yiyecekler,Yağlı Etler,Sucuk,Salam,Sosis,Çikolatalar,Çikolatalı Yiyeceklerin Yağ İçeriği Fazladır.

21 Açıkta satılan yiyecekleri satın almamak. Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememek gerekir.

22 Spor yapmalıyız Hareketli bir yaşam sürmeliyiz

23 EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NEDEN KAHVALTIDIR?

24 KAHVALTININ ÖNEMİ GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN ÖĞRENMEK VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN KAHVALTI ETMELİYİZ

25 Yaşam Kaynağımız SU Vücudumuzun %55-60’ını suyun oluşturduğunu biliyor musunuz?

26 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Kan dolaşımının sağlanmasında. Nefes alıp vermemizde. Vücudumuzda oluşan artıkların uzaklaştırılmasında. Eklemlerimizin hareketinde. Vücut ısımızın ayarlanmasında SU Son derece önemli bir yere sahip

27 YETERSİZ SU ALIMINDA Vücudun sıvı dengesi bozulur. Bu durum Günlük performansta azalmalara neden olurken Sıvı kaybının daha fazla olması koma ve ölüme bile neden olabilir.

28 Ne çay, ne kolalı içecekler ne de hazır meyve suları vücudun su ihtiyacını karşılamaz Her gün mutlaka ortalama 8-10 bardak su içerek kaybolan su ihtiyacı karşılanmalıdır

29 Gazlı içeceklerin neden olduğu sağlık sorunları Obezite Diyabet, kan şekeri sorunları Diş çürümesi Kemik erimesi ve kemik kırılmaları Kalp hastalığı…….. VE BAĞIMLILIK

30 TEŞEKKÜR EDERİM Zeynep ÇOLAK Psikolojik Danışman


"İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN BESLENME. Beslenme ve yaşam biçiminin risk faktörü olduğu hastalıklar Kalp damar hastalıkları Şişmanlık (Obezite) Kanser Yüksek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları